Travförbundet kan inte agera.

Har jag förstått det rätt?

ST kan inte agera trots att det finns dokument på förbundets bord om att en kusk har misshandlat en kvinnlig hästskötare. I ett stall där många av de hästar som tävlar på våra travbanor finns.

Och trots att denne kusk i en förhandling i tingsrätten erkänt att han slagit tjejen.domstol

Så här säger ST:s generalsekreterare till expressen.se:

– Som förbund kan vi inte vidta några åtgärder i det här läget eftersom det som kusken anklagas för inte skett i samband med våra tävlingar eller på våra medlemmars banor. Olämpligt uppträdande kan vi bara döma för om det skett inom travbaneområdet. Kusken är inte dömd för något brott. Arbetsgivaren kan däremot vidta åtgärder. Där vilar ett stort ansvar.

Är det verkligen sant?

… att en kusk, licensierad av ST, som arbetar hos en tränare, licensierad av ST, kan misshandla en tjej i tränarens stall utan att ST kan ingripa, utan att ST över huvud taget lyfter ett finger.

Innebär det då också att licensierade kuskar kan misshandla hästar hur dom vill utan att ST kan ingripa?

Det är arbetsgivarens ansvar, tränaren alltså, helt och hållet. I varje fall enligt Lindberg.

Jag trodde att ST har ett ansvar för hela travsporten. Ett övergripande ansvar för att regler, och för all delar lagar, följs.Johan Lindberg på trav

Tydligen inte.

Om det nu är som Lindberg säger, att ST inte kan verkställa sanktioner mot dom som begår svåra brott är det ju förfärligt.

Skall vi behöva väntar månader, kanske år, innan ST kan göra något?

Om det verkligen är så, är ST för den skull förhindrat att reagera?

För mig förefaller det overkligt att ST – även om de nu inte har juridiska paragrafer bakom sig för att ingripa – med den dokumentation som förbundet har i sin hand, inte ens tagit kontakt med tränaren eller lärlingen.

Än värre är att skötaren som misshandlades inte hört ett enda ljud från ST.

Om ST reagerat hade vi kanske sluppit travsportens canossavandring som vi nu kan bevittna.

LP

21 KOMMENTARER

 1. I Pk- Sverige är vissa saker förbjudna,man trycker sin egen huvud in ditt solen inte lyser,så man slipper ta hand problem själv.

 2. Blev inte Åke avstängd direkt efter uppdrag granskning i grisfösaraffären pga att det skadade travsporten?
  Stackars tjej som inte verkar fått nåt stöd från ag fast hon försökte skydda hästarna.
  Ska bli intressant att se hur träningslistan ser ut om några veckor.

 3. Varför kontaktar ni inte någon Jurist eller Advokat o frågar?
  Någon borde ju kunna ge ett tydligare svar för o slippa spekulationer. För inte ljuger väl ST Generalen om vad ST kan göra o inte göra i detta fallet?

 4. Nog tycker jag han skyddas av tränaren genom att bara få ledigt istället för att få sparken, som en arbetsgivare är i sin fulla rätt att tillämpa i fall som detta. Genom att vara ledig behåller han sin licens. ST kan dock agera ändå eftersom killen har erkänt:

  Utdrag ur Licensbestämmelserna (källa: svensktravsport.se): ”Både för att erhålla och behålla sin licens ska licensinnehavaren ha gjort sig känd för redbarhet och i övrigt anses lämplig att inneha licens.”

  Indragning av licens (B, C, D, E, F, G, monté):
  ”B-, C-, D-, E-, F- och G-körlicens samt montélicens kan dras in med omedelbar verkan. Skälen kan exempelvis vara att: – du åsidosatt djurskyddsbestämmelser, – du inte fullgjort dina ekonomiska skyldigheter gentemot Svensk Travsport eller travsällskap, – du skadat travsportens anseende, – du inte längre uppfyller kraven ifråga om medicinsk status, – det föreligger brottslighet med anknytning till travsporten, – det annars föreligger synnerliga skäl för indragning. ”

  • ”– du skadat travsportens anseende”,
   ”– det föreligger brottslighet med anknytning till travsporten”.
   Brottet är delvis, vad jag förstått, utfört i ett professionellt stall, underställt STC’s regelverk!
   Så vad är problemet Johan Lindberg?
   Här har Du 2 klara orsaker!
   Att Du har, som du skriver, ”Arslet där bak” kan nog ifrågasättas från och med nu.

 5. Svaret är enkelt när det gäller ST.
  Dom vet inte hur man skall hantera detta d v s okunnskap.
  Dom har inget CV som liknar en raketforskare men det minsta man kan begära
  är sunt förnuft och det tror jag det finns.

  För att inte prata om tränaren som gått ut i pressen och lipat.
  Han har tydligen inte fattat att han har hela ansvaret för personalen i alla lägen
  när personalen är i tjänst d v s ARBETSMILJÖANSVARIG och därmed skyldig att agera

  Enormt starkt av tjejen som tog steget fullt ut med detta.
  och det är inte bara inom travet detta förekommer, överallt, dagligen sker händelser som
  gör att man tappar förtroendet för allt snart.
  ST, snacka inte om förhållningssätt o s v, det platsar på floskeltoppen märker man nu med ert beteende.

  Bosse Vojlock

 6. Är det hela inte ganska enkelt, hade det handlat om en b-tränare på Åmål så hade yxan gått för länge sedan grundat på någon av punkterna i signaturen Sofias inlägg. Nu är det en av de största som man förmodligen inte vill stöta sig med och som dessutom skulle generera kraftigt negativa rubriker i media. Nu försöker man skademinimera och ducka men jag tror inte detta går. Hittills är det hela begränsat till denna webb samt obskyr alternativmedia men jag tror att någon av de stora mediadrakarna snart agerar med full styrka.

 7. Tre springande punkter i händelsekedjan:
  1. ”Nästa gång hände det i stallet.”…
  ”En kväll i stallet uppstod en ny konflikt…” (Ingvarsson/Persson)
  2. ”Arbetsgivaren visste om att det upprättats en polisanmälan, men ville avvakta domen.” (Expressen)
  3. ”– Som förbund kan vi inte vidta några åtgärder i det här läget eftersom det som kusken anklagas för inte skett i samband med våra tävlingar eller på våra medlemmars banor. Olämpligt uppträdande kan vi bara döma för om det skett inom travbaneområdet.” (Expressen)
  4. ”Hästar i professionell träning ska vara uppstallade i av det lokala sällskapet
  godkända uppstallningsplatser. Dessa kan utgöras av stallar i anslutning till
  travbana vid vilken tränaren bedriver verksamhet och/eller på särskild tränings-
  camp (gård). ” (ST:s licensbestämmelser.)
  https://www.travsport.se/artikel/licenser
  Sålunda: misshandeln har skett på vad som i Licensbestämmelserna jämställs med stall i anslutning till travbana, oavsett vad Lindberg hävdar.

 8. Verkar som en av de största skandalerna i svensk travhistoria rullas upp nu och det är knappast vad travet behöver.

  Eftersom det nu spritts vem det rör sig om och även alla vidrigheter som skett lär drevet bli gigantiskt och det är nog ett antal personer som har ett och annat att förklara…

 9. STs undanglidande och ickehantering av problemet går stick i stäv mot vad man bör göra för att minimera skadorna. Lindberg & co liknar våra politiker i detta fall.

  Man halvljuger, låtsas inte veta, skyfflar över ansvaret på någon annan, skyller på något regelverk m.m.

  Skademinimering görs bäst, om man omedelbart erkänner problemet, tar ansvar och agerar kraftfullt.

 10. Ni bara pratar vad som han ska dömas för, den stackars flickan då, hjälp henne nu med skadestånd, att hon sa upp sitt arbete pg av rädsla, måste väl finnas nån vettig person som kan hjälpa henne få livet tillbaka ute på fejan

 11. Britt-Marie – om det har undgått dig så försöker vi hjälpa henne på det sätt vi kan, genom att få förbundet och arbetsgivaren att göra rätt, Om så inte sker kan hon inte röra sig fritt förrän förövaren döms och åker i finkan.

  Utgår ifrån att travtränaren tar kontakt med tjejen och löser situationen, det är vad som borde ske (och vad jag förväntar mig av den aktuella tränaren), samt att trav Sverige ser till att hon kan besöka vilken travbana hon vill utan att riskera hot eller misshandel. Om läget inte förändras hoppas jag vi får läsa om det i denna blogg, så får vi som finns utanför travet hjälpa henne. Inga problem.

 12. Viroid sammanfattar (som vanligt) det hela väldigt bra:
  http://travsiffror.se/justitia/

  Utdrag från texten, där jag håller med till 100%:
  ”Bland svenska travlicensierade begås det varje år en del rattfyllor, en hel del trafikbrott, några ekobrott, ett och anat fall av misshandel, skadegörelse, bedrägeri, skyddande av brottsling, narkotikabrott, jaktbrott, varusmuggling, mordbrand, stöld, miljöbrott, sexbrott etc. ST skulle ärligt talat få väldigt mycket att göra om man skulle börja dra in licenserna för alla lagöverträdelser.Jag tror man gör klokt i att låta travets rättsvård hålla sig till det som händer på travbanan samt bevakar djurskyddet.”

  • Herregud, ni måste vara helt från vettet om ni jämställer fortkörning och varusmuggling med misshandel, mordbrand och sexbrott. Menar ni på allvar att ST skulle få mycket att göra om de stängde av folk som uppsåtligen skadar eller försöker skada andra människor?

   Är det så illa så föreslår jag att Licensbestämmelserna avskaffas samt nyrekrytering både av aktiva och publik sker direkt från fängelserna. Ja, avskaffa alla regler förresten – låt alla göra upp om det med nävar och tillhyggen. Det är bara att slå någon på käften om man känner för det, bara man gör det utanför banområdet.

   Johan Lindberg har FEL i att de inte kan göra något, de SKA ingripa enligt deras egna bestämmelser.

 13. Det är väl inget att fundera på. Dra in licensen i väntan på rättegång och eventuellt straff utfärdats.
  Tillträdelseförbud för att man skadad sportens anseende borde finnas inskrivet i st:s reglemente.
  Och se till att tjejen kan känna sig trygg.

  • Och om en domstol frikänner samt kommer fram till att hon (skötaren) hittat på allt och fabricerat bevisen vad ska ST göra då?

   Låtsas som att det var helt rätt att stänga av och efter dom fallit ge lärlingen licensen tillbaka och stänga av skötaren istället (eftersom hon då skadat sporten)?!

   OBS! Jag tror absolut inte att detta är fallet denna gång, men om ST stänger av 100st efter anmälan/misstanke om brott så kan man nog anta att ett antal stängs av trots att de är ”oskyldiga”. Vill ni ha det så?

  • Nu finns det ju ”Code of Conduct” och flera andra ”lagar” inom travet som kan utnyttjas.
   Alla sporter har regler som måste efterlevas och som inte har ett dugg med det juridiska samhället i övrigt att göra.
   Svenska ishockeyförbundet stängde av spelare från spel i landslaget trots att de friades i civil domstol för det påstådda brottet.
   Att det är ett svagt STC har vi väl sett hur många gånger som helst snart.

  • Återigen om mitt exempel ”om en domstol frikänner samt kommer fram till att hon (skötaren) hittat på allt och fabricerat bevisen”. Så är det ändå helt rätt att innan dess stängas av enligt Code of Conduct tycker du?

  • Anders har helt rätt här. Vi måste ha en rättssäkerhet, vi kan inte döma folk innan de är dömda. Det har t ex skett många vidriga våldtäkter i världen, men det har också funnits utpekade våldsmän som varit oskyldigt anklagade, bl a av hämndbegär, oavsett vad som stått i kvällstidningarna innan domen

 14. Dock: Lärlingen har erkänt sina handlingar. Så det är bara att rycka licensen – med stöd av reglementet.
  Kom igen Johan Lindberg! Visa ryggrad, patos och pondus. Och tänk damage control.
  Även om det är lite sent kommer du att stiga i aktning och respekt om du rycker lärlingens licens. Du har både reglementet och Travsverige med dig.
  Att du inte hade koll på reglementet när du först uttalade dig har alla full förståelse för.
  Och du stortränaren: Du har lagen på din sida att avskeda lärlingen utan uppsägningslön. Kalla till en facklig förhandling, de kommer inte att försvara en medlem som misshandlar arbetskolleger.
  Det kommer mera i den här storyn, det är bättre att gå in till stranden nu än att vandra ut på allt tunnare is.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar