Det norska Travförbundet har kallat till en presskonferens i morgon där flera dopningsfall kommer att avslöjas.

Enligt de uppgifter vi har var ett flertal hästar, som var med under Oslo Grand Prix-helgen, dopade. En av dessa är Oslo GP-sexan Lionel.

Vi har också uppgifter om att Un Mec d’ Heripre var dopad när han vann ett försök och blev trea i Elitloppets final för drygt tre månader sedan.

Ja ni vet, förstås, att de här hästarna tränas av fransmannen Fabrice Souloy.fabrice-souloy

Det Norske Travselskap (DNT) och Svensk Travsport (ST) har jobbat tillsammans med de här dopningsfallen.

Igår kväll var representanter för de båda förbunden hemma hos Fabrice Souloy för att delge honom testresultaten.

Och det handlar inte om slarv med medicinering eller om dålig koll på karenstider. Det handlar om medvetet fusk.

Det här innebär förstås att resultatlistorna från de aktuella loppen kommer att korrigeras. Solouys hästar kommer att plockas bort.

Samtidigt riskerar Fabrice Souloy en lång avstängning.

Många svenska hästar har under det senaste åren hamnat i Souloys träning. Under året har till exempel stjärnor som Nimbus C.D., Mellby Viking och Sauveur gått den vägen och fransmannen har för tillfället ett tjugotal svenskägda hästar på sin gård i Normandie.

Henrik Ingvarsson/Lennart Persson

68 KOMMENTARER

 1. Hvis dette er tilfellet er det bra han blir tatt. Taperne i dette her er sporten. Vanlige amatører som meg forstår nå at moralen til travtrerne er blitt så lav at sporten med de fantastiske hestene vi er så glad i blir ødelagt

 2. Hur är detta möjligt, FS måste ju vara helt medveten om att det tas dopingprov. Hur kan han ta risken med allt vad det innebär. Frågan är också hur franska travmyndigheter agerar, samarbetet mellan travländerna brukar väl vara ”sådär”.

  För övrigt är väl prispengarna redan utbetalda, utsikterna att få tillbaka dessa är nog tveksamma. Sedan kan man tycka att 3-4 månader är en lång tid innan man agerar. Det blir nu intressant att se resultaten av proven från Åbys stora pris, man måste väl tagit prover även där ?

 3. Er blogg är den bästa i svenskt trav. Ni är ofta först med nyheter, både positiva och mindre positiva. Det finns ännu inget skrivet varken på ST eller ATG om ¨Fantomtränaren i Normandie¨, det är ju speloptimering som är prioritet nummer ett.
  Vi måste lösa finansieringen av det arbete som ni lägger ner på websidan.

 4. Hårprov tar ju lite längre tid att analysera, men där kan man få fram spår av t,ex, steroider långt efter att de försvunnit ur blod och urin. Det kan bli en väldig kalldusch för hästägarna om han hällt skit i hästarna som gör att de får två års startförbud (lex Zorro Photo).
  Trots att jag är bedrövad så skall det bli intressant att höra presskonferensen i morgon. Det är ju inte så många veckor sedan Un Mec vann Åby Stora. Hur länge har man vetat? Vad handlar det om? Hur har man kommit det här på spåren? Vad säger fransmännen?

 5. Jag och många andra har ju varit av åsikten att FS ej borde bjudas in till storloppen I Sverige.

  Om detta är sant så behöver väl sportcheferna inte fundera så mycket?

  Någon nämnde hårprover, kan det vara så att FS dopat under uppbyggnadsfasen och sedan väntat till dess att dopingen försvunnit I blodet+

  Blir intressant att höra, ST säger ”Inga kommentarer”, om det var helt taget ur luften så hade de väl sagt ”bara rykten, det är inte alls sant etc.”

 6. Dear Ingvarsson and Persson,

  Let’s stay with the facts:

  Fabrice Souloy don’t know about anything.

  ST and DNT don’t give any information.

  Only thing we know is that there will be a press conference at Bjerke tomorrow at 12.

  Best regards,

  Esmee Souloy

 7. Hårprov på häst som vunnit lopp och visar spår på dopning ,då ska det vara taget under strickta regler om det ska hålla i domstol ,blir spännande att följa detta .

 8. Ni har glömt det största förvandlinsnumret Your Higness en hygglig häst i stoeliten.
  Jag förstår Stenströmmer som gjort ett sånt fantastiskt jobb med denna märr!
  Men varför bjuder man in Fabrice när en blind höna kan se att han fuskar.
  Varför ställer de svenska toppkuskarna upp och kör för honom,det kan man fråga sig!!!!!

 9. Denna blogg visar hur viktigt det är med oberoende travjournalistik i Sverige. Nästan alla andra lyfter på ngt sätt lön från ST eller ATG. Och det faktum att Ingvarsson och Persson hela tiden får info om oegentligheter i branschen visar på att mycket vill fram men kanalerna saknas.

 10. Svensk Travsports chefsveterinär dementerar just nu i Expressen, alla dopingprov i elitloppet var negativa. Förmodar att bloggen har goda källor men den klara dementin från ST beträffande Elitloppet måste ju betraktas som trovärdig.

 11. Är det verkligen någon som är förvånad över detta?

  Dags att ta hem Sauveur , King Sir kir mm från den idioten!

  //Perra

  • Mejlade precis BG att bad han göra travsverige en tjänst och ta ställning mot dopingfusket och stryka sig själv som kusk på Your Highness på Lördag! BG skall ju vara en reko kille som är emot doping. Får se vad som händer. Antagligen ingenting tyvärr. Man kan inte bara simma runt i sin skål runt runt som en Guldfisk och fråga efter varje varv. Har jag varit här förut? Ja tyvärr blir svaret.

 12. Ja de är väll ingen kunnig inom sporten som höjer på ögonbrynen ,Har man ju fattat länge.
  Commander Crowe i Elitloppet var ju det sjukaste man sett,muhlegg men som häst……

 13. Usch om detta stämmer så är det väldigt trist för alla inblandade och förtroendet för sporten skjuts i foten:( Men på sistone så har det stormat mkt på sociala forum och alla verkar söka syndabockar att döma.. Antar att presskonferensen imorgon ger en del svar…

 14. Och Björn Goop kommer säkert att fortsätta köra för fuskaren oavsett vad presskonferensen imorgon avslöjar…..money rules

  • Han fungerar väl numer även som rådgivare åt fransosen .
   Det kostar så om gör vi så och rycker vi dojorna kostar det så mycket.
   Ska bli spännande att följa utvecklingen på denna soppa.

 15. Vi spelare ska ha tillbaks insatsen ifrån Åby V75 an.
  Detta är ett krav Atg.

  Nu visar det de sitt rätta ansikte Fabrice Souloy och hans lakej Björn Goop.
  Atg plocka bort Björnkollen på direkten.

  De skiter i oss V75 spelare om BB info.
  Tyckte han var 300 m snabbare i 2 heatet kan de ha dopad efter försök 1. ??

 16. Intressant hur det är med Your Highness. Precis som någon skrev här ovan, ett OK sto innan hon togs över av Souloy…sen kanske det bästa i världen just nu. En makalös förvandling. Jo tjena! Jag hade Nuncio som vinnare i Oslo Grand Prix. Jag bryr mig inte om pengarna, ge honom bara bucklan, täcket och kransen och Melander checken.

 17. […] Under torsdagen smällde bomben rejält: Två av Fabrice Souloys hästar, Lionel och Un Mec d’Heripre, ska ha lämnat positiva dopingprov. Detta enligt bloggen Ingvarssonopersson.se som brukar ha rätt i det mesta. http://ingvarssonopersson.se/2016/09/08/extra-souloys-stjarnhastar-dopade-pa-solvalla-och-i-oslo/ […]

 18. För mig var han droppen för länge sen, är inte förvånad, jag hoppas bara att han var droppen för er andra, för ST, för allmänheten..

 19. Tjena
  Ta en funderare VARFÖR de allra flesta USA importerade unghästar ser ut som om de är 5 år istället för 2 år. Ta prov på dessa individer och det kommer att upptäckas att dessa är lika mycket dopade som fabrice hästar. En häst uppvuxen på ett stuteri i Sverige är inte i närheten kroppsligen med en amerikanskimporterad som oftast ser ut som en välputsad broiler, trots att bakstammen är lika.TÄNK EFTER

 20. Mitt #nailtrain hade troligtvis varit 100% om det inte var för FS. Arkivet och intervjuer i all ära men hur lätt är det att analysera om folk fuskar?

 21. Hur kommer det sig då att de kroppsligen oftast är avvikande i relation till jämnåriga hästar med samma bakstamm uppfödda i Sverige?
  Det är väl så som man ofta får höra att”det är bättre förutsättningar och gräs där på andra sidan” det betvivlar jag,och att det tas tester ”ofta” innebär ju inte alltid.,Själv är jag väldigt skeptisk och skulle gärna se en komplett varudeklaration på dessa individer i form av tester m.m. När detta är gjort av ett utom ,travsporten oberoende lab då kan jag tro på det

 22. Bra at juksemakere blir tatt ! Bare så synd at DNT er inne i bildet. DNT er IKKE i stand til å utestenge hverken trenere eller hester med ”urent mel” i posen.( Ref. Bo Westergaard saken.)

  Blir veldig overrasket om DNT klarer å ta et standpunkt før 2020 ! Håper og tror at det svenske travforbundet har baller , og gjør det eneste riktige , kaster juksemakerne på huggu og ræva ut av sporten !

 23. Hold your horses. Det är mycket galla just nu. Your Highness var alltså inte dopad. Björn körde. Om man ska använda alla samlade åsikter om vem som inte ska köra häst åt vem blir det mycket rörigt. Tänk ex. på Jocose som åkte dit i Frankrike för doping och blev av med 2 miljoner i förstapriset. Skulle Örjan då inte fortsatt att köra för Hultman/ Maharajah? Tror inte det. Och Berg åkte dit för att inte lämnat dopingprov i Frankrike. Ska ingen köra hans hästar på V75 eller så då? Och både världsmästarna Nurmos och Kolgjinis hästar ha ”fått i sig” dopingmedel genom åren.

  Inget försvar för Souloy, men när man läser kommentarerna så är det som om det här är det första dopingfallet genom tiderna.Det är mycket bra att hålla travsporten ren och ge kännbara straff. Det som är mycket märkligt i den här röran är att man uppenbarligen inte hört Souloy. Det borde väl vara ett minimum innan man håller presskonferens och pekar ut skyldiga. Och grattis Persson/Ingvarsson till årets scoop.

  • Ni är redan citerade i Paris Turfs nummer för i morgon. Persson har släppt in katten i hönshuset, skriver dom. ”Un pavé dans la mare”

 24. Det känns nog som att Esmee Solouy är den mest sansade av alla här, det kanske är onödigt att döma NÅGON utan att några som helst uppgifter har offentligjorts.

  Ponera att det är flera/andra tränare som finns med är det fortfarande Solouy som är det största ”svinet” då?, det verkar som mycket av den skadeglädje som nu verka finnas beror på flytten av Saveaur till Solouy, men nog måste det ändå vara upp till ägaren att göra ”lite” som han vill med sin häst och nog har i det här fallet Åke Lindblom fått en hel del reklam och kanske en och annan till häst på träningslistan tack vare Saveaur?!

  Är det helt omöjligt att Fabrice Solouy är en relativt bra tränare och kanske därför fått extra bra fart på en hel del hästar som skickat ner till honom, eller gäller detta bara ett antal duktiga svenska tränare??

  • Men hallå! Klar att de har på fötterna ! och har insider info! annars skjuter man ju sig själv i foten 🙂 Jag säger det igen: EN GÅNG EN FUSKARE ALLTID EN FUSKARE!!

 25. Det är ju bara för våra ”moraliska” svenska ägare som skickat hästar till Souloy att flytta dem till andra franska ”demontränare” (Guarato, Allaire, Duvaldestin, med flera). Deras hästar leker ju med Souloys hästar när de startar i Frankrike.

  Måste också berömma ”Bengt Jans” kommentarer. En av de största dopingskandalerna i travsportens historia, och din reaktion: ”Men amerikanerna då!?!?!?!” *suck* Alla vet att nordamerikansk travsport har stora problem med doping, inte minst amerikanerna själva (det är ärliga amerikaner som drabbas värst av alla). Men det var väl inte det den här diskussionen handlade om, va?

 26. Mats,

  Problemet är väl att han haft häst som testat positivt för anabola steroider redan innan dessa (förmodade) positiva prover.

 27. Anabola försvinner aldrig ur kroppen, de förändrar något i DNA, så är alltid spårbart, dock måste man söka efter exakt denna förändring, och det görs ibland inom humanidrotten, men skeptisk när det gäller hästar?
  Överhuvudtaget är Svensk kontroll usel, vore det seriöst skulle alla prov sparas, samt hårremsprov samt blodprov mm tas, stickprover INNAN lopp och efter.
  Samt prover sparas för att i efterhand kunna kontrollera med utvecklade metoder.
  Men ATG/ST anser att kostnaderna är för höga, för de bryr sig inte om spelsäkerhet och förstår inte vad som händer med en sport som tappar förtroendet hos publiken, vilket de snart nog dessvärre kan bli varse.
  USA är typexempel och vem bryr sig om boxning, friidrott, skidåkning, tyngdlyftning osv i dag? Sporterna tappat mycket intresse och allt spelintresse.
  Huruvida Suloy är skyldig eller ej är en sak, men se på hur många av stortränarna som just nu utreds i USA, och även inom galoppen tex i Australien.

 28. Det togs 9 dopingprov Åby Stora dagen. 8 av dem negativa. Un Mec d´Heripres verkar vara positivt. Bara att läsa på ST. Om alla varit negativa hade man väl redovisat dem samtidigt, eller?

  • Man läser alla resultatlistorna för dagen. Där står vilka dopingprov som är tagna. Sedan går du in på Veterinärt & Djurskydd där finns en rubrik Negatviva Dopingprov. Sedan letar du dig fram till rätt dag.

 29. Gerard Forni. Ce sont des accusations très graves sur ce blog qui me surprennent car on parle d’un seul entraîneur Francais Les investigations ADN ont dû être faites, je l’espère, sur tous les chevaux de cette journée à Oslo et il faut attendre demain avant de jeter son venin comme beaucoup trop de gens ici viennent de le faire, y compris des insultes même sur les drivers!

 30. […] Som de flesta vet smällde det av en stor bomb i travvärlden under torsdagen när Lennart Persson och Henrik Ingvarsson på sin blogg http://ingvarssonopersson.se gick ut med att två hästar från Fabrice Souloys stall ska ha varit dopade under tävlingar i Norden. Lionel i Oslo GP och Un Mec d’Heripre i Elitloppet. http://ingvarssonopersson.se/2016/09/08/extra-souloys-stjarnhastar-dopade-pa-solvalla-och-i-oslo/ […]

 31. Vill passa på att gratulera följande:
  – All media (I&P ett av få undantag) som tokhyllat den sk ”demontränaren” och de prestationer som hans hästar gjort.
  – Sportcheferna på våra största banor som stått med mössan i hand för att FS skall delta i just deras storlopp (inbjudningslopp).
  – Våra stora namn bland catchdrivers (ingen nämd, ingen glömd) som glatt inkasserat körsvensprovisionen och tokhyllat tränaren för hästarnas lysande (passande ord) skick.
  – De ärketomtar till hästägare som lämnat häst till denne tränare i tron/hopp/villfarelsen att resultaten verkligen gjorts på riktigt.

  Gratulationen till er alla är pga ni följt travsporten i många år med svetsglasögonen på !! Ingvarsson och Persson har nog aldrig någonsin satt på sig sina. Istället lever de i VERKLIGHETEN ! Ni som tillhör de fyra ovanstående grupperna kanske skulle pröva detsamma ! Tack och hej.

  • Helt enig med Jens A ! Jeg begynnte å lure når Lionel , som knapt nok kunne kalles en middelmådig hest i Norge , etter få mnd. hos F.S. slo noen av verdens beste hester fra dødens !!
   Hesteeiere og toppkusker står på sermoniplass og sier at ære og berømmelse teller mer enn penger , og forventer at oppegående mennesker skal tro på det !?

   Uten sammenligning forøvrig : Per oleg Midtfjeld ble spurt om han ikke hadde moralske betenkeligheter med å være førstekusk (med store inntekter) hos Bo Westergaard, svarte han : ”Nei , jeg skal jo leve av dette her, hva andre mener bryr jeg meg ikke om ”. (kilde TGN)

   Hvis dette er innstillingen til hesteeiere og topptrenere/kusker , så er dette klart ødeleggende for travsporten. Går mot amerikanske tilstander.

   DNT har til nå brukt ca 1,5 år på saken til Westergaard ! Her er det vissnok snakk om ”feilmedesinering” , noen av hestene hadde 50 og 60 ganger høyere konsentrasjon av et i utgangspunktet lovlig stoff. 3 forskjellige forklaringer i etterkant

 32. Är detta riktigt vilket det verkar som så är det bara att placera även fs i en av raden idioter som låter girigheten gå före konsekvensanalys.
  Fs är väl det tcksammaste av mål o nu väntar vi bara att stormuftin (ludde) ska lägga sin fatwa☺.
  Med förfinade metoder är jag rädd att resultat-listor bakåt i tiden skulle behöva sållas rejält om det vore möjligt.
  Jag tror på sporten men på människan alltför sällan tyvärr.

 33. Snyggt Jens, du fick med alla rövslickare som skulle vara med. Nu hoppas vi bara att allt stämmer och att bevisningen håller till 100%. I så fall måste det ha varit det sista vi såg av fransmannen, åtminstone i Norden. I Frankrike får han väl en månads avstängning, sen är allt bra igen.

 34. Det är även en tankeställare till eventuella svenska tränare som kanske skulle kunna frestas att testa lite ”nya metoder” för att få fyr på sina hästar.

 35. Man är inte förvånad det har ju varit känt länge att mirakel tränare kan dölja substanser osv.
  Ska bli intressant att se om ST sätter ner foten och slutar bjuda in doping tränare efter det här .
  Kommer inte ihåg vad det gett men vi var många som spikat Nuncio och åkte på 7 an då iså fall
  Nu vet vi ju inte ännu men tänker ATG kompensera dessa kuponger ??
  För övrigt så körs det väl allmänt på diverse flygbränsle I Frankrike eller vad är förklaringen till
  att så många svenska hästar som inte tjänar nåt här helt plötsligt vinner lopp därnere .
  Detta gäller ju faktiskt för svensktränade också !!

 36. Inte utan att man får onda aningar när man läser beskrivningen på tgn.no om koboltens risker. Där skrivs bland annat: ”For noen tiår tilbake ble kobolt brukt i behandling av blodmangel – anemi – på mennesker. Dette gikk man bort fra da det viste seg at bivirkningene var mange og farlige. Det var skade på hjertemuskulaturen, hjertesvikt, skade på skjoldbruskkjertel, lammelser og blødningsforstyrrelser.”

  Med tanke på de fall av svårförklarlig hästdöd som drabbat tävlingshästar av och till under de senaste åren tycker man att det bör finnas skäl att tina upp även de dopingproven för att söka efter eventuell koboltförekomst. Därmed inte sagt att det ligger någon anklagelse mot berörda tränare, men det skulle kännas bra för travets vandel om misstankar i den vägen undanröjs.

 37. Undrar hur många tränare som är nervösa nu ifall ST får för sig o göra omkoll på dopningsprov o leta efter Kobolt i flera prov.
  Det finns som bekant rykten i massor kring vissa tränare o hästar.
  Naivt o tro att det bara är Fabrice S som fuskar.

 38. Rätt ska vara rätt. Nuncio och Tarzan får alltså vinsterna i Elitloppets försök och Oslo Grand Prix i efterhand.

  Nuncios justerade resultat för i år är alltså 10: 10-0-0 plus en strykning. Prissumma: 7,440,250 kr.

  Tråkigt att ATG inte justerar åtminstone vinner- och platsspelet i Elitloppsförsöket och Oslo Grand Prix men de kör väl med Force Majeure. Jag bryr mig egentligen inte så mycket men andra kanske gör det, speciellt de som hade satt V75:orna.

 39. Ingen överraskning direkt, ända sedan Commander Crowe började springa för fransosen så har iaf jag inte trott att han haft rent mjöl i påsen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar