Bo William Takter stal hela showen.

Det är naturligtvis en lätt överdrift. Men visst förgyllde han den grådaskiga eftermiddagen på Jägersro.

En av dom största genom tiderna showade på scenen, ackompanjerad av sönerna Johnny och Jimmy och med hustrun Solveig som stöd i bakgrunden.Bo William Takter och Jimmy

Med all respekt för Readly Express, Otrobanda och alla personerna kring derbyvinnarna så var mötet med Bo William Takter det som gjorde gårdagen extra angenäm.

När Bo William, lite skröplig efter sjukdomar, kom glidande i sin egen lilla bike visade trollkarlen att han är lika vass i replikerna som under sin storhetstid. 79-årige Bo Williams första kommentar när jag mötte honom:

”Det var länge sen jag såg dig Persson, har du suttit på torken, eller?”

Kanske tyckte Bo William att han var lite väl rå. En stund senare sa han nämligen:

– Du förstod väl att jag skojade.

Jodå, visst förstod jag. Så långt har det inte gått, i varje fall inte ännu

Hans G Lindskogs pratstund inför en vördsam publik blev både intressant och känslosam. Många ville höra vad Bosse hade att berätta. Han intog scenen tillsammans med Jimmy och några minuter senare dök även Johnny upp.Johnny Takter i Takter Tribute

– Jag har haft en tuff period där jag kopplat bort travet helt och hållet. Jag har varken läst om trav eller tittat på trav. Vet inte ens vilka hästar som är med Derbyt. Det enda jag har försökt att hänga med i är Jimmys framgångar där över, sa Johnny.

Naturligtvis kom Bosse Takters stora triumf på hemmaplan, den med Micko Fripé i Derbyt 1983, upp på tapeten. När loppet visades på tv-skärmarna log Bosse. Det var hans stora show den gången.

Några dagar innan hade Bo William meddelat Hans G Lindskog, som då var sportchef på Jägersro, vilken storlek på den gula kavajen som skulle beställas för Bo Williams räkning. ”Storlek 48”, inflikade Bo William igår. Självklart skrudad i just den kavajen.

Under samtalet passade Jimmy på att rikta en rejäl pik mot de som sköter nomineringarna i Hall of Fame. Jimmy, lik många andra, anser att det är skandal att Bo William ännu inte är invald där.Bo William Takter prisutdelning

– Min far är en enastående person som borde fått mycket större uppmärksamhet. Vi ska tänka på att han inte började med travsporten förrän han var 30 år. Jag tackar Jägersro för att man har gjort det här, det uppskattar vi alla väldigt mycket.

När det väl var dags för hyllningsloppet, Takter Tribute, tog Lutfi Kolgjini tillfälligt över showen. Han vann överlägset med sin Target Kronos. Och mer lyckat än så kunde det inte bli. Lutfi är ju en av dom som verkligen har sett upp till Bo William.Lutfi Kolgjini Takter Trib7t

– När jag lärde känna Bo William och pratade med honom funderade jag ofta över  vad han svamlade om. Sen insåg jag att Bosse var många år före sin tid, säger Lutfi.

Till sist: Både Jorma Kontio och Örjan Kihlström fick böta 20.000 kronor och blev avstängda i tre dagar vardera för dålig anslutning bakom startbilen. En berättigad fråga är varför det inte blev omstart?

LP

 

 

7 KOMMENTARER

  1. Domarbasen Falk tillfrågades i Vinnare om eventuell omstart, och han sa någonting om att ”det var riktigt nära” att man återkallade starten. Avstängningarna motiverade han med den höga prissumman. Att man utdömer hårdare pekuniär bestraffning som här eller för Söderkvist i E3-finalen är förstås självklart med tanke på prissumman, men att man i båda fallen låter det följas av avstängning med hänvisning till den högre prissumman som Falk gjorde i sändningen låter märkligt. En avstängningsrenderande förseelse är väl lika grov oavsett om det är sextusen eller två miljoner i förstapris?

    Kul förresten att Lavec fick kröna (?) en framgångsrik uppfödargärning med en derbyseger!

  2. Angående eventuell omstart; ”De sena anslutningarna bedömdes inte påverka utgången, flygande start etc, därför skulle en omstart påverkat medtävlande mer än nyttan för de felande paren”.

    Korrekt enligt mitt sett att se på det hela.

  3. Troligen hade Ceasar Sisu spetsat i alla fall. Enligt Falk var ha uppe med nosen vid vingen 60 meter före start. I detta fallet berömmer jag Jägersros startpersonal, som för en gångs skull inte tryckte på omstartsknappen.

  4. Som Gert säger så blev det ingen flygande på Ceasar då han anslöt vingen 60 meter innan bilen släppte. Däremot var det nära med Readly som inte anslöt men det bedömdes som att han inte fick fördel av det. Enligt mig helt korrekt att det inte blev omstart.

  5. Håller med de senare inläggen. Det verkar mest vara Persson som är kritisk. Man måste också beakta att en omstart bakom bilen kan straffa ut oskyldiga hästar som hetsar upp sig, därför ska det bara tas omstart om det är absolut nödvändigt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar