Det är klart som fasen att det är svårt att hämta sig efter beskedet om Sauveur och dennes flytt från Åke Lindblom till jodå … som vi avslöjade på denna sajt i fredags kväll, Frankrike och Fabrice Souloy.

Det hugger, värker, stannar kvar. Vill inte gå ur kroppen. En efter en har de svenska travarna vandrat just den vägen, och nu också Åke Lindbloms hjälte, som ändå gjort precis allting rätt under året, ja i princip under hela karriären.
Och likväl alltså…

För helt ärligt, återigen med grundbulten att det är hästägaren och bara hästägaren som har all rätt i världen och är den som i alla lägen bestämmer, draget att skicka sin stjärna till Souloy är ju det mest humorlösa man kan göra i branschen just nu.
Kom på nåt nytt vettja.

Det är faktiskt fullkomligt overkligt oromantiskt och förutsägbart, och samtidigt så världen alltmer stöps i och mot.

Och i ett bredare perspektiv – det här är någonting större än så.

Fler och fler stjärnor hos färre och färre tränare. Fler och fler hästar som tränas av allt färre olika tränare. Där de stora blir allt större. De mindre allt mindre.

Det kan bara inte vara travsportens framtid och framgång på sikt.
Visst, det har gått åt det hållet länge, men nog blir det allt tydligare?

Att den skulle bli intressantare och mer kittlande av denna verklighet och utveckling är omöjligt att tycka. Såväl sportsligt som spelmässigt.

Så frågan är vad vi ska göra. Vad som går att göra.

Och som vanligt är det den där marknaden som styr.

____

Så lite på tal om det.
Så svindlande nära det var att Jägersros Roger Malmqvist, med fem hästar på träningslistan, i onsdags kvalade in två (2) hästar – Farzad Boko och Dragster – till det största loppet det här landet överhuvudtaget har. Svenskt Travderby.

Smått overkligt.

Även om en av fem och eller snarare att kvala in EN av just nu TVÅ starthästar i stallet ju inte är så pjåkigt det heller.Skärmavbild 2016-08-27 kl. 23.14.07

I nån slags extrem motsats då.

____
Delicious U.S.Inom loppet av två dagar har alltså våra kanske genom alla tider TVÅ SAMTIDA största Prix d’Amérique-hopp visat upp sig uppe i Sundsvall. Delicious U.S. kom helt snett på det i ett vanligt snabblopp i fredags, och hade i sitt blott andra lopp efter uppehåll fått med beröm godkänt om hon så bara puttrat in till typ tredjeplatsen.
Nu vann hon till sist lik förbaskat fullkomligt åkandes, i sin så ljuvliga stil att hälften vore mer än nog och utan att dra en suck efter loppet.

Nuncio slog in det som skulle bli en straffspark i Sundsvall Open Trot under lördagen.

För det blev inte mycket till lopp, Sundsvall Open.
Nej, det är inte just gårdagen som enskild händelse gör att man blir mållös av Nuncio. Stefan Melanders och Catarina Lundströms fullkomliga unikum till travhäst.v75-6-nuncio-mal-jpg-558560

Det är ju det att han aldrig faller ur. Aldrig nånsin. Han kan se marginellt mer eller mindre tilltalande ut, men han vinner jämt. Och vinner han inte så gnetar han in som tvåa, som sämst trea.

50 starter: 34-14-2

Det är baske mig inte vettigt nånstans.

Och ändå är jag alltså långt ifrån säker på att Andover Hall-sonen – och fortsätt gärna kalla mig tokig – är bättre än Delicious.

Sa vi Prix d’Amérique 2017?

Ja, aldrig har vi väl i augusti längtat efter en grådaskig januarisöndag som nu?

____

Att en 13-åring vinner Svenskt Mästerskap för kallblod har hänt förr, men knappast med känslan att hästen peakar och snudd på slår igenom när den gör det.
Efter alla skador, trubbel hästen haft och utdömd som Odin Tabac så gott som varit.

Svenskt Mästerskap Kallblond 2016 Odian Tabac med Jörgen Westholm

Jörgen Westholm och Jasmine Ising har helt enkelt gjort ett urtjusigt jobb, och i går studsade ju Odin Tabac runt Bergsåkers bana i blåsten. Varken mer eller mindre.

Och att Kajsa Frick fick vinna V75 med egentränade Prins Norrgård gjorde ju inte eftermiddagen på Bergsåker mindre uppfriskande.

Apropå motsatser och romantiskt eller inte då.

Henrik Ingvarsson

8 KOMMENTARER

 1. Vill Atg bli utan spelombud ?

  Lirade i en Atg spelaffär igår och förstår ej varför spelbolaget vill krossa ombuden.

  Före DD lagde jag 48 kr i avgift 2 st vinster och 2 st nya insatser DD.
  Totalt igår 96 kr i avgift.
  Min kollega flinade åt mig bredvid med sin smartphone inga avgifter.

  Det gamla gänget i affären de är 7-8 st har ingen smartphone eller dator hemma.
  Varför ska dessa gamlingar mjölkas på avgifter ??

  Dessa gamla spelare är trogna kunder sen mer än 50 år. ??

  Hur är tänker de styrande ??

 2. Är det bara jag som tyckte att Call me keeper såg långt ifrån slagen ut när galoppen kom? Å andra sidan fanns det väl en hel del kvar i Nuncio över mål också…men hade varit spännande att se om CMK hållit ihop travet.

  Tack för en fantastisk sida!

  • Skulle han var tom 800 kvar när han fela med 13.5 första varvet? I sådant fall hade han varit sjuk. Tvåa eller trea hade han säkert varit.

 3. Du och Lennart får väl köpa ett gäng travare och ställa hos mindre tränare. Ett jävla gnäll på vad andra gör. När man inte betalar är det lätt att ha synpunkter.

 4. Det var en fin intervju med Jasmine Ising om Oden Tabac igår. Hon hyllade ägare, tränare och framförallt Hästen, men nämnde inte sin egen roll – det fick Jörgen Westholm göra senare.

  Vi har fantastiska hästskötare i det här landet, lojala, självuppoffrande och hästens egen ombudsman. Ofta pratar vi om exporterade hästar och framgångsrika tränare utomlands, men vi glömmer alla de svenska (och finska) hästskötare som finns i nästan alla större stall ute i Europa och USA. Svenska hästskötare är nog en större ”exportprodukt” är fotbollsproffs, men de märks inte.

  Tränarna är ofta bra på att hylla sina hästskötare, media har blivit bättre, men rätt många hästägare tycks fortfarande mest se hästskötarna som fotfolk som ryktar hästen och mockar skit när de ofta är hästarnas allt, deras psykologer och bästa vänner som de litar blint på.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar