För några veckor sedan ringde det på telefonen, och en person verksam i travbranschen befann sig i andra änden av luren. Det är inte så sällan just det inträffar, det händer med jämna mellanrum och ibland är det si och ibland är det så och det blir ros nån enstaka gång, ris en annan och det kanske till och med blir lite oftare än så med just riset.

Den här gången: en snudd på halvtimmes lång utdömning.

Det gällde historien med veterinären Anders Bergqvist på Åby. Och bojkotten kring den, om nu någon minns detta i allt annat virrvarr just nu (pågår bojkotten ens längre?) och personen ifrågasatte mig och för med vilken lättja jag hade uttryckt mig kring det hela. Jag var dåligt påläst helt enkelt, skulle inte uttala mig av den anledningen och när jag inte tog tillräckligt tydlig ställning mot Bergqvist underblåste jag dessutom hans drivkraft. Bergqvists alltså.

En sak hade hen rätt i. Jag kan Anders Bergqvist relativt dåligt. Det har jag också vid flera tillfällen både skrivit och uttalat och har heller aldrig sagt att Bergqvist är rätt man på rätt plats.

Jag har helt enkelt för dålig koll på det.

Det jag däremot har sagt, och snart tusen gånger genom åren … det är i alla fall så jag har menat … är att jag lite oftare än som görs tror att det är nödvändigt för travbranschen att förflytta sig över på andra sidan. Tänka sig att man står på läktaren eller i snabbköpet eller i tv-soffan eller vad tusan som helst – och blickar in i den. Utifrån.img_2176

Hur uppfattas vi? Vad tänker den ”vanliga människan på gatan”?

Kort sagt: det är fasen i mig viktigt att ta ställning när det hettar till. Visa var vi står. Det är djur vi jobbar med.
Och just nu känns det mer relevant än kanske någonsin tidigare.

Det, att visa kurage, vill jag mena har gjorts i alldeles för begränsad utsträckning genom åren. Mot fusk, mot oegentligheter, att vara emot att ställa upp för sådana som fuskat. För djurens, hästarnas skull.

Och när det sedan då till sist görs en bojkott mot något, när det äntligen tar hus i helsike och nu ska det minsann markeras; ja, då är det – utifrån sett – mot en veterinär som – återigen, utåt sett – agerat MOT drivningar och andra oegentligheter i travsporten.

Ja, jag tror ni begriper vart jag vill komma.

Och det är såklart helt okej att komma med kritik mot en veterinär, som kanske ÄR fel man på sin post, kanske är det till och med rätt att gå ut med upprop mot den, gå ut i media om det.

Bara det vore på det viset att det görs i andra frågor också. I andra ändan, om ni förstår.

Jag ska inte gnälla för mycket mer i onödan på Björn Goop (jag fick för övrigt stöd av Stig H Johansson idag, dock vet jag inte vilka ”många” personer Stig menar när han säger att ”många har kritiserat Björn Goop”, jag har inte läst så många fler), men det är liksom här vi landar någonstans.
När Björn, efter ett dygns betänketid sedan avslöjandet, väljer att sätta sig upp bakom svenskägde King Sir Kir i ett lopp på Vincennes för Fabrice Souloy, den tränare som just lurat en hel travvärld, lurat Björn, lurat ägare, lurat alla – fuskat och riskerat djurens hälsa för detta – ja fläkt upp den största travskandalen kanske genom alla tider.fabrice-souloy-bekymrad-min

Då hade det – för att uttrycka det synnerligen milt – varit rackarns bra att ta ställning.

Ställt sig på läktaren, satt sig runt köksbordet och funderat över.
Hur uppfattas det här?

Det, just det, tycker jag det är läge att bli bättre på framöver.

Henrik Ingvarsson

… och med detta skrivet är det glädjande att se de svenska hästägare som snabbt agerat i fallet Fabrice Souloy.

21 KOMMENTARER

 1. Men det är väl ”många” som i kommentarer på bla denna sida kritiserat Björn Goop för att ha kört åt FS.
  Dessutom har kritik funnits på andra sidor på sociala medier.
  Så Stig H har ju rätt som skriver ”många”.

 2. Helt rätt analys och åsikt från din sida i de här fallen. Klarar inte folk lite negativ (korrekt) kritik så är det deras problem. Tyvärr verkar ingen i travet stå upp och erkänna när dom tagit dåliga eller felaktiga beslut. Detta gäller såväl ST, ATG och aktiva.

 3. ST, veterinärer, kuskar, tränare etc…alla har sitt leverbröd av denna sport. Därför måste den
  hållas ren, inte från doping, utan från skandaler. Det handlar om PENGAR!

 4. Håller helt med Ingvarsson. Jag ser travet utifrån, sportsligt och som spelare. Är oerhört sportintresserad och ”avskyr” atleter som dopat sig. Lite av problemet nu är ju att Souloy inte blivit dömd än.
  Men när domen kommer, helst före, måste vi väl ”kräva” att de stora artisterna Örjan och Björn verkligen går ut med och klargör att de inte samarbetar(kör åt) fuskare och tar kraftfullt ställningstagande mot doping!
  Travförbund osv. förutsätter jag sköter sitt arbete mot fusk – men det jag som spelare vill höra är de stora ”artisternas” uttalanden.
  Tänk på att det är vi spelare som möjliggör att dessa underbara travtävlingar förekommer och att ex. Björn Goop kan vara en stjärna!
  Hur många har i ex. Sverige har sin inkomst ”tackvare” travanknytning?
  Glöm inte att det är vi spelare som möjliggör detta- så stå upp för sporten och bort med fuskare och dess ”sammedarbetare”!

 5. Det har delas ut vinster till fel spelare.

  Hur tänker Atg,,,, någon form kompensation till oss drabbade ,,,,kan det tänkas ??

  Björn Goop älskarna och de är många, står som de store vinnarna.

  Vi med spik på Nuncio i Oslo ska vi bara lira vidare som om inget hänt ??

  Och ta fram nya 1000 lappar ?

  • Släpp det. Gå vidare med ditt liv. Hur fasen hade du tänkt dig att det skulle lösas? Fattar du vilka kostnader det skulle innebära att reda ut det? Det skulle inte bli över till en höbal åt hästarna ens. Försök tänka lite förbi din egen nästipp. Livet går vidare.

 6. Nu fik Bo Westergaard så sin dom i Norge. Mange trodde at Per Oleg Midtfjeld kom til at tage over. ”Oleg” siger nu at han har kørt for Bo for sidste gang. Han tog stilling. Men hadde han gjort det uten pres fra medier og tilskuere. Ved det ikke. Men jeg ved, at hvis ikke travet selv holder justits, så kommer sporten at dø. Så bliv ved at være kritisk og bliv ved at sige fra. Gælder både medier, aktive og tilskuere

 7. Om vi släpper ”Björn Goops agerande” och detta fall specifikt, så finns det en hel del öppna frågor kring ”doping” och hur den enskilde ska agera respektive vad som måste beslutas/styras centralt.

  För bara tre år sedan (var det väl?) bjöds Nesta Effe in till Elitloppet med tränare Holger Ehlert, flerfaldigt dömd för doping varav en gång i självaste Elitloppet anno 2006. Solvalla hade sju år på sig att tänka, men landade ändå fel (eller?). När ska civilkuraget kicka in och vilka gäller det (bara den som kör eller t ex den som inackorderar hästen på sin gård)? Eller kan man någonsin sona sitt brott om det gäller doping (som Solvalla tyckte)? Hur illa far hästarna av att tävla vid doping där det gäller ”felmedicinering” eller ”miss av karenstider” jmf med kobolt, anabola etc? Varför kallas allt ”doping” om inte allt betraktas som det? När ska man aktivt döma innan dom fallit och när ska man avvakta?

  Bara för att pröva tankegångarna mot andra kända fall.

 8. Det är ju dess värre ganska många som fällts för aktiv doping sistlidna 10åren, och problematiken är verkligen svårartad, enär det sällan finns endimensionella ytor att röra sig inom. Likväl är det skillnad mellan misstag och uppsåt, även inom det juridiska. Hastig lust, olust och mod, betraktas annorlunda än planerade brott.
  Det är ju rimligt att upprepade och planerade brott bör behandlas långt hårdare än misstag.
  Dock måste ALLA enas om att HÄSTHÄLSA är det viktigaste och grundläggande villkoret för att bedriva hästsport, är det inte pålningen, fyllningen och grunden för övriga bygget, kommer det oavsett byggnation ramla för nästa jordskalv, storm eller t o m vindpust.

 9. @Sofia

  Underbart att läsa din reflektion om Nesta Effe.

  När det begav sig debatterade jag starkt för att Ehlert hade förbrukat sitt förtroende i och med Let’s Go och att Solvalla solkade ner sin renomé då de bjöd in honom ändå.

  Men mina invändningar avfärdades med tal om att han hade sonat sitt straff osv.

  Jag hävdar fortfarande bestämt att det är en j-a skillnad på ”vanliga lopp” och inbjudningslopp. Bara för att en individ har sonat sitt straff enligt påföljdsmallen så betyder det inte att man inte kan förbehålla sig rätten låta bli att bjuda in vederbörande.

  Vilka man BJUDER IN visar vad man står för.

  • @Strappa – håller helt med dig, det där var en praktskandal. Doping är alltid allvarligt, men tävlar man i de största loppen med dopad häst så är det självklart att man aldrig mer blir inbjuden. Det är inte ens en svår fråga, men visar ju tyvärr att det finns en del inom travet som inte tycker att det är så farligt med doping.

 10. Självklart ska man ta ställning mot fusk.
  Men det är lätt att bara skrika rakt ut hemifrån soffan. En viss skillnad mot att befinna sig mitt i det.
  Hur mycket styrningar av absolut högsta rang har Goop fått av Sulouy sista åren och vad har ett sånt förtroende som Goop fått varit värt?
  Nu uppdagas en skandal och på några timmar ska Goop tvingas ta ställning och vända Sulouys tidigare visade lojalitet ryggen. Solouy som inte är dömd. Nyheten har precis briserat.
  Det är nog inte så lätt. Lätt hemma i soffan men inte i praktiken, och det borde finnas ett annat perspektiv på detta än det som spys ut.
  Allt måste tydligen ske i sån panik? Det har väl löst sig ganska bra nu eller hur?

  Sen, när Nils Enqvist dömdes, vilka blev reaktionerna mot dem som körde hans hästar?

 11. Om vi släpper ”Björn Goops agerande” och detta fall specifikt, så finns det en hel del öppna frågor kring ”doping” och hur den enskilde ska agera respektive vad som måste beslutas/styras centralt.
  Det är av vikt för oss som lever #ontheedge med att leverera #nailtrain.

 12. Lunkan

  ”Försök tänka lite förbi din egen nästipp”. haha fint och ädelt råd.

  Tycker Björn Goop anhängarna håller på och sopar all skit under mattan.
  Faktum är att de och Björn Goop kommer som vinnare ur detta.

  Ingen ursäkt ifrån Atg eller kusken efter BB rådet på Åby tycker jag är bedrövligt.

  Mina spikar som drabbas ( spelar V 75 ändats).

  Propulsion spik på Åby V75 i heat 2, (ryck skorna var rådet).
  Nuncio spik i Oslo på en flerbong.

  Jag har ej hämtat mig efter Your Highness seger i Oslo.

  Tränare och kuskens seger leende ifrån pallen har etsat sig fast i skallen.
  Behöver träffa psykolog.

  • Snacka om att skjuta budbäraren här. Plötsligt är det BG:s ansvar och ATG som ska be om ursäkt för något FS gjort???

   Du är väl inte den ende som spikat ”fel” häst. Hur tänker du att ATG ska hitta alla som spelat fel och blivit ”lurade”? Och ska alla som fått vinst utbetalt betala tillbaka för att hästar fråntagits segern? Det du kräver är en fullständig omöjlighet. Du vet att alla som spelar på hästar inte har ATG-konto va? Eller väljer att inte vinstbevaka om de lämnar hos ombud. Hur ska DE kunna få pengar tillbaka? Ja, tänk förbi din nästipp och försök se det hela i ett lite större perspektiv.

 13. Björn Goop är ingen budbärare han är högst medskyldig i beslutet på Åby.
  Och medskyldig till brott.

  I detta fall spikade jag ej fel ,,,, det är det som är poängen.
  BB efter V75 stop och en ny tankat häst efter försök 1. Var dropp ställningen framme emellan båda försöken ?

  V75 spelarna på Åby ska ha tillbaks insatsen ,,,, tror atg kan få en tuff vinter om vi ska totalt ignoreras.

  • Frågan kvarstår: Hur tänker du att ATG ska hitta alla som blivit ”lurade”? HUR skulle det gå till? Berätta gärna. Som sagt, släpp det, gå vidare med ditt liv.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar