Samson var en av mina favorithästar i min ungdom, på 60-talet. Det var lite av en högtidsstund när den väldige, inte bara till omfånget, Ruben Reuter från Svanskog kom till Axevalla med sin mörke hingst.ruben-reuter

I förra veckan fick jag ett hårt paket med den allt söligare postutlämningen. Jag misstänkte direkt att paketets innehåll var en bok. Blev därför lite förvånad eftersom jag inte nyligen hade beställt någon bok från en av bokklubbarna där jag är medlem.

Därför blev denna bok en liten överraskning, eller ganska stor till och med. Dessutom ytterst glädjande. När jag väl lyckas bryta upp paket fanns där Årjängstravets nya Jubileumsbok ”Årjäng mellan 50 och 80”.

I paketet fanns också ett vänligt följebrev från Årjängs förre sportchef Göran Axelsson som tillsammans med Bengt ”Kroken” Nilsson är huvudförfattare och redaktörer. Eftersom ”Kroken” är en av mina favoritskribenter slängde jag med snabbt över min nyvunna bok.

Så hittar jag där en artikel av Hasse Svennehed om Svanskog – amatörernas Mekka. Och där i Svanskog bodde Ruben Reuter. Svennehed berättar att Ruben var mentor ”för i stort sett alla amatörer i hela Värmland Dal och halva trav-Sverige”.

Ruben Reuter var för övrigt kusin med Sigge Reuter som 1964 vann den allsvenska kuskligan med 101 segrar och som totalt vann 1004 loppsamson

Och apropå Hasse Svennehed så mötte jag hans pappa Göte Svennehed i amatör-SM-finalen 1984.

Men Samson då? Jo, han vann 36 lopp under sin karriär. Jag vet inte om Ruben körde sin hingst i alla segerlopp, men det är troligt. Han hade förresten en sentida topphäst också. Rubens Okti vann tio lopp på 19 starter. Bland triumferna finns den i Guldstoet på Axevalla 1988 med sin tränare Karl O Johansson i sulkyn.

Årjängs nya jubileumsbok handlar om de senaste 30 åren. De första 50 åren finns sen tidigare dokumenterade i den bok som kom ut för 30 år sedan med Perman, Per-Olof Magnusson, som redaktör.

Eftersom travsport är kultur i Värmland och Dalsland tycker man där det är viktigt att historien dokumenteras. Tyvärr slarvar många banor med detta. I det avseendet är Årjäng bland de bästa i klassen.

Förutom att den nya boken innehåller mustiga berättelser om både folk och fä är den en pärla för den som är intresserad av travsport. I boken finns bland mycket annat en rapsodi från alla tävlingsdagar under de 30 åren.arjangstravet-mellan-50-och-80

Om Samson var en av mina tidiga favoriter var (och är) Lill Mavil den allra största. Men det visste de flesta av er sen tidigare förstås?

I lördags var det på dagen 50 år sedan Lill Mavil vann sin sjunde av tolv segrar det året, 1966 alltså. Hon hade då, som nioåring, gjort come back efter fyra års frånvaro.

När vinnaroddset ropades ut gick ett sus genom den stora publiken; 2.07. Hur kunde det vara möjligt?

På den tiden fanns ju ingen oddsvisning på det moderna sätt vi nu upplever. Istället satt respekterade herrar, ofta iförd fluga eller slips, i den skraltiga totobyggnadens innandömen, som med räknesnurror trollade fram oddsen.

För publiken fanns en möjlighet att åtminstone gissa sig fram till ett ungefärligt odds genom att räkna de totobongar som såldes på varje häst.

2.07 var alltså ett märkligt högt odds på den givna vinnaren. Så tyckte de flesta, och så var det också. Vid en omräkning visade det sig att oddset egentligen skulle vara 1.65.lill-mavil

Eftersom vissa spelare redan hade hämtat ut sina vinster ställdes travbanans ledning inför ett knivigt problem. Efter några minuters funderande kom besked i högtalaren:

”Då en del spelare redan fått utdelning efter det först kungjorda oddset kommer travsällskapet att låta detta gälla alla spelare som spelat på Lill Mavil.”

För travsällskapet blev det en ekonomisk förlust men samtidigt en PR-mässig vinst.

Tack till Lars-Eric Magnusson som påminde mig om Lilla Mavils seger på Axvalla.

Till sist: Apropå favorithästar tillhör Jeppas Maxi den kategorin för många. Nu verkar det som om karriären definitivt är över för sonen till Varenne. Skador stoppar sjuåringen som vann elva segrar på sina 21 lopp och tjänade nästan 1,2 miljoner kronor. Det är tidningen Nya Åland som berättar detta.

LP

Slutet nära för Jeppas Maxi

 

 

2 KOMMENTARER

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar