Uppgifterna om Fabrice Souloy och att ett flertal av hans hästar testats positiva för dopning skakar idag om en hel travvärld.
Det som vi på denna sajt redan igår kunde avslöja är alltså nu bekräftat av såväl det norska (DNT) som det svenska (ST) travförbundet.

En som inte är speciellt förvånad över att fransmannen ”trillat dit” är fjolårets mest framgångsrike svenske tränare Lutfi Kolgjini.
– Jag har aldrig litat på den mannen, och säger egentligen bara – äntligen. Det fanns liksom en anledning till att vi råkade i luven på varandra en gång i tiden (Åby Stora Pris 2009, reds. anm.)… Och det som känts värst genom åren är nog svenska hästägares historielöshet kring en man som åkt dit förr och som dessutom mordhotat en svensk journalist.Lutfi Kolgjini bråkar med Souloy

Lutfi berättar vidare att han känt sig otrygg i branschen under en längre tid. Att han – faktiskt – var nära att ge upp totalt under den period när hans stjärna Going Kronos tävlade. När han ansåg att man ställdes mot konkurrenter som gång efter annan svarade för prestationer som ”inte fanns”.
– Det var flera gånger under den perioden, från tiden när Going Kronos var fyra år, och till exempel Elitloppet när Exploit Caf vann. Det var helt enkelt något skumt – och jag var mycket, mycket nära att helt lägga av med travsporten då. Jag tappade lusten totalt. Vad var det för mening liksom…

Medlet det handlar om i denna dopningshistoria kring Fabrice Souloy är alltså kobolt, ett preparat som brukar benämnas som en ”billighetsvariant” av bloddopning. Ett medel som inte blev förbjudet i Sverige förrän i samband med Elitloppet ifjol.
– Jag hade utgått från att hade varit klassat som dopning i flera år innan dess och är rädd för att det finns ett stort mörkertal i sporten kring det här. Och hoppas nu att det ges ordentliga resurser till arbetet för att fortsatt kunna stävja fusket. Tyvärr brukar de här elemänten ligga steget före, så samtidigt som det här är en sorgens dag så känns det skönt att veta att det finns metoder att komma tillrätta med det. Fortsätt så, travsporten!, avslutar Lutfi Kolgjini.

Henrik Ingvarsson

35 KOMMENTARER

 1. Gillar Kolgjini, en helt fantastisk tränare o kusk litar på hans omdöme. Fy för fransmän som inte kör rena

 2. Det är fantastiskt positivt att Fabrice Souloy har åkte fast för doping. Man hoppas på ett långt straff.
  Men Luddes ihopblandning av äpplen och päron är i det närmast farsartat. Bråket med FS i Åby Stora Pris berodde på att Ludde fick tryck i ledningen av en FS häst. Det gillade han inte och den berömda ordväxlingen på stallbacken uppstod. Och ihopblandningen med Going Kronos Elitloppsstart känns minst sagt som en klassisk ”Guilt by association”. Han körde den endast fyra år gamla Going Kronos som om han stulit hästen. Efteråt gnällde Ludde på Ron Piers styrning av Mr Mucleman i samma lopp varvid denne replikerade ” -Det finns näsdukar på toaletten, Kolgjini kan gå dit och torka tårarna.” Fabrice Souloy var inte med i det loppet, men man ska förstå av Luddes uttalande att han ändå var med och det var något skumt…. Man ska vara försiktig med vi och dom. Och att alla svenska hästar som åker dit för doping är felmedicinerade och alla andra är skurkar. Minns Opal Viking

 3. @Jack

  ”Torka tårarna”-incidenten med Ron Pierce inträffade 2007 ( i finalen ).

  Exploit Caf som vann trots punktering och overkligt nog bara dundrade på ändå var 2008.

 4. I texten ovan står det om Going Kronos Elitlopp som fyraåring. Att det var något skumt då enligt Ludde. Det är det jag refererar till…

  • Då är felet mitt. Klantigt skrivet av mig, det är från Going från det han är fyra – och som ett exempel Exploit Caf-året han menar. Ska bara skyllas på mig.

 5. Problemet med Lutfis kommentarer är att de är en smula hycklande. Jag TROR att han syftar på Mr Musclemans tränare, australiensaren Noel Daley, som (precis som i princip varje australiensisk och nyzeeländsk tränare baserad i USA) har åkt dit för doping ett antal gånger. Det är helt rätt att kritisera Daley, det förtjänar han. Problemet är att Lutfi och hans bror Lulzim vid ett senare tillfälle skickade häst till samma tränare! (One Man Show var hästen för de som undrar)

  • Det stora problemet är att du är väldigt dåligt påläst !!Mr Troattduvetnågot!!Jag delägde hästen med kompanjoner och INTE Lutfi./Alltså hade han inget ägande//Bara för att vara tydlig.//P.S såg denna kommentar precis.//Alltså undgått mig!!Än mer tydlig.

 6. Sauveur kan tilldelas segern i efterhand i olympiatravet, för testerna måste väl göras om bakåt i tiden. Hade Åke fått behålla hästen om man tagit ett riktigt prov?

  Stackars Propulsion tvingades till 3 heat i Åby Stora, blir han häst igen?

  En tragik på många sätt, för både hästar och oskyldiga tränare.

  • Stackars Propulsion…..??
   Det stod väl i propositionen att det kunde bli 3 heat!?!
   Hade ju räckt med att Luddes häst varit så bra som han förutspådde så hade det blivit 3 heat ändå kanske!
   Jösses, nu är det höjd på debatten!

 7. Läser i Expressen att Björn Goop skall köra Your Highness. Om han inte gör det så blir han avstängd och han säger ”och det vill man ju inte.” slutcitat

  Jag var kritisk till Björn Goop när han hjälpte FS att kringgå reglerna och tydligen hade jag rätt om hans moral.

  Ta avstängningen Björn Goop och visa att det finns ett inre moraliskt kompass och att det inte enbart är ”Money rules” som gäller. Det ger en hjältegloria.
  Med barfotareglerna var det regler men här handlar det om ett preparat som kan ge hästar inre skador.

  Björn Goop har under många många år byggt upp ett gott rykte, det kan vara bortspolat på tre minuter imorgon.

  • Finns bara en sak att säga om Björn Goops agerande och att han nu inte ens TAR AVSTÅND från Souloy och låter bli att köra hans hästar pga risk för ett par dagars avstängning…

   På ren svenska: FY F-N !!!!

 8. Intressant om dom kör en viss tränares gamla prover från 2012 när hästarna aldrig blev trötta hur halta de än var. Känns som ST kände till vad de 5 höll på med men inte kunde hitta nåt då, men nu kanske det är dags att köra frysta prov igen…

  • Tyvärr är det ju så att om han nu dopade med kobolt redan då så var det inte förbjudet.

   ”Medlet det handlar om i denna dopningshistoria kring Fabrice Souloy är alltså kobolt, ett preparat som brukar benämnas som en ”billighetsvariant” av bloddopning. Ett medel som inte blev förbjudet i Sverige förrän i samband med Elitloppet ifjol.”

 9. Helt rätt Peter men den tränaren har egen ”gräddfil”. Och han är dessvärre inte ensam i Sverige, loppen kommer att gå långsammare nu när alla vet att det går att kolla.

 10. Må vi slippa se Souloy för alltid i Sverige.
  Redan när hans spår 8:a strykningar blev vanligare så
  ville man inte se han mer.
  Hoppas våra fina hästar kommer hem igen oskadda från
  ”stolpskottet”.

 11. Har jobbat i nord amerika i flera år. På senare år har det blivit väldigt vanligt med kobolt där. Jag har sett hästar som fått det och det är ingen rolig upplevelse. Även vid små mängder blir hästen väldigt uppjagad och när man läser om Test värden runt 500 är det inga små mängder vi pratar om! Det är lika mycket som värsta doparna i nord amerika har testat. Där har tyvärr handlat om straff på ett år det borde vara livstid!

  • Det där är väl en sanning med modifikation… Jeff Gural, som ändå äger USA:s viktigaste travbana, tillåter inte tränare som haft hästar som testat positivt för kobolt att starta på någon av hans banor, så det är ju en de facto livstidsavstängning i många av de allra viktigaste löpningarna.

 12. Tycker inte man skall döma Björn Goop
  Björn har ingenting att göra med de hästar han kör åt Franska tränare.Han sköter bara sitt jobb och gör det bra Han kan inte veta vad dessa har fått i sig.Nu är Your Highness struken.Skulla han vägra köra de hästar han är uppsatt på blir han avstängd i Frankrike och det känns inte rätt

  Kenta

 13. Förmodligen så har FS dopat alla hästarna i stallet på samma sätt.
  Har Vitamininstitutet i Schweiz öppnat en filial i FS stall?

 14. Om jag förstått det rätt är det nu så att de aktuella hästarna stoppas av det franska förbundet från att tävla i Frankrike tills vidare, men FS är inte avstängd där. Därmed kan hästarna starta i Norden förutsatt att de flyttas till en annan tränare, eller är hästarna avstängda här också?
  Någon som vet?

  • Det är väl vad man gör som är viktigt till syvende och sist och inte vad man säger?

   Om Björn Goop kör åt en som han nu vet dopar sina hästar på detta sätt tar han ställning.

   Eller tycker du att vad man säger är det viktiga?
   Man kan prata timtals hur fel en sak är och sedan göra precis samma sak. Jag kan prata I dagar hur fel det är att köra mot rött ljus men om jag gör det så är det min handling som bedöms.

   Det är ju självklart inte så att BG har vetat om att hästar han kört åt FS varit dopad, men nu vet han.

  • @Chris
   Det är väl för BG som för alla oss andra, vi har ansvar gentemot våra arbetsgivare och kan inte plötsligt en dag vägra utföra våra arbetsuppgifter bara för att chefen betett sig illa. Han riskerar avstängning i Frankrike och det drabbar då även andra tränare och hästägare. Ska de också straffas för att EN tränare fuskat?

   De uppsittningar han är bokad på får han nog vackert köra, vare sig han vill eller ej. Det är kommande uppsittningar som BG tar på sig som är intressant. Slutar han köra för FS i framtiden visar han att han tar ansvar. Fortsätter han däremot som om inget hänt, tja, då, men inte förrän då, kan du och alla andra fördöma BG.

 15. Någonstans tar ju heller inte ansvariga, ST och ATG ansvar för sin uppgift, enär denna form av doping varit känd i humanidrotten från mitten av 2000, och inom hästsporten fullständigt avslöjad i USA; Australien, NZ, frågeställningen som är seriöst adekvat,
  Varför har Lindberg som åker jorden runt på konferanser, och skrivit under 2014 på att detta ska stävjas, undersökas och förhindras, liksom förövrigt det också togs beslut på att man skulle förhindra rejkbackavtal, likförbannat ingicks avtal med Belgien som solitär ensam rejkbackdrivet bolag.

  Travbranschen är så fullständigt genomrutten, och när någon avslöjas så HOPPAS alla att detta är en solitär händelse, och alla som är insatta vet att det är toppen av isberget.
  Spelet i Sverige betalar drygt 11 miljarder tillbaka till spelarna, men hästsporten betalar 850 miljoner totalt. Var ligger incitamentet ? Hästhälsa ? Spelsäkerhet?

  • Är inne på samma sak.

   Hong Kong Jockey Club (ägare av Hong Kongs galoppbanor) införde gränsvärde för ”cobalt” redan 2006.

   I hästens urin är gränsvärdet 100 mikrogram/liter. Efter att ha räknat lite nollor så konstaterar jag att 100 nanogram/milliliter som vi numer har är samma koncentration. D.v.s. Gränsvärdena är densamma här som där.

   Deras Hong Kong Jockey Club Racing Lab. blev också väl renomerade att skicka prover till. Problemen med nyttjande av kobolt har inom världens hästsport varit känt sedan dess, det får antas att även dåvarande STC var väl förtrogna med denna information.

   Varför tog det nästan 10 år innan vi infört liknande gränsvärden?

   Varför kunde (trots denna vetskap hos STC) mindre nogräknade tränare utan risk för juridisk påföljd proppa i hästar bevisligen skadliga mängder kobolt i syfte att djuret skulle prestera mer/bättre?

 16. ST har noll förtroende hos mig! Har en travhäst som jag tränar själv och tycker mycket om men nu får det vara slut med att starta honom! ”Industrien” får klara utan mig! hästen får självklart vara kvar men aldrig mer starta.

 17. Lunkan

  Märklig inställning! Om jag upptäcker att min arbetsgivare som är en restaurang, även säljer knark till skolungdomar, så har jag definitivt min fulla rätt (och skyldighet) att markera genom att inte fortsätta jobba för den kriminella personen!

  Fortsätter jag jobba så är det enbart för pengarnas skull. Men sen får jag också stå med skammen och omgivningens förakt för att ha fortsatt jobba för skurken trots att jag visste vad som pågick.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar