Visst var det med rejäl tveksamhet i rösten, en slags skeptisk touch, som Färjestads referent Patrik Nilsson under lördagens Unionskamp – kallblodsmatchen ni vet – annonserade ut att första 500 meterna hade avverkats på … 1.13.

Som om han kollade tre olika oberoende klockor innan han insåg att det kanske kunde överenstämma med verkligheten. Som om han slog ett öga runt omkring sig för att se om han kunde se någon som nickade bekräftade eller såg lika chockad ut som han själv kände sig. Antagligen såg han i så fall bara huvuden som skakade och axlar som lyftes i ett uttryck som signalerade … ”ja, v-i vet alltså inte, titta inte på oss”.

Och gudarna ska veta att man förstår Nilsson.

500 meter ska liksom inte gå på 1.13. I ett kallblodslopp. Det ska inte det.
Man kan tycka att tiderna inte längre har någon betydelse, att de spelat ut sin roll och jag är verkligen på långa vägar inte den som är mest fascinerad av dem … och att det här med att springa under 1.09 över typ den engelska milen för varmbloden börjar bli allt vanligare (nåja).
Men allt det där är ju blaha.
Blaha, blaha.

Och att sluttiden för den såklart på alla vis enastående och fullkomligt fantastiske Tekno Odin stannar på 1.19,1a/2.140 meter och att det är lika med världsrekord är också en sak.v75-5-tekno-odin-pris-3-jpg-566632

Men. Ett första halvvarv på kilometertiden 1.13. I ett kallblodslopp.

D-e-t ska inte hända. Det är fel. Som något alldeles vansinnigt fascinerad av Lapp Nils när det begav sig i början av travlivet så är det här liksom för mycket att ta in. Och visst har man fått vänja sig vid tidens gång, vid tiderna, insett utvecklingen; i avel, material, i snabbare banor, undan för undan börjat begripa att hästar inte tröttnar efter en ”för hård” inledning längre.

Men 500 på 1.13. I ett kallblodslopp.
I ett lopp för ”nordisar”.

Det kommer att ta tid att hämta sig ifrån.

____

500 meter efter 1.13.

Ja, det går nästan inte att låta bli att tänka tillbaka på allas vår käre Tage Danielsson en dag som denna. Och återger därför delar av hans ljuvliga sannolikhetsmonolog från 1979 (handlade om kärnkraftsolyckan i Harrisburg i Pennsylvania, USA, och återges så ”gott” som exakt då…):

Jag menar före Färjestad så var det ju ytterst osannolikt att det som hände på Färjestad skulle hända, men så fort det hade hänt rakade ju sannolikheten upp till inte mindre än 100 procent så det var nästan sant att det hade hänt. Men bara nästan sant. Det är det som är så konstigt. Det är som om man menar att det som hände på Färjestad var så otroligt osannolikt så egentligen har det nog inte hänt.skarmavbild-2016-10-02-kl-14-16-21

Sen är det också det att om det som hände på Färjestad verkligen hände, mot förmodan, så är ju sannolikheten för att det ska hända en gång till, den är ju så oerhört löjligt jätteliten så att på sätt och vis kan man säga att det var nästan bra att det som hände på Färjestad hände, om det nu gjorde det. För jag menar då kan man ju nästan säkert säja att det inte kommer hända igen.

I varje fall inte på Färjestad. Och säkert inte samtidigt som förra gången.

Risken för en upprepning är så liten att den är försumbar. Med det menas att den finns inte, fast bara lite.
Folk i allmänhet dom tänker förstås på sitt grovhuggna vis att det som hände på Färjestad verkligen har hänt. Dom tar det som en sanning. Tala alltid sanning, barn, sa våra föräldrar till oss. Det får vi inte säga till våra barn utan vi måste lära dom att alltid tala sannolikt. Att säga sannolikheten, hela sannolikheten och ingenting annat än sannolikheten.

Så att dom inser att det som hände på Färjestad inte kan hända här, eftersom det inte ens hände där, vilket hade varit mycket mer sannolikt, med tanke på att det var där det hände”.

v75-5-tekno-odin-klappas-jpg-566626

____

1.13 första 500 meterna i ett kallblodslopp.
Det har nog inte hänt. Det kan inte ha gjort det.

Och i så fall bara väldigt, väldigt lite.

Henrik Ingvarsson

Hela Tage Danielssons monolog från 1979 finns att beskåda här.

Foto: KANAL75

6 KOMMENTARER

 1. Kan bara hålla med. 1.13/500!!!

  Kommer dock att tänka på 1987.

  Alm Svarten var titelförsvarare i Elitkampen som jag tror gick under ett annat namn på den tiden.

  Ulf Thoresen i jollen bakom Alm Svarten drog iväg rejält i värmningen. Min klocka visade 15/300. Ingen i sällskapet jag satt med trodde ett ögonblick på min ”klockning”. Att ekipaget sedan tog en enkel seger till ett för min del alldeles för lågt odds bevisade dock inte min uppgift.

  Har sedan dess ansett att det varit det snabbaste jag sett ett kallblod röra sig även om Järvsöfaks också speedade nedåt dessa hastigheter någon enstaka gång.

  Nu har dock denna fart övertriumfats och jag kan släppa det där om/hur jag ev. Klockade tokigt en Majhelg 1987….. sa jag förresten att Utah Bulwark vann elitloppet den helgen på en 13-tid om jag minns rätt så här direkt.

 2. Det är kanske inte rätt att kritisera kallblodssporten efter gårdagen men vad händer egentligen. Visst blir avel/banor/träning bättre men att dagens kallblod är ca halvminuten snabbare över ett 2100-meterslopp jämfört med kallbloden i mitten av 70-talet är uppseendeväckande. Är orsaken att det i avelsleden smugit sig in någon del varmblod ? Exteriört så finns det knappast några likheter mellan dagens kallblod och kallblodseliten på 70-talet.

  Visst är det imponerande att Tekno Odin går en låg 19-tid och kanske till och med kunnat vinna en varmblodslopp på någon mindre bana. Men det börjar kännas som att raserna börjar flyta ihop allt för mycket.

 3. Varmblodens tider är lika fantastiska. Kikade på Jägersros breddlopp igår. Lopp för hästar med resultatrader som verkligen inte är smickrande.
  Segertiderna blev 18,5 – 16,6 – 15,5 – 15,5 – 17,1 – 14,6 – 16,1 – 13,8 – 12,8

  12,8 är samma tid som Napoletano vann Elitloppet på. Nu gjordes det av ett nioårigt sto som inte ens hade en halv miljon insprunget. Det var inte ens rekord för henne. Hon har blivit oplacerad på 12,6 och 12,7 tidigare. Tekno Odin har inte en chans mot varmbloden, möjligen mot valpiga tvååringar.

  Kallbloden kommer fortsätta förbättra tiderna. Åsrud Jerka var sist i mål i Unionskampen. 20.6 och vara sist utan pengar. Hårda bud, men visar att det inte bara är Tekno Odin som har de här tiderna i sig.

  • Ulf,
   Jag refererar till mina första minnesbilder från kallblodslopp (Lapp Nils) och försökte också förtydliga med ”nordisar”.
   Evigt ledsen att det inte räckte till.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar