Under parollen ”Mera Boost åt folket” kommer travsportens eget spelbolag ATG troligen inom en snar framtid att utöka sitt lotteritutbud. Boost kommer då inte bara att var förbehållet V75-spelarna utan även V86-spelarna skall få möjlighet att hundrafaldiga sina eventuella vinster.

ATG genomför nu en kundundersökning för att försäkra sig om att vi som spelar på trav, eller åtminstone några av oss, vill ha ett ökat utbud av slumpspel.

Oavsett svaren så kan vi nog räkna med att Hasse Skarplöth kommer att införa V86 Boost. Vilket troligen tyder på att Boost på lördagar är en ekonomisk framgång för ATG.

I synnerhet eftersom experter på området kommit fram till att ATG bara har behövt betala tillbaka cirka 35 procent av spelarnas insatser.boost-100

Dessa uppgifter skall dock behandlas med viss varsamhet eftersom ATG styvnackat vägrar att dela med sig av varken omsättning eller vinstutbetalningar enligt den numera kända papegojemodellen:

”Av konkurrensskäl berättar vi inte om detta”.

Ett annat skäl att öka möjligheterna för att boosta är att överskottet inte behöver fördelas till banorna enligt den modell som gäller för spel på hästar. ATG kan alltså göra precis som Hasse Skarplöth vill med boostpengarna.

Precis som Lars G Dahlgren skrev i sin blogg för några dagar sedan: https://www.travronden.se/blogg/lars-g-dahlgren/sanningen-om-boost

Nu vill alltså Skarplöth ha mer av sådana pengar. Mer pengar som han inte behöver redovisa för travsportens folk.Hasse Skarplöth i fåtöljen

När V75 Boost lanserades var det, enligt ATG, ”den största nyheten i V75:s historia”. Därmed kan ni räkna ut hur det kommer att låta när V86 Boost lanseras.

Kundundersökningen avslutas med: ”Tycker du att Boost är en naturlig utveckling av V86”?

Vem kan annat än säga ja till en sådan liten söt fråga?

Till sist: Vad blir nästa steg: V75 på Virtuell Racing med Boost, varje dag, varje timma, dygnet runt? Det är flax som krävs i framtiden, inte kunskap och förmåga att hitta hästar som vinner.

LP

14 KOMMENTARER

 1. Jag blir så trött på att höra detta om ”konkurrensskäl”. I princip alla svenska storföretag bryter ned och redovisar sitt resultat i detaljer per affärsområde, jag tror nog Ericsson m.fl har minst lika svåra konkurrenter som ATG.

  Sedan kan man ju fråga sig vilka Skarplöth ser som sina konkurrenter. Kör han fortfarande med spelbolag som Unibet ( som har minimal omsättning på hästspel), eller menar han kanske bolag som helt fokuserar på fotboll/hockey etc. Jag tror nog exempelvis svenska spel är helt ointresserade av vilka omkostnader ATG har för att visa hästsport på TV eller studioombyggnader m.m. Det är fullständigt obegripligt att Skarplöth ständigt kommer undan och kan dölja utfallet på olika satsningar. För övrigt är det ju högst troligt att boost, virtuella hästar och liknande slumpspel kannibaliserar på travspelet.

 2. Tycker jag låter positivt! Tror folket är ute efter mer värde i spelen. En så kallad dubblings funktion tror jag skulle få upp folks ögon för trav. Låt säga att 7rätt ger 2500 tänk då att få chansen att dubbla upp dom efteråt. Då får man ju spänning och lite mer värde av spelet och även kaffepengar kan bli en bra slant i kassan. /Mcmode

 3. @MCMODE

  Jag tror du har missuppfattat värde-begreppet.

  Att köpa 200-lappar för 500-1000 kr/st ger inget ”värde”.

  En fiffigare variant än att Boost-a skulle kunna vara att spela ett till system med 10% av insatsen från det första systemet. ( Om det är gardering mot kaffepengar som gäller så tar man bort skrällarna från det systemet tills man är nere på 10%. )
  Givetvis vinner man inte 10 x vinsten på det sättet. Men man slipper sätta en ”1 på 1000”-lott.

  ATG-cheferna som pushar fram alla dessa hasardsspelsvarianter har förmodligen aldrig hört ( eller åtminstone inte förstått ) ett av de viktigare talesätten inom spelvärlden:

  ”Du kan klippa ett får många gånger, men bara flå det en gång.”

 4. Under en 4,5 timmar lång TV-sändning upptar Boost-dragningen kanske 30 sekunder (har inte klockat). Ingen pratar Boost utöver dessa 30 sekunder, och på banorna existerar det inte alls. Kan inte alla vi av den gamla stammen, som fortfarande helst lirar V5 och helst vill titta på ”ormen” utan ljud på TV, bara sträcka på benen eller nåt de där 30 sekundrarna? Om det nu drar in en väldans massa miljoner, menar jag? För så verkar ju faktiskt vara fallet? De som kan sin travsport och sitt spel drabbas inte över huvud taget (om de håller för öronen i 30 sekunder), för det är bara de som mest vill rätta sin rad och drömma vidare om miljonvinsten som betalar. Och de är många, garanterat betydligt fler än travfansen. Och inte bryr de sig nämnvärt om saker som återbetalningsprocentskalkyler heller. Väl? Ett par tior för själva drömmen bara. De kan väl få ha sina 30 sekunder? Det finns trots allt 4 timmar och 29 å en halv minut att tillgå, om man vill förmedla travsportens själ…

 5. @Staketkusken

  Nej. Det handlar inte om några 30 sekunder eller vilket utrymme lotteridelen får i TV.

  Däremot handlar det om att de där spelformerna inte står för en hälsosam ”spel-ekologi”. ATG samlar in pengarna i för hög hastighet per spelomgång.

  Det är alldeles för kortsiktigt.

  Dessutom finns det en STOR skillnad mellan det ”vanliga travspelandet” och lotterierna. Spelarna i det rena turspelssegmentet är oerhört mycket mer otrogna. Man hoppar snabbt vidare till ”nästa stora grej” helt enkelt.

  På längre sikt är jag övertygad om att det här kommer att bita både ATG och travsporten i svansen. ( Pun intented! )

 6. Boost är legaliserat rån , atg miss leder avsiktligt spelarna med påstående om 50% vinståterbäring när korrekt är under 30% .
  70% spelskatt således . Staten är nöjda då de tar 35% oavsett spel form ,så ju högre bruttoomsättning för atg desto högre intäkt till staten . Vad nettointäkten blir till hästsporten bryr sig ingen av dom om. Skarplöth är anställd av staten och inte hästsporten , ty staten har majoritet i styrelsen .

 7. Förövrigt tveksamt om ATG har högre nettointäkter i dag än 2011 , då kostnaderna är fördubblade . Samtidigt som antalet xtra v75 m aximerats och lotterier införts. Dopad framgång utan värde och långsiktighet . Dessutom förstörda publikrelationer och enorma förluster av hästägare , amatörtränare samt uppfödare .
  Hästsportens skarprättare

 8. Får Skarplöth hålla på ett tag till så är hästarna snart bara något besvärligt som är i vägen för alla andra spel. Omstarter, materialfel, otjänliga banor, strykningar, utdragna segerceremonier, väder, mörker, dimma, många banor, strykningar, skor, sulky, huvudlag… En lottodragning är ju så mycket enklare, särskilt om den sker digitalt som Boost, eller genom ett virtuellt lopp.

  • Så här skrev jag till Persson på Travnet redan 2008!
   ”Sen måste ATG börja inse allvaret ute i landet med uppfödare, hästägare och hingstägare.
   För den kategorin förnyas inte idag, och utan dem så har vi snart virtuellt trav här, vilket förmodligen applåderas av ATG för då kan de ju skrota STC och alla banor som ”suger” ur ATG’s budget”

 9. Vem är förvånad ! Men varför i hela världen stoppar man inte Belgien ? Finns väl inget spelbolag som vill ha sånt utflöde av vinster till en hand ! oavsett anledning . Om småspelarna börjar förstå vad blåsta dom är så kan det gå helt åt skogen . Att ATG ska vrida ur varenda krona av Svenska speltorskar med boost /Vr är förkastligt .

 10. LP att du orkar.
  Det står väl var o en fritt att spela på det man vill?
  Ni som hatar Boost måste väl inte spela Boost? Eller måste ni det? Det verkar så.

  Jag tycker alla försök att öka omsättningen är bra för travsporten.
  Fråga de aktiva vad de tycker. Inte vad de 6-7 proffstyckarna på detta forum tycker.

  Skippa VR, Boost, jackpottar, senarelagd V75 o skippa Pokalåret. Alla nöjda?

  • Du har tolkat det fel. Alla nybörjare vill nog ha mera tillbaka än 25-30 % och när man upptäcker det är det nog dags att skippa det spelet . Fråga aktiva är rätt men när dom inte kan redovisa några siffror är det döfött i längden.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar