Travdagar bortom lägre ranking än V64-status avgörs numera milt uttryckt i skymundan. Och därför kom Åbys åttonde lopp under en ”vanlig V5-kväll” under torsdagkvällen så ofantligt mycket mer vid sidan av än det hade gjort i teves V64-strålkastarljus.

När Lutfi Kolgjini, om man så uttrycker det, busade till det i ett lopp. Detta när han med sitt yrväder Qahar Q.C. i det åttonde för kvällen ungefär 550 meter från mål i ledande position valde att gå ut ett spår, för att ta dödens istället, och därmed lät den bakomvarande To Be Or Not To Be få ta ledarrollen en bit. Istället för att ge To Be Or Not To Be chansen att smyga med ytterligare och spela ut sin speed på open stretch. Loppet kan ses här.

I Kolgjnis ögon: för att hans urstarke, svårkörde och långt ifrån kortspeedige Qahar Q.C. skulle ha större chans att vinna loppet.

I måldomarnämndens, efter att Qahar Q.C. vunnit loppet: ”Kolgjini Lutfi, 1200 kr, avstängning 160908-160912, för att ha kört/ridit för långt från bangränsen i ledande position varav medtävlare haft fördel”.

– Vad är det här för regler, de måste väl leva kvar från travets begynnelse från typ 1928, säger Lutfi i en blandning av syrlighet och skratt.
– Nej, det här är helt fel, fortsätter han. Jag måste väl få byta spår från inner- till andraspår 600 meter från mål om jag finner att jag har större chans att vinna loppet på det viset… Jag pratade med sympatiske måldomaren på Åby, Björn Persson, efteråt och han menade att han minsann inte behövde fler gråa hår nu, för de hade aldrig varit med om något liknande och visste inte riktigt vad de skulle göra…så här får travet något att fundera över.

Måldomarna, som enligt reglementet, väl knappast hade något val i sin bedömning, enligt följande paragrafer:
”61 § Ledande ekipage Ledande ekipage ska befinna sig på innerspår, om ej måldomarnämnden på grund av rådande exceptionella banförhållanden meddelat undantag härifrån. Måldomarnämnden kan då föreskriva att ett eller flera av de inre spåren ej får användas. I sådant fall ska den nya bangränsen tydligt utmärkas, och samtliga tävlande körsvenner/ryttare underrättas.

Lämna spår, lämna fördel Körsven/ryttare får ej genom rop eller på annat sätt söka förmå annat ekipage att lämna sitt spår. Körsven/ryttare får ej heller till fördel för annan lämna eget spår eller i övrigt på något sätt bereda annat ekipage fördel”.

falk_staffan_2Svensk Travsports domarbas Staffan Falk har i första skedet inte hunnit titta specifikt på loppet ännu, men säger generellt:
– Ett ekipage får bara byta spår om man ska passera en konkurrent, oavsett vilka spår det handlar om. Nu var det här nog ett speciellt lopp, med två hästar före de övriga, men det fungerar inte att tillåta sådant här. I ett mer normalt lopp hade ju flera hästar kunnat passera på insidan och givits fördel. I möjligaste mån ska man så att säga ”hålla till vänster”, precis som man i trafiken gör till höger…

Edit:
När Staffan lite senare tittat på loppet har man kommit fram till att justera Kolgjinis bestraffning:
– Eftersom loppet såg ut som det gjorde, med inga andra ekipage inblandade, jämställer vid det som ”ej hållit rakt spår på upploppet”. Det går alltså från C- till B-förseeelse och det gör att vi väljer att häva Lutfis avstängning medan böterna ligger kvar.

Frågan, kontentan, är möjligen: borde det månne finnas specifika (avvikande)regler på en dubbel open stretch-bana som Åby? Som inbjuder till taktiska finneser likt dessa, snarare än tvärtom. Som väl till viss del är själva syftet med hela open stretch-grejen? Som friskar upp det normala, om man ska vara lite elak … ”speedwayandet”.

Jag vet ärligt talat inte. Troligen skulle det vara ohållbart.

Men en intressant, udda och uppfriskande situation en vanlig torsdag blev det onekligen.

Henrik Ingvarsson

8 KOMMENTARER

  • Dideldum

   Angående din lina nedanför ditt inlägg där salig bo Fransson tycker att Svanstedts straff är mycket rimligt.

   Således;

   När Åke Svanstedt dömdes till 30 dagars avstängning och 100 000 i böter för att han lämnat företräde för egen häst i Drottning Silvias pokal, något han erkände i Tv strax efter, trodde man ju att det fanns någon slags rättssäkerhet inom travet. Det grusades emellertid senare när Överdomstolen tog bort både böter och avstängning och ansåg att man skulle bortse från Svanstedts erkännande i TV! En Veritabel lektion i rättsstatens anatomi.

 1. Ovanstående regel om att hålla innerspåret vid ledning kan ju upphävas av regeln att köra för bästa möjliga placering. Eller ….

 2. När Ludde gör ngt busar han till😊. Tur att inte Fabrice Souloy kör lopp o gjort samma sak då hade nog busigheten övergått till galenskap…

 3. Förövrigt synd att inte Lennart Foppa Forsberge är en av kuskarna i takters lopp. Den gamle mantorpslegenden som håller på än o kom till Mantorp med lindblomarna o blev egen ngn gång 67-69.
  Var på den tiden vill jag minnas en av de som stod takter närmast på Mantorp

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar