Ja, herre min skapare. Var ska vi börja?
Hur ska vi sortera? Tänka. Känna.

Det har hur som helst onekligen varit några omtumlande timmar. En omskakande vecka till och med – åtminstone för några av oss. 

Hur ska vi hantera det här?
Det senaste knappa dygnets uppgifter, de som vi avslöjade här på sajten strax efter klockan 17 under torsdagen och som på en presskonferens för en stund sedan bekräftades.

De dramatiska och förmodligen – i alla fall förhoppningsvis – för många inblandade väldigt, väldigt drabbande uppgifterna. Till och med kolossalt drabbande. Det borde åtminstone vara så.

Ja, hur brukar sådana här saker uttryckas?
”Slog ned som en bomb”. ”Vände upp och ner på (i detta fall)hela travvärlden”. ”Chocknyheten”.
Någonting sådant.

Extra, extra, EXTRA, har det blivit och lär fortsätta på sina ställen.

Det faktum att den franske topptränaren Fabrice Souloy avslöjats för dopning när det gäller flera av hans hästar som tävlat under sommaren. Un Mec d’Heripre, Lionel, Your Highness och Timono Ek under Oslo Grand Prix-helgen, Un Mec d’Heripre även i Elitloppet. Och det ska handla om bloddopning, genom ämnet kobolt, där Souloys hästar i de aktuella fallen ska ha tävlat med mängder av detta långt över gränsvärdena.un-mec-di-heripre-elitloppet

Inga som helst förmildrande omständigheter.
Ingen ”felaktig medicinering”, utan ren dopning.
Fusk, fusk, fusk.

Hantera var det ja. Hur ska vi göra, vi som älskar travsporten? Det är en svår dag, och just för stunden vet jag knappt.

Men rent konkret. Kring hur just det här tas emot i min kropp?

Det kan låta larvigt, och herre gud visst – det ÄR en bomb. Men samtidigt skulle jag ljuga mig gul och blå om jag sade att jag är totalt chockad.
Och jag tycker inte om att sväva med sanningen, i synnerhet inte i mitt skrivande. Det bestämde jag mig för tidigt och har också gett mig en del skit under åren. Jag vill försöka vara ärlig. I alla lägen.
Inte putsa upp något som inte är värt att putsa upp. Inte hymla. Hylla det som hyllas bör.
Och – kunna se mig själv i spegeln, som det brukar heta.

Ja, så jag har svårt att vara chockad. Möjligen är det svåra i hela spektaklet att inse att Fabrice Souloy nu faktiskt ÅKTE DIT. Ordentligt alltså. Men det är också allt.

För åkt dit har han ju gjort tidigare, och att han mordhotade min journalistkollega på Travronden för några år sedan efter en artikel som rörde anaboldoping kring hästen Napoleon Bar i ett lopp i Italien (Turin) 2011 har jag tagit upp vid upprepade tillfällen tidigare.
Att jag tyckt att det varit ett enda daltande med denne Souloy i Sverige likaså. Att han har kunnat bete sig lite som han velat, gång efter annan och utan ett endaste moraliskt kompass, för likväl har det flockats och fjäskats kring honom.

Ja, jag har länge ställt frågan – var finns moralen i travsporten?

Återigen, jag ska vara ärlig nu. Jag har ända sedan loppet kördes haft ytterligt svårt att ta Commander Crowes 1.08,9 – efter en löpning som man inte ska kunna ta sig i mål på – vid vinsten i Hugo Åbergs Memorial 2012 på allvar (bilden). Sak samma med Exploit Cafs fullkomligt infernaliska sista 800 meter i spåren – med punktering! – vid segern i Elitloppet 2008. För att ta två konkreta exempel.commander-i-abergs
Fabrice Souloy är inte fälld för loppen jag nämner, det ska poängteras å det bestämdaste, men det är klart att mina skeptiska tankar stärker mitt (eget privata)huvudbry över att allting vid dessa lopp inte stod alldeles rätt till. Det går faktiskt inte att undgå.

Jodå. ”Vad var det jag sa”, skulle man enkelt kunna vräka ur sig en dag som denna och möjligen är raderna ovan ett visst uttryck för detta. Det får ni förlåta mig för i så fall.

Mest är det ju egentligen bara en sorgens dag. För travsporten, lite grann ännu en i raden just nu.
Även om det som det brukar sägas är bra att fuskarna åker dit. Visar att systemet (åtminstone den här gången)fungerar … och så vidare.

Själv känner jag annars mest förfäran. Ledsamhet. Över hur det hålls på.

Och nöjer mig med att uttrycka att det ska bli smått ogreppbart intressant och spännande att följa reaktionerna som följer. Reaktionerna och – handlingarna.

Kring det som – i går avslöjades här och för en stund sedan bekräftades – slog ned som en bomb i travvärlden.

En bomb.
Och samtidigt ändå inte.

Henrik Ingvarsson

32 KOMMENTARER

 1. Hei. Lurer bare på; hva er det som gjør at ingen inspektører dukket opp på gården hans før 21 igår kveld? Siden det tydeligvis har vært kjent i flere dager? Mye man klarer å kvitte seg med på noen dager…

 2. Jag tittade precis igen på Hugo Åbergs från 2012, prestationen som Commander Crowe gör och som hästen ser ut den dagen är verkligen utomjordiskt. Skulle vara intressant att tina upp proverna och i alla fall se vad det ger med dagens teknik, samt att leta efter substanser som blivit mera på modet under de senaste 3-4 åren.

 3. I det här fallet har det inte krävts att vara särskilt intellektuellt flyfotad eller klarsynt för att se ett illaluktande Sigma

  Men är du så mentalt rakryggad som du beskriver så borde frågan också ställas om utländska tränare tillsammans med amatörer är lovliga villebråd medan kända stortränares domar hanteras på annat vis.

 4. På ST:s resultat av dopingprov står:

  Negativa dopningsprov
  Totalisatortävling 2016-05-29 Solvalla

  Hästnamn Datum Bana
  BE MINE DE HOUELLE* (FR) 2016-05-29 Solvalla
  GIGANT PROUD 2016-05-29 Solvalla
  MAKETHEMARK 2016-05-29 Solvalla
  NEW MUSCLE ÅS 2016-05-29 Solvalla
  NUNCIO (US) 2016-05-29 Solvalla
  PINKMAN* (US) 2016-05-29 Solvalla
  RATU ROYALE* (FI) 2016-05-29 Solvalla
  RESOLVE* (CA) 2016-05-29 Solvalla
  SPITCAM JUBB 2016-05-29 Solvalla
  UN MEC D’HERIPRE* (FR) 2016-05-29 Solvalla

  SIC

 5. Kusken Björn Goop tvingas nu köra den dopade hästen Your Highness på lördag.

  – Jag har inget val, säger han.

  Har ni ej hört talas om moral släkten Arvidsson i Högboda ??

  Ni mer än någon annan har berikat sig själva på spelarnas bekostnad.

  Med decennier av missinformation till torskarna.

  • Det var bland det lägsta jag har läst på denna sidan. Få människor har jobbat, rest och tävlat så mycket som far o son Goop under de senaste 40 åren.

 6. Vad har Commander Crowe med detta att göra?
  Lika mycket som Prix d’Amérique vinnarna Queen L och Maharaja med deras tränare som åkte fast för doping?

 7. Vera Plumtree vilken värld lever du i ??

  ” Chaffören” körde runt med det stallet i decennium och skötte spelet.

  Vi kan ta och tvätta den buken med. Ingen är dömd i detta fall , trav torskarna är de ända förlorarna.

 8. Nu skriver Expressen att Mats Sundin och hans polare inte vill ha häst hos en som är dömd för doping.
  Men de hade väl hästen ifråga hos Hultman och han är ju också fälld för doping (Jocose)!

 9. Jäkla hackande på Björn Goop – som inte har någonting alls med FS doping att göra. Hacka på det franska förbundet istället, som tillåter FS att tävla trots att han är portad från hela Norden pga doping. Och hacka på hästägarna som inte agerar, när nu det franska förbundet inte gör det.

  Björn är inte det minsta medskyldig till det här, han (och hans övriga kunder) ska inte behöva drabbas på något sätt alls för att FS pumpat hästarna fulla med skit. Däremot skulle jag bli besviken om han framöver tackar ja till att köra FS hästar, så länge läget är som nu, men det tror jag inte han gör.

  • Det är väl ingen som tror att Bjorn Goop kände till att FS dopade sina hästar?

   Men nu vet han och han säger att han kommer att köra FS hästar för annars så blir ”man avstängd och det vill man inte”.

   De hästar FS dopade var fulla av ett ämne som kan ge allvarliga inre skador på hästar.

   Tycker du verkligen att Björn Goop skall sitta upp på sina styrningar I helgen åt FS när han nu vet vad FS sysslar med?

   BG har ett val. Att franska travförbundet inte gjort något gör att det är BG som skall välja.

  • Chris – du och jag får agree to disagree i denna fråga. Jag tycker, som jag sa, att kusken – i detta fall Björn Goop – ska hållas skadeslös i denna fråga när de gäller uppdrag han åtagit sig innan dopningen blev känd. Åtar han sig nya så instämmer jag i kören, men inte förr.

   För mig är det ofattbart att detta kan förvandlas till ett drev mot kusken, snarare än mot FS och de hästägare som stannar kvar hos och fortsätter starta sina hästar med den tränaren.
   Det gör mig upprörd för att den som faktiskt är skyldig OCH de som har makt att visa ett kännbart missnöje mot fuskaren ”kommer undan”. Ägaren till King Sir Kir gratuleras till segern, medan kusken sågas längs fotknölarna? Är ju helt åt h-vete!

   • Sofia,
    Vet inte om detta är ett inlägg i riktning mot mig, många trådar att hålla reda på nu, men du anar i så fall ingen ironi/sarkasm i min gratulation till ägarna? I sammanhanget trodde jag inte man behövde vara riktigt SÅ tydlig…

    Ägare och Souloy har i omgångar fått sitt av sleven, både genom åren och inom ramen för denna sajt, och det har jag/vi dessutom av vissa kritiserats för.

    I går tyckte jag att Björn hade möjligheternas möjlighet. Han tog den inte.

    Mejla hemskt gärna mig också,

    Vänligen
    Henrik

 10. Goop visar uselt omdöme, inte alls oväntat, som kör imorgon. Ta en avstängning på några dagar, och visa lite kurage för helvete. Och Julle, titta om en gång till på Åbergs från 2012. Så där springer ingen normal häst, och med fradgan sprutande ur munnen.

 11. Sofia

  Björn Goop var inblandat i BB beslutet på Åbys Stora.
  Ta böteslappen på ” 1500″ kr och bryr dig i om V 75 spelarna var hans råd.

  Detta är mycket alvarligt enligt mig som är V75 torsk.

  Vi spelare ska ha tillbaka V75 insatsen ifrån Åby´s V75 a.

  • Har ju inte ett smack att göra med att FS dopat hästar, var min poäng.
   Den fråga du pratar om har diskuterats tidigare och oavsett vad man tycker i den frågan så finns det ingen som helst koppling till det aktuella dopingfallet.

   Isf är det minst lika allvarligt och påverkande när en och samma kusk vid upprepade tillfällen orsakar omstart pga för sen anslutning till startbilen, vilket sabbat för en del konkurrenter. Och därmed spelare.

  • Macken; vilken värld lever du i? Hur svårt var det att räkna ut att hästen skulle vara med bland segerkandidaterna i andra heatet? Med eller utan skor. Det som var märkligare var väl att han var så blek i första heatet. Men då hade vi redan lämnat in systemen. Du har väl sett hästen förr och känner till kapaciteten. Att den sen kommit till genom förbjudna medel är en annan sak, det visste vi inte när vi spelade V75 till Åby Stora-dagen.
   Ha tillbaka insatsen för att en tränare ändrar skoning? Hallå! Har du exakt klart för dig hur alla hästar presterar med och utan skor? Jag hörde också till torskarna i den omgången, ifall du undrar. Men det var för att jag inte streckade rätt hästar i flera lopp.

  • Vad BG sagt eller inte sagt angående skorna vet ingen. Han kan mycket väl ha talat om för FS att det är mot reglementet, men det är inte han som bestämmer det är tränaren. Och reglerna i det faller är för dåliga med endast 1500 spänn i böter. Klart som korvspad att tränaren skiter i det när han står i begrepp att vinna en miljon. Det är reglerna som behöver ses över och straffen för att bryta mot reglerna. Sluta hoppa på BG för något han inte är ansvarig för. Pengarna tillbaka för V75-insatsen? Vilken värld lever du i?

 12. I varma länder, dit man får räkna Frankrike, i alla fall jämfört med vårt eget land, är det normal rutin att ge hästar vätskeersättning. De svettas en hel del under träning och i lopp. Det kan jämföras med att vi svenska pumpar i oss Resorb under solsemestern eller när vi har överdrivit en barrunda. På hästar ges det som dropp. Ibland tillsätts även Vitamin B där kobolt är en beståndsdel. Det är hälsosamt i små mängder, men giftigt i stora mängder, precis som magnesium. Det skulle kunna vara så att Souloy bara gjort vad alla sydeuropeer gör och säkert även i USA, Det är inget försvar för doping, men det kan ha saknats uppsåt att dopa. Det kan ha gjorts i all välmening för att hästarna inte skall må dåligt. Ungefär som när matte övergöder hunden. Hon vill väl men det blir fel.

  Bara en galen tanke, innan vi sliter Souloy i stycken.

  • Om det nu är så vanligt I sydliga lander. Hur kommer det sig då att det var I Frankrike man kunde upptäcks dopingen?

   Om det testas för kobolt så borde de ju hitta massor av andra fall men det har man inte hört något om.

  • Ewa S, det var en fin tanke och visst, vi kan ännu inte vara säkra på hur det har gått till.

   Man når inte de extrema nivåerna av kobolt genom att ge ”för mycket” B12. Med doping är det ju precis som med narkotiska preparat, man utvinner den beståndsdel som har de egenskaperna och ger de effekterna man är ute efter. Sedan har ju allt sina biverkningar som måste hanteras.

   Med kobolt får man den ökade syreupptagningsförmågan genom ökat antal röda blodkroppar, men därmed också ökad risk för (bl a) biverkningen trögflytande blod som i sin tur kan resultera i ”vätskebrist”. Så det kan också vara så att den akuta vätskebrist en viss häst fick på en svensk bana berodde mer på kobolt än att han rest dåligt och fått i sig för lite vätska. Man undrar.

   FS har så mycket i bagaget, både tidigare fall av doping och fall där han visat allt annat än ”välmening” gentemot hästarna. Hans oskyldiga uppsyn ger jag därför inte mycket för, det är förväntat att han blånekar. Men vi får se vad som händer.

 13. Vera Plumtree

  Expressen,s Tomas Malmqvist var dom på spåren 92-93.
  ”Chauffören” satt häktat och det blev rättegång i Karlstads Tingsrätt.
  Tror åklagaren fick svårt och hur domen blev får du forska i.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar