Tiden går fort, tecken på det visas varje dag.

Som igår när Pajas Face vann sitt försök och tog sig vidare till Derbyt. Det var ju inte så länge sedan vi hälsade på honom bland de övriga fölen i hagen utanför Veberöd där Thomas Moberg ömsint klappade om telningen.

För drygt sju år sedan köpte vi mamman Star Chip tillsammans med Lutfi Kolgjini. Mest för att hon var undan Starlet, stoet som vann 27 segrar på 68 starter och tjänade drygt tre miljoner. Bland segrarna fanns den i sto-SM 1999.

Att Lutfi Kolgjini har svårt för pappan Pine Chip lämnade vi den gången där hän.Pajas Face vinner derbykval

Någon större avelssuccé har det dock inte varit tidigare. Två av Star Chips fyra avkommor vi varit med och fött upp är döda. En av dessa tjänade drygt 40.000 kronor, den andra tjänade noll kronor i sin enda start.

Så kom då guldklimpen som döptes till Pajas Face. Jag tror det var min hustru Catharina som var namngivaren. Och det är ju också hon som är uppfödare tillsammans med Lutfi Kolgjini.

Jag minns mycket väl när vi för första gången träffade ”pajasen”. Thomas Moberg visade stolt upp honom på gården utanför Veberöd.

Den här kommer att bli bra, sa Thomas.

Kanske sa Thomas så om alla hästarna han gick där och klappade? Strunt samma. När det gäller Pajas Face fick Moberg i varje fall rätt. Hästen blev till och med så bra att han är en av de tolv i Derbyt.Pajas Face ett år

Lars Nilsson trodde som Thomas Moberg. Därför ropade Lars in Pajas Face åt Hans Sköld i Väsby Häst AB för 180.000 kronor på Kolgjini Sales för tre år sedan. Sköld köpte förresten även lillasystern Twist´n Face på årets auktion.

Hon blev vår sista uppfödning. I slutet av fjolåret såldes nämligen Star Chip och hon lär nu vara dräktig med Truculent.

För Catharina blev kvällen igår aningen känslosam. Hon gillar verkligen den här hästen och att bara får vara med på ett litet hörn, som uppfödare, framkallade troligen en och annan tår. Catharina och skötaren Ida Lindberg brukar ha ganska täta kontakter om sakernas tillstånd.

Ida har stor del i hästens framgångar. Liksom Lars I Nilsson förstås. Sen gjorde ju kusken Christoffer Eriksson allt rätt igår också.Lars I och Christoffer

Själv missade jag hela härligheten. För mig var fotbollsmatchen, semifinalen i junior-DM mellan IFK Skövde och Elfsborg, lika viktig som derbykvalen. Tanken var att följa loppet via mobilen. När jag sen några minuter över åtta skulle koppla upp atg.se och det plingade i telefonen, inte bara en gång, utan gång efter gång, med en massa grattis, blev jag fundersam.

Vad fanken hade hänt, vadå grattis? När jag väl kom in på atg.se förstod jag mitt misstag. Loppet hade ju körts 20.05, precis som det stod i programmet. Inte 20.10 som jag trodde.Pajas Face efter derbykval

Vilken djäkla fadäs. Men det gjorde ju inte så mycket eftersom IFK Skövde vände underläge med 0-1 till seger med 2-1.

Nu väntar final för de blåvita grabbarna, och den finalen kolliderar inte med Derbyfinalen.

Till sist: Readly Express som fortfarande är den stora favoriten i Derbyt är en av två hästar som inte är ”premiechansade”. Den andra är Zoko Lane. Övriga tio har alltså möjlighet att dra in dubbla prispengarna.

LP

Bilder från Jägersro. Kanal 75 och www.jagersro.se

 

6 KOMMENTARER

 1. Såg inte Readly Express lite sur ut på upploppet, slog med svansen. Kanske inte så begåvat att jaga hästen varje gång o vinna med massa längder helt i onödan istället för att hålla han pigg o glad på bettet o vinna med mindre marginal. Jorma är inte Örjan direkt. Vi får se nästa Söndag.

 2. Rätt han har vunnit 10 000 lopp och Örjan 5000
  Är ju förste kusk på Readly Express av en anledning,tror du inte Peter

 3. Peter du skriver: ” Kanske inte så begåvat att jaga hästen varje gång o vinna med massa längder helt i onödan istället för att hålla han pigg o glad”Första1500 på 15,9 vad kallar du det om inte begåvat Tror säkert att Jorma vet vad han gör 🙂

 4. Sanningen är väl att både Nurmos och flertalet hästägare gärna ser andra kuskar än Jorma på sina hästar men svårt att peta honom efter alla år av vänskap och samarbete. Det är ingen hemlighet att Jorma har problem med jänkarvagnar, voltstart, tempobedömning, svenska språket och taktiska finesser. V75 vinst % är oxå skrämmande låg. Självklart har Readly Express en gigantisk chans att vinna derbyt även med den sympatiske finländaren.

 5. Faktum är ju att Örjan/Erik/Björn inte kan köra alla hästar i loppen och efter den trion så står sig Jorma väl i konkurrensen. Sedan passar väl Jorma bra på vissa hästar och mindre bra på andra, lite tröga hästar brukar Jorma få bra fart på ( utan hård drivning). För övrigt har väl Nurmos hästar inte presterat som för några år sedan och det påverkar ju Jormas segerprocent när det gäller V75.

  Sedan är det väl så att de finska tränarna ( om nu Reijo räknas dit) ofta har åsikten att det ska köras i loppen, Reijo har ju deklarerat att prepare kör man på träningsbanan. Känslan är att Nurmos har samma inställning, hästarna är ju förberedda för 15-tider redan i första starten. Om det långsiktigt är rätt är en helt annan fråga.

  Jag gillar inte alls utvecklingen det senaste året med att de tre ovan alternerar på elithästarna. Det hela tog väl fart när Hultman försvann, Örjan fick då helt andra möjligheter att välja häst i loppen.

 6. Som yrkesspelare som aldrig kört häst( dock ridit i 40 år) så kan jag sällan ha annat än uppenbara åsikter, dock skulle jag aldrig låta Bergh träna eller köra en häst jag äger, därtill är jag alltför rädd om djuren. Det finns få som så konsekvent och flagrant missbrukar hästägarnas och sportens förtroende så långtgående som Bergh.
  Och hästsportens utövare samt funktionärer tiger still.
  SKÄMS

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar