För Daniel Redén börjar resans mål bli allt mer tydligt. Det är Paris som kallar, det är Vincennes som lockar och det är Prix d´Amerique som hägrar.

Med eller utan Örjan Kihlström.

Ingen annan svensk kusk har tidigare stått inför ett så svårt val, samtidigt delikat, som Örjan Kihlström. Vilken häst skall han köra i Prix d´Amerique?

Nuncio eller Delicious U.S.?

Jag utgår från att båda hästarna är på topp i januari, att både Stefan Melander och Daniel Redén vill vara med i Prix d´Amerique. Det är då Örjan måste göra sitt val, då måste han ge en av sina trogna uppdragsgivare beskedet:daniel-reden-och-delicious

Din häst är utröstad!

Kanske har de närmaste, de invigda, redan nu en föraning om vad Örjans inre röst säger. Vi andra kommer att få fortsätta spekulera. Fyra månader har vi på oss. Argument kommer att brytas, fram och tillbaka. Bara det är av stort PR-värde för sporten.

För travsporten är båda hästarna en gudagåva. De är älskade och hyllade. Här har vi två livs levande travhästar som tagit klivet rakt in i det djupa folkhavet, ändå in i våra hjärtan.

Liksom en gång i tiden Legolas gjorde även om han kanske gjorde det på ett annat sätt. Legolas var inte den robusta grabben som Nuncio är, Legaols var inte lik en ballerina som Delicious. Legolas var istället kämpen som alltid gav allt, trots att han inte hade särskilt mycket gratislegolas-oc-carola-haggkvist

Legolas blev folkets häst och samtidigt många spelares mardröm. Storspelarna ville ha bort honom när han vann lopp efter lopp. Småspelarna jublade när de hade en säker vinnare att hålla i handen.

För Remy Nilson blev Legolas ATG:s bästa PR- nummer någonsin. Remy lyckades locka folkkära artister kring sin guldkalv och folket vallfärdade till banorna för att få se en skymt av Lill-Babs, Carola Häggkvist – och Legolas.

Nu har vi Vinnie som drar land och rike runt för att marknadsföra travsporten. Våra verkliga idoler kan i lugn och ro äta sina morötter långt bort från PR-folkets kameror och strålkastare.

Kul för dom förstås, men ett oerhört slöseri med resurser. Både Nuncio och Delicious U.S. står ju gratis (?) till förfogande.Nuncio och Tarzan garvar ikapp - tz

För att återgå till resans mål så står där en fransk värd för att ta emot våra stjärnor iförd smoking och med en självsäker uppsyn. Bold Eagle räds ingen. Och knappast någon bland det franska travfolket tror att två svenska USA-importer skall kunna hota den franska krigaren.

Det franska travfolket kan inte bara hänvisa till att de har en så gott som oslagbar häst, de kan också göra oss uppmärksamma på statistiken. Det är 17 år sedan en USA-född häst vann PdA, Jimmy Takters Moni Maker. Och det är ytterligare fem år sedan en USA-född hingst vann loppet, Sea Cove.

Spekulationerna går vidare: Vilken häst vinner det Trojanska kriget?stefan-persson

Och framför allt: Örjans val?

Till sist: Vi har en ny intressant eftermiddag att se fram mot. Det pratas förstås mest om Kriteriet men även Oaks är något extra. Där kan Stefan Persson nå sin hittills största triumf. Hans Darling Mearas ser ut som en blivande stjärna.

LP

Bilder: Kanal 75 och stalltz.se

 

3 KOMMENTARER

  1. O precis därför ska Solvalla ta det enda riktiga beslutet – 1 kusk/häst i Elitloppets försök från 2017 så fokus hamnar på hästarna o inte på kuskarna.
    Det finns så många bra drivers som aldrig får chansen pga några dubblerar.

  2. Men va? Jag trodde det var givet att Örjan ska köra Svensk Travsports allra största profil, Vinnie. Ingen dröm är för stor…

  3. Vid sidan av ämnet men tycker att det är märkligt tyst kring alla förbannade jävla jackar. Fullständigt tröstlöst. Eller det klagas förvisso på jackpot generellt, att pengarna inte delas ut när dom spelas men väldigt lite på att alla lättjackar bottnar i att utdelningarna är så låga.

    Svårighetsgraden måste UPP. Vägen dit kan diskuteras men nog är det väl märkligt att man är så paniskt rädd för radprishöjning. Och nej, man behöver inte dubblera priset, det går alldeles utmärkt med en försiktig anpassning över tid. Mjölkpriset dubbleras inte över en natt så varför förutsätts alltid det när det gäller att höja radpris?

    Det som nu sker med jackinflation är att alla skräms bort/tröttnar, stora som små. Bara Skarplöth vinner pyrrhussegrar medan travet gräver sin grav.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar