Kanal 75 Media. Timi Nurmos, Readly Express och Jorma KOntio. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-09-11. Foto: Lars Jakobsson

För andra året i rad, eller om det till och med är fler än så, var Derbydagen kylig som en smårackig oktober- eller en nyckfull aprildag.

Men med en, som de flesta redan har påpekat, skimrande, glimrande vinnare av vår största klassiska löpning.

Readly Express – som jag fortsatt förvisso tycker har setts ännu bättre – kommer nog att bli ihågkommen som en av de stora vinnarna. En av de absolut starkaste, det är mycket möjligt att historien kommer att visa att det blir så. Och Timo Nurmos, den här planetens meste, bäste Derbyplanerare, tog hem kavajen för tredje gången.

Men något lopp som kommer att sätta sig i min bästa-Derbyminnen-kropp, det är det inte.

Jag har på hemväg från Jägersro hört andra säga att de hemma i soffan tyckte att det var ett spännande lopp, rivigt och vasst och möjligen bidrog det småbistra vädret i Malmö att man inte kickade igång på samma sätt på publikplatserna. Jag var dessutom nog för inställd på Isor Håleryd tidigt i ledningen och en Readly Express som skulle få syna dödens. Verkligen bli utmanad. Låt vara att det inte blev någon promenad nu heller; men med undantagstravaren i ledningen redan efter 600 meter så var ju rasket över. Den känslan.

Kanal 75 Media. Readly Express viner SvenstbTravderby. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-09-11. Foto: Lars Jakobsson

Vi såg en fantastisk häst, enorm vinnare, månne ett fenomen … men nerven uteblev.

Så känner jag nog för Svenskt Travderby 2016.
Och man kan ju inte alltid få allt.

_____

Det var alltså ett pressmöte på Jägersro i går lördag; och en nöjd och smula självgod Hans Skarplöth berättade där om hur det ekonomiskt hade gått sedan ”16.20-omläggningen”.

Med den nya starttiden och sedan omläggningen gjordes ska V75-omsättningen ha ökat 110 miljoner, och i ett sådant läge och med alla parametrar; starttid, boost, positioneringssystem, utländska spelaktörer borta, ny tevesändning, nedkastade i en urna är det just i ögonblicket omöjligt att vare sig kontrollera eller ifrågasätta.

Och med alla dessa parametrar nedkastade i samma urna är det lika komplicerat att bedöma vad exakt som är orsaken till denna omsättningsökning. Ett plus som också gäller övriga spelformer under V75-dagen, även om Dagens Dubbel under 2016 i rent krassa totalsiffror visar minus på 750.000 kronor i snitt varje lördag.

_____

Fast enligt Skarplöth är det ingen tvekan om de olika parametrarna – det är i första hand starttiden som gör skillnaden! ”Att folk hinner lämna in”, det var lite grann ledordet för lördagens pressmöte.

Detta i alltså de så kallade hårda värdenas analys och utvärdering.
Nu väntar en likadan kring de mjuka och om en månad eller lite drygt ska besked komma om det blir en fortsättning av 16.20-tiden eller inte.

Publikmässigt på V75 (augusti 2015-augusti 2016)?
Minus sju procent, fast när jag under presskonferensen inflikade att ”det under 2016 handlar om tolv procent” så var det ingenting som ens Lindberg/Skarplöth kunde förneka. Det får man ändå ta till sig … och trenden kring detta är alltså inte skojig nånstans.

Spontana känslan kring den sena starttidens vara eller inte vara?

Det är … att månaden med mjuka värden-analysen redan känns som onödigt spilld tid.

För alltså, jag bedömer det inte finnas en snöbollschans i helvetet att det blir någon ändring.
Sällan har magkänslan kring något som utåt ger sken av att sväva i ovisshet känts så stark.

Nästa år startar V75 på lördagar klockan … 16.20.
Allt annat skulle göra mig ytterligt, ytterligt förvånad.

Och då uttrycker jag det försiktigt som om Timo Nurmos skulle ha hoppats på att kunna bli ”fyra-femma” inför dagens Derby.

_____

Saknar ni Örjan Kihlström i startlistorna på Hagmyren i hans hembygd Hälsingland på lördag?
Han är på resande fot – för en ridweekend! Tillsammans med bland annat Åke Lindblom för övrigt.

_____

Om min Derbyvinnare Isor Håleryds uttagningslopp skulle sätta sig ”rätt eller fel” i dennes kropp var onekligen en fråga som var springande inför dagens Derby. Svaret blev onekligen med luKanal 75 Media. Otrobanda vinner Stoderbyt. Bild för fri publ. t.o.m. 2016-09-11. Foto: Lars Jakobssontning åt det negativa.
– Han kändes inte lika fin idag och hängde rejält på en töm sista 500 meterna, sade Peter Untersteiner när jag pratade med honom alldeles nyss under denna söndagkväll.
Likväl som en vinnare, då hans utvecklingsexploderande Otrobanda ju ledde varje meter i Derbystoet.

– Och tjänade lika mycket som Readly Express gjorde hon, tillade han glatt innan han tillsammans med bland annat K.G.Bertmarksvinnaren Hanna Lähdekorpi skulle ge sig iväg i septemberkvällen och fira dagens Halmstadframgångar.

Och plötsligt var det höst och ett år till nästa Derbyhelg.

IMG_2546

Henrik Ingvarsson

23 KOMMENTARER

 1. Känslan är att det var tämligen färglösa tillställningar helgen igenom. Såklar extra vanligt på jägersro där resa i främre träffen är guld värt. Nytänk gällande propositioner, distanser och startmetod är ett måste väldigt snart. Mycket av loppen idag avgörs redan i lottningen dessutom mer och mer trista lopp för varje dag som går.
  Gaphalsen som lejts in som krydda på Jägersro idag hoppas vi hört för sista gången.

 2. Intressant den där föreställningen. Varför är ledningen mer värd på Jägersro? Är inte den banan 1000 meter liksom alla andra?
  Vad menas med nytänk gällande distanser? De körde distanser mellan 1640 och 3140 under helgen, vilka andra distanser kan man ha?

  • Jägersro banan är väldigt snabb, sen är det något med sista sväng, känslan är att när ledaren kommer ur böjen är den inne på halva upploppet.
   Fler längre lopp såklart, mindre autostart, lopp med många volter och propositioner som inte bara går efter insprungna pengar.

 3. Man får det man betalar för.

  Om man satsar x antal miljoner på ett positioneringssytem plus en ny flashig studio.
  Inför V86xpress som är ett koncept gjort för TV och sedan flyttar starten på V75 för att kunna sända de sista avdelningarna live i TV vilket resulterar i ökande tittarsiffror,
  Kan man då vara förvånad och bekymrad för att antalet besökare på travbanorna minskar?

  Det var väl det som var hela andemeningen med att anställa en VD från tv branchen,
  Man ville uppgradera hela tv konceptet och få fler att stanna hemma och titta på tv istället för att åka ut till banorna.

  Det är TV produktionen som de styrande på ATG satsat åtskilliga miljoner på de senaste åren och om man då inte höjt tittarsiffrorna vore det ju en katastofal felsattsning.

  Att detta sedan inneburit avfolkade travbanor borde de väl kunnat räkna ut redan från början och inte nu stå som frågetecken och undra varför?

 4. Ja herregud håller med dig Peter.Vad gjorde den gaphalsen nere i vinnarcirkeln som försökte få igång publiken? Jag hoppas inte Jägersro betalar för en sådan Tomte. Han håller väl på med barnprogram? Låt han fortsätta med det. Annars mycket fin sport måste jag säga

 5. Den enda lösningen för att få bort 16:20 är att sluta spela V75.

  Readly Express en värdig vinnare, blir intressant att se vad han kan göra nästa år. Nurmos hästar tenderar att vara brända efter 4 års säsongen.

  • Enig! Det är dags att visa med handling att vi inte vill ha V75 den sena tiden. Stoppa spelpengarna i en sparbössa istället varje lördag och gör nåt kul för pengarna om ett år. 🙂

   Vi har redan slutat spela V75 de lördagar vi har annat för oss, eftersom vi då inte är hemma och kan se loppen live och då kan det kvitta. Några besök på banan blir det inte från och med nu fram till nästa vår. Om man fortfarande har kvar intresset då vill säga… Intresset är långt ifrån där det var en gång. Sakta men säkert håller vi på och fasar ut oss från travvärlden. Men Skarplöth skiter väl i oss, det finns alltid nya som tillkommer enligt hans filosofi.

 6. Pajaseri att ingen är påläst till Skarplöths pressmöten, det kan väl knappast föreligga något stort arbete för journalister att ha alla siffror klara INNAN mötet.
  Jan-mars var nedgången i stort 10% på totalomsättningen samt över 20% på luncherna.
  Då antalet jackpots är lägre än föregående år, men fler tävlingsdagar, är totala omsättningen på v75 något högre, men genomsnittsomsättningen betydligt lägre.
  Totalomsättningen på lördagar som speldagar är minst 10% ner, och DDspelet, samt inte minst tvilling och V4 , LD , V64 är minst ned 10%.
  Men de så kallade journalisterna är mer intresserade av att behålla jobbet än att göra det ordentligt .

 7. Hatten; du har fel. Det ges inte ut ngt material att läsa på i förväg på såna här pressmöten. Det skulle ju inte funka, för då skulle ju alla oxå publicera innan. Idén med pressmöten är att presentera saker, för alla, samtidigt Travronden hade en egen sexsidors analys av de nya lördagstiderna för två veckor sedan. Missade du den? Siffror och åsikter/parametrar, mjuka och hårda, blandat. Och den undersökningen kom bara delvis till samma ”resultat” som det HS/JL nu presenterade.

 8. Jag kanske är okunnig men är inte den enda intressanta parametern det totala totonettot, om nu V75-omsättningen går upp något så är det ju uppenbart att det handlar om kannibalisering dvs man flyttar omsättning från andra spelformer samt också från övriga veckan. Möjligen med max någon extraprocent pga att V75 ger mer tillbaka för spelarrangören, det handlar således inte om nya spelare eller nytt kapital. För övrigt blir ekvationen ofullständig då vi inte vet vilka kostnader ATG haft för att ”köpa” ökad omsättning.

  Vill man ha nya spelare så är den enda vägen minskat skatteuttag, då kan man kanske fånga upp en del spelare som föredrar spel på idrott, nätpoker etc. Men där är marginalerna låga ensiffriga procenttal så det blir inte lätt. Men hur kan ATG komma undan med att inte i detalj redovisa sina stora kostnadsökningar, där brister journalisterna.

 9. Skarplöth är i min mening en total katastrof för travsporten. Bara att läsa Hattens inlägg ovan, skrämmande resultat trots skyhögt ökade kostnader.
  Såg debatten från Wenngarn och den gjorde mig rejält orolig, Johan L Hans L och Erik A såg ut att tro på varenda ord från Skarplöth. Dessa herrar sitter i STs styrelse och en av dom har varit bankdirektör o en driver företag, de borde veta att en höjd omsättning, dopad med hjälp av skenande kostnader för reklam etc inte alltid är av godo. Det är resultatet på sista raden som betyder något.

  Och en sak till, det totalt misslyckade reklamavtalet med ATG är det på tok för tyst om, men blir väl så när alla journalister är köpta och avlönade av klanen.

 10. Lars G, jag har inte tillgång till travronden sedan 6 nummer.
  Att ni på travronden bör ha tillgång till exakta omsättningssiffror
  gällande samtliga spel samt totalomsättning är en mild förhoppning.

  Men hur man än vänder och vrider på alla siffror, kan intet spel ha ökat med 100 miljoner under sista året. Förutom Boost/VR där transparensen är noll och intet. Således behövs dessa siffror överhuvudtaget diskuteras då det inte finns någon transparens.

  Bara under årets första kvartal sjönk totalomsättningen på lördagarna med över 18 miljoner i snitt. Även om Belgien ökat sin omsättning remarkabelt sedan dess så har inte omsättningen i övrigt ökat, och jackpots minskat. Så var kommer 110 milj från?

  Men som du säger, era siffror överensstämde således ej heller med Skarplöths ?!

 11. När ledningen i börsens företag presenterar kvartalsrapporter eller stora nyheter så fungerar det så att dessa skickas ut vid 8-tiden och sedan är det presentation och frågor/svar ett par timmar senare. Under den tiden läser analytikerna på om det som ska presenteras och förbereder sina frågor.

  Jag förstår inte vitsen med att alla ska ha ATG-presentationen exakt samtidigt och se den för första gången på en OH-projektor. Det finns inte en chans att man då kan ställa relevanta frågor kring det som presenteras, för jag antar att presentationen avslutas med punkten frågor/svar.

 12. Björn/Hatten: det finns säkert rutiner för pressinformation att kopiera som är bättre än de ATG och ST har nu. Men nu är det som det är.

  Och Travronden får – lika lite som någon annan, inte ens banorna har ”veckorapporten” gällande spelet kvar. Bristen på transparens är ett problem.

 13. LGD, alla siffror finns att erhålla från ST, bara knappa in de officiella omsättningssiffrorna för hand 🙂 , det gjorda jag under tre månader (obetalt) arbete.

  Samt INGET är som det behöver förbli, att det varit så historiskt innebär inte att ATG/ST ska sitta som feta katter och lapa grädda i evinnerlig tid.

  Det finns så mycket personal på ronden nu,att någon kanske kan bli spelspecialist och ha som delansvar att lära sig sistlidna siffrorna sedan 2013(Skarplöths första år)
  så det blir en diskussion / dialog nästa pressträff och inte monolog!

  Mängden data inte svårare än någon månads arbete!

 14. Vad spelarna tycker ser vi tydligt, säger ATG:s vd Hans Skarplöth.

  Jag provade att lira på O learys i lördags vi var ett gäng storbild fanns och telefonen är med jämt.
  Öl och mat togs in och liret gick bra.

  Kanske det är framtiden Lördag kväll med V75 och start 18 00.
  Atg samarbetar med spel barer typ O learys. över hela landet.

  Sista start 21 00 och det kan blir drag på ”Valla Krog” och ”Kongressen” igen.

 15. Tack Lars för du tagit dig tid att delta i diskussionen, det är svårt för oss utanför att veta vilken information ni sitter på och hur era kontakter med ATG ser ut.

  För övrigt saknar jag tidigare ATG-chefer, deras eftermäle solkas ju av detta med utlandsspelet, sena spelkuponger osv. Men man kan inte ta ifrån Remy Nilson och Benno Eliasson deras genuina travintresse, båda sågs ofta på Solvalla diskuterande trav från alla håll och kanter med spelare/hästägare/tränare.

 16. Jag mår illa efter att ha läst intervjun med Skarplöth i Expressen! Ingen jag pratat med, ingenstans jag läst, ingenstans öht finns det någon som hyllar den nya starttiden. Överallt hör och läser man om folk som tröttnar, inte tycker det är roligt längre. ÄNDÅ påstår Skarplöth att vi gillar den nya starttiden! ”vad spelarna tycker ser vi i omsättningen. Det finns ingen marknadsundersökning som är bättre än omsättning och vad tv-tittarna tycker ser vi på tittarsiffrorna.” Han spottar på oss! Finns det verkligen ingen som kan/vågar ta diskussionen?

  Vad är omsättningen på spel som V/P, Tvilling, DD och annat under en V75-dag? Har den ökat eller sjunkit?

  Finns det ingen hjärna som kan dra kopplingen till varför har TV-tittandet ökat? Särskilt sista timmen med sammandraget.

  Nä fy f*n säger jag, jag är så in i h**e trött på det här. Det som förut var en hobby och jättekul blir bara tråkigare och tråkigare. Men de skiter i oss småspelare. Vi är ”rädda för förändringar” heter det. Suck!

  • Mycket bra sammanfattat Lunkan! Skarplöth har dödat Solvalla, snart tagit död på mitt travintresse. Kan för mitt liv inte begripa att han får hållas, jäkla svammel han håller på med.
   Att Johan Lindberg inte är något att hoppas på har stått klart länge, så vem ska sätta stopp för galenskapen, finns det ingen inom travsporten som har kontakt med ”vanligt folk” finns väldigt mycket frustration bland dom som fortfarande är intresserad av trav. Stig H, Roger W och alla andra tränare på valla ni borde ju vara dom som protesterar högst! Pokalåret 2018, bullshit med tondöve oduglige Skarplöth vid rodret är vi på väg mot en katastrof.

 17. Skarplöth ska väl inte snacka om att ”folk är rädda för förändringar” – ska han säga som genast styrt in sitt eget jobb så att han gör samma saker som han gjorde på sitt gamla jobb.
  Han var till och med tvungen att få med sig några av sina gamla kollegor, som snuttefiltar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar