Inte sällan är det slumpen som beseglar ödet. Det är nog ingen överdrift att Fabrice Souloy hade ren otur när han ertappades med fingrarna i sin egen honungsburk. Turen blev istället travsportens förlovade vän.

Paradoxalt nog var det inte Oslo Grand Prix-vinnaren Your Highness eller Elitloppstrean Un Mec d’ Heripre som fick Souloy ned på knä. Det var istället Lionel (bilden),  sexan i Oslo Grand Prix, som till slut fällde Fabrice Souloy.lionel-och-orjan-infor-pda-2016

Vad hade hänt om Lionel istället hade blivit sjua, om han hade hamnat utanför prispengarna? Då kanske den franske tränaren kunde ha fortsatt sina plundringståg i de nordiska storloppen.

Sen kan man ju undra varför man beslöt att Lionels blodprov skulle testas för förekomsten av Kobolt.

När väl detta hade upptäckts så började arbetet med att öppna de prov som redan var stängda, de prov som inte hade indikerat på någon form av dopning. Därmed kunde hela denna härva rullas upp.

Som sagt; Det är inte sällan som slumpen beseglar ödet.

De första indikationerna på att något stort var på gång, att en bomb var på väg att brisera, fick vi under derbyhelgen i Malmö. Det som egentligen var en topphemlighet a la Pentagon började att sippra ut.

Uppgifterna kom från några olika håll. Vi började att lägga ett pussel och till slut satt vi där med de flesta pusselbitarna på plats. Vi visste, eller i varje fall trodde oss veta, att några av Fabrice Souloys hästar hade fastnat i dopningsprov på Bjerke och på Solvalla.

Det handlade om Lionel och Un Mec d´Heripre i  Oslo Grand Prix och för den sistnämnde också i Elitloppet. Även Your Highness och Timone Ek var med på vår lista. För dessa två fanns dock vissa tveksamheter – just då.

I torsdags eftermiddag ansåg vi oss redo att publicera de uppgifter vi hade, vi var mogna att avslöja att ett stort avslöjande var på gång.

Det blev starten på några omskakande timmar. Vår nyhet spreds snabbt i olika media, inte bara i Sverige och Norge, utan även i Frankrike där vi möttes med stor skepsis. Istället för att tro på oss hette det att det handlade om en kampanj mot Souloy för att ”han får så många topphästar från Sverige”.souloy-med-pappa

Vi fick mejl från Fabrice Souloys hustru som var upprörd men samtidigt sansad; Fabrice visste, enligt henne, inget. Samma budskap framförde Souloy i flera svenska tidningar.

Just då var det nog helt riktigt. Fabrice Souloy visste inget. Några timmar senare skulle han få veta, det var då den svensk/norska delegationen knallade in på gården i Normandie med testresultaten i sina portföljer.

Stormen fortsatte under kvällen. Våra uppgifter ifrågasattes, med all rätt. Vi blev till och med hånade för att det vi presenterade var en anka. Även hos luttrade murvlar, som Henrik och jag, växte viss oro fram. Hade vi trampat på en mina?

Inte blev det bättre av att Svensk Travsports chefsveterinär i Expressen garanterade att Un Mec d´Heripre var ren när han startade i Elitloppet.

Antingen var det en medveten lögn, eller också hade chefsveterinären ingen kunskap om hur det egentligen låg till.

I ett mejl från en svensk hästägare, som brukar sjunga moralens höga visa, fick jag en uppmaning att utveckla anklagelserna. Han ifrågasatte starkt vår uppgifter. Jag hänvisade då till den presskonferens som det norska travförbundet skulle hålla på fredagen.

Behöver jag tillägga att hästägaren har häst i träning hos Fabrice Souloy?

Igår klockan tolv briserade så bomben i en märklig, och kaosartad, gemensam presskonferens från Norge och Sverige. I den norska laguppställningen fanns förbundets ordförande Svein-Morten BuerBirgit Ranheim som leder det norska dopningsarbetet, och Anne V Wangen som är chef för hästvälfärden i det norska travförbundet.souloyaffaren-presskonferens

Sveriges lag bestod av en enda person, generalsekreteraren Johan Lindberg. Det ger en tydlig signal att det norska travförbundet har haft hand om taktpinnen i detta ärende. Och jag blev särskilt imponerad av professorn Birgit Ranheim som hela tiden gav tydliga och rediga svar på de frågor som ställdes.

En uppgift från Birgit Ranheim är speciellt intressant:

-Det är inte möjligt för hästar att uppnå så här stora värden av Kobolt utan att de har fått det intravenöst.

Fabrice Souloy har alltså på ett systematiskt sätt sprutat i sina hästar Kobolt.

Johan Lindberg informerade under presskonferensen om att han hade utnyttjat sin möjlighet att stänga av Fabrice Souloy från att tävla i Sverige. Det beslutet innebär även att Souloy är utestängd från att tävla i hela Norden.

Igår, vid lunchtid, avslöjades alltså Fabrice Souloy som en av travsportens största fuskare genom tiderna. Några timmar senare stod han leende i vinnarcirkeln på Vincennes efter segern med svenske King Sir Kir. Bredvid stod kusken Björn Goop. Men visst såg han lite skamsen ut?fabrice-souloy-ler-pa-vincennes

Domen mot Björn för att han idag skall köra Your Highness har varit hård. Många har, med all rätt, rekommenderat Björn att visa kurage och avstå körningen. Björn har själv hänvisat till att han i så fall skulle bli avstängd.

Nu verkar det som om Björn Goop slipper ta ställning när det gäller Your Highness. Enligt tgn.no kommer det franska travförbundet neka Your Highness att starta i eftermiddagens storlopp på Vincennes.

Det är naturligtvis ett klokt beslut. Ändå störs jag av att Fabrice Souloy får fortsätta att tävla – precis som om inget har hänt.

För många svenska hästägare handlar det nu om krishantering för att minimera skadorna. Göran Antonsen, den norske tränaren som är delägare i Lionel, meddelade igår att hästen kommer att flyttas från Souloy så snabbt som möjligt. Antonsen visar kurage som hittills ingen svensk hästägare har gjort.

Jag vet att Mats Sundin är ytterst noggrann när han väljer sitt umgänge. Han vill inte vara i fel sällskap, så att säga. Att Sundin kommer att ha kvar sin stjärna Nimbus C.D. hos Souloy förefaller därför inte särskilt troligt.souloy-efter-segern-i-ogp

Hur gör då Christer Hammarström med sin Sauveur, som nyligen har anlänt till Souloys gård, hur gör Rune Andersson med sin Mellby Viking? Och till sist: Hur tänker ägarna till Your Highness som nu tvingas lämna tillbaka 1,5 miljoner norska kronor och skicka den fina pokalen de fick för segern i Oslo GP till en herr Melander i Enköping?

Svaren får vi under de närmaste dagarna.

En annan fråga: Var det vi fick se igår bara toppen av ett isberg?

Till sist: Enligt uppgift från hästägaren Björn Damm förbereder han sedan igår kväll flytten av sin häst From Dust To Dawn som just nu tränas av Fabrice Souloy. Hästen är med i det femte loppet på Vincennes i eftermiddag.

Bilder: stalltz.se, Kanal 75, DNT.

Bild från Vincennes: Guillaume Benhamou.

28 KOMMENTARER

 1. Mycket bra jobbat av bloggen. Fin sammanfattning ovan. Läsvärt är också Roger Walmans synpunkter i dagens Aftonbladet. Hela den här historien visar ST:s brister i sitt arbete med doping såväl som inom flera av deras ansvarsområden för hästarnas väl och ve. Tack Norge för bra jobb!

 2. För transportens förtroende bör alla sparade prover från storlopp tas om och resultatet publiceras. Är det något mer än Kobolt som man inte testar för av ekonomiska skäl? Minns när Commander Crowe fick dropp på Åby Stora och Anders Bergqvist hindrades att undersöka innehållet.

 3. Om travet hade haft en motsvarighet till guldspaden (”guldgrepen” kanske?) vore ni självklara vinnare för Souloyavslöjandet!

  Om det är som norrmännen säger att mängden kobolt bara kunnat tillföras intravenöst faller därmed Souloys foderförklaring som ett korthus.

  Tror att Melander har större chans att få den norska pokalen än han hade med Prix d´Ameriquebucklan efter att Jag de Bellouet diskades och Gigant Neo skulle haft priset. ”Och den enes bröd…” fick ju Björn Goop uppleva efter dubbeldiskningen i Elitloppet när Conny Lobell vann. Nu var det hans tur att bli snuvad…

 4. Hur många prover finns frysta av ST sista året 2015-2016? 10 st eller 100st? kan man få ett svar på det? Alla stora vinnare i år- svenska rekord osv? Kommer även våra svenska vinnare testas för kobolt 1 år tillbaka ? Allt för att vi inte ska tro att de bara ville sätta åt FS?
  Rätt att medveten doping ska straffas.

 5. DETTA är journalistik på hög nivå, RIKTIG journalistik som man så sällan ser idag. Ni böjer er inte för överheten och framför de åsikter ni har, oavsett vad ST tycker.

  APPLÅDER!

 6. Stackars Propulsion…..??

  En sådan fantastisk häst,,, vi vill ej ha en ny Elofsson.

  STC travsport behöver en utredning i klass med den Karolinska Institutet har haft.

  Bra jobbat Norge

 7. Bra att ni avlsöjade allt men frågan är om ni var lite för tidiga då ST och DNT inte hunnit ut till Fabrice gård för att gå igenom den. Nu hade han minst 5-6 timmar på sig att städa undan det som behövdes. Det hade varit ännu bättre om han stått med händerna i syltburken riktigt när delegationen knallade in på gården

 8. Man undrar hur länge det visar spår i blodet? Samt om hästarna kan prestera efter detta? Förom organ bryts ner av detta borde hästen inte kunna prestera lika bra efter tänker jag. Nån som har koll?

 9. Intressant att du nämner honungsburk Persson. Kan det vara så att TV4 filmade/dokumenterade doping i reportaget om FS tidigare i år. Var det något mer än honung i oralsprutan som hästarna fick i munnen innan träningsrundan?

 10. Någon som tror att Björn Goop betalar tillbaka sin körprovision? Vore intressant om någon journalist kunde fråga honom.

  Så de hästägare som ska återbetala vinsterna, måste nog ändå räkna med att få betala notan för både tränar- och körprovisionerna.

 11. Ni kastar skit nu på en man som är nerför räkning? Han har hela Frankrike bakom sej, kommer uppstå i ny skepnad om några veckor- Hans systers man tränare på samma gård, kommer ta över licensen och vad ska Johan Lindberg göra för att de inte ska få starta i Norden. Money talks

 12. Snälla- Kan inte FS få försvara sej, måste Ni ösa skit hela tiden? Vem vet han kanske är oskyldig? Ta fram mer prover – prover från andra lopp han vunnit! Nu är det bara Oslo? ST har väl fler frysta prover- Mer bevis

 13. Jag är nyfiken på ifall ni kontaktade ST innan ni publicerade och gav dem en chans att göra besöket hos tränaren innan ni förvarnade honom?!

 14. 129kr har jag hört att det kostar att få en analys för Kobolt, om det stämmer så finns det inget hinder att såväl analysera sista tre åren, som betydligt fler i framtida lopp. I alla rikstotolopp tex!

 15. Det togs prover dagen före Elitloppet varför analyserades inte dessa före start? Då hade han inte fått starta eftersom det var positivt både före och efter.

 16. Tack för en super intressant artikel. Verkligen informativ och som även belyser stora brister i Sverige.

  Mer sådana artiklar som kanske även belyser slöseri och inkompetens inom styrelser som hanterar travfrågor!

  Jag hoppas dock att de flesta förstår att Björn G. är anlitad kusk och får både böter och avstängning om han inte kör den häst han är anlitad för.
  // Agneta

 17. Kalle. Dina pajaskommentarer är knappast på riktigt, troligen endast ämnade att reta upp folk med ett normalt intellekt. Man kan nästan tro att du stavar Kalle med ett C i vanliga fall.

 18. Vem är det Roger Wahlman antyder att även en svenskt tränare har gjort detsamma. Upp till bevis ST och redovisa alla dopingprov gjorda under 2015, med analys för Kobolt.

 19. Redan 2006 införde Hong Kong Jockeyclub gränsvärden för kobolt i urin motsvarande de gränsvärden som Sverige införde i våras.

  Man kan väl med viss förvåning konstatera att det under mer än 10 år fanns vetskap inom såväl ST (dåvarande STC) och SG om detta utan att ta det på allvar. Varför klubbades inte igenom gränsvärden mot kobolt tidigare? Varför har det varit möjligt att stoppa i hästarna sådana (bevisligen skadliga) mängder kobolt i avsikt att de skall prestera bättre utan risk för juridiska påföljder för mindre nogräknade tränare trots att vetskapen funnits i mer än 10 år?

  Har man naivt trott att detta inte existerat?

  Vad har vi för mörkertal?

 20. hoppas verkligen att alla 2015-16 stor lopp deltagare testas.och man dessutom kollar upp andra sortens blod-doping ,det finns ju finare alternativ en kobolt,hoppas även dom blir avslöjade ,Mer tester mer kunskap det är det som borde prioriteras.fuskare ska inte kunna sopa banan rent gång efter gång och vinna.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar