Sällan eller knappast aldrig har det faktum att lägga ett tävlingsschema för Sveriges travbanor inför ett nytt kalenderår varit så, vad ska vi säga … infekterat, dragits med så många frågetecken, så många strömningar och med så mycket – skulle jag i alla fall tro – vånda och tveksamheter som inför det kommande.

Ja, vad händer egentligen 2017?

Med Solvalla. Med V86. Söndagarna. V75 – 14.30 eller 16.20? Kan det bli V75 lördagar OCH onsdagar konstant?
Eller forsätter (det i min kropp förhatliga)Xpressandet?

Det är så mycket och invecklat och krångligt och speloptimeringsaktigt kontra möjligen något litet enstaka mjukt värde i luften och i vågskålarna att hälften vore nog. Om ens det. I ett läge där det dessutom kan hävdas ett visst pokalår som ”orsak”.

Och för egen del, så personlig kan jag drista mig till att bli, så är det bara att erkänna. Lägga korten på bordet. Mycket av min framtida glöd för travsporten hänger på det här. Jag känner mig som en sliten husfasad som inte sett färg på ett halvt sekel och som måste få ny kulör. Få ny lyster. Putsas.

Ytterligare ett år med sena V75-dagar och kanske i synnerhet delade Xpressomgångar på Solvalla och jag går nog i däck. Det känns så just nu.

Det kan såklart inte de styrande i den svenska travsporten bry sig ett endaste dugg om. Hur jag tänker och mår kring det. 6-nuncio-mal-lj-jpg-556212

Däremot kan de kanske fundera över om jag om jag som TRAVintresserad är ensam eller inte. I den här känslan. Över hur man ska hantera de här frågorna, hur man ska värdera mjukt och hårt, tänka på redan befintliga ”kunder” och kring det sportsliga på sikt, hur man möjligen ska bidra med att få folk att känna större glädje … jag tror och inbillar mig nämligen att jag i-n-t-e är ensam med de här spröten.

Som sagt, jag är spändare än alla fiolsträngar i världen över nästa års tävlingsschema. Så avgörande känns det. Så viktigt tycker jag att Solvallas framtid är, inte bara för egen vinning (att få min hemmabana tillbaka), utan för svensk travsports skull.

Så av den anledningen blir jag vettskrämd när Lars G Dahlgren i Travronden idag avslöjar att Solvalla blivit tillfrågade om att byta sina (med nationalarenamått mätt vedervärdiga)fredagluncher mot att bli – söndagsbana (som sin ”andradag”). Ja, sällan förr har nog jag och min gamle gode kollega varit av så vitt skilda åsikter, så positiv ju Lasse verkar kring detta.

Skärmavbild 2016-08-23 kl. 14.05.29
Inte bara för min uppfattning om att söndagar och trav i Stockholm genom åren visat sig vara smått hopplöst iskalla, utan för att det i min värld innebär att Valla näppeligen får tillbaka sina egna onsdagar i så fall. Ingen kan nämligen slå i mig att Stockholmsbanan skulle gå från att vara Xpress- och lunchbana ena året till att nästa plötsligt bli (typ)ensam arrangör såväl på onsdagar som söndagar.

Jag får dessutom inte ihop det här med det faktum att Johan Lindberg i en artikel hos oss tidigare uttryckt att Solvalla nog skulle må bäst av att vara dels en elitbana, dels också kunna arrangera breddtrav, men att man nog borde slopa mellantinget på huvudstadsbanan.

Skärmavbild 2016-08-23 kl. 14.40.43

Jodå. Självklart är söndagar bättre än fredagluncher som andradag för Solvalla. Om DET nu vore bytet rakt av. Som en enskild företeelse.

Men så är det givetvis inte. Allting hör ihop. Det här innebär såklart – om det skulle bli verklighet – i förlängningen någonting ‘å andra sidan’.
Det går liksom inte att tolka på något annat sätt.

Henrik Ingvarsson

14 KOMMENTARER

 1. Om jag fick bestämma så skulle…..

  * Tisdagarna bli Jägersro
  * Onsdagarna bli Solvalla med Rix V5 med högt radpris
  * Torsdagarna bli Åby och Bergsåker
  * Lördagarna skulle spridas land och rike runt och sommarmånaderna skulle vara vikt till de banor som kan uppvisa bäst publikunderlag.
  * Söndagarna skulle delas mellan alla banor exklusive storbanorna

  *Regelverket skulle synkas med Frankrike, deras sulky och barfotaregelverk skulle implementeras i Sverige mot en eftergift gällande drivningar i Frankrike.
  * Vid drivningsförseelser skulle endast avstängning delas ut i stigande skala efter antal regelbrott

  • Nästan; torsdagar Åby – fredagar Bergsåker. Fyra storbanor, fyra tunga permanenta tävlingsdagar, huvudbanor i varsin region. F ö håller jag med på allt

 2. Henrik jag är enig med dig i det mesta som du skriver. Jag börjar få otroligt svårt att hitta glöden för travet.
  Främst V86-express som förstört mina onsdagar, har gångavstånd till valla men släpar mig bara dit om jag har starthäst. Sen V75 16.20 så jäkla värdelöst, V75 ska vara klart kl 17, då kan jag dra igång grillen, ta en öl, tjura lite över utebliven vinst, fixa mat till familjen i vettig tid.
  Skarplöth måste bort, ingen känsla för sporten och inger noll förtroende förutom för dom troende i STs styrelse…. Spelar väl ingen som helst roll om omsättningen ökar så länge kostnaderna skenar, är som om jag skulle be om att få ta 100:- mer i timmen mot att min uppdragsgivare får fakturera mig 200:- i timmen, omsättningen ökar förvisso!
  Sen söndagar på valla, det kommer nästan att vara lika iskallt som fredagstravet är jag fullkomligt övertygad om.

 3. Grunden och det viktiga är Solvalla kör Onsdagarna själva med höga prissummor med proppar som inte krockar med V75. Har man den grunden så kan Söndagar vara ett bra alternativ till andradag. V86 Solvalla Onsdag och Söndag.

 4. Starttiden gällande Lördagar är så given att ingen ens behöver fundera på det. Ändras inte tiden tillbaka till 14.30 så är allt hopp om travets framtid borta med ett sådant styre som inte förstår bättre.

 5. Sola, jag håller med dig till 100%. Och Henrik, jag är mycket orolig för framtiden på Solvalla. Får en känsla av att 08-fobi råder. Alla andra ska ses om och sedan får Valla på nåder något oönskat, avgnagt köttben. För att tala med John Le Carré.
  -Did you get anything?
  -Not a sausage…
  Man ser på Valla som om det inte är en Huvudstads och Elitbana och leker med denna klassiska institution i en slags missriktad decentraliserings plan.

  Här i Paris ändrar man inte på något förrän man har lite på fötterna. Folk hatar förändring. Det har vi sett inte minst via nya starttider, expresspel och andra konstiga idéer om speloptimering hemmavid. Problemet, som inte Frankrike har längre tack vare Equidia, är att vi har fått ett TV bolag som totalt bestämmer över vår sport. En albatross runt halsen. Och så ett gäng bruntungor på ST och ATG som lägger sig platta inför TV4s tablåer. Stå upp för sporten, spelet och samvaron, annars har ni till slut ingenting.

 6. Håller med Sola helt och hållet. Kan även Axevalla få tillbaka sin tisdag (favorit bana) så kan det börja likna 80-talet igen. Kan man sen få önska att V75 bara körs på lördagar med start kl. 14.30 då finns det möjligen en chans för travet. I dag frågar min omgivning är det V75 i dag? Jag trodde det bara var lördagar som gällde säger mina bekanta som sällan spelar på hästar men ändå känner till lite. Cola-Cola har provat lite olika smaker men det är originalet som de lever på, samma gäller V75.

 7. Og vedr. lørdag så er jeg helt enig med Thomas Uhrberg om, at 9 løb er perfekt.

  Det kunne være med følgende tidsplan:

  14.00 – 1. løb
  14.30 – 2. løb – V75 start
  14.53 – 3. løb
  15.16 – 4. løb
  15.39 – 5. løb – V4 start
  16.01 – 6. løb
  16.22 – 7. løb – DD start
  16.42 – 8. løb
  17.00 – 9. løb – Trio

  Spilleformer i alle løb: Vinder, plads og tvilling. Bort med trio i alle løb. Satse på en ”supertrio” i sidste løb med mindst 5. kr pr kombination.

 8. Kan tänka mig att ”förslaget” är av den sort man ”inte kan tacka nej till”.

  Orkar i övrigt inte engagera mig i Solvallas öde längre, om det är ok för alla aktiva hur banan behandlas så ska väl inte jag – en ynka f d publik – motsätta mig det.
  Det är ju deras banor. Jag kan alltid göra något annat.

  Men nej, nollåttorna kommer inte att åka dit på söndagarna och nej, ”familjer” är ingen het målgrupp när det gäller Solvalla. Skarplöth kan ju ta med sig sin familj dit varje söndag.

 9. Solvalla har tävlingsdagar där man inte ens kommer upp i 1000 st på publikplats. Då snackar vi om ett upptagningsområde där det bor uppemot 2 miljoner människor! Fattar man inte att något är fundamentalt fel i upplägget av tävlingsschema och tävlingsdagar utifrån denna bakgrund så ska man inte sitta på ledande befattningar inom travsporten. Jag gick ofta på Solvalla på 1990-talet och skulle ge mycket för att än en gång få uppleva promenaden från Rissne tunnelbanestation, höra ljudet från tävlingarna och komma till en vanlig onsdagstävling med 4000-5000 i publiken. Sitta på ”målläktaren” och jobba in mer eller mindre realistiska spel. Det är andra tider nu i samband med digitaliseringen av samhället, men travsportens företrädare behöver ju inte aktivt understödja demonteringen av travet som publiksport med en lång rad av felbeslut.

  • Tyvärr en svunnen tid. Det fanns ingen större än att gå på Solvalla, julafton en gång i veckan.
   Sorgligt att travet som arenasport är död. Frågan är om det går att få liv i det igen? Självklart inte med galenskapen med saxbanor som jag först trodde var ett dåligt aprilskämt.
   Travet har ett jätteproblem i att ATG tagit överhanden och gjort travet till ett spel och inte en sport. Sporten och aktiva skapar spel och inte tvärtom.

 10. Hej, jag har varit hästägare sedan -80 talet och kan väl klassas som en ”travnörd” då travet har varit en självklar del i min vardag, utan att jag för den skull har varit praktiskt involverad kring träning och tävling av travhästar. Nu har inga hästar i Sverige längre och går på Valla så sällan som möjligt då dessa besök gör mig både ledsen och förbannad. De som under det senaste decenniet har styrt travet och nu sitter på styrande poster verkar faktisk vara ganska ointresserade av det som en gång lockade mig och många andra till att bli nyfikna och sålda på travsporten.
  Tyvärr så tror jag tarvet snart är i samma fålla som galoppen, ett fåtal storhästägare som turas att vinna de stora loppen med samma kuskar och tränare som duellerar med varandra. Fullständigt ointressant och dessutom kommer spelandet att minska drastiskt. Dina förslag på förändringar är bra och borde vara självklara även för de personer som har till uppgift att värna och utveckla travet i Sverige.

 11. @Berra från Valla.

  Fredagar är en iskall kväll för trav i Sundsvall. ( Egentligen iskall överallt? )

  Det var när Bergsåker bytte från torsdag till fredag som huvudsaklig ”fast travdag” som publikraset startade.

  Fredagarna fick helt enkelt aldrig något fäste.

  Att onsdagar med Xpress heller aldrig slog publikmässigt på Bergsåker var helt givet såklart.

  Även om man måste ”dela” torsdagarna med Åby så är det ändå ett bättre förslag än att ha fredag som fast dag.

 12. Det är samma med mig, jag står verkligen och väger om jag ska hålla på travspel. Jag tycker om djuren, spelet, spänningen, statistiken och folket. Men vad är fel då? Går det att låta bli att inte låta som en gnällig gammal gubbe när mina åsikter skall presenteras:
  – har ni varit med om en sämre atg website?
  – som dessutom är ny för att den gamle strulade! Denna strular nog mer.
  – Winnie?!!
  – virtuell racing?
  – start V75 kl 1620? Varför?
  – kundsupport, jag frågade varför inte kameran står placerad parallellt med målet, nä för där sitter målkameran….
  – + 100 tals döskallesvar
  Till sist…en sådan fantastisk sport slarvas bort så, nä, kör hårt med andelshästar så kommer publiken också.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar