Alla hästarna i Oslo Grand Prix skulle dopingtestas och testerna skulle också riktas mot kobolt. Det var bestämt innan loppet. Svein Morten Buer, ordförande i det norska travförbundet, DNT, avslöjar detta idag.

– Vi hade fått information ryktesvägen om att det fanns folk som försökte sälja kobolt till tränare. Därför tog vi beslutet att testa alla hästar i Oslo Grand Prix, säger Buer.

Lionel var den som första ”ertappades” med kobolt i kroppen. Att vinnaren Your Highness avslöjades senare beror på att det brast i rutinerna.svein-morten-buer

– När det gäller ettan, tvåa och trean i Oslo Grand Prix testades proven på sedvanligt sätt. De övriga hästarnas prover analyserades för att vi eventuellt skulle kunna upptäcka kobolt.  När provsvaret kom gällande Lionel, och det visade höga värden av kobolt, öppnades proven på de tre första i loppet på nytt, säger Svein Morten.

Det var då det uppdagades att även vinnaren Your Highness hade mycket höga värden av kobolt.

Svein Morten Buer tycker att Svensk Travsport (ST) har fått oförtjänt mycket kritik i den här affären.

– Vi har ett mycket bra samarbete i Skandinavisk dopingkommitté och ST har skött det här på ett mycket bra sätt, säger Buer.

Norrmannen avslöjar också att flera infrusna dopingprov har öppnats och testats på nytt:

– Vi har bett ST att öppna prover gällande hästar som tränas av svenska tränare. ST har hela tiden varit tillmötesgående till våra krav.

När det gäller presskonferensen, där Norge hade tre personer med och Sverige bara en enda, finns det en förklaring till det.souloyaffaren-presskonferens

– Den svenske chefsveterinären var på plats i Frankrike, annars hade han varit med. ST och vi i Norge har gjort det här tillsammans, säger Svein Morten.

När det gäller kritiken mot att Fabrice Souloy blev informerad om att en delegation var på väg till honom anser Svein Morten att den är obefogad.

– Fabrice Souloy visste redan då var som var på gång. I det avseendet hade ert avslöjande ingen betydelse. Jag måste säga att ni var flinka i ert jobb. Vi har olika jobb och ni gjorde ert på ett bra sätt. Sen hade jag väl hellre sett att det inte läckt ut, säger Buer.

Svein Morten Buer är ganska ny i sin roll som ordförande i DNT. Han har kastats rakt in i flera stormar. I Norge brottas man ju sen tidigare med ”Westergaard-affären”. Och så nu detta med Fabrice Souloy.

– Det som har hänt är naturligtvis tråkigt för travsporten. Samtidigt visar de här avslöjandena att risken att åka dit är mycket stor för den som försöker fuska, säger Svein Morten Buer.

LP

 

 

 

 

14 KOMMENTARER

 1. ST:s register:
  V 160910-4 2700 0 it 35 – – Nivard Franck Nivard Franck 0
  En 160817-1 2150 2 12,4a 83 – – Nivard Franck Nivard Franck 162 545
  S 160504-6 4/2140 str, ej tävl.mässig – – Lennartsson Per Lennartsson Per 0
  ST har inte ens rätt tränare. 🙂

 2. Det hade ju varit väldigt intressant att veta vem denna ”någon” är som försökte sälja kobolt!

  Så att han dels hade fått beträdandeförbud på hästkapplöpningsbanor. men även att någon från Norska eller Svenska förbundet spelat med och låtsas vara köpare och luskat lite om han hade fler sorters preparat till salu!!

  En grävande journalist som någon av Er hade förmodligen lyckats ypperligt med ett sådant uppdrag!

 3. Bra om det förtydligas vad som gäller vid dopingprov. Kollade v64 tävlingar i Umeå i fredags. Endast dopingtest på två slumpade hästar av över hundratalet deltagare. Och vad testade man på? Kobolt?

 4. Ang att FS skulle hinna ”städa undan” pga erat avslöjande kom före folk från ST o Norge kom till hans gård så begriper jag inte hur folk tänker.
  Det är ju knappast så att FS haft Kobolt ståendes i alla hans byggnader o på andra platser på gården.
  Det är ju knappt troligt att han ens haft sånt hemma pga risken o åkt dit. Ist någon som förvarat detta preparat åt honom.

  Jag hade förr en vän som tävlade i Byggning o Hen tog anabola o hade ett fåtal ampuller hemma hos sig. Hens buffert lagrades hos en typ vän till en vän som sedan veckovis fylldes på.

  Lite samma sak med FS som ju knappast haft ett lager hemma o som sen skulle ”städas undan”.

  Som i andra branscher så lär det ju finnas ”löpare” som förser vissa tränare med preparat för att förbättra hästar men som sen försvinner efter utfört arbete med hästen så inte tränaren har ett lager hemma.

 5. En intressant fråga att ställa till ST på Onsdag, hur denna känsliga information kunde läcka ut innan Souloybesöket? En skandal i skandalen.
  En annan fundering är varför Souloy stängs av direkt och en sån som Westergård får tävla vidare?

  • Det är felmedicinering när det är Nordiska tränare utom Nisse då, han skulle sättas dit. Gäller det Europas skickligaste tränare Souloy då är det livstids avstängning innan B-provet ens är analyserat.

  • Ja, det ska gudarna veta. Jeff Gural har sagt att ingen tränare som dopat sina hästar med kobolt kommer få starta på The Meadowlands (kanadensarna Corey Johnson och Rene Allard är väl de största namnen som åkt dit hittills).

 6. Moule, helt rätt!
  Plus att om han nu åkt dit för ”epo” på 3 hästar spelar det liksom mindre roll om de hittar en spruta eller inte hittar en spruta hos FS….
  Men principiellt sett är det ju lite vågat.

  Sen är väl kanske frågan hur ”grävande” denna journalistik är. Hade I & P grävt fram detta i ordets rätta bemärkelse är det en sak. Detta var ju en nyhet som skulle komma vilken sekund som helst oavsett. Men spännande att de verkar va först på bollen vad gäller mycket.

 7. Herr Lundgren. Visst är det väl ändå skillnad på i princip alla s.k. dopingfall i Sverige jämfört med FS medvetna bruk av kobolt? B-provet var väl för övrigt klart på Lionel, och Un Mec d’Heripre lämnade ju två positiva prov vid Elitloppet, så det väl betecknas som 100% grönt också. Sen hans tidigare drällande med kanyler hit och dit hjälper väl inte direkt upp hans rykte heller, och att sen kalla en sån äcklig storfuskare för Europas skickligaste är ju direkt frånstötande. För att inte tala om din Nisse, som skulle sättas dit. Tacka fan för att han skulle sättas dit, med det han pysslade med. Hur tänker du egentligen?

 8. Hur vore det om svenska (och norska, finska och danska för den delen) sportchefer inte bjuder in fransktränade hästar till våra storlopp innan de tar dopingen på allvar i Frankrike? För det är väl ingen som tror att franska tränare vars hästar bollar med Souloys hästar (finns tränare där som har dubbelt så hög segerprocent som Souloy) gör det med ärliga träningsmetoder? Såg förresten att Mats Sundin och hans kolleger flyttade sina hästar från en fransk ”demontränare” till en annan… *suck*

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar