I går, när de båda Derbyprogrammen dök upp i våra nya postboxar längst nere i trapphuset (det är alltså över med post på dörrmattan i hallen) fylldes min stukade kropp och brustna hjärta av lite lust igen.
Mitt i all ångest som mycket av den senaste veckan handlat om.IMG_2529

Jag funderar mycket just nu. Om livet, kring travsporten, över hur mycket energi det månne är värt att lägga på någonting som jag liksom inte kan rå för är så knepigt i sporten. Som man inte ser något hopp kring.
De flesta andra i branschen verkar bara kunna gå vidare, skaka av sig bakslagen på en kafferast, och typ; ”det är skit det här med Xpress, det är det verkligen, men jävlar vilken kul femprocentare jag har på V86 i kväll, gött mos!”.

Jag är inte där, i det läget, om man säger så.

Men Derbyprogram i ens närhet och en spirande känsla i kroppen infinner sig åtminstone för några dagar.

Inte minst för att det är min och barndomsvän Joakims helg. Vi åkte alltid på Derbyn på 1980-talet, föll ifrån några år på 1990-talet när jag försvann iväg till Stockholm, men Jolly Rockets år 1998 tog vi tag i saken – och på en krog i Malmö på lördagkvällen skålade vi för att nu blir det så här i fortsättningen. Det blir alltså artonde raka året i år – och det är fasen i mig vackert som ett rapsfält i maj om jag får säga det själv.

Sedan, när helgen är till ända, så får vi se.
Då får jag börja älta igen.

Över om det är värt det.

_____

Många fick säkert upp ett och annat hopp under dagen, när Sydsvenskans bloggare (och en hel del annat) Anders Engman i ett inlägg skrev att det på lördag väntas ett besked om ändrad V75-starttid. Ni vet det där om 16.20 eller … ja ni fattar.

För er som eventuellt pulat fram nåt drickbart på kylning för att lika eventuellt få fira något … ni kan nog, hur ska jag säga … avvakta lite.

För det första tror jag personligen inte på någonting i någon riktning egentligen. Än så länge.

För det andra tyder mina informationer på att inget besked överhuvudtaget kommer på lördag. Bergfast och garanterat skulle jag till och med vilja påstå att det blir så. Beskedlöst alltså.

Det som istället lär presenteras är, utöver V75-schemat för 2017, ingenting annat än de hårda värdena i den här starttiddiskussionen, typ siffror.
Och man kan därmed anta att ATG/ST inte kommer med minussaldo.

Därefter ska det tas itu med så kallade mjuka värdena (sägs det åtminstone…).

Och komma besked om ungefär en månad skulle jag tippa på.

_____

Svenskt Travderby alltså.

Ja, för vi struntar i det danska nu.

Svenskt Travderby. Det närmar sig, det gör faktiskt det. Travloppens travlopp, ni andra får säga vad ni vill.
Ja, det för det händer ju att det slentrianmässigt uttrycks saker som att ”tiden stannaSkärmavbild 2016-09-01 kl. 15.21.54r”, att den står still och att det hålls andan … men strax efter 16-tiden en Derbysöndag så GÖR det faktiskt det. På riktigt.

Även om vi inte är lika många som när en viss Micko Fripé vann 1983 (bilden) längre så är det likväl årets travsportögonblick.

Det ser jag mycket, mycket fram emot. Och Isor Håleryd leder väl hela vägen, visst gör han?

Och så får vi som sagt ta det där andra sedan.

Henrik Ingvarsson

… och lyssnas på Derbyminnen och tankar inför helgen, bland mycket annat, kan för övrigt med fördel göra i veckans poddavsnitt.

Här:
Acast (android):
http://aca.st/037f47

Eller här – Itunes:

ingvarssonoperssonloggan liten

8 KOMMENTARER

 1. Jag tror inte heller det kommer något besked om flyttad V75 redan nu, det är alldeles för snart efter att de sagt att det är dags för analys. Så fort lär det inte gå och i värsta fall hittar ATG säkert ett eller annat sätt att med statistik påvisa att vi alla egentligen är överlyckliga över den sena starttiden. Har slutat hoppas på någonting alls när det gäller ATG och ST.

  Jag är på väg bort från travet, sakta men säkert har de dödat mitt intresse. Derbyt blir mitt sista besök på banan fram till nästa sommar. Finns inte en chans att jag ställer mig där sena, mörka lördagskvällar i höst/vinter. Inte en chans!

 2. Topp sju, Boost på alla streckspel och Dagens Dubbel, återstart av Dubbeltrio, Spel till V86 via Tillsammans-sajten, spel till argentinsk galopp och att hästsportens fond investerat sitt kapital i Unibetaktier är mer troliga nyheter än att det starten för V75 tidigareläggs…

 3. Funderat en del själv och kommit fram till att det inte längre duger att bara kritisera och försöka påverka men ändå – trots att det aldrig hjälper – stanna kvar. Estlandsfallet var illa nog, men det senaste ”caset” blev droppen.
  Inte nog med misshandel av en människa, jag har också på annat håll sett skärmdumpar av SMS som handlat om hästar som blivit slagna i huvudet, återkommit från träningsrundor med blödande munnar och märken från piskrapp. Samma förövare.
  Och det har hänt i ett av de största stallen vi har, så jag undrar ärligt talat hur det ser ut i övriga stall. För mig är det nog nu.

  Kan dock inte låta travsporten, med ST i spetsen, komma undan med att skyffla sådana här saker under mattan. Därför ska jag göra vad jag kan för att informera varenda kotte jag kan komma åt som tänker spela V75, som inte är travnördar, vad det är för typ av verksamhet de stöttar genom att spela på trav. Det är i alla fall något jag kan göra, som är mer än att bara tycka.

  • Eftersom du nu anklagar hela travsporten för att ¨skyffla sådana här saker under mattan¨ så undrar man ju vem som har rapporterat detta till vem? Att hästar blivit slagna i huvudet osv. Hur syns det på en skärmdump av ett sms?

 4. Vera P – du får leta själv på nätet, där finns officiella dokument (inte skvaller/rykten). Utredningen om Estlandsfallet finns på travsportens egen hemsida, som du säkert vet.
  Gemensamt för båda fallen är att INGEN på ST gör något alls förrän efter påtryckningar t ex genom att en blogg som denna tar upp fallet.

  Jag finns utanför sporten så för mig är ni alla en och samma sak, men det är hos ST jag hittar den gemensamma kommunikationen för vad travsporten sägs stå för. Visst förstår jag att inte alla är rötägg, men alla har samma flata hållning. Man behöver/ska inte lägga sig i enskilda fall, men det tycks inte finnas något som helst intresse att hålla sporten ren från sådant här. Trots att man i regler/bestämmelser/policys hävdar att man gör det.

  Så ja, skuggan faller över alla. Det är ert förbund.

 5. Har besökt Solvalla i sommar på lunchtrav. Härligt väder , trevlig atmosfär, spännande lopp men nästan ingen publik vilket kändes skönt.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar