Trots att lärlingen är misstänkt för flera fall av misshandel, hot och trakasserier förekommer just nu inget arbete med utredningen. Det berättar en polis som tog kontakt med mig i morse.

–  Vi har helt enkelt inga resurser just nu för den här typen av brott, säger polisen som jobbat med ärendet och är väl insatt i vad det handlar om.polisen

Polisen bekräftar att det finns en förundersökning mot lärlingen. Men att den just nu ligger på is.

– Vi måste prioritera ärenden där människor är frihetsberövade eller när det handlar om brott mot barn, säger polisen.

Hon berättar också att hon inte vet när förundersökningen kan tas upp igen.

Tidigare idag skrev vi om Lisa (som egentligen heter något annat) som har blivit utsatt för misshandel, flera fall av hot, till och med mordhot, samt trakasserier.

– Jag är livrädd, säger Lisa.

Ändå ligger alltså polisen lågt med det här ärendet just nu. Trots att en chefsåklagare har lovat Lisas advokat att skynda på ärendet.

Den 28 maj utfärdades ett kontaktförbud för lärlingen. Det förbudet gällde i tre månader och nu måste Lisa ansöka om förbud igen.

I natt fick Lisa ett nytt hotfullt mejl från lärlingen där han bland annat kallade henne för hora.

Många är förvånade över att lärlingens arbetsgivare inte vidtagit några åtgärder. Till expressen.se (http://www.expressen.se/sport/trav/v75-kusk-anklagas-for-misshandel-och-hot/)säger arbetsgivaren

”Det är helt åt helvete. Jag tar starkt avstånd från det hela.”

Den välkände tränaren säger också att det var först idag som han fick veta något om kontaktförbudet.

– Jag visste inte om det förrän i dag. Om allt stämmer så ska han så klart lämna stallet.Misshandel

Samtidigt säger arbetsgivaren att han måste följa de arbetsrättsliga reglerna och ta kontakt med facket.

Många frågar sig också hur Svensk Travsport agerar. Trots att ST har fått information om vad som hänt har ingen reaktion kommit därifrån.

Jag citerar en god vän som haft många tunga uppdrag inom travsporten:

”Det är provocerande att ST tycks ha noll beslutskraft i svåra och känsliga ärenden, men en manisk klåfingrighet i bagatellfall.”

Jag har sagt det förut, och jag säger det igen: Det saknas ett tydligt ledarskap i travförbundet.

Det är också provocerande att polisen inte har resurser för att kunna komma fram till en slutpunkt i den här galenskapen. Skall en tjej behöva gå omkring och vara livrädd för att det saknas resurser hos polismyndigheten?

På frågan om när det kan bli aktuellt med en eventuell rättegången säger polisen att hon inte har en aning.

LP

14 KOMMENTARER

 1. Det är bara att hoppas att tränaren gör sig av med personen i fråga så snabbt som möjligt. Skicka hem fanskapet med finlandsfärjan

 2. Den osympatiske tränaren måste känt till detta under lång tid utan att vidta några åtgärder. Mycket märkligt. Tränaren måste brutit mot ett flertal arbetsgivarelagar under tiden. Indragen licens även för tränaren?
  Dags att agera även mot dom stora nån gång ST?

 3. Man kan ju hoppas att något positivt kommer ur den här tragiska historien, att fler vågar kliva fram om arbetsförhållanden i travstall. Jag misstänker att den stackars flickan inte är ensam om att ha behandlats vidrigt på sin arbetsplats.

 4. Jag blir bedrövad när jag läser intervjun med Johan Lindberg. Enligt min information så har allt varit känt av tränaren sedan länge och det finns flera vittnen. Johan L skjuter i princip det hela ifrån sig och menar att det är en polisiär fråga. Beträffande lärlingen så lär väl processen ha sin gång och där är inte mycket att säga.

  Men har ST inte något att invända mot att denna arbetsgivare helt struntat i saken, finns det inga krav för att inneha en tränarlicens. Som redan framgått så handlar det inte om någon b-tränare på landsorten utan en av de stora. Med en någorlunda hygglig advokat så lär det krävas ett rejält skadestånd till flickan.

  Men ska det verkligen kunna sopas under mattan enligt devicen ”too big to fail” ? Det kan nog bara röra sig om timmar innan någon av dagstidningarna slagit upp detta stort med namn och allt och då får tränaren det hett om öronen.

 5. Men snälla nån Peter, nu tycker du inte att du går lite väl långt? Vilken tur att sådana som dej inte sitter på tyngre befattningar inom samhället. Då hade vår demokrati fått snegla mot Eritrea som föredöme

 6. Johan Lindbergs kommentar är som vanligt rena skitsnacket. Så han menar att om han står på stallbacken, inom travbaneområdet, och ser lärlingen slå ihjäl skötaren precis utanför, så ”kan de inget göra” förrän och om han blir dömd i domstol?
  För det hände ju utanför banområdet.

  Nu får ni faktiskt ta och ge er, ST. I extraordinära fall, som detta är, måste man använda hjärnan och förnuftet. Killen har erkänt, vilket är den springande punkten här, hoten fortsätter och skötaren vågar inte besöka en travbana av rädsla för sitt liv.
  Självklart både kan och ska ST agera. Omedelbart. Liksom killens arbetsgivare.

  Det är allt en fin soppa man kokar ihop till den nya publik man vill dra till sig. Kom och applådera djurplågare, misshandlare och vem vet vad mer. Ta med familjen. Snyggt.

 7. Det påvisas också på twitter ( således sanningshalten inte direkt påvisbar) likväl ska ha behandlat sina passhästar uruselt och sällsynt hårt, och när detta påvisades av den sedemera misshandlade inneburit dödshot och allsköns tillmälen.
  Stämmer det att lärlingen också varit djurmisshandlare ska han naturligtvis stängas av på livstid från hästsporten överhuvudtaget. ( borde dock räcka med misshandel av människor kan man tycka) Återigen så är bevisläget högst prekärt när det gäller hästmisshandel, dock känns det ju inte som en omöjlighet?!

 8. På förekommen anledning vill vi meddela att inga kommentarer där spekulationer om namn på lärlingen som förekommer i dagens texter; kommer att publiceras. Av pressetiska skäl.

 9. Det hela är så förbannat hemskt och så fruktansvärt illa för i första hand kvinnan i fråga som fått stå ut med fysiska och psykiska lidanden. Att sedan tränaren i fråga som jag alltid hållit väldigt högt som just tränare men kanske ännu mer som människa i hans förmåga att se eventuella misslyckande på travbanan som väldigt små i livet som sådant. Att denna man så helt verkar ha missat vad som pågått i hans stora stall och låtit det fotgå övergår mitt förstånd.

  ST:s agerande eller snare brist på agerande är inget annat än skrämmande. I första hand så står självklart den aktuella kvinnans lidande men ser man ännu längre så förstör detta så otroligt mycket för vår älskade travsport. När det sedan framgår att kvinnomisshandlaren och den allmänna skithögen till ”man” också misshandlar sina travhästar så är det ju bara ytterligare en sten som ska läggas på den mannens skuld.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar