Foto: PEO PLOFF

Visst, Shadow Woodland (bilden) var toppenfin i gulddivisionen, en billig en såklart men likväl toppenfin var han. Och visst fanns det ett och annat ytterligare där uppe från Solänget och visst ”satt” vår poddvinnare (Pave Faks) ännu en vecka, ja det börjar allt bli kostsamt för er som inte lyssnar vill jag baske mig tala om.3-shadow-woodland-mal-mg-jpg-562513

Men. Utan någon som helst konkurrens. Det mest värmande i går var ändå att den 36-åriga Malin Asklund tog sin första seger på Åby där ute i Mölndal, sin första Åby-viktoria sedan den hemska olyckan just på den banan för lite mer än fyra år sedan.

Då Malin föll av en snubblande häst i ett montéjobb.

Då hon skadades så illa hon låg i koma och nedsövd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg med svåra hjärnskador innan hon äntligen vaknade.

Efter det följde lång rehabilitering, lång väg tillbaka och i februari 2014 körde hon sitt första lopp efter den hemska junidagen sommaren 2012.
Hon har vunnit ett lopp på vägen, i Vaggeryd förra hösten, och i går slog hon så alltså till hemma på mammas gata på Åby för första gången sedan olyckan. I ett breddlopp, tillsammans med familjehästen Aayla Secura.

Det var på alla sätt rasande vackert.

Välförtjänt, för ett brustet travhjärta värmande – och vackert.

___

Precis som Rickard Hansson på expressen.se skrivit på sistone så har flera chefer lämnat eller kommer att lämna Kanal75-skutan inom kort.

Vad gäller den senaste annonserade, Pär Carlsson, som hamnade inte så lite i kläm när Viasat-gänget dök in för ett par år sedan, så kommer han att bli tv-chef för Bonnierägda bolaget Wasp Communication.

____

Top 7, Top SEVEN såklart, presenterades i veckan.
Och jag lovar, för mig får ATG presentera ett nytt spel varje dag om det är så. Ett i kvarten till och med. Om det gagnar travet, om det genererar bättre förutsättningar för sporten.

Och om det bara fanns en slags ärlighet. Om det bara fanns en balans mellan mjukt och hårt.

Man kan liksom inte med trovärdighet skicka fram en profilerad spelexpert för att säga att ”nu får jag jobba mer och läsa på ännu hårdare” när alla vet att ingen individ på detta klot i detta solsystem kan räkna ut vem som ska bli sjua i ett travlopp.
Kan man inte bara stå för att det här är en typ av lotterispel?

Och kör ut Top 7 och Top 12 och låtsashästar och V-1000 och allt vad det skulle kunna heta och vara … om det samtidigt visades att man brydde sig det minsta om till exempel Sveriges största arena för travsport. Eller kanske om opinionen för 14.30 på lördagar, och i det sammanhanget skicka ut helt ovinklade och neutrala frågeställningar och inte frågor av typ:

”Senareläggningen av starttid av V75 på lördagar har enligt beräkningar inneburit en totonettoökning (förklara) med över 100 miljoner på årsbasis. Det leder till att mer pengar kan gå tillbaka till sporten än tidigare.

Kände du till denna ökning?

När du vet om att förändringen av starttiden har lett till en ökning av medel till sporten, påverkar det din inställning till den senarelagda tiden för V75-tävlingarna?”

____

Om det bara blandades mjukt och hårt. Om båda värdena fick komma mer till tals.

Det är där min sko klämmer.

____

3-ulf-ohlsson-sulky-mg-jpg-562531Det var kanske inget direkt ”allting ställs på sin spets-läge”, inget nu eller aldrig-tillstånd; samtidigt, när jag nu efterlyst ställningstagande så ska jag verkligen inte peta för mycket med detaljerna.

Ulf Ohlsson avstår alltså dagens styrning bakom den dopningsdömde Bo Westergårds T.M.Black Widow i det norska stoderbyt på Bjerke.
Det är gott så. Det är verkligen gott så.

____

Men mest minns vi från helgen – Malin Asklund.

Vilken hjälte.

Vilken styrka, vilken vilja, vilken kärlek för sporten.

Malin Asklund var det bästa på länge.

Henrik Ingvarsson

12 KOMMENTARER

 1. Läste Hellbergs krönika på Expressen där Skarplöth tar sig friheten att prata för hela spelarkåren. ”Vi kan ta in en massa kundundersökningar, men finns det någon som är bättre än vår egen omsättning? Den är upp. Och om spelarkollektivet fick välja hade det blivit 16.20.” VA?? Hur kom han fram till den slutsatsen? Jag har inte hört någon i spelarkollektivet säga något positivt om denna starttid. Inte någon!

  Jag ser RÖTT när jag läser detta! Hur kan en man som är så fullkomligt verklighetsbefriad sitta som VD? Om han nu är så säker på att hela spelarkollektivet är så positiva till den sena tiden, varför vågar han då inte göra en relevant kundundersökning för att överbevisa oss alla som säger tvärtom? Vad är han rädd för?

  Jag mår illa när jag ser den mannens självbelåtna flin.

  • Lunkan glöm detta med starttiden och gå vidare med ditt liv.

   V 75an 106 mille i går var bra (ej lönehelg).
   Får gärna köra varje helg på Solänget.

   Starkt jobbat Skarplöth lite beröm ska mannen ha.

   Utlandsavtalen var ej Skarplöths verk men här har han rensat upp.

   Nu fattas bara att ta i med hårdhandskarna emot doparna och deras svenska lakejer.

   En tydlig markering vore att plocka bort ” Björnkollen”.

  • @Macken
   Det är inte utan att jag tycker det är lite charmigt att du väljer att citera mig från en tidigare diskussion. Jag tar det utan tvekan som en komplimang!

   Du har givetvis helt rätt i att det är dags att släppa taget och gå vidare. Faktum är att jag redan har släppt det mesta kring travet och intresset falnar för varje vecka. Den stora vinnaren med den nya starttiden är förstås jag då jag inte längre åker runt till travbanorna när det är V75. Inte heller spelar jag vinnare, plats, tvilling och DD under tävlingens gång eftersom jag inte längre sitter och tittar på det live. Jag spelar inte ens V75 varje vecka som jag gjorde förut, utan bara när jag vet att jag har tiden till att följa live = sällan. Min omsättning har sjunkit radikalt och alla uteblivna spel ser jag som ren vinst. Jag vet att jag inte är ensam om detta.

   Om DET var målet med den nya starttiden kan jag inte annat än gratulera Skarplöth till att ha lyckats med uppdraget.

 2. Tips Atg

  En hederlig gammal V 5.
  Spelet har funnits i landet sen 59 och är lätt spelat.

  Med ett annat rad pris behövs inga dyra konsulter eller datakörningar för att räkna ut vad spelarna tycker eller vad utdelningen blir.

  Spelarna är vanedjur ,,, ofta ser systemen likadana ut vecka efter vecka.

  Hur många dyra konsulter sitter och datakör nya spel i Silvergrisen ?

 3. Skulle just skriva något surt om gårdagens Åbydag, när jag läste att Malin Asklund vann lopp, och det var hjärtevärmande, som sagt.

  Men, bortsett från det som räddade dagen – har det någonsin körts en sämre breddag i detta land? Och detta på Sveriges näst största bana! Tio lopp, 111 hästar i programmet. På de tre senaste starterna finns det två segrar, två segrar av 333 möjliga, båda tagna i juli i P21-lopp. Här finns hästar som rest från Årjäng, Kalmar, Mantorp, Vaggeryd etc. Tioåriga märrar och tolvåriga valacker, varav flera en gång rätt framgångsrika, på jakt efter brödfödan.

  Klart vi skall vara rädda om våra amatörer och icke så lyckosamma proffstränare, men skall vi inte vara rädda om hästarna också, och ställa lite högre krav på materialet?

  ”Har vi någonsin haft bättre hästar?” frågar en travkrönikör på nätet den här veckan. Kanske inte, men den svenska travsagans catwalk (med främst amerikaproducerade stjärnor) har en bakgård, och den är inte vacker.

 4. Om det enligt ATG enbart är senareläggningen av starttiden som medfört ökning av totonettot så är ju positioneringssystemet och den ombyggda TV-studion GIGANTISKA felinvesteringar.

 5. Håller helt med dig Lunkan. Den nya tiden är ju en stor pinsamhet när Skarplöth försöker förklara vad bra den är.

  Varför har omsättningen ökat under manga extra omgångar fast starttiden varit 14.30 ?

  V75 hade en bra trend I omsättning innan nya starttiden och den trenden är ju mycket påtaglig även I år.
  När första lördagen kunde jämföras med starttid 16:20 förra året så ökade omsättningen med 18 % I år. En väldigt stark indication att V75 fortsatt den postiva trend som så abrupt avbröts för ett år sedan med nya starttiden.

  Men Skarplöth jämför alltså 2015 med stark trend uppåt med samma period 2016. Allt talar för att trenden fortsatt från förra året. (se den 18 % ökningen)

  Med en uppåtgående trend kan man ju inte jämföra rätt av, då är man ju inte det minsta seriös.

  Jmfr aktiemarknaden,man kan ju inte skryta om att man skött sitt bolag fantastiskt bra som gått upp 6 % om index har gått upp 18 %

 6. Alltid ett jävla tjat om omsättningen, inte värt ett skit i slutändan när kostnaden både i pengar och i mjuka värde i överstiger omsättningenökningen med hästlängder. För övrigt mycket bra inlägg av Lars Uggla i ämnet i fredagsronden.

  Kan Kalmar ha 800 restauranggäster ganska ofta på sina Fredagskvällar borde Solvalla lätt ha 10.000 om man ser till människor i upptagningsområdena. Många på ST, ATG och Solvalla som gjort ett uselt jobb under många år men alla sitter nöjda och trygga ändå.

 7. Johan Lindberg, mannen som lever i ständig förnekelse meddelar i sitt veckobrev att enkätundersökningen angående v75 sena startid inte innehåller vinklade frågor…

 8. Apropå Malin Askund och olyckan.
  Nu håller vi tummarna för att allt ska gå så bra som möjligt för Nathalie Mortensen som sparkades illa i ansiktet av en häst på galoppbanan i Göteborg igår.
  Krya på Dig Nathalie!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar