Det känns som om han alltid har stått där i hörnrummet precis som farmors moraklocka gjorde. Evigt tickande, säkerheten själv. Tickandet som till slut blir en vana, man hör det inte ens.

Så är det med Stefan Söderkvist. Han finns där ständigt och jämnt, en hygglig karl som aldrig gjorde något större väsen av sig, men som alltid går att lita på.Stefan Söderkvist efter E3-vinst

Vissa rår inte tidens tand på. Stefan är en sådan, pålitlig som den där moraklockan. Han gör sällan bort sig, sällan några högljudda utspel, lojal som få. Därför var det kanske lite överraskande att Söderkvist drog till med en segergest. Om än lite i skymundan, men ändå…

Idag vann Stefan alltså E3-finalen med Donatello Sisu. En miljoner kronor i förstapris. Visst är det värt en glädjeyttring, eller hur? Det är inte så ofta en kusk vinner ett miljonlopp. Inte ens om man, som Stefan, har varit med sen urminnes tider.

Tillåt mig vara lite extra personlig: jag unnar av hela mitt hjärta Stefan Söderkvist en sådan här storseger.

När Stefan vann Hugo Åbergs Memorial med Fridhems Ambra 1999 var det också en miljon i förstapris. Och eftersom tidens tand också påverkar värdet på våra pengar, var det naturligtvis en större ekonomisk framgång. Liksom segern med Noras Bean i Gran Premio Continentale i Bologna 2009. Då var det också en miljon i prispengar. I varje fall i runda slängar. Runt en miljon var det också när Stefan och Noras Bean vann Nationernas Pris i Milano 2011.

Att det sen dröjde ett bra tag innan ägarna fick ut prispengarna  från Milano är en annan femma.

En annan av Stefan Söderkvists storsegrar jag minns på rak arm är den med Mad Marke i Stochampionatet 2006. Den gången var det 850.000 kronor i förstapris.Admir Zukanoiv jublar

För Admir Zukanovic var dagens seger den allra största hittills i hans korta tränarkarriär. Admir fick en otacksam uppgift när han mer eller mindre tvingades ta över ansvaret för stall Dencos hästar efter ägarens skilsmässa med Veijo Heiskanen.

Många har ifrågasatt Zukanovic. Han har dock inte lyssnat på skitsnacket utan istället jobbat på och under de senaste månaderna har framgångarna kommit. Med dagens seger som rosen på tårtan.

Snyggt jobbat, helt enkelt.

Stefan Söderkvist blir 60 nästa år. Hasse Strömberg är några år äldre. Då är han inne i sin bästa period under hela karriären. Framför allt tack vare storstjärnan On Track Piraten. Men det finns andra hästar i stallet som också bidrar. En av dom är dagens E3-vinnare Unique June som efter en sådan där patenterad Örjan-körning lyckades fånga in Zahara Goj i det allra sista steget.

Unique June hade vunnit ett lopp och tjänat 160.000 kronor innan dagens final. Nu har hon vunnit två lopp och sprungit in 1.160.000 kronor.Mimmi och Kenneth

Visst är det smått overkligt?

Till sist: Mimmi Elfstrand har en talangfull travare i Imperator. Tyvärr stoppas han ofta av halsproblem. Idag verkade det dock inte som om femåringen led av några krämpor när han efter en väl avvägd körning av Kenneth Haugstad vann den fjärde V75-avdelningen.

LP

Bilder: Kanal 75.

4 KOMMENTARER

 1. Detta var roligt Admir jag gratulerar.
  Hårt arbete ska löna sig.
  Just som jag tappat hoppet efter förra helgen .

  Tänkte på detta förut i min spelaffär finns det två gäng det ena närmar sig 70 och det andra närmar sig 60. Sen finns det inget ???

  Ungdomen som tittar in lirar på Oddset ,, tror travet får bekymmer om ett par år.

 2. Helt riktigt, finns ingen i svensk travsport som jag unnar denna sortens storsegrar mer än till Stefan Söderkvist. En sådan gentleman och sant föredöme för sporten får man leta efter. Stefan är en man med det rätta virket. Ärlig, trevlig och ofta med ett leende på läpparna. Och aldrig att han offrar hästar för sin egen framgång skull.

  Stort grattis Stefan!!

 3. Blir alltid lika glad över att finna gentlemannen Söderkvist överst i prislistan. Han är nog en av våra mest omtyckta aktiva – inte minst bland alla amatörer som han gläder med att fixa matlappar åt, även med ”omöjliga” fall. Roligt att han fick en storloppsseger igen, det var ett tag sedan senast!

  Kul även för ambitiöse Adde och för stall Denco, vars hårda satsning fick en välförtjänt delåterbetalning. Och till sist var det på tiden att Åby fick en storloppsseger (i väntan på att Bergh kommer att förbättra den statistiken ytterligare). Det var nog lika eftertraktat som en ny banveterinär…

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar