Vissa saker i travsporten värmer extra.

Vissa saker i travsporten får det att röra runt lite mer än normalt. Får det att bubbla, sätter igång pulsen i liksom hela rasket.

Idag gjorde Svenskt Trav-Oaks det.
Idag gjorde Svenskt Trav-Oaks det väldigt, väldigt mycket.

Det är väl så här vi fungerar. Att det är när något som så att säga inte händer varje dag, när något känns lite mer välförtjänt än annars, det är då det tar tag på riktigt.

Jag skrev för ett par år sedan, tror jag det var vid det här laget, att Stefan Persson nog faktiskt är Sveriges allra bästa tränare i skymundan.
Ett, måste sägas, ganska vagt begrepp … och en smula svårtydbar utnämning möjligen. Men jag tror att det var många som trots allt begrep på ett ungefär vad jag menade.

Stefan Persson gjorde det i alla fall, det vill jag tro. Nästa gång jag ringde honom sade han åtminstone – ”nu ligger du på plus ett rätt bra tag”, och skrattade lätt. Jamen för en varm och trivsam person är ju den jäkeln också.

Vad jag menade var att denna Skarafödde pöjk; med relativt små resurser, litet material och alltid i skuggan av något större på hemmabanan i Halmstad, ja har det inte varit en Lähdekorpi så var det en Untersteiner eller så var det en annan Untersteiner och säkert något annat som jag glömmer just nu, ja alltid var det mer eller mindre lite i skymundan.
Och likväl detta ”skymundan” har han tagit fram V75-vinnare år efter år, fostrat ungdomar som kvalat in till stora unghästfinaler säsong efter säsong; tagit fram den ena fina hästen efter den andra. Från ett relativt begränsat material.

Kanal 75 Media. Darling Mearas vinner Svenskt Travoaks. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-10-02. Foto: Lars Jakobsson

Kort och gott. I skymundan.

Och aldrig riktigt ordentligt kunnat sätta den berömda pricken, aldrig riktigt nått ända fram. Aldrig fått nudda kaklet först på allvar. I något ordentligt tjusigt och stort.

Inte förrän idag då. Inte förrän denna septembersöndag, på ett sensommaraktigt Solvalla och tillsammans med den så underbara Cantab Hall-märren Darling Mearas (bilden).

Rent ut sagt, och idag vill jag vara rakt fram och pang på och bara utbrista.

Fy fan vad fint. Fy fan vad roligt.

Henrik Ingvarsson

6-erik-och-svante-tackar-publiken-lj-jpg-564804I Kriteriet var det däremot mer ”de gamla drakarna” som gjorde upp. Nurmos, Liljendahl … Kontio, Goop – men drog längsta strået gjorde Erik Adielsson och Svante Båth och Deimos Racing (Calle Wihlborg för övrigt uppfödare till Darling Mearas – och ägare i Deimos Racing!).
Faktiskt Adielssons första triumf i loppet – den andra i historien för tränare Båth, som ju vann med Malabar Circle Ås 2002. Såklart väldans välförtjänt det också.

Foto: KANAL75

8 KOMMENTARER

 1. Jätteroligt för Stefan Persson!
  Gigantisk bortkörning av Björn Goop i kriteriet som hade alla chanser att sy in Erik ur svängen.

  • Lennartson häst tvärnitade på 2 steg, ej enkelt att köra snyggt med en häst med så stort steg som Policy Of Truth har.
   Och Örjan som valde att sitta kvar i Lennartsson rygg ibland blir det fel för gubben.

   Rafflande sista 500 i kriteriet ett lopp att minnas.

   Willborg måste vara född med matjord i fickorna.

 2. Mycket att utvärdera en sådan här dag! Själv tycker jag att det är betänkligt att förstapriset i gamla anrika Walter Lundbergs memorial är i sammanhanget futtiga hundratusen, som i vilket avdankat rikstotolopp som helst. Hur vårdar vi våra travtraditioner egentligen?

 3. Absolut roligt när mindre tränare lyckas i större lopp. Annars har helgen helt dominerats av Adielsson/Goop, Goop igår och Adielsson idag. Örjan/Erik/Björn lägger beslag på snart sagt alla större lopp.

  Men vad händer med Robert Bergh, under 2016 har det blivit körsvensändringar var och varannan tävlingsdag på hans uppsittningar. Visst kan flyg bli försenade men knappast i den utsträckningen. Hästarna ser heller inte bra ut, forcerade offensiva styrningar och trötta hästar 500 kvar med galopp som följd. Jag hade hoppats att han i och med flytten söderut skulle öka konkurrensen i större lopp, han har ju ett stort stall med välstammade hästar.

  Det skulle vara kul om någon större hästägare satsar på Mattias Djuse, han visar upp hästarna i perfekt skick och är definitivt en framtidslöfte. Men det behövs uppbackning på unghästauktionerna för att lyckas.

  • Bergh, Kolgjini, Peter U o Redén inga hästar bland som 24 idag, mördande konkurrens.
   Bergh har såklart problem med nåt, tror dom som bygger nya betongstall har fått lite att fundera på..
   Noterar att 20 av dagens 24 finalister gick med någon form av barfotabalans. T.ex Reijos duo såg ut att ha problem trots pg på den ena. Även försöksvinnaren (Reijo) i Italienska oaks hade aktionsproblem. En skör tråd att balansera på detta med unghästar, hård träning, optimalbalans o jänkarvagnar. Bara få som överlever detta o överlever i eliten.

 4. Björn Goop fick böta 20.000 kr för att han bröt ut, hade han varit 1:a i mål – Då har han med garanti varit diskad. SÅ åt vinnarn varit inte mycke att göra. Bara att gratulera en bra prestation av tränare Båth.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar