När Lutfi Kolgjinis Target Kronos rusade undan och vann på 1.10,1 under Derbydagen var vi många som ställde oss frågan:

Hur gick det där till?

– Jag var beredd att åka direkt till dopingstallet efter segerdefileringen, men jag fick ingen kallelse och det förvånade mig, säger Lutfi Kolgjini.

Target Kronos hade tidigare gjort fina insatser. Bland annat var han bara några centimeter från att kvala in till Derbyt. Men ändå, segern med nästan 40 meter förvånade mångatarget-kronos-mal-takter-tribute-lj.

– Jag har alltid sagt att den här hästen blir en djäkla sprinter. Så jag visste hur bra han var. Men jag förstår alla som blev förvånade, säger Lutfi.

Trots att Target Kronos helt plötsligt var förbättrad med många meter reagerade inte måldomarna. Och det tycker Lutfi är märkligt.

– För mig var det helt givet att vi skulle bli kallade till dopingstallet direkt, säger Lutfi.

Jag håller med. När det gäller oväntat bra prestationer borde måldomarnämnden reagera och omedelbart beordra ett att dopingprov skall tas.

– Jag har föreslagit Erik Adielsson, som sitter i ST:s styrelse, att man skall inför en ny funktion. Någon slags supervisor som sitter i Hästsportens hus och följer alla lopp. Någon som kan travsport. När något händer, likt Target Kronos på Jägersro, skall denne person omedelbart ringa upp måldomarnämnden och be att dom ser till att ett dopingprov blir taget, säger Lutfi.lutfi-kolgjini-takter-trib7t

Och tillägger:

”Sen skall det skickas till Hong-Kong där världens bästa dopinglaboratorium finns.”

Lutfi Kolgjini är medveten om att det här kostar pengar, men han anser att det är nödvändigt.

– Vi aktiva får väl avvara några miljoner i prispengar för att alla skall kunna tävla på lika villkor, säger Lutfi.

Souloy-affären har självklart fått många att reagera. Är det som avslöjats tillfälligheter, eller är dopingen väl utbredd?

Den frågan vill många ha svar på. Det går inte att sätta punkt efter dopingfallen på Bjerke och på Solvalla. ST måste gå vidare. Vi vill veta, vi vill ha klara besked när det gäller ett antal uppseendeväckande prestationer. Likt den som Target Kronos gjorde på Jägersro.

I vår podd, ingvarsson&persson, föreslår jag att ST tillsätter en sanningskommission. En kommission med experter på travsport, doping och juridik som inte har någon koppling till Hästsportens Hus.

Låt dessa gå igenom lopp som har körts, med hästar som presterat oväntade prestationer. Och öppna de dopingprov som finns nedfrysta.

– Det är en bra idé, säger Kolgjini.

Nu har jag blivit varse att inte alla prov som tas frys ned. Inte ens från storlopp som Olympiatravet. Det är häpnadsväckande, minst sagt.Lutfi Kolgjini nöjd i Mons

Alla kort måste upp på bordet. Nya tester skall redovisas offentligt. Inte minst för att dom som är misstänkta, till och med indirekt har blivit beskyllda för att använda otillåtna medel, skall frias.

Travsporten är i behov av ett reningsbad.

 • Att dopingavslöjandet av Farbrice Souloy tagits emot på olika sätt i olika länder vet vi nu. Och jag är inte särskilt förvånad. I Souloys hemland Frankrike har man försökt sopa det under mattan. Till och med media vill gömma undan avslöjandet.

Hur klimatet är i Frankrike visas inte minst av att en hög tjänsteman i det franska travförbundet skickade ett meddelande till norskan Kristin Riise Ödegård och ”tog henne i örat”. Mannen tyckte att hennes blogg ”var en skam”.kristina-riise-odegard

– Skulle Johan Lindberg kunna ringa dig och indirekt hota dig för det du skriver, säger Kristin i telefon från USA där hon skall jobba under några veckor.

Kristin, som jobbar åt trav-tv-kanalen Equidia, var inte nöjd med hur fransk media rapporterade om dopingskandalen. Därför startade hon en egen bloggsida.

Även Fabrice Souloy har hört av sig till Kristin och sagt att han har anlitat en advokat:

”Du kommer att få betala för detta”

Fabrice Theil på Paris Turf är en av de franska journalister som ofta bevakar den internationella travsporten. Härom dagen skrev jag att Theil beskyllde svenska journalister för att vara konspiratoriska och att det handlar om en komplott mot Solouy – för att han fått så många bra svenska hästar i träning.

Den franske journalisten säger nu att det inte är hans egna ord, det är istället stoft som han har hämtat från olika personer på sociala medier.stefan-melander-efer-segern-i-elitloppet

Theil säger också att fransk media inte alls har försökt gömma undan dopingskandalen.

– Paris Turf har publicerat tolv artiklar och jag har intervjuat Stefan Melander om den här situationen.

Så lägger Fabrice Theil till:

– Jag är en respektabel person.

Till sist: Vilket land har ansvaret för att döma Farbrice Souloy? Den frågan ställde jag till det norska förbundets ordförande Svein Morten Buer. Han är osäker eftersom Souloy har brutit mot dopingbestämmelserna i två olika länder, Norge och Sverige.

LP

Här är Kristines blogg:

Jeg trodde de hadde viktigere ting å fokusere på enn lille meg…

 

13 KOMMENTARER

 1. Har länge tyckt att ST borde anställa fd aktiva från travet som ex Calle Lindblom o Forsgren om dom själva såklart orkar o vill.
  Det måste in mer kunskap om sporten trav i ST o Luddes förslag är bra.
  Adielsson i all ära men han sitter på för många stolar o är ännu aktiv.

  I andra idrotter tas fd aktivas kunskap tillvara från förbunden o det borde även travet bli bättre på.

 2. Jag tror det är lika viktigt att testa under träning. Flying Squad. Den största dopingskandalen i England genom tiderna var när man gjorde stickprov hos världens största tävlingsstall, Godolphin. Femton unghästar i träning i England hade behandlats med anabola steroider under uppträningen. Det gör att man kan träna dom hårdare och muskelmassan ökar fortare. Shejkens tränare skyllde på att det inte var förbjudet i Dubai under träning. Bara under tävling. Han fick åtta års avstängning, hästarna ett halvår. Karenstiderna skiljer sig även i Europa från land till land när det gäller medicinering. Det borde man väl kunna komma överens om. Jag minns min första häst i Paris på åttiotalet. Tränaren(svensk)sa att han hade givit hästen anabola för han var lite väl tanig. Det var inte förbjudet då…

  Sen tror jag inte en sekund på att tränarna! skulle betala för fler dopingprov. Det kommer alltid på hästägarna faktura i slutändan.

 3. Tyvärr tror jag inte det räcker med oberoende gruppering för att motverka doping. Hela styrningen av travsporten skulle behöva raseras fullständigt för att sedan byggas upp igen från grunden, Dela upp svensk travsport i en föreningsdel och en ”vinstdrivande” del, där den sistnämnda anordnar tävlingar som folk kan spela på. I föreningsdelen kan man sila mygg och svälja elefanter och ha fördelar av att ”ha rätt kontakter” – men inte i den del som anordnar tävlingar med spel.

  De som tävlar med hästar som folk kan spela på måste leva upp till helt andra krav och toleransen för vissa regelbrott ska vara mycket låg eller obefintlig. Tränare som t ex döms för doping eller brott mot djurskyddslagen/djurplågeri ”får sparken” direkt, för alltid, men kan alltid söka sig till föreningsdelen. Berörd hästägare får därmed flytta hästen till annan tränare, som uppfyller kraven för att träna och tävla med hästar i spelfinansierade lopp.

  Hepp!

 4. ”– Vi aktiva får väl avvara några miljoner i prispengar för att alla skall kunna tävla på lika villkor, säger Lutfi.”

  Varför då? Skicka fakturorna direkt till ATG. Det ligger precis lika mycket i spelbolagets intresse att sporten är ren från doping. Om allt vackert tal om spelsäkerhet betyder något?

 5. Ingvarsson.persson.kolgjini kanske bloggen skulle döpas om till. Att va en trovärdig blogg när man springer andras ärenden hela tiden är bara pinsamt.. Ni har bra ämnen och fina diskussioner men alla som e nära sporten vet att ni håller hand med vissa inom sporten och allt ni skriver e genom syrat av deras åsikter…

 6. Mycket fin omgång V75 idag.
  106 mille och nära en 1 % i sista då är det fina pengar på g.

  Vi V75 spelare klarar oss utan jippo lopp som Åbys Stora och diverse inbjudnings lopp
  med skumma tränare.

  Tacka vet jag Silverörnen ,Gösta Bergensgrens Minneslopp ,Kentucky Fibers lopp och
  Arvid Stjernswärds minneslopp.

  Sportchefer försök och höll det enkelt som en Svensk husmanskost.

  Vi spelare vill ha hästar vi känner till inga konstigheter.

 7. Doping är helt oacceptabelt och en djurskyddsfråga att ta på största allvar och att ST och ATG inte förstår detta är sorgligt och beklagligt.

 8. Vad gäller ev kostnader för dopingprov så är mitt förslag, ta pengarna från kanal 75
  för där tycks det finnas obegränsade resurser.

  Gårdagens m.fl V 75 sändningar t.ex 3 st sk experter i en studio som även den också kostar en hel del
  2 personer vid ”bankanten” och 1 person som yrar omkring och kommer med ”kanoninfo” 15-60 sek. innan start samt ytterligare 1 person som lämnar sina åsikter gällande ev värmningar och provstarter inför varje ”Puh”

  Här finns det ”slantar”

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar