Att travsporten är en tilldragelse som engagerar, pulserar, rör om och som det finns tusen och åter tusen åsikter kring är ingen nyhet. Fråga till exempel bara ST:s Generalsekreterare Johan Lindberg och övriga på Svensk Travsport…

Och som jag skrev i går. Det är i grunden ljuvligt, är det inte?

Det finns – tack och lov, och jag och Lennart gör, möjligen på gott och ont, vad vi kan för att hålla vår kära hjärtefråga puttrande – liksom alltid något att förtälja.
Alltid något att debattera, att dryfta, att surra om, ja är det inte vilken rackare vi ska spika på veckans V75:a så är det framtidens hästägande eller hur många startande det högst ska vara i ett storlopp. 1609 eller 1640, 14.30 eller 16.20 eller vilken effekt den förbaskade jänkarvagnen egentligen har.

Eller bara kort och gott – vilken travhäst som är den absolut bäste som finns på detta jordklot just nu.

Ja, just detta möjligen banala ämne, som vi ju på denna sida har roat oss med
under de sista dagarna. Visst, det kan som sagt te sig som en lite futtig diskussion, men vadå?

Dels är det väl ibland ganska befriande och till och med välgörande att kliva in på den nivån, in i den oskyldiga bubblan. Dels är det väl på något sätt, när vi kokar ner hela travsporten i en enda skål – just det allting till syvende och sist handlar om.

VEM är bäst?
Och att dryfta kring detta.

6-nuncio-mal-lj-jpg-556212Lennart Persson hävdar till exempel att Nuncio just nu inte bara är Sveriges utan troligen också världens bästa häst. Att Stefan Melanders femåring kommer att krossa den oefterhärmlige och omåttligt fantastiske Bold Eagle i ett kommande Prix d’Amérique.
Själv är jag inte alls lika säker … på att Nuncio ens är bäst i Sverige!
Jag vill nog allt se honom, med likvärdiga löpningsförlopp och med båda i toppform, stå emot en viss Delicious U.S. först innan jag skriver under på det. Jag inbillar mig nämligen att Stefan Melander superhäst inte kommer att mäkta med det.

delicious-u-s-och-orjan-kihlstrom-efter-arspermiaren-pa-bollnastravet-534002

Så där har det lite grann hållit på under de senaste dagarna. Med folk engagerade på både korsen och tvärsen.

Och jag kan därför bara älska – fullkomligt och villkorslöst – det faktum att Bold Eagles ägare Pierre Pilarski nu också gett sig in i diskussionen.
Under morgontimmarna denna augustilördag dök det nämligen upp ett mejl i min inbox; från just denne trivsamme och sympatiske fransman, ofta med glimten i ögat.
Där han (med viss reservation för googles översättning) skriver följande:

”Goddag min herre,

Jag har nu tagit del av artikeln där du (förvisso Lennart i just det fallet, men likväl) annonserar att Nuncio redan nu har vunnit Prix d’Amérique 2017. Jag är därför tacksam om du vill vara vänlig och gratulera Mr Melander från mig – eftersom jag vann loppet 2016 vet jag vilket svårt och tufft lopp det är att ta hem.

När vi nu tacksamt är medvetna om att det inte kommer att finnas möjlighet att upprepa denna bedrift får vi nu helt enkelt bara hoppas att vi inte kommer att bli alltför förlöjligade när vi möts.

Återigen, tack för att vi blev informerade i detta ärende.

Sportsliga hälsningar
Pierre Pilarski

(ägare till Bold Eagle)”

Henrik Ingvarsson

12 KOMMENTARER

 1. Kul, vilken skön snubbe 🙂
  Bara för det önskar jag honom stor framgång i PdA, d v s att han kommer tvåa. Eventuellt trea.

  När det gäller diskussionerna/tron/förhoppningarna om Nuncio vs Delicious kan jag inte välja, men om jag absolut måste så blir det nog ändå lilla superdamen.

 2. Nog är det lite magstarkt att utnämna Nuncio eller Delicous US som PdA vinnare utan att de ens har gått ett lopp över 2.600. En sak är att åka snyltrygg på sin stallkompis som han fick göra i Sprintermästaren och Jubileumspokalen med kamraten tryckande i våldsamt tempo. Och dom som inte tycker 10.8 första varvet för att sedan börja trycka upp tempot ytterligare på bortre långan är normal styrning vet inget om trav. Det händer normalt aldrig.

  Kan nog tycka att Bold Eagle har ett litet övertag. Han har trots allt vunnit loppet. Chapeau!

  Det är nog mer upp till de andra att visa att dom kan. N´est ce pas? Jag minns när Scarlet Knight, enligt dåtidens svenska tipsters världens bästa häst, vinnare av Hambletonian och dricks, som skulle slå en båge på motståndet i Paris. Har han kommit mål ännu?

 3. Tror att Melander tog Scarlet Knights förlust i P d´A med fattning. Däremot är han väl fortfarande sur för att han inte fått segerbucklan efter Gigant Neos vinst den gången?

  För övrigt är det kanske värt att ur minnenas garderob dra fram Scarlet Knights andraplats i monté i självaste Prix de Cornulier veckan innan P. d´A ? Kanske inte så underligt att han var lite sliten efter det?

  T.o.m. SVT Sport tyckte att Scarlet Knights montéprestation var så bra att den var värd att skriva om.

  http://www.svt.se/sport/artikel/scarlet-knight-skrev-travhistoria/

  • Ja, familjen Gallier är en sort för sig. Dom tränade Jaggen och vann PdA, men han blev senare diskad för doping. Det gav Gigant Neo förstaplatsen.

   Galliers leasade hästen men ägarinnan fick inte besöka honom. Efter en domstoluppgörelse fick hon träffa honom en gång i månaden och inte ge honom godsaker. Dom över 42 miljoner i insprungna pengar hamnade hos Gallier. Dom ville även vara med om avelspengarna trots att det inte ingick i avtalet. Nya domstolsbesök.

   Tror Melander får vänta på sin buckla. Det visade sig ju att den C vitamin som Jaggen fick innan loppet var kontaminerad och gav dopingmarkörer. Stort skadestånd från tillverkaren av vitaminerna till Gallier. Han anser nog därför att det är hans buckla!

 4. Jack,

  Det kan väldigt möjligt visa sig vara magstarkt, kanske är det totalt ute och cyklas här, men vill i alla fall för ordningens skull tillägga att Delicious satte världsrekord för femåriga och äldre ston på tusenmeters-bana när hon över lång distans vann Müllers på Jägersro ifjol. 1.12,1a/2.640 meter.

  Så är vi i fas med det i alla fall :).

  • Pardon. Mitt fel. Delicious är en fantastisk häst. Men det var inte mycket till lopp, Mullers. Och banan svinsnabb. Förringar inte hennes insats. Tvåan, Global Money, 12,2 och trea var Obi Wan. Och Bronsdivisionen vanns den dagen på 12,2 av Takethem. Dansgolv.

   Nuncio och Delicious kan naturligtvis vinna Pda. NOT. Inte så länge Bold Eagle är på startlinjen…

 5. Om Nuncio inte får något oförutsatt problem med kolstybben Vincennes, vilket han inte borde få tack vare hans långa steg, och är 100% kurant så slår han alla hästar det pratas om, även över 2700 meter. Det ska bli intressant att se honom starta över 2640 en eller två gånger i Sverige innan Melander tar honom till Frankrike.

 6. kommer att bli underbart att åka till paris (korkar upp champagnen redan nu) när NUNCIO tar skalpen på den redan skallige franska örnen och saken är ju den att fransmännen kommer att göra honom till megafavorit på vinnarspelet ”och man tackar för det” låt dom spela ner han till 1,25 vem bryr sig då melanders häst kommer att vändainochut på övriga vet att det är mkt långt till slutet på januari och att trav är trav samt att inga träd växer sällan till himlen men i det här fallet så har dom att göra med en häst”NUNCIO” som jag tror är bättre en skälvaste varenne som får ursäkta här och med Örjan bakom (bäst i världen) gör knappast saken sämre håller stenhårt på tarzans amris tror inte jag sett en värre kuse har sett 31raka elitloppp

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar