I mitten av 1990-talet, när radiomarknaden släpptes fri och alla musikkanaler poppade upp startades i Stockholm i samma veva en ”seriöst menad” kanal vid namn Storstadsradion.
Man satsade hårt på stark journalistik. Värvade in namn som Staffan Dopping, Ulf Kristofferson, Claes Åkesson och hade också mycket sport i tablån. Lasse Kinch blev affischnamnet för den delen, Solvallas speaker och Cmore-kommentatorn Anders Fredriksson var också involverad. Seriositet var ledordet.storstadsradion1075

Kvalitetsradion var ingenting som höll skulle det visa sig; med en lyssnarskara på blott 1,7 procent i Stockholmsområdet lades kanalen ner efter mindre än ett halvår.

Men jag minns starkt en diskussion kring travet kontra galoppen i Stockholm en gång.
Ansvariga för både Solvalla och Täby Galopp var inbjudna och det stackars galoppfolket kravlade nere i ett hörn när publiksiffror och anläggningarna jämfördes. ”Du måste vara avundsjuk på travet och Solvalla ändå, som har 5.000-6.000 åskådare på plats varje tävlingsdag”, minns jag att Anders Fredriksson hasplade ur sig till galoppfolket.

”Jo, det är klart att man är. Det vore fantastiskt om det vi också kunde ha det så”, sade galoppsnubben.
Och flämtade vidare.

Men så fick den galoppansvarige till sist upp lite gard. När han skämts klart där i vrån. Och så utbrast han:
”Vänta bara ett par decennier ska ni se. Det kommer en tid när ATG kommer att styra över allting i sporten och Solvalla har tappat allt. Inte ens längre kommer att ha någon egen tävlingskväll i veckan. Utan köra delade omgångar. Medan vi har byggt en sprillans ny bana och lockar lika mycket folk till tävlingarna som ni”.

_____

Det är bara att erkänna. Tycker man det minsta om den här sporten har det varit mörka dagar under ungefär en veckas tid.

Om man i grunden till och med är lite mer förtjust än så, ja man faktiskt till och med älskar den – dagar som fullkomligt från helvetet.
Inte ens oväntat fina Derbykval, Delicious eller Nuncio har dessvärre kunnat ändra på det.IMG_2480

Helt allvarligt är jag inte helt säker på att jag vill fortsätta just nu. Hela kroppen är som en tvättmaskin på 60 grader, det bara far runt.
Allt från konstanta flyttar med som det verkar totalt utan reflektion till en tränare med tvivelaktigt förflutet, Solvalla som när man inte trodde det skulle kunna gå att falla djupare … tvingas fortsätta med sina Xpresskvällar ännu ett år utan att NÅGON i vår en gång stolta travnation ingriper … till; vår nyhet från i går om lärlingen i ett storstall som står anklagad för att upprepat fysiskt och psykiskt ha misshandlat en kvinnlig kollega i och ändå tillåts jobba kvar. Och tävla vidare.
Har tillåtits detta under lång tid, av ST, av arbetsgivaren.

Och så mitt i alltihop har vi amatören som inom loppet av en blinkning blev av med en seger i ett travlopp på grund av att hon deltog – ställde upp för sporten med sin häst (Nelle Pride) – i ett stadsjippo två dagar före det att loppet skulle gå.

Utan att det från sportsligt håll gjordes någon riktig koll dessutom.

Va! Vad sa du nu sa du?

Nej, just det.
Centrumtravet i Hudiksvall, som stadsloppet gällde, är alltså ett arrangemang som inte är kopplat till Hagmyren, alltså helt utom ST:s regi eller travsällskap underställt ST.
Innan ST: sportchef Petter Johansson fattade beslut i frågan kontaktade han aldrig arrangören i Centrumtravet utan valde istället att göra det med Trav Gävleborgs sportchef Mathias Gustafsson. Denne gav uppgiften att Petra Björkman skulle ha ringt och anmält sin häst till jippot, i själva verket var det Mattias Frick för Centrumtravet som ringde Petra och bad henne ta med en häst på grund av att det fattades deltagare. Petra ställde upp…

_____

Jag måste – såklart – revidera det där med radioinslaget.

Det är riktigt att det skedde. Allt som sades stämmer, bara såklart inte det där sista om ATG och Solvallas tappade tävlingskväll. Larvigt påhitt ju.

Ingen skulle naturligtvis kunna vara i stånd att komma på några så totalt världsfrånvändande galenskaper.

_____

Jag tänkte först sätta punkt där, men måste ändå sippra ut lite ljus till slut.

Travhelgen jag avgudar mest av allting i hela sporten väntar trots allt runt hörnet och nyss såg jag denna bild, som jag tar mig friheten att sno och lägga ut här, på twitter.
Från seriösa, hungriga och passionerade uppfödaren Lapeca Trav och deras ”River”-hästar nere i Skåne och som jag besökte för ett par år sedan.

Det var en underbar dag, en jag aldrig glömmer.

Och det här är alltså en dagsfärsk bild därifrån, jämte Rönne Å.

Med hopp om framtid trots allt.

CrK35KtWAAAWOFs

Henrik Ingvarsson

4 KOMMENTARER

 1. Mycket bra analys av läget.
  Vem har yttersta ansvaret i Svensk Travsport?
  I stort sett varje vecka dyker det upp nya mer eller mindre vansinniga beslut eller ickebeslut från Atg och ST. Beslut som är direkt felaktiga som alla i sporten kritiserar starkt men där ingen styrande bryr sig om. Någon eller några måste vara ansvariga för denna totala nedmontering av svensk travsport som pågår.

  I första hand tänker jag på ATGs överkörning av sporten i alla avseende. ATGs enorma kostnader inkl kanal 75. Den kraftiga minskningen av aktiva och uppfödda hästar. Solvallas förnedring. Jättekostnaderna att äga häst. Publiknedgången som saknar motstycke.

 2. Håller med dig i allt Peter, utom punkten ”jättekostnader att äga häst”. Kostnaden att äga en travhäst är svår att pressa särskilt mycket lägre än idag. Jag vet tränare som inte höjt priset på träningsavgiften på de senaste ca tre åren, så där tror inte jag det finns mycket att hämta. Däremot borde det finnas luft att pressa veterinärernas hutlösa priser. Det största problemet är möjligheten till rimliga intäkter som jag ser det. Där kommer ATG in med sina skyhöga kostnader som leder till att allt för lite av spelomsättningen går tillbaka till sporten.

 3. Har ägt och äger en del hästar, även lite uppfödning men känner att jag börjar ge upp, finnner ingen glädje längre. Varför ska jag ha häst på solvalla, släpar mig motvilligt dit om dom startar onsdagar, öde och tomt.
  Fredagar jobbar jag, och söndagar för valla tror jag inte på.
  V75 16.20 passar inte mig, jag vill kunna vara med familj o vänner på lördagkvällar, V75 ska vara klart kl 17. Och travbanebesök på lördagar går bort, blir alldeles för sent innan det är klart o stackars hästskötare!
  Sen att ST är så inkonsekventa i allt möjligt inom travet, och att dom låter Skarplöth som kör oss i botten hållas är för mig en gåta.
  Att sno 30 t från en liten amatör, eller sparka en stackars måldomare som jobbar nästan ideellt är inga problem för viktigPetter, men att ta tag i stortränare som bevisligen inte kan sköta ekonmin verkar omöjligt. Överhövdingen festar ju med honom i florida, inte så passande kanske.
  Skaffar mig snart en annan hobby……..

 4. CoC har ingen byråkrat någonsin förstått värdet i , liksom få som är byråkrater förstår sitt uppdrag. Detta må vara hänt och beklagligt, men när styrelserna inte känner till sitt uppdrag, och därmed kan fullgöra sitt uppdrag, då borde dessa styrelser entledigas ? För bevisligen har inget blivit bättre sedan de tillträdde ?
  Att tränare och aktiva har det svårt med CoC har jag större förståelse vid, för människor är olika och dessa människor har trots en allt begränsad förmåga att erhålla betalt, och vid motgångar får byta arbetsplats eller yrke, det riskerar tydligen aldrig styrelser och byråkrater, de erhåller endast en bättre position med högre fallskärm och lägre krav på prestation.

  Likväl är misshandeln som omtalas, påvisat exakt det samhällsklimat vi har, där offret får ta inte bara misshandeln utan också byta arbetsplats, telefonnummer, umgänge, yrke och på inget vis erhåller vare sig rättvisa eller erkännande för skada. Endast trauma.

  Skäms

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar