”Finns det några riktiga journalister kvar?”

Den retoriska frågan ställde Lutfi Kolgjini härom dagen. Inte helt oväntat var Lutfi irriterad på något, och ännu mer irriterad över att ingen journalist hade angripet ämnet på rätt sätt.

Jodå Lutfi, det finns ”riktiga” journalister. Men dom är få, och blir knappast fler.

En gång i tiden myntade Remy Nilson ordet ”andra-par-ytter-journalister”. Det var vad Remy, då skjutjärnsjournalist på Expressen, tyckte om oss som skrev trav. Vi ägnade vår tid åt att tippa och att skriva korta referat från loppen.Remy med tidningssida

Sen dess har andra-par-ytter-journalisterna blivit fler och ”riktiga” journalister, som Lutfi uttrycker det, blivit färre.

Men inte nog med det, välskrivande journalister som Bosse Fransson, Owe Frihammar, Harper Carlström, Bix Ahlqvist, Lasse Hallin och Ola Persson var en gång i tiden, har idag inget utrymme i tidningarna.

Det bidrar Lutfi Kolgjini själv till. Istället för ”riktig” journalistik satsar tidningarna på mer klickvänliga ”krönikor” signerade av Lutfi eller någon annan känd tränarkollega. Ingen annan sport än travet har så många ”krönikörer” som rekryterats från de som har travsporten som sitt levebröd.

Och inte nog med det, de flesta som skriver har någon koppling till det spelbolag som bör granskas, ATG alltså, eller till Kanal 75/ST. Det finns också andra jävssituationer som inte är direkt hälsosamma – för journalistiken alltså.

Ett glädjande undantag finns dock. Travrondens Lars G Dahlgren har från att under många år spelat en undanskymd roll klivet fram som travjournalistikens mest lysande stjärna.

Lars G Dahlgren är påläst och kunnig, han är orädd och har integritet, han drar sig inte från att ta strider med travsportens och spelbolagets makthavare. Dessutom har han under åren utvecklat sitt språk på ett förtjänstfullt sätt.Lars G Dahlgren porträtt

Alla minns säkert att Lars G Dahlgren för en tid sedan blev avstängd av sin egen vd. Dahlgrens blogg stoppades för att han hade ifrågasatt makthavare i både ST och ATG.

Reaktionerna lät inte vänta på sig; Travtränare hotade med att vägra uttala sig i tidningen, tidningsläsare hotade med att säga upp sina prenumerationer och stora annonsörer hotade med att sluta annonsera.

Efter några veckor var allt som vanligt igen. Dahlgrens blogg fick nytt liv.

Sen dess har Dahlgren fått allt större plats i tidningen. Han ligger bakom tunga nyhetsartiklar, han skriver intressanta reportage, han är en flitig bloggare/krönikör och numera också upphöjd till ledarskribent.

Det paradoxala är att den journalist som den verkställande direktören försökte sätta munkavel på nu bär stora delar av Travronden på sina axlar. Lars Gunnar Dahlgren är just nu den viktigaste opinionsbildaren i travsporten.

Detta med journalistiken i travsporten är ett av ämnena i veckans podd där vi också pratar om:

  • Kvällens derbykval på Jägersro. Vilka går vidare till finalen?
  • Är Bold Eagle mätt eller kan han utmana våra favoriter Nuncio och Delicious?
  • ATG:s  siffror som av nyss nämnde Dahlgren har ett drag av Ebberöds bank.
  • r Lars Lotelius ritade ett kryss i taket på måldomartornet.

LP

Här är podden (Itunes):

ingvarssonoperssonloggan liten

Eller här (Acast):

http://aca.st/3ae0f3

4 KOMMENTARER

  1. Det är oerhört bra att Lars G Dahlgren är kvar på Ronden. Få andra journalister orkar ta sig an och granska mer eller mindre friserade kvartalsrapporter från ATG. Det är möjligt att det finns några som skulle vilja men det troliga är att de jobbar för ATG/Kanal75 som spelpåhejare och då är det inte läge att kritisera.

  2. Lars G Dahlgren tappar respekt när han skriver ” så att säga ” i sina texter, misshandel av svenska språket. Nästan lika illa som kollegor som använder ordet liksom lite här och var. Skärpning tack.

  3. Lars G Dahlgren bidrar med värdefull information som annars är svår att få fram. Önskar honom lycka till i det fortsatta journalistiska arbetet

    Björn Molin

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar