Lika givet som amen där det ska vara och sägas och riset där det finns och som jänkarvagnen bakom bilen numera så kom de; reaktionerna från franskt håll.
Kring det vi (mest jag kanske) grann uttryckt om hur Fabrice Souloy-affären skötts i fransk media.

Hur lite det slagits upp, på vilket sätt det beskrivits – och att det dessutom sagts att vi svenska journalister ingått i en slags komplott mot den stackars Souloy.

Jag önskar inte fortsätta någon slags tuppfäktning här, men det är klart att det måste få reagerskarmavbild-2016-09-16-kl-10-07-23as på sådana befängdheter. Efter den – hävdar jag med emfas – största skandalen i europeisk travhistoria.

Nej, den enda journalist man just nu riktigt kan hysa respekt för är den norska Equidia-journalisten Kristin Riise Ödegard. Som förvisso inte verkar tillåtas få säga det hon vill via den franska tevekanalen hon alltså verkar på, men som inte har kunnat hålla tyst på sin privata blogg.

Och för det, det modet, den styrkan, det civilkuraget … ensam i en storm och kittel som hon står … kan hon inte nog hyllas.

På köpet – och det är skrämmande läsning – har hon fått såväl franska travförbundet som Fabrice Souloy efter sig.

Kristins blogg kan läsas här.

____

En läsare gjorde mig uppmärksam på vilka hästar och från vilka tränare/travnation som de senaste åren, säg dryga tio, har blivit fråntagna segrar i de nordiska storloppen.

Det är Franck Leblanc (Caballion i Copenhagen Cup), Christophe Gallier (Jag de Bellouet i Elitloppet) och Fabrice Souloy (Your Highness i Oslo GP, Un Mec d’Heripre i Elitloppets försök, trea i finalen).

Läsaren kom också med frågeställningen – hur hade vi, arrangörer, publik, nation, ställt oss om dessa hade kommit från USA?

Möjligen en intressant sådan.

____

Target Kronos.

Skrällvann till 62 gånger i Slaget vid Axevalla Hed under Stochampionatshelgen ifjol, men har annars mest gjort sig som en tre- och fyraåring i bakvattnet av de bästa. Inte, om uttrycket tillåts, varit till något större besvär, även om det har varit lätt att gilla modellen.

target-kronos-mal-takter-tribute-lj

Förvisso tippade jag i min och Lennarts poddavsnitt inför Derbykvalen; att han skulle bli en av de tolv i finalen (trea i kvalet och knappt utslagen), men föga anade jag ändå att han i de två kommande starterna skulle slicka 1.10-strecket (bilden är från segern på 1.10,0 under Derbyhelgen).
Sätta svenskt rekord två gånger på raken. Smattra runt som värsta racerelitsprintern – ja igår städade han till och med av Sprintermästaren Uncle Lasse så det sjöng om det.

Ett i karriären med dagens mått mätt sent skoryck är kanske inte hela förklaringen, men visst är det en intressant effekt som fås i det här skedet av travlivet. När så många andra för länge sedan har dragit allt kort överhuvudtaget finns i leken.

Och inte minst – att en karriär som äldre ligger nog och lurar nu.

Apropå att välja väg och – på gott och ont rent ekonomiskt kan möjligen också sägas – ha häst länge.
Och apropå vår tidigare statistik i ämnet.

____Lars G Dahlgren Grosbois

Travrondens Lars G Dahlgren skriver något mycket rätt och viktigt här.

____

Apropå podden, veckans avsnitt finns till avlyssning bland annat här och i den uttrycker jag mig alltså en smula bryskt mot de franska journalisterna.

Och Lennart kommer bland annat med ett starkt förslag för att återupprätta förtroendet för travsporten.

____

Kristin Riise Ödegard.

Så ska ett civilkurage se ut. Så tar man ställning. Så ser ett mod ut.

Jag kan som sagt inte bli nog varm i precis hela kroppen av det.

Henrik Ingvarsson

Foto Target Kronos: KANAL75

6 KOMMENTARER

 1. Är det så att Sverige ses som en uppstickare mot storfranska planer på Europeisk travdominans? Att ST, otroligt finkänsligt dock, påpekat att Frankrike inte öppnar tillräckligt med lopp för utländska deltagare och att Sverige inte godkänner de franska hästarna som en egen ras trots påtryckningar gör det kanske lättare för fransoserna att påskina argan list och protektionistiska intressen i Souloyaffären (”han tar deras bästa hästar så därför stoppar de honom”)?

  • Gringo
   Frankrike är den dominerande travnationen i Europa för att inte säga i hela världen. Högst prissummor, flest banor och störst omsättning på spelet. Vi kommer aldrig att komma i närheten och Sverige anses verkligen inte som något hot. Sverige ses som en travnation bland andra och som i första hand förädlar inköpta amerikanske travare. Typ. Nuncio, Delicious U.S., Uncle Lasse och Propulsion. På grund av våra låga prissummor kan vi komma till Frankrike och tävla mot franska hästar som i praktiken inte hör hemma i samma klass. När de svenska hästarna sedan kommer upp via lättförtjänade vinster i sin riktiga klass håller dom oftast inte. Att man sluter leden mot anklagelser i detta skrapa läge som Frankrike befinner sig i just nu är förklarligt men naturligtvis förkastligt. Journalistisk integritet kan inte dagtingas och att deras förbund bråkar med Kristin Riise Ödegård är ju bara oanständigt. Hon är en riktig hjältinna.

 2. Det känns som en hopplöst läge detta med doping så länge som travförbunden inte samarbetar och har en gemensam linje. Om det är som någon skrev i ett inlägg dvs det kostar tiotusentals kronor att genomföra en fullständig dopingtest och testa på allt så lär det bara bli få stickprov och chansen att klara sig är stor. Blir sedan resultatet endast förlorade prispengar så lär mycket lite hända.

  Det man då fångar upp med enklare tester är typ dåligt rengjorda boxar alternativt mediciner som stannat kvar i kroppen över karenstiden, tveksamt om detta egentligen kan kallas doping. Men när man injicerar och skapar värden 50-60 ggr över det godkända så är det ingen tvekan.

 3. Finns ingen anledning för fransmännen att vara sura. Rättvisan får ha sin gång. Har det skett fel så åker man dit.Eller så är man fri. Inget är konstigt med det.

 4. En helt fantastisk självgodhet som bubblar inom Ingvarsson. Så du är så duktig jämfört med franska journalister? Svenska travhästar har det bättre än franska. Redo att vomera när jag läser sådan fantastisk uppblåsthet.

  • Vad har du läst, utveckla gärna? Tycker du att det är OK att FS hotar Kristin, att franska journalister skriver att det är en komplott?
   Du kan låsa in dig o vomera så länge du vill.
   Tror ingen här kommer att sakna dig i alla fall, du kan ju inte ha alla hästar hemma.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar