Det var en torsdag, tror jag minsann … eller om det var en fredag, och det var lätt murrigt decembergrånat ute och jag skulle träffa bolagets vd, han som hade varit där i ungefär ett år vid det laget. Och inför mötet hade jag fått åtminstone fyra telefonsamtal, från olika personer, och tidningen jag skulle företräda hade fått ungefär lika många (något år tidigare hade jag förresten träffat den föregående vd:n; ”på Elsas café klockan 15, det blir perfekt” … fast ‘Elsa’, ja det heter egentligen något annat) och det var om hur ditten och datten det hela skulle gå till och tips om hur fotandet skulle ske och ”vi tänker så här och så här och att det ska stås så och så, och mot banan där och då och sedan tänker vi att vi gör så här”.

Och vi möttes i foajen, vi (de) hade sagt att det skulle börjas med bilderna och vd:n och hans entourage på ett antal personer dök upp, och vi hälsade och det snicksnackades och huvudpersonen visade sig en smula förkyld och till viss del på grund av det tog vi bil bort till stallbacken och entouraget hade bokat in travskolans snälla häst och det skulle först klappas och gosas och sedan skulle hästen springa förbi bakom, som liksom en häftig kuliss och det blev säkert rätt bra vill jag minnas, en hundans duktig fotograf var ju med om inte annat och lite murrigt var det ju som sagt där ute och jag kommer ihåg att en ur staben berättade att han hade fått ett telefonsamtal en dag, och han kunde visserligen ingenting om branschen 20160912 Kriterieutagningar Solvallaeller så, men när en gammal vän ringer och frågar om man vill vara med på en resa som ska utmynna i att man blir världens … eller om det bara var nordens … bästa så går det liksom inte att tacka nej. En sådan – resa alltså – vill man ju vara med på. När en gammal vän ringer. Sa en ur staben. Och så hörde han sig för hos den lätt förkylde, han som alltså hade ringt en dag och som nu framför kameran stod i bara kostymen i det lätt murriga decembriga; om hur det måddes och kändes och om allt var okej – och avslutade med frågan: ”fryser du?”.

Och vi åkte tillbaka till det stora huset på andra sidan banan, för nu skulle intervjun göras och det var upplägg hit och upplägg dit och vi satt i världens största rum med entouraget prydligt placerat runt omkring som kunde svara om nu inte huvudpersonen själv kunde och när intervjun var slut blev det ett avslaget hej då och en del av staben visade vägen ut och ur det här spektaklet blev det en rätt bedrövlig text, ja kanske ett av de sämre jobb jag rent av gjort och jag minns att det var väldigt mycket jag ångrade från den här dagen och det här mötet och den här intervjun och inte minst efter det att publiceringen var gjord. Över hur jag framställde det hela.

Till exempel borde jag ju i artikeln haft med citatet: ”fryser du?”.

Jo, för jag minns hur orolig för travsporten jag var när jag hasade mig hemåt i den tidiga skymningen i det murriga den dagen. Rätt djupt in i märgen till och med.

Och jag vet att jag inte är mindre orolig idag.

Henrik Ingvarsson

32 KOMMENTARER

  • ”Blaj” är när travjournalister och travvetare ser spöken överallt… när ATG ändra typsnitt i travprogrammen går ”travcommunityn” bananas.

   Jag har alltid funderat på vad det är för människor som skriver insändare i dagstidningar, vad det är för människor som ringer svt:s klagomur, vilka som har synpunkter på allt och ingenting… jag börjar förstå vilka de är.

   Atg:s rörelseresultat i MSEK nedan.

   2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

   MSEK 3 108 2 992 2 902 2 946 3 130 3 059 3 022 2 810 2 804 2 689

 1. 1.05 på att Skarplöth lämnar under 1:a halvan av 2017 nu när alla insett att atg inte kommer vara i närheten av att drar in det som krävs i nettokronor för att infria pokalårets 300 miljoner till prismedel.
  En orgie i dåliga produkter, tv studios + folk positioneringssystem, ändrade starttider, v86 express mm listan kan göras lång av dåliga beslut som framförallt kostat så mycket mer än det ger tillbaka under Skarplöts tid.

 2. Du behöver inte känna dig så nedstämd, Henrik! Dåliga jobb gör vi väl alla lite då och då? Där är du inget undantag. Men att komma upp till de höjder du gör med dina bästa texter det är inte många som kan. Känn dig stolt över dem med all rätta. Sedan tror jag inte att din kristallkula är renare än min eller någon annans. Vi famlar väl lite var och en för att sedan i efterhand kunna konstatera hur det blev. Det är alltid lättare då när facit redan finns. Ha det bra!

 3. Blaj blaj är det atg håller på med när dom plockar ut en del av en resultatrapport och vinklar siffrorna som dom vill istället för att tala klarspråk gällande det verkliga resultatet.

  • Läs årsredovisningarna Peter så ser du hur det ser ut… börja inte med någon Ingvarssonanalys.. som när han analyserar sommarens publiktapp under V75.

   • Alla tycker vad vi vill, men nu får vi väl ändå hantera äpplena och päronen här :).

    Publiktappet i sommar/året är väl ingen analys. Det om något är väl hårda fakta.
    Det totala tappet jan-juli i år är tolv procent (jämfört med fjolårets tre).
    Till och med ST/ATG har gett mig rätt i detta…

  • Det är korrekt Ingvarsson men orsakssambandet till den nya starttiden har du aldrig kunna visa… och du kommer aldrig få en tänkande person att köpa din analys rakt av. ”Vi lyssnade i kön till Jägersro och alla tyckte”…”här ökade visst publiken.. men det betyder inget”…det håller inte…sen att håna den analys som är påbörjad gällande starttiden är inget bra journalistiskt arbete.

   Låt arbetet fortgå och håna och såga slutsatsen när den är klar istället.

  • Tomas – att ha lyssnat i kön till Jägersro låter som en väl underbyggd analys i jämförelse med de analyser om banpubliken som görs i Hästsportens Hus, där har man inte ens koll på vilka som faktiskt är publik. Så hur skulle deras analys kunna bli bättre, menar du?

   Skulle tro att ATGs/STs analys kommer att grunda sig på vad aktiva (dvs stor del av ”publiken”) svarar på enkät med frågor utformade ungefär såhär: ”den senare starttiden för V75 har höjt omsättningen på spel väsentligt och ökat tittarsiffrorna, vilket ger mer pengar till sporten och ökar intresset för svensk travsport – vilken tid vill du att V75 ska starta, kl 14:30 eller 16:20?”

   Som vanligt vet vi redan vad slutsatsen kommer att bli, det vet vi alltid på förhand.

  • Sofia – Låter konstigt för mig…vi frågar de som går på trav…om varför de som inte kommer.. inte kommer…rörigt värre.

   Låt ATG/ST göra sin analys och såga den när den är klar.

  • Tomas, angående din kommentar till Sofia, det låter ännu konstigare när Skarplöth uttalar sig om vad spelarkollektivet anser utan att ha frågat dem. Oviljan att göra en relevant undersökning bland kunderna talar sitt tydliga språk, Skarplöth är rädd för svaret.

   Rörigt och konstigt är det också att man i publiksiffror räknar in de aktiva… För övrigt är det nog högst sannolikt att de som går på travet vet varför de som inte är där stannat hemma, eftersom folk kommunicerar med varandra.

  • Tomas – av dina tidigare kommentarer förstår jag att du är lite förmer än andra, men lovar att dina försök att diktera när andra tillåts uttrycka sina åsikter faller platt. Avvakta analysen du, om det passar dig bäst.

   Enbart ATGs rörelseresultat speglar inte det ”netto” som är av vikt för travsporten. Diskussionerna handlar om en annan typ av kostnader, vars effekter inte omedelbart syns i årsredovisningen utan tar längre tid på sig. Till skillnad från de kostnader som inkluderas i rörelseresultatet är de dessutom betydligt svårare att förändra på kort tid.
   Oron för vad hårdsatsningen på tv innebär för sporten är högst befogad och således varken ”blaj” eller att ”se spöken”. Ta Xpress och Solvalla som exempel om det känns bättre.
   Var det kommer att landa vet ingen än, men vi har hittills sett flera negativa trender UTOM när det gäller tittarsiffror och spelomsättning.

 4. Skulle väl inte spela till 1.05 men om det börjar blåsa riktigt snålt lär råttan lämna skeppet med en jävla fart. Entouraget också.

 5. Tja, jag vet inte men han har en stor tur att det blir jackpot vecka efter vecka nu. Men hur kan ATG får ”stjäla” 10% av dem? Finns det inte något regelverket som förbjuder detta?

  • Vad menar Du?
   Redan jackpott i sig är ju att stjäla pengar.
   Dela ut pengarna den omgång dom spelas.
   Rättvist, tycker jag.

 6. Pelle, Larsa, Peter, Ingvarsson mfl:
  Varför hatar ni Skaplöth? Är det flytten av v75 som gör så ont eller varifrån kommer detta förakt?
  Motivera gärna med argument och berätta vad NI velat testat för grepp för att öka spelet ytterligare från en redan väldigt hög nivå.
  Jag tycker också att ”det var bättre förr” med starttid 14.20 men inte så till den milda grad som en liten klick med bloggarna i spetsen som hörs väldigt mycket tycks göra.
  Trodde Ingvarsson hade lite mer självrespekt än att sänka sig till den här typen av hetsjaktsnivå.

  Det pratas, pratas o pratas om CIVILKURAGE i tidigare bloggar. Är det när man väljer att arbeta för direkt konkurrerande spelbolag där varje omsatt krona blir ett bortfall från de aktiva? Snacka om att kasta sten i glashus.

  • Hetsjakt mot Skarplöth, har det verkligen varit det? Som jag ser det under de här snart fyra åren – snarare tvärtom.

   Hej Daniel,

   Det jag beskriver gör mig helt enkelt djupt orolig. På sikt tror jag inte på att förgöra Solvalla. Att till och med hästägare tröttnar/drar sig för att åka till banan under V75-dagar. Avfolkade publikplatser har inte direkt varit några framgångsrecept i andra länder… Det måste finnas en balans mellan hårt och mjukt, och så länge allt styrs från ena sidan utan friktion från den andra = fortsatt oro…

   Och kurage och konkurrerande spelbolag – vad menas?

  • En man som ena gången säger ”Vi måste lyssna på kunderna, testa, utvärdera och skruva” och året senare säger ”Vi kan ta in en massa kundundersökningar, men finns det någon som är bättre än vår egen omsättning? Den är upp. Och om spelarkollektivet fick välja hade det blivit 16.20.” är inte trovärdig.

   Otroligt många av de befintliga kunderna som haft travet som den största hobby under mer eller mindre hela sitt liv har tröttnat och slutat spela. De orkar inte ens öppna den nya krångliga hemsidan. För de flesta befintliga kunderna är äldre herrar som inte har tillräckligt stor datorvana för att begripa alla finesser som pådyvlats oss.

   Det slängs ut otroligt mycket pengar på saker ingen frågat efter, rena lottospel, sporten får allt mindre plats. Publiken sviker och folk tröttnar på travet.

   Han spottar på kunderna och skiter ett stort stycke i vad kunderna säger. Man kan inte respektera en människa som inte respekterar sin omgivning.

 7. 101 mille idag
  106 mille förra veckan
  150 mille Färjestad med Norske Oljepenge ?

  Skarplöth ska ha beröm för att ha lyckas spränga 100 mille vallen i flera veckor.

  Spelet är fantastiskt ,, som spel överlägset.

  Skarplöth fundera på start 18 00 lörd och sen trycker vi in de sista 30 mille.
  Gratulerar till ett väl utfört arbete.

 8. Den dag han lägger korten på bordet och visar ökat Netto, vilket jag tvivlar kommer att hända kommer jag ändra uppfattning om honom. Det fanns en gång en man som hette Hitler som manipulerade ett helt land..

 9. Ingvarsson, vad som menas?
  Civilkurage är väl att agera för en större sak, utan egen vinning? Att ta ställning för något. Så beskrev ni det ju själva iaf. Ska jag verkligen behöva förklara det?

  Nej Peppe jag har inte blivit lurad, iaf inte av Hans Skarplöth. Den är alltid intressant med konspirationsteoretiker som tror att makten i det fördolda verkar för att jävlas så mycket det bara går….med just dig.

  Men sen som du säger Ingvarsson, granskning är bra och det finns alltid två sidor och försigår oegentligheter ska det upp till ytan.
  Hetsjakten jag reffade till är mer sett till kommentarfälten än till dina inlägg, även om jag inte riktigt förstod vad du ville ha sagt med detta blogginlägg.

 10. Kl 22,45 ikväll lördag så kördes det 12e o sista loppet på Kalmar med 7000kr i 1a pris.

  Det pratas mycket om idiotin med den sena starttiden på V75 o jag är en av motståndarna till den tiden men varför körs ett mindre lopp kl 22,45 en lördag kväll i slutet av September? För vem?
  Duger inte ATG Bossens VR hästar det klockslaget?
  Hur mycket back går ATG på sådana lopp den tiden med alla omkostnader inkluderade?
  O hur kan Svensk Travsports styrelse tycka att det är okej?

 11. Skarpen sätt att driva atg kan väl liknas vid kvartalsekonomi. ALLT handlar om att leverera så hög omsättning som möjligt. ALLT. Det finns ingen framförhållning eller helhetstänk. Skarpens CV kommer att innehålla omsättning när han kom och när han gick. Diffen däremellan är hans resultat.

  Men så ser ju inte verkligheten ut. Tomma travbanor, travlotto, jackinflation mm kommer att ta död på både spel och sport. Men det kommer inte att synas i Skarpens CV… (Däremot kommer det att synas i Lindebergs CV. Men det verkar han inte begripa.)

 12. En stilla iakttagelse är väl att omsorgen om den egna imagen och ointresset för verksamhetens särart är en generell trend i samhället i stort, hos företag såväl som myndigheter. Alltså inget specifikt för ATG. Om det nu är till tröst eller förfäran kan ju diskuteras. På plussidan ligger väl att man, genom generella styr- och marknadsföringsmetoder, kortsiktigt ekonomiskt motiverade och utan nostalgi, faktiskt testar vägar att genom t.ex. utvecklade produkter nå högre omsättning och vinst. På minussidan ligger rimligen att man inte har tillräcklig känsla för verksamhetens innehåll och själ, det specifika och egenartade, dvs. i det här fallet travsporten. Om man inte håller tungan rätt i mun riskerar det senare att minska intresset och försämra den ekonomiska utvecklingen på längre sikt. Men att hålla tungan rätt i mun är i detta fallet, som jag ser det och som också har påpekats ovan, ST:s uppgift, knappast ATG:s.

 13. Henrik, plocka fram siffror på hur många konsulter och tjänstemän som arbetat på ATG, ST och kanal 75 de sista tio åren. Sedan kan vi jämföra med utvecklingen på prispengarna i travloppen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar