Jo. Vi kom in lite på spelformer i veckans avsnitt av podcasten ingvarsson & persson. Apropå jackpottar och just nu en himmelens många sådana som förekommer på V75, ja det är ju förresten inte så sällan på andra spelformer heller. Vi var också inne på radpriser, och om det möjligen var dags att se över dessa.

Så då poppade det upp lite inspiration kring spelformer i allmänhet. Vilka gillar jag, vilka är sämre, vilket är hatobjektet? Från min synvinkel.

Så varsågoda; här kommer därför den – (host, host)hett emotsedda och eftertraktade – stora spelformsbetygsättningen!
Kring nuvarande och kanske någon tidigare variant av spelformer som (jag vet att det låter otroligt) inte längre är med oss. Det ska sägas att jag knappast är den allra bäst lämpade i sammanhanget, det finns garanterat både dels bättre spelare och dels kanske i synnerhet sådana som kan göra en sundare helhetsanalys vad gäller spelvärde och annat.

Men likväl. En i högsta grad subjektiv genomgång ur kanske i synnerhet en småspelares synvinkel och som kanske kan leda till vidare diskussioner och också till idéer på nya spelformer?

Betygsskalan är – som den wannabe-italienare man är – givetvis av ”Gazzetta-snitt”, alltså 1-10. Där 1 är så dåligt att man ens inte kan erhålla det, och 10 bara är möjligt att hämta ut om man som Vincenzo Montella gör fyra mål i ett Romderby. Alltså i princip ouppnåeligt det också.


V5
– Betyg 8
Klassikernas klassiker, det första streckspel som instiftades i Sverige, år 1959. Jag älskar verkligen V5. Rent, enkelt – klara alla fem loppen och du kan liksom faktiskt fortfarande vinna en rätt skaplig slant. Jag säger ”faktiskt” och ”fortfarande”, ja för trots att radpriset är exakt detsamma som när det instiftav5des för 57 år sedan, vilket ju får ses som smått häpnadsväckande. Visst går det alltså att diskutera om radpriset trots allt inte borde höjas en smula, men för mig får EN KRONA gärna hänga i ett tag till. Man får mycket för pengarna på V5, även om det sällan går att vinna de ordentligt stora slantarna.

V4 – 7,5
Likt V5 ett spel för oss små- eller mellanklassspelare. Kan trots sina blott fyra lopp faktiskt ge riktigt bra betalt; och beroende på omgång också locka och vara givande både med ”vanligt” system och flerkupong. Spelvänligt och lätthanterligt.

V54 – 7
En bortglömd liten pärla, från slutet på 1990-talet. Nja, nu ska jag kanske inte ta så jag spricker, men inte var det så tokigt som folk möjligen minns det? Fem lopp, pang!, vinn på fyra och fem rätt (med två kronors radpris när det var aktuellt och faktiskt hyggligt betalt även på fyra rätt).
Och skulle – som jag har lanserat det förr om åren – i mina ögon med rätt radpris och knixiga lopp kunna ha möjlighet att bli ett kittlande högvinstspel. En lite suktande dröm är att ett sådant (potentiellt snabbt)spel kunde överta huvudrollen på de förhatliga onsdagarna – på Solvalla. Möjligen under nytt fräscht namn, ”Super-54:an” eller något i den stilen…

20160912 Kriterieutagningar Solvalla

V75
– 6,5
”Världens bästa spel”. Och bara fjärderankad, och med relativt klent betyg (nåväl, 6,5 är mer än bra i denna betygsskala), vad är nu detta? Har ju blivit räddaren av hela travsporten i någon mening, vad vore vi utan V75 idag kan man ju lite ängsligt fundera över? Rubriceras som vår Elitserie och är ett begrepp som i princip alla levande svenskar känner till. Såklart överlägset på grund av sin mäktiga pott och dragningskraft, men som rent krasst spelobjekt? Tja, många lopp, lätt att trilla snett, en känsla av att man sällan vinner. Dessutom är det oerhört svårt att hitta de ”egna dragen” då loppen är analyserade in i minsta smula och av väldigt väldigt många. Man får liksom aldrig känna sig ”duktig” eller exklusiv om sina tankar på V75 – och det kan jag sakna. Men trots minustecknena suger det trots allt faktiskt till i magen om lördagarna fortfarande…v75

DAGENS DUBBEL (och kopian Lunchdubbel) – 6,5
Klassiker sedan slutet av 1980-talet, som tyvärr dalat i omsättning genom åren. Men fortfarande lite av en favorit; för sin – ni börjar ana temat… – enkelhet (hitta vinnarna i två lopp) och relativa stora vinstchanser. Ja, ”jag vann i alla fall på Dagens Dubbel” som ju var spelets slogan när det infördes, och lite så känns det faktiskt med DD. Går att hitta riktiga pärlor till odds om man är uppmärksam – och går bortom teveexperters raka komber…

V64 – 6
För mig: en V5:a med sex lopp med samma radpris, alltså färre rader och hästar för pengarna. De relativt få gånger jag lämnar in är det alltid med ”Enbart sex rätt” ikryssat och visst finns det då, med 2,5 gånger utdelningen, fina möjligheter till goda förtjänser om man hittar rätt. Men för spelformen i största allmänhet känns det ändå som att för mycket av potten går till spillo till ”småsmulor” eller fryser inne till vidare jackpottar…

TVILLING – 6
Hitta ettan och tvåan i mål oavsett ordningsföljd, och kanske en smula underskattat av mig. Jag glömmer nämligen ofta att det ens finns… men när jag väl någon gång kommer underfund med dess existens går det onekligen att hitta guldkorn. Knepigt på vardagar med tanke på dess låga omsättningar. Snudd på betyget 6,5 trots allt.

V3 – 6
En spelform som var en favorit när det (åter)infördes i mitten av 1990-talet. Till tio kronors rav3dpris fanns möjlighet att vinna fina slantar för en realtivt liten penning, men hur gärna jag än skulle vilja fortsätta vurma för V3 har jag svårt att på allvar mobilisera. Eftersom omsättningen allt som oftast är låg eller snudd på obefintlig. Och spelar själv därför numera oändligt sällan. En i grunden mycket trivsam form, men när ingen annan deltar hjälper det ju inte… (och med tanke på det är månne betyget till och med för högt satt).

TRIO – 5,5
Inser viss potential, men spelar personligen i princip aldrig. Fegbetygsättning på grund av bristande kunskap/erfarenhet av spelformen.

V65 – 5
Ännu en – för mig – V5-variant med ett lopp mer till så att säga samma pris. En sämre variant av V64 (med chans till enbart dubbla vinsten om man spelar i bara sexrättspotten), och spelas dessutom på tävlingar som jag sällan är särsklit intresserade av. För de som orkar är det möjligen en helt annan femma – och möjligen är jag därmed för elak i min bedömning.

VINNARE – 5
Originalet. Det enklaste av det enkla. Hitta vinnaren, hämta ut, punkt. Kul när man hittar överoddsen, men oerhört vanskligt undvinnare-och-platser vanliga kvällar. Det som en minut före start kan förefalla vara vettigt som spelobjekt kan när man sedan lagt in vadet vid startögonblicket te sig fullkomligt bortkastat. När ens häst hastigt och mindre lustfullt sjunkit från 6,20 till 2,30 … och i allt mindre vardagspotter inträffar det inte så sällan. Nä, här är – ursäkta ATG – fasta odds mer kittlande. I den där känslan av att ha lurat någon…

V86 – 3
Det är bara att vara rak här. Jag avskyr V86. ”Lika mycket som pest, medeltida kolera och folkpartiet”, citatet som jag nämnde i ett avsnitt av podcasten nyligen och som Olle Ljungström en gång myntade kring den ö i Stockholms skärgård han växte upp på och kände sig totalt isolerad på (då ska tilläggas att jag personligen inte känner något avogt mot Folkpartister i allmänhet, det hela är mer ett njutbart citat).
V86 ja. Jag har förstått att många spelare som verkligen i sitt rätta namn kan kallas för just spelare gillar formen och jag anar såklart att storvinstpotentialen finns, men som sagt – det är snudd på hat här för min del. För många lopp, för jobbigt, för mycket. För Xpressigt…
Jo, för såklart och framförallt: har man dessutom – indirekt – varit huvudorsaken till att ta död på Sveriges huvudarena för travsport… ja, det är snudd på att jag vill hävda att alla som spelar V86 har del i ansvaret (jag tar såklart i här, fast … ändå inte helt, så det så!) så blir det så här.

Betygsätts ej:
PLATS (på grund av för få speltillfällen)
Vilka är det egentligen som spelar plats?

Henrik Ingvarsson

22 KOMMENTARER

 1. Håller med nästan rakt igenom förutom en punkt.

  Och det är när det gäller V65. Det är en helt fantastisk spelform där det ska till extrema favoritomgångar för att det ska bli 5-rättsjackpot. Ger det en 7,5a som vardagsspel med 1kr/rad och skulle det köras på onsdagar med 2kr/rad ( och finnas med på tillsammans-sajten ) skulle jag spela varje vecka.

  V86 spelar jag mycket, mycket sällan.

 2. Min lista:
  V5 – 8
  Vinnare – 7
  V4 – 7
  V75- 6,5
  Plats – 6
  DD – 6
  V65 – 6
  V54 – 5 (med fem kronors radpris kan det bli högre betyg)
  V64 – 4
  V3 – 4
  V86 – 3
  Tvilling – 3
  Trio – 2
  Topp Sju – 1
  Boost – 1
  VR – 1

 3. Spelformen V3 är oerhört underskattad jämfört med exempelvis vinnarspel om man ser till skatteuttaget, det är väl därför den är så misshandlad av ATG. Nu placeras den oftast i slutet av tävlingarna med något P21-lopp som avslutning. Går man tillbaka 10-20 år så låg V3 som avd 3-4-5 på exempelvis V75 vilket oftast innebar att gulddivisionen låg med på V3. Omsättningarna drog då iväg till 300-500 000 vilket gjorde spelformen intressant.

  Överhuvudtaget är det fel att ha så många spelformer som idag, det blir urvattnade småpotter som inte attraherar någon spelarkategori.

 4. ATG borde köra Dagens Dubbel lopp som ett ”Stryktips” med 10 avdelningar över 5 dagar med start på V86 onsdagen, torsdagen, fredagen, lördagen (V75) o avslutas på söndagen (ev extra V75).

  Utdelning på 10, 9 o 8a rätt med schyssta pengar i potten.
  Vad allt skulle kosta är jag inte rätt person o tycka något om men många lirar ju ändå DD på V86 o V75.

  Vet inte vad ni tycker men en tanke jag haft under en tid.

 5. Det är alldeles för många spelformer. Vilket gör att potterna blir för små. Spelar man en 500-hundring på en oddsare i vardagstravet har man ju nästan lirat favoriten. Platsspelet är en riktigt bra spelform vid många startande och hör omsättning. Kolla Frankrike. Men det förutsättningarna gäller nästan aldrig hos oss. V, p, V5 och V3 är alldeles tillräckligt för mig. Sedan borde all jackpot skrotas. De som deltar i omgången skall dela på pengarna.

  • Helt rätt Nisse ” Potterna blir för små” med alla dessa olika spelformer.

   Kan aldrig vara lönsamt att ha 8 spelformer en vinterkväll på Romme.

   Alla spelformerna utgår ifrån sin moder V 5 och har bara byggts på igenom åren.

   Håller med Ingvarsson om V 5 och alltid varit mitt turspel för en billig peng.

 6. Bästa Spel väntar vi på: V6 -Om ingen har 6 rätt går pengarna till 5 Rätt.
  1 kr. Rad och bort med alla jackpotter.

 7. Hur kan V75 både vara för svårt och för välanalyserat på samma gång? Streckspel ska ha stora potter och vara lagom svåra, det är därför det är V75 och V86 som gäller så länge de inte envisas med små fält och många jättefavoriter. V75 = 10, V86 = 8, resten under 5.

 8. Och visst borde man införa V7 och V8 igen men enbart för svenska kunder och inte för robotspelare och storspelares bulvaner som spelar via internationella partners och suger pengarna ur spelarkollektivet under Jackpotomgångarna (under V75 och V86 också) utan några system- eller kupongbegränsningar.

  Att först göra ett självmål med alla internationella partners och sedan göra ett självmål till genom att förbjuda V7 och V8 för alla kunder gör inte att de hamnar på plus direkt. Att de sedan envisas med att lägga Lördagsloppet utanför vilket gör att det blir jackpot gång på gång och dessutom tjuvhåller 10% av potten fram tills nyår gör inte saken bättre direkt.

 9. Mina hatobjekt är alla jackpotspel. Och helst spelar jag enloppsspel.

  8 – vinnare, tvilling, trio
  7 – plats
  6 – DD
  5 – V3, V4, V5
  4 – V64, V65, V75, V86, V97, V108
  1 – Top7, Boost, VR

 10. @CD – ”enbart för svenska kunder” – hur definierar du svenska kunder? Ska kundens båda föräldrar vara födda i Sverige? 😉

 11. Blev lite less en gång när jag hittade en vinnare i vardera dagens dubbel-lopp och oddset på dom två på DD var ca 20 ggr och dom stod i ca 10 ggr var som vinnare. Hade inte tid att följa tävlingarna så kunde inte vända vinnarspelet så tänkte jag spelar en raket, men det gick inte för det var v86-express och loppen gick på 2 olika banor, så där rök chansen till en raket och spelet från min sida uteblev…

 12. Obegripligt att man inte kan spela v7 och v8. Det är orättvist mot småspelarna sa atg när det togs bort. V6 däremot kan man spela, logik? Nu står man över många omgångar som man bedömer är för stor risk för 5 rättsjackpot. Det är spelhämmande!!. Jag har absolut ingen förståelse för att det togs bort. Systembegränsningarna på v4 samt v5 bör också slopas.

 13. Tycker personligen V86 är ett helt överlägset spel jämfört med V75. Visst är omsättningen större på V75 men fördelarna jag ser med v86 gentemot V75 är:

  1. 8 lopp istället för 7 tar bort måånga ”turvinnare” som exempelvis spelar på favoritnummer.

  2. Inte lika analyserat. Ofta finns spelvärda drag på V75 i början på veckan men dessa snappar betaltjänster och andra ” experter ” upp och når sedan en stor del av spelarna på ett eller annat sätt. Lättare att hitta fynd inom v86.

  3. Större marginaler mellan hästarna. På V75 är minsta kuskmiss eller positionsstrul oftast avgörande i jämna lopp. På v86 skiljer ofta lite mer mellan hästarna vilket innebär att man spelar med större marginaler.
  .
  4. På v86 räcker två smällar till riktigt bra utdelning, på V75 krävs ofta mer.

  Men visst, man kommer inte ifrån att omsättningen gör V75 intressant. Gäller dock att gå emot strömmen och ta med hästar man inte tror på.

 14. Tyvärr verkar även denna sida mer o mer utvecklas till ATG’s förlängda arm.
  Speldiskussionerna tar över och de intressanta ämnen som rörde travsport verkar ha somnat in.
  Persson, kan inte du skriva om BARA sport och anekdoter från svunnen tid så kan väl Ingvarsson fladdra omkring med lite allt möjligt?
  Dina skarpa iakttagelser och vassa penna har kommit i skymundan mer o mer tycker jag.

 15. Till att börja med är det förstås förödande med alla dessa spelformer som vattnar ur varandra. Hur tänkte Atg där? Inte alls måste väl vara svaret.

  När det gäller V75 så har ju så mycket förändrats när det gäller svårighetsgraden. På 90-talet låg medianen på ca 100k. Idag 30-40k? Penningvärdet är förstås en sak men att det är sönderanalyserat plus att allt fler spelar reducerat har förstås också bidragit starkt.

  Låg median är en sak men det värsta är förstås inflationen av jackpots. Den skrämmer bort både stora som små. Atg jublar över sin dopade omsättning och tänker ”imorgon är en annan dag”. Fast dom leker förstås med elden. Inflation gröper per definition ur värdet av något. Fortsätter jackeländet tar det död på V75.
  Högre svårighetsgrad – högre median – färre jackar. Vägen dit kan diskuteras men radpriset har varit 50 öre länge nu…. På nåt sätt måste i alla fall spelet bli svårare. Att återinföra V7/V8 är förstås också ett sätt att ”våga” spela även när det ser lätt ut.

 16. Der findes desværre ingen gode spilformer på heste. Skatten er alt for høj!

  Streckspel med återbetaling på 65% er jo helt til grin. Og med flere vinstpotter bliver det jo kun værre.

  Triospelet har fordærvet de øvrige spelformer.

  Og Top7 er jo helt til grin. Hestelotto……….

  Findes der ingen med kundskab om spil hos ATG? Virker desværre ikke sådan…….

  ATG bliver ”slagtet” i fremtiden, om de ikke ændrer vilkår for spillerne.

  Se mod USA. Ikke hvad antallet af spilleformer angår, der er også for mange, men kig på återbetalingen. Der findes i blandt Pick6 (V6) med återbetaling på 90% – jap 90%.

  God bedring / kry på dig ATG – det behøves.

  mvh
  en bekymret dansker

 17. Många som påstår att Skarplöth bara speloptimerar, speciellt från aktivas sida, men problemet som klart belystes på Luddes sida är de facto att endast staten tjänar pengar på Skarplöths speloptimer. För sporten och spelet är det speldecimering som gäller.
  Robotregler-speldecimerande
  v7-V8 borttagning – Speldecimerande
  Trio i alla lopp-Speldecimerande
  Boost-Speldecimerande
  VR-Speldecimerande
  Jackpot-Speldecimerande
  JackpotWinterburst -Oerhört speldecimerande
  Sen starttid-Speldecimerande
  Express:-Speldecimerande
  Stenhårda villkor för atgombud-Speldecimerande
  V64-Speldecimerande
  V75extra-Speldecimerande
  Korrupt information-Speldecimerande
  Nya ATG-siten-Speldecimerande
  Belgien/Finland-??!!

  Det finns desto bättre även speloptimerande åtgärder
  Vass/Kass med nya proffs-Speloptimerande
  Gopps program-Speloptimerande
  Matteus – Oerhört speloptimerande -Fullständigt genial
  V86-Speloptimerande UTAN express
  Alltfler rejkbackbolag försvinner- OERHÖRT speloptimerande

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar