På något sätt kändes det helt overkligt; Tipset om att Sauveur var på väg från Åke Lindblom var väl ändå ett falsklarm? Ett dåligt skämt.

Några timmar senare bekräftade Åke Lindblom att våra uppgifter stämde. Den häst som vi har förknippat med just Åke är på väg ut ur landet, till Frankrike, och till Fabrice Souloy av alla tränare.

Självklart har varje hästägare rätt att själv välja var han, eller hon, vill ha sina hästar. Den som betalar kalaset är också den som bestämmer.Sauveur och ÅL

Ändå kan vi väl få framföra våra sympatier, få lida lite med Åke och de övriga som stått nära Sauveur på gården utanför Arboga. Precis som fotbollssupportrar sörjer när en favoritspelare lämnar klubben för en liga långt där borta.

Sauveur var en sådan, en favorit för många. Sauveur och Åke Lindblom har varit ett ekipage som har applåderats av de flesta. En karismatisk häst med en färgstark tränare och kusk.

Och helt plötsligt får vi veta att denna duo skall spräckas, att Sauveur i fortsättningen skall tränas i Frankrike.

Nyheten, den overkliga, tog folk på sängen. Beskedet kom överraskande, och kommentarer, både här och på sociala medier, gav ett tydligt besked: Sauveur kommer att bli saknad. Eller rättare sagt: Sauverur kommer att vara saknad med Åke Lindblom som sin partner.

För många har Sauveur varit en hjälte. Hästen som var mer eller mindre ”utdömd” och som hos Åke Lindblom hämtade sig för att nu vara på väg att bli en av Sveriges allra bästa. En häst för de riktigt stora loppen, kanske till och med Prix d´Amerique.Sauveur i gröngräset

Åke Lindblom har valt försiktighetens väg för att inte trampa på någon mina. Långsiktighet har varit ett ledord. Och det har hela tiden kännts som om ägaren Christer Hammarström har stöttat Åke i hans matchning.

Nu får någon annan skörda. Otacksamt, kan tyckas. Men travsporten är ju sådan och det är inte första, eller sista, gången en stjärna flyttas.

Ändå måste jag få säga att det känns förbannat orättvist.

Prissummorna på V75 har debatterats de senaste dagarna. Att de låga prispengarna i travets elitserie är ett av skälen till att allt fler topphästar lämnar landet.

Ändå är nog inte detta den främsta anledningen till att Christer Hammarström bryter samarbetet med Åke Lindblom. Istället var det fjärdeplatsen i Lyons lopp på Åby som blev den utlösande faktorn. Hammarström var efter loppet irriterad på Åke som hamnade (valde) att ta positionen utanför ledande Dante Boko. Och där sitta ”nöjd”.Åke Lindblom i mask

Vad skulle Åke Lindblom ha gjort istället? Som Robert Bergh i ett av derbykvalen, kanske? Ni vet ju hur det slutade.

För den är väl ingen som tror att Lutfi Kolgjini hade en tanke på att släppa ledningen?

När nu Sauveur lämnar Sverige kan Åke Lindblom stå där med högburet huvud. Han har gjort ett fantastiskt jobb med den här hästen. Det kan ingen ta ifrån honom.

Till sist: Hur står det till med Månprinsen A.M. egentligen? Efter den senaste insatsen är i varje fall jag sugen på att gardera den stora favoriten i eftermiddag.

LP

Läs också:

EXTRA – Sauveur nästa häst till Souloy!

 

9 KOMMENTARER

 1. Det är nog lätt att som hästägare bländas av de stora pengarna i fransk hästsport och av Souloys framgångar. Men hästarna han får in från Sverige är färdigutvecklade djur, Souloy har inte direkt gjort sig känd för att ta sig an problemhästar. Många av hästarna han fått in har haft en utvecklingspotential som varit möjlig tack vare att den förre tränaren varit rädd om hästen, men sedan aldrig får skörda frukterna av det.

  Som redan sagts så är det hästägarens fria val att välja tränare, att de inte får travvännernas sympatier kan de säkert leva med. Men äras den som äras bör – det är bra att dom som gjort jobbet bakom framgången uppmärksammas.

 2. det er korrekt souloy får mange færdigudviklede heste i træning men at han ikke kan tage sig af problemheste er så forkert og tyder på et manglende kendsskab til fransk travsport, souloy har haft flere vanskelige heste gennem årene som han har nurset frem til fantastiske resultater

 3. Det är nog ingen vågad gissning att Souloy under 2017 kommer att dominera storloppen i Norden med allt vad det kan innebära med kontroverser i olika sammanhang. En bieffekt blir väl också att Örjan och Björn kommer att öka sin dominans i större lopp, de lär väl dela på styrningarna från Souloy.

  Beträffande flytt av hästar så kan jag förstå detta när det gäller hästar som Nimbus C.D, Mellby Viking etc där man inte fått ut hästarnas potential. Men när det gäller den försiktigt matchade Sauveur som tjänat 3,7 miljoner på 30 starter så är det obegripligt. Men det är den mindre tränarens gissel, är ägaren inte nöjd med en styrning så flyttar han hästen. I slutändan törs mindre tränare inte köra sina hästar själv, hade någon av dom större kört Sauveur på samma sätt som Åke i Lyons lopp så hade det inte resulterat i flytt.

 4. Här måste jag instämma ngn jävla måtta får det väl ändå vara sauveur o Åke Lindblom känns som en siamesisk kombination mycket trist mycket trist.
  Här full förståelse att hästägare flyttar hästar när det känns motiverat men i detta fall???
  Fs är en fantastisk tränare som naturligtvis bara tar emot . Men i detta fall känns det som om inte girigheten efter snabba cash kan slå tillbaka för frågan är om inte just Åke Lindblom hade nyckeln till vad hästen uppnått o kan uppnå.

 5. Rasmussen, nu talar jag om svenska problemhästar, och där får du med din kunskap om fransk travsport gärna ge några exempel på förvandlingsnummer.

  • T ex Donttellmeanymore var utdömd av 2 svenska veterinärer på sina framknän när han flyttades till Souloy och har efter det vunnit många lopp och tjänat mycket pengar. Om inte det är att lyckas med problemhäst så vet inte jag vad är.

  • Meri, om hästen varit utdömd av två svenska veterinärer men ändå kan starta kanske det säger mer om de veterinärerna än om hästens nuvarande status? Uppenbarligen hade de fel. I övrigt har det ju varit en kapabel trashank, som kanske aldrig fick chansen hos de bättre tränarna i Sverige. Nu har den vunnit tre lopp i ny regi, vilket kanske inte är ”många”, men tjänat pengar har den förvisso gjort.

   Att låta den starta en eller två gånger med månadslånga mellanrum emellan verkar ha fungerat, och med fina prispengar kan man ju ha råd att göra det när hästen presterar. Så visst har Souloys recept varit lyckosamt så här långt.

 6. Ingen kan någonsin ta ifrån Åke äran av att lyckats träna och sköta om Sauveur så perfekt att hästens inneboende potential till 100% kom fram på tävlingsbanan. Nu kan det bara bli lika bra eller sämre.

  Hästens ägare kommer att få betala dramatisk mycket mer för hästen framöver och risken för ett negativt netto ökar därför betydligt med detta upplägg.

  Att se Sauveur med Björn/Örjan kommer att bli mycket tråkigare tyvärr går sporten miste om ett mycket populärt ekipage. Känner jag Åke rätt kommer han plocka fram en ny Guld Häst igen!

 7. Visst är det tråkigt för Åke, men han skjuter sig själv i foten genom att agera på det sättet att säga upp alla hästar och lär skräma framtida hästägare

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar