Derbydagen på Jägersro är dagen då alla gamla derbyvinnare med stolthet kan bära sina gula kavajer.

I år såg det dock ut att det vara färre guliganer än vanligt.

”Det kan nog bero på att vi alla blir äldre, och inte är lika sugna på att åka till Jägersro längre.”

Så säger Anders Lindqvist, skrudad i sina gula kavaj förstås. Den som han fick efter derbysegern med Atom Knight för 29 år sedan.

Ett annat skäl kan vara att de flesta har växt ur sin kavaj, att storleken inte hänger med kilona runt midjan.Lennart Linder Jägersro

”Greven” har ingen gul kavaj, men har sett fler Derbyn än de flesta. I år såg han sitt 55:e Derby – på raken. Han såg sitt första när Julienne och Sören Nordin vann 1962. Slå det, den som kan.

Och om det är någon som klarar det kan tilläggas att ”Greven” har sett Elitloppet alla gånger sen franske Honore ll vann 1960.

I år hade dock ”Greven” bestämt sig för att hoppa över Derbyt. Efter en del sjukdomar så börjar orken tryta. Till slut ändrade han sig och i söndags hittade jag honom på Jägersro. I en totolucka förstås.

– Min kompis Anders Lindqvist övertalade mig att åka hit, och det är jag glad över, säger den gamle fiskhandlaren.

74-årige ”Greven” tillhör de numera ganska få som sällan missar en tävlingsdag på Solvalla. Han är en trogen gäst vid sitt stambord på caféläktaren. Och därmed en självklar profil på den bana som en gång i tiden var en stolt nationalarena.

De flesta vet vem ”Greven” är. Han kallas aldrig för något annat. Därför fick jag fundera en stund innan jag kom på namnet. Lennart Linder heter han ju. Eller?DSCF0135

Lennart är en typisk representant för den gamla stammen i travsporten. Han vill gärna se travloppen på plats.

– Någon dator har jag inte, säger Lennart.

Hästägare har han också varit. Lennart tvekar inte när han säger att Free Love var hans bästa häst. Free Love, som han ägde tillsammans med hästsportjournalisten Alf G Larsson, vann 13 lopp på 56 starter.

Apropå guliganer så var Sven-Gunnar Andersson som vanligt på plats i sin kavaj. Han vann ju Derbyt med May Björn 1979. Sen dess har han vårdat sin kavaj ömt.

– Och inte har jag behövt sy ut den heller, säger Sven-Gunnar.

En person som suktat efter en sådan där kavaj är Johan Dieden. Trots många upplagda möjligheter har han fått se konkurrenter skruda sig i den kavaj som många hade väntat sig skulle bli Johans. Både som ägare och uppfödare.DSCF0143

Äntligen blev det Diedens tur. Han har fött upp derbyvinnaren Readly Express tillsammans med Olle Carlsson som gick bort förra året.

Inför finalen sa Johan att han tycker det är roligare att vara uppfödare till en derbyvinnare än att äga vinnaren.

Till sist: Det är mycket som går snett för Solvalla just nu. Eftersom racerbilar förstört banan var den inte i skick för att kunna användas för hästar ikväll. Istället har V86-loppen flyttats till Eskilstuna. Tja, vad skall man säga?

LP

 

4 KOMMENTARER

  1. Beträffande Solvalla så skrivs det att xpresstravet är boven och nu är det motortävlingar. Solvallas stora problem är prispengarna, en storloppsfri tävlingsdag så ligger prispengarna marginellt över exempelvis Bergsåkers och det fungerar inte om man ska betraktas som nationalarena.

    Vi jämför ju ofta med Frankrike och där är prispengarna generellt betydligt högre på Vincennes än andra banor. Dessutom har man sitt vintermeeting då man höjer prispengarna ytterligare en nivå. Givetvis kan Solvalla inte matcha Vincennes men tänk om man vinterhalvåret under 2-3 månader hade ett minimiförstapris på 50 000 istället för som idag alla 20 000 lopp och dessutom fick utöka antalet tävlingsdagar. Då skulle de flesta tränare göra som i Frankrike dvs sikta på dessa lopp och ge Solvalla den status banan förtjänar.

    Men givetvis kräver ovanstående att alla drar åt samma håll, Solvalla ensamma kan inte gör mycket.

  2. Helt värdelöst att köra nån typ av vintermeeting på Solvalla med förhöjda prispengar. Under den perioden vilar ju oftast de bästa hästarna, och lasta ut en massa prispengar till mediokra hästar tycker jag skulle ge helt fel signaler.

  3. Sen hoppas jag verkligen att tomtarna på Valla får till en slagkraftig bana till på måndag. För om inte kriterie- och oakskvalen kan köras på en bana som ger likvärdiga och normala förhållanden för alla, och om några hästar blir särskilt lidande p.g.a. detta, då är det en riktigt fet skandal.

  4. Anledningen till att de bättre hästarna inte tävlar vintertid i Sverige är ju just faktumet att det inte finns några större pengar att tävla om, med annan prisbild så skulle säkert många planera om. Givetvis förutsätter detta att Solvalla kan presentera en bra bana även under vintern.

    För övrigt så skulle det vara intressant att veta hur mycket Solvalla tjänar på att låna ut banan till motortävlingar, säkerligen blir man nu tvingade att arbeta dygnet runt fram till måndag för att få till banan. Blir det något netto att tala om i slutändan ?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar