Civilkurage.

Visst är det ett vackert ord? I synnerhet när det finns folk som lever upp till det.

Norskan Kristin Riise Ödegård visade stort civilkurage när hon i veckan som gick utmanade det franska travetablissemanget trots hot från Fabrice Souloy och bannor från det franska travförbundet.

Ulf Ohlsson visade också civilkurage när han igår, på Bjerke, vägrade att köra en häst åt den dopingavstängde Bo Westergård.3-ulf-ohlsson-sulky-mg-jpg-562531

Tyvärr har vi också de senaste veckorna sett att det inte alltid är så lätt att leva upp till just detta ord, civilkurage alltså.

Apropå civilkurage kom jag att tänka på den höge tjänstemannen i ST som för några år sedan åkte dit för fortkörning. I en tjänstebil som ägdes av travförbundet.

Han hade framfört sin bil i 83 km på en 70-sträcka. Inte så märkvärdigt, kan tyckas. De flesta av oss har väl torskat för fortkörning någon gång. Vi har då, i varje fall majoriteten av oss, skrivit på lappen som polisen med lite arrogant ton överlämnat. För att sedan betala boten inom angiven tid.

Det kan väl också sorteras in under ordet civilkurage. Vi står för våra gärningar, även om dom är brottsliga.

Dock inte ST-tjänstemannen. Han nekade till fortkörningen. Bland annat med hänvisande till att det var fel på tjänstebilens hastighetsmätare. I förhör med polisen säger tjänstemannen att han inte vill uttala sig förrän vid rättegång.

Tingsrätten avgjorde senare målet utan tjänstemannens närvaro. Domen blev 2.000 kronor i böter.

Tjänstemannen nöjde sig dock inte med det. Han överklagade domen till Svea Hovrätt. Där yrkade tjänstemannen på att domen i första hand skulle undanröjas och återförvisa målet till tingsrätten eller, i andra hand, ogilla åtalet.fortkorning-2

I hovrätten anförde tjänstemannen bland annat att tingsrätten gjort sig skyldig till grovt rättegångsfel eftersom domstolen företagit målet till avgörande trots att han inte varit delgiven en stämningsansökan.

Nu kommer det mest intressanta, eller pinsamma om ni så vill:

När tjänstemannen skulle delges stämningen skickades en polispatrull till hans bostad. Poliserna ringde på dörren och tjänstemannen öppnade. När han fick se polispatrullen drog han dock snabbt igen dörren och låste in sig.

Enligt instruktionen lämnade då poliserna handlingarna på trappan och ropat att delgivningen låg där. Polismännen har bedömt det som högst osannolikt att tjänstemannen inte skall ha uppfattat meddelandet.

Därför fastställde hovrätten domen på 2.000 kronor.

Tänk vad lite civilkurage hade sparat både personella och ekonomiska resurser åt polisen och rättsväsendet.Spring Erom på Färjestad 012

Till sist: Henrik Ingvarsson skrev igår om hjältar. Jag vill gärna lägga till Spring Erom på de listan. Hästen med minst nio liv som igår blev fyra i Mastersfinalen på Bjerke. Drygt 300.000 kronor blev belöningen och åldermannen har i år tjänat 1,4 miljoner. Vi var ju ganska många som trodde att Spring Erom hade gjort sitt för flera år sedan.

LP      

 

 

8 KOMMENTARER

 1. Absolut helt rätt av Ulf Ohlsson att avstå körningar åt Westergård. Men jämförelsen med Björn Goop haltar (du nämner det inte rakt ut, men nog syftar du på BG när du pekar på fall av sviktande moral…). Ohlsson väljer att avstå körningar åt en DÖMD tränare. Under tiden då han ”bara” var anklagad men ännu ej fått sin dom körde Ohlsson lopp åt Westergård, utan att mötas av allt för höga burop. När Goop bara timmar efter att den vedervärdiga Solouys-skandalen briserat, och anklagelserna om dopning redovisats, inte tydligt tar avstånd och avsäger sig redan åtagna körningar möts han av en massiv kritikerstorm och tal om bristande moral. Det är att jämföra äpplen och päron. Ohlsson helgonförklaras lite väl snabbt och Goop har fått ta lite väl mycket dynga.

  P.S. Att även Goop kört åt Westergård det senaste året är en annan femma… D.S.

 2. Ett Tips till ST -tjänstemannen hade varit att han tagit kontakt med en jurist
  som redogjort för honom att har man gör fel så skall man stå för det.

  Sedan kan jag inte förstå hur vissa vill hänga ut att en kusk för att han kör åt någon som har fällts för doping.
  Vi har ett regelverk som avgör om någon skall få träna häst som får tävla
  och den går att dra in med omedelbar verkan.

  Det kan inte vara kusken som skall avgöra det
  Han sköter bara sitt jobb-åtagande.

  Jag är absolut ingen förespråkare för fusk
  inte i något hänseende.

  • Så får du inte tänka GG!
   Då ryker ju all rätt till indignation från skribenter o andra som vill leka räfs o rättarting själva innan dom fallit!
   Precis som du skriver: ”Vi har ett regelverk som avgör om någon skall få träna häst som får tävla”
   Följ reglementet så brukar det lösa sig, om nu alla behandlas lika inom reglementet vill säga…..

 3. Galne Gunnar: Ja, hade nog varit smart att kontakta en jurist. För en jurist hade aldrig kunnat göra något dyligt med hedern i behåll.

 4. Jag kan förstås ha fel men om rollerna varit ombytta mellan Ohlsson och BG är jag övertygad om att BG fått klä på sig hedersglorian och Ohlsson stå i skamvrån. Att Ohlsson efter BGs gatlopp skulle välja att köra fanns väl inte på kartan.

 5. ang att avstå styrning på bjerke
  Jag kallar inte det för civilkurage
  Populär blir han i vart fall hos den allmänna opinionen

  Du är väl insatt i vad som sker på Vincennes
  Erinrar dig säkert När den svenska KUSKEN var inblandad i en svår olycka på Vincennes

  Det jag kallar för civilkurage Är att vara behjälplig eller ingripa när något sker

  Du erinrar dig säkert vad fransmännen tyckte om kusken Som inte var behjälplig

  Jag vill inte påstå att grindvakten visade civilkurage utan snarare FÖRAKT för det svenska ekipaget När han inte ville släppa in ekipaget på stallbacken i samband med det avbrott som uppstod
  Kanske kusken genom att avstå körningen ville visa sitt FÖRAKT mot någon eller något ? Och inte bara blidka den rasande allmäna opinionen

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar