Nästa söndag är det två miljoner kronor till vinnaren i det Svenska Travderbyt. Det dubbla om man valt premiechansningen.

I dag var det blott lite mer än en halv miljon i det danska Derbyt. Som i vanlig ordning kördes på det ljuvliga Charlottenlund i Köpenhamn.Skärmavbild 2016-08-28 kl. 12.54.34

Trots denna prisskillnad till vår fördel känns det danska överlägset det svenska. När det gäller atmosfär, status, tryck, puls, stolthet.

Så … vad hände med vårt Derby? Om man tittar i det stora hela.

När jag 1985 var på JägeSkärmavbild 2016-08-28 kl. 17.07.15rsro och såg det så kallade Dunderderbyt var vi över 15.000 människor på plats. Det var det största som fanns, det fick jag lära mig tidigt.
Nu är vi ungefär en tredjedel på läktarna och tja, lite grann känns det hastigt och lustigt eller i alla fall som det sakta men säkert förvandlats till ett unghäst- och storlopp bland alla andra.
När andra stora arrangemang har klarat sig väl publikt genom åren – har Derbyt det sannerligen inte.

När blev det så här?
Varför?

Jag och Lennart tog upp ämnet i vår podd i veckan, och kom väl egentligen inte så långt.Skärmavbild 2016-08-28 kl. 17.02.38

Det jag kan i alla fall kan säga är att danskarna idag ännu en gång demonstrerade sin passion för SITT Derby. Som det största som finns i landet. Larviga internationella storlopp … vad är det… I jämförelse.
Segerkusken Rene Kjaer, som vann med favoriten Axel, kunde inte fatta att det var sant. Han var i sjunde himlen, ja i åttonde om det nu finns någon sådan.
Publiken ville aldrig sluta hylla honom.

Skärmavbild 2016-08-28 kl. 17.15.17Ja, platserna var som vanligt mäktigt fyllda på Lunden, som aldrig annars under året. Applåderna smattrade så pass att en tråkig datorskärm inte ens kunde ta bort stämningen; och ja … om man nu vanligtvis och under årets alla andra dagar inte är så avundsjuk på den danska travsporten … så är jag det omåttligt och gränslöst en dag som denna.

Eftersom jag för egen del i ett travsammanhang aldrig tycker att tiden står så still som när det kallas till start och bilen rullar inför Svenskt Travderby, den första söndagen i september.

Så, hur kunde det bli så här?

Henrik Ingvarsson

9 KOMMENTARER

 1. Det är väl samma utveckling på derbyt som på allt annat inom svensk travsport, alla siffror pekar ner. Tillgängligheten med mycket direktsänt tv trav, atg live, spela direkt via datorer och mobil. Spelomtimeringen med lopp varenda minut i stort sett dygnet runt med kanal 75s spelpropaganda skrikandes ur högtalarna har fått folk att tröttna på travet.

 2. Med risk för att hamna under ”allt var bättre förr” så tror jag koncentrationen av hästar/tränare/ägare är starkt negativ. Läser man derbystartlistor 20-30 år tillbaka så ser man en stor blandning av amatörer och mindre tränare, alla hade sina supportrar som stöttade på derbydagen.

  Danmark har bättre spridning, 2015 vanns derbyt av den okände Jan Dahlgaard ( Winston Sisa) och idag vann en lite mindre tränare. Vem orkar egentligen bli berörd när Björn/Örjan vinner storlopp med någon häst från de stora tränarna/ägarna. Som motsats såg man hur media exploderade när Galactica vann stochampionatet, det jublades också rejält bland publiken på Axevalla. När Express Gaxe ( Axelryd) startade som favorit så skrevs det spaltmeter i tidningarna veckan innan och ännu mer då han vann.

  Men utvecklingen är svår att stoppa, kostnaden för att köpa och träna häst gör att koncentrationen ökar ytterligare. Det finns helt enkelt inte plats för ”underdogs”.

  • Tror tyvärr att din analys är helt korrekt, Björn. Vi amatörer, mindre tränare och hästägare som inte har obegränsat med pengar har svårt att hävda oss och koncentrationen kommer att öka i och med att fler och fler kommer att lägga av.

   Man gör en del med breddloppsdagarna, men det räcker inte. Som amatör vill man också vara med när V75 kommer till hemtrakterna. Ser vi någon stimulans till amatörsporten vid V75 på lördagarna? Nej! Några lopp varje meeting finns det väl plats till. Då kan det exempelvis köras lopp enbart för b-tränade hästar. Ge då även fördel till ekipage som körs av b-tränare själv samt amatör. Stäng ute toppkuskarna. Man har tidigare kommit på att man inom rikstoton behöver stimulera stona, kallbloden och lärlingarna med egna lopp. Någon stimulans för b-tränare och amatörer har inte skett. Varför? Det borde bli kul lopp som spelarna får tänka till lite på.

 3. Nu premieras ju inte styrkan på samma sätt som förr då distansen var 3100 meter.
  Ett Derby över 2600 blir som vilket V75-lopp som helst över motsvarande distans.
  Det verkar som om slätstrukenheten och utjämningen ska bli total.

 4. Låt mig citera en god vän: ”Danskt derby är den enda travtävling som finns kvar som nödvändigtvis ska avnjutas på banan. Spelet kommer inte i första rummet utan folk äter, dricker och umgås. Inget analyseras in absurdum. Man lyckas t.o.m. sjunga nationalsången utan att det blir fånigt.”

  Det ska också ske till rimliga priser och god kvalitet. Dvs. inte 250 spänn i inträde, halvljumma hamburgare utan tillbehör och slafsiga öl i plastmuggar för 85, serverat av ointresserad personal. Utan riktigt gjorda smörrebröd, öl i glas och starkt kaffe med bakelser,

  Jag skulle vilja påstå att Axevallas stochampionatshelg är det enda arrangemang i Sverige som kommer i närheten (om man tänker bort den unika miljön på Lunden),

  Några tips: Återanknyt till historien, återgå till 3000 m, tona ner spelet, satsa på kvalitet i detaljerna. Detta är dyrt och ger inte utdelning på kort sikt. Men menar man allvar med att få publiken till banorna är det enda vägen. Spela kan man göra på datorn.

 5. Calle,
  du är rätt ute.
  Spela kan man göra på telefonen.
  Ta bort kassa personalen dom har ingen sysselsättning om 2 år, lägg dom pengarna på vad den rationaliseringen ger på den innre och yttre miljön.

 6. Svenskt Travderby har blivit ett lopp i mängden. Megafonerna på Kanal75 och ATG har full upp med att marknadsföra V86 och V75 som ”världsklass” varje vecka. Kvällen efter Elitloppet (senast) börjar surret om nästa års lopp. För megafonerna är detta det enda lopp som gäller. Eventuellt med vissa spekulationer om PdA.

  Derbyt får inte plats i mediabruset. Gulddivisionen ges mer plats hos ATG-lakejerna. Särskilt om Nuncio eller Delicious startar. Det enda som kan få tipsnissarnas intresse att öka för Derbyt är om deras kelgrisar ute på Erikssund skulle råka kvala in någon pålle. Detta är dock ganska osannolikt.

 7. Man måste förstå att Svenskt Travderby inte är intressant för ATG. Ett lopp i mängden. Hur ska detta kunna generera höjd årsomsättning? Jag bara frågar.

  Nej, handfastare grepp krävs. ATG är på god väg. Efter alla succéer under åren såsom badmössor, hästen är din, Vinnie, SHL-satsningen samt Patrik och Kee, fokuseringen på Huselius, Sedin m.fl. så väntar vi bara på skördetiden.
  Alla dessa djärva och innovativa grepp kan bara inte misslyckas.

  Man inser dock att den ”brain storming” som allt detta inneburit har krävt sin tribut av inblandad personal och konsulter. Att då också behöva pyssla med något så banalt som ett gammalt lopp, som körts sedan 1928 (vem minns det?) är att kräva för mycket.

  Nej, nya tider behöver nya grepp. Sopa det gamla under mattan och fortsätt på den inslagna vägen, ATG. Ni är på väg att lyckas!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar