Maharajah, Conny Nobell, Malabar Circle Ås, From Above, Hilda Zonett, Remington Crown, Mr Lavec, Zoogin, Piper Cub, Mack The Knife.

Alla har dom vunnit Svenskt Travkriterium, och alla har gått vidare mot internationella karriärer.ina-scot-vinner-kriteriet

Och så har vi ju Ina Scot.

Den största av alla Kriterievinnarna hittills.

Efter kriteriesegern väntade många guldkantade segrar för Ina Scot. Hennes karriär var enastående, med segern i Prix d´Amerique som kronan på verket.

När det nu så gott som dagligen pratas om Nuncios fantastiska svit under innevarande år finns skäl att påminna om vad Ina Scot presterade året efter segern i Kriteriet.

Här är hennes segersvit:

Drottning Silvias Pokal, Stochampionatet, Derbyt, Europaderbyt och Breeders´ Crown.

Kjell P Dahlströms och Helen Ann Johassons Ina Scot startade 17 gånger det året, 1993. Hon vann alla loppen och sprang in nästan nio miljoner kronor.

Men självklart finns det också många hästar som nådde sin pik i och med segern i Kriteriet. De som mer eller mindre försvann efter den storsegern.Ina scot i Pda

Om Kriteriet, förr och nu, pratar vi om i podden denna vecka. Treåringarnas stora lopp står ju för dörren på söndag. Dessutom har vi ju Oaks, loppet för de treåriga stona där också många vinnare gått vidare mot fina framgångar.

Här om dagen skrev jag om civilkurage. Jon Walter Pedersen, Åbys sportchef, visar prov på det när han tänder en rejäl fackla i sin ledare i Åbyprogrammet. Pedersen skriver där att det kanske vore bäst att stänga Åby för publikunder express-trav-kvällarna.

Nu tror väl knappast någon att det kommer att bli så. Pedersens utspel skall istället betraktas som ett nödrop, ett rop på hjälp. De delade V86-omgångarna är på väg att strypa några banor, och Åby är en av dom.

Äntligen ställer sig någon upp och protesterar mot det som många uppfattar som galenskap.

Det pratar vi också om i podden.

… och så blir det en ny podd-vinnare förstås. I lördags var Pave Stark vår vinnare. Vilken häst är det Johnny Takterdenna vecka?

Till sist: Efter sin time out var Johnny Takter tillbaka i sulkyn igår. Det uppskattas av många. För Johnny blev det en mjukstart med tre lopp på hemmabanan Jägersro. Han vann ett av loppen med Lars I Nilssons Vivo Per Lei.

LP

Bilder: Kanal 75.

Här kan du lyssna:

Icast
https://aca.st/b5e32f

Itunes:

https://itunes.apple.com/se/podcast/ingvarsson-persson/id1114386795?mt=2#episodeGuid=77286fdb2bc1d0e0bea9254125d20e1e

11 KOMMENTARER

 1. Lösningen för Åby kanske kan vara breddagar, för enligt resultatlistan kom det 2270 åskådare i lördags, tre gånger så många som på V86. Med start klockan 11.10 – vad säger Skarplöth om det?

  • Finns en enkel förklaring till den publiksiffran, man hade bagageloppis samtidigt. Och hur Åby kommit fram till den siffran är underligt, eftersom det inte var någon som räknade hur många som kom in genom dörrarna…

  • Niclas – ja visst är det ”underligt”, men det är ju samtidigt en indikation på att besökssiffrorna är godtyckliga, precis som så mycket annat i mätmetoderna. Man kan i princip ”bevisa” vad man vill, bara man använder sig av det underlag som passar bäst för det egna syftet. Vill ATG påvisa att det är bäst att köra trav med start klockan tre på natten så kan man säkert hitta passande nycklar för det…

 2. Håller helt med om Ina Scot. Vilken utstrålning, vilken rörelse. Kan bara jämföra med Ourasi som också påminde om en stor katt. Båda två dessutom födda av fattiga föräldrar.
  En spaning om Kriterievinnarna är att dom, till skillnad mot sin franska jämnåriga, har helt misslyckats i aveln. Dom har bara lämnat lite småskrot och nån halvlyckat avkomma. Undantaget From Above. Nu har vi inte facit på ”rajjornas” avkommor,( Mirchi och Marre). Dom har ju börjat lovande. Men dom övriga. Har Kriterievinnarna inte riktigt fått chansen mot den amerikanska hingstinvasionen? Eller har dom bara blårök i röret när allt kommer till kritan.

  I dessa tider när man höjer Nuncio och Delicious US till skyarna så kommer dom nog ändå aldrig att bli riktigt folkkära. Trots överexponeringen i media. Dom känns som förädlade importer och inga som tagits fram i Sverige. Och det duger inte. Det måste nog vara hembränt för att få folkets kärlek. En Ina Scot, Queen L eller Maharajah…

 3. Grain vann Kriteriet 1973.
  Inte 1970 som Persson säger i podden.
  Minns det som igår, ty efter tävlingarna åkte Dajmen och jag och några till vidare till Köpenhamn och vände upp och ner på den danska huvudstaden.

 4. Helt rätt !
  Det snurrade till i skallen.
  Sorry!
  Kanske snurrade till extra av tankarna på Köpenhamnsvistelsen…..
  Var Du med Inge?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar