En tuff inledning, sen en fin position. Egentligen spelade det nog ingen roll. Nuncio bryr sig inte om hur loppen körs. Han springer i sin makliga stil, lite lugnt, obesvärat. När det sen skall avgöras så gör han det så enkelt, så avslappnat, så imponerande.

Visst fanns det dom som trodde på Volstead, eller på Spartan Kronos. Dessa två lekte rommen av varandra, och då återstod bara Nuncio.Nuncio och Tarzan garvar ikapp - tz

Men vad som händer i loppen är egentligen helt betydelselöst. Nuncio är världens bästa travhäst. Åtminstone tills han ställs mot Bold Eagle.

Den mest framgångsrike kusken, den mest erfarne. Han vinner med den bästa hästen från det bästa spåret.

Stig H Johansson gjorde sitt jobb med Michelangelo Ås. Varken mer eller mindre.

Ändå hyllas Sig som en hjälte; i TV, av krönikörer och på sociala medier.

Det visar hur stor Stig H Johansson är.

Kanske är det så, eller snarare troligen, att travsporten allt för mycket saknar en sådan som Stig H Johansson? Därför glöms han heller aldrig bort.Stig H och Olle Goop

Inför ett lopp som inte många brydde sig om, en skum måndagskväll på Mantorp, fick jag en vink från en god vän:

”Redén är väldigt nöjd med Bostonz Credit”.

En värdefull information då. Bostonz Credit slog Robert Berghs topphäst Global Money. Hur lätt som helst den gången.

Nu fanns det inte pengar att tjäna, spelmässigt alltså, på Mantorp. Idag blev det bättre när Bostonz Credit vann den femte V75-avdelningen till drygt tio gånger i odds – och bara V75-streckad på tio procent.

Det här var en travkväll som gick att ta på, även om man följer loppen 40 mil ifrån Solvalla. I min soffa kände jag den stämning som vissa travdagar sprider, den stämning som höjer pulsen – rejält. Och det är ju så ATG:s vd Hasse Skarplöth vill ha det. Vi skall må bra framför tv-rutorna.

Nuncio i alla ära, ändå var duellen mellan Anna Mix och Some Summit något alldeles extra. Två ston som stred sida vid sida under hela slutvarvet, två ston som tillhör de bästa i världen.Sofia Aronsson efter Anna Mix Ax

Egentligen var de lite synd att de inte fick dela på segern. Nu vann Anna Mix med minsta möjliga marginal.

Många blev förvånade över den prestation som Anna Mix svarade för. De som har sett några av hennes lopp i Frankrike vet att hon är så här bra, så här tapper, så här stark.

Däremot verkade Anna Mix lite less när Sofia Aronsson tog över träningen, Både på sin ägare/tränare Franck Leblanc och på kusken Pierre Vercruysse. Utan tvekan har Anna Mix gått en ny vår till mötes i Västergötland.

Därför finns det väl ingen anledning för Leblanc att ta hem sitt sto till Frankrike igen?

Till sist: Kevin Oscarsson skötte sina kort perfekt när han gjorde debut i de riktigt stora sammanhangen. Kevin körde ett snyggt lopp med Explosive de Vie och det gav andraplatsen bakom Nuncio i Jubileumspokalen. Men varför, varför snåskala i det här loppet? Nu tjänade Oscarssons häst 400.000 kronor. Visst borde det ha varit en halv miljon, halva förstapriset alltså?

LP

17 KOMMENTARER

 1. Underbar sport ikväll och Solvalla var både värda ett bättre väder och större publik men tyvärr pekar siffrorna rakt ner i källaren om man jämför med för 3 år sedan….som väntat dock.

  2013
  Oms: 68 942 925 kr
  Publik: 10 227 personer

  2016
  Oms: 55 013 083 kr
  Publik: 4 857 personer

 2. Att Volsted offras var väntat. Hade Lugauer varit tvåa knappt slagen hade man skrikit om stallkörning. Nuncio var dock överlägsen och ska hyllas som den fantastiska individ han är. Vilket år 2017 kan bli.

 3. Det underlättar ju onekligen att vara ” Världens bästa häst” när man har stallkamrater som bäddar för segern, mycket fult och ovärdigt av Björn Goop. Nu tror jag ju inte på allvar att det spelade någon större roll för utgången av loppet, Nuncio var nog bara bäst för dagen. Men inte kördes Vollstead för bästa möjliga placeringen, men så löd väl säkert inte instruktionerna från Tarzan heller, inte första gången vi ser exempel på det.

 4. Några här som behöver se om loppet, tydligen. Det fanns inget ”fult och ovärdigt” med Björns körning, han hamnade i tredjespår från sitt dåliga sjundespår – men ni menar alltså att han skulle backat längst bak därifrån? Ja, det hade ju verkligen varit att köra för bästa placering men en så bra häst som Volstead, ni måste skämta.

  I dödens börjar han inte pressa på ledaren förrän på bortre lång sista varvet, ser inget konstigt med det. Spartan hade klarat det om han inte haft en sämre dag. Det är väl tävling eller?
  Nej, denna gång är ni fel ute.

  • Vad gick första 1500 på? 10,2 sa Tarzan. Ingen press där inte! Eller ……
   Inte första gången hjälpryttarna offras.

 5. Nuncio är grym, men fick allt i halsen denna gång. Ivrigt understödd av Björn Goop. Jag är så jävla trött på Tarzans 2-3-4 st hästar i samma lopp, och är också jävligt trött på kuskarnas ”nä jag fick inga körorder innan loppet” i segerintervjuerna efter loppen. Självklart så pratar tränare och kuskar om eventuellt upplägg i loppen, varför ska det hymlas så in i helvete om detta?

 6. Förstår inte varför alla hyllar Kevin Oscarssons styrning . Vad skulle han göra annorlunda mot detta gänget? Han gjorde de han skulle spets och släpp och turlig lucka. Vad hade ni sagt om han blivit fast bakom spartan?

 7. En annan reflektion är att 10 av 12 hästar i Sveriges största lopp för 5 åriga hästar är födda utomlands. De två som var med slutade sist och 3:a från slutet.

  Ingen ur fjolårets derbyfält deltog. Flera av dem har inte ens lämnat stallet hittills i år. Tillsammans har de sprungit in ca 1,5 miljoner hittils i år varav ca 1 miljon via prisplaceringar i franska lopp under vintermeetinget. Ingen av dem har rosat marknaden under den svenska våren/sommaren.

  Vad säger detta om Svensk travsport egentligen? Det är inget undantag, i Elitloppet var Royal Fighter den enda svenskfödda som tog sig till final (näst sist i finalen). Var är de svenskfödda unghäststjärnorna? Är det svensk uppfödning som inte räcker till eller den svenska unghästcirkusen knäcker ALLA unghästar. En oroväckande utveckling.

 8. Detta ständiga ältande om hjälpkuskar och stallkörningar lär aldrig försvinna. Att förvänta sig att BG kör för bästa placering och riskerar Tarzans vrede är bara naivt. Överhuvudtaget ser BG främst till den egna plånboken och inget annat. Samma sak med styrningarna åt Souloy, BG lär köra in kanske uppemot 8-10 miljoner totalt under ett år åt FS inkluderat kommande vintermeeting i Frankrike och då riskerar han inget som kan irritera FS i form av åsikter om skor m.m.

  Även i Frankrike har de större tränarna ibland flera hästar i samma lopp, problemet med Tarzans hästar är att han äger alla själv. Den tränare i Frankrike som ständigt sätter i system att offra hästar i större lopp lär tappa hästägare. Någon enkel lösning finns inte och en sådan måste i så fall initieras från ST. BG/ÖK/EA m.fl är egna företagare och vill givetvis vinstmaximera.

  • På vilket sätt skulle BG dra på sig Tarzans vrede genom att köra för bästa placering med en så bra häst som Volstead, menar du? Tarzan äger ju båda. Hingstar dessutom. Om Nuncio inte funkar är det ju bättre att båda kommer på en bra placering eller Volstead vinner, än att den ena är rökt/”offras” och den andra förhoppningsvis får bra pengar. Det var ju inte precis Brunte-klass på övriga hästar i loppet, varav alla längre bak i fältet tjänade på det höga tempot.

   Ser ingen logik i att någon skulle vilja eller våga ta en sådan risk, det är ett resonemang som bygger på att man redan vet hur det gick.

   Stallkörning som generell fråga bör ST ta tag i, men de har ju inga fötter att sätta ner.

 9. Spartan var slak 900kvar, borde inte Björn sett det som satt en halv meter ifrån?? Utan fortsätter o trycka järnet i 500 meter till.
  Verkar lite ur balans det gode Björn. Sandlådenivå i Lördags när han tjuvsvara Uhrberg med Takethem med en blöt häst i hämnd från heat 1 åby stora. Låg nivå, synd om hästen.

 10. Travet är verkligen ”jätte kul” o följa numera…

  Auktioner: endast ett fåtal personer har råd med dom dyraste hästarna vilket innebär att dessa hamnar hos ett fåtal tränare. Som tur är så säger inte prislappen allt om hästens karriär.

  Kuskar: några få vinner dom största loppen o dominerar totalt. Dessutom kör nästan samma kuskar snart vartenda av dom större loppen i Sverige med V75 o uppåt.

  Tränare: ett 10 tal tränare har snart alla dom bästa hästarna o vinner alla lopp på V75 o uppåt. Då o då smäller sig en mindre tränare in o förgyller tillvaron.

  ATG: struntar fullständigt i vad Trav folk tycker o kör sitt eget race med bla start tid för V75.

  ST: vågar inte stöta sig med ATG o står vackert med mössan i handen…

  Trav media: fortsätter med sitt Nord Koreanska stuk o rapporterar bara om det positiva…

  Är det verkligen så svårt o förstå varför travet har vikande intresse?
  Nä, det var bättre förr eller iaf för 5-10 år sedan.

 11. Nej, vet ni vad! Det spelar ingen roll hur loppet hade blivit kört igår, Nuncio hade lika gärna kunnat gå i tredjespår som han gjorde i Elitloppet hela vägen och ändå vunnit. Att sitta och skriva om stallkörning hit och stallkörning dit är bara att ta fokus ifrån den fantastiska häst som Nuncio faktiskt är! Hylla istället hästen, för det är han värd med tanke på vilka fruktansvärda prestationer han gör gång efter varannan.

  Och visst, ta bort Tarzans 3-4 hästar ur varje lopp, men då är det lika många färre till start – kul! Han tar inte heller platser av andra, för de gånger som han på Solvalla har ett par hästar till start i samma lopp är de ändå inte fulla.

  Att komma och säga att svenska hästar ”knäcks” är knappast anledningen till att ingen av derbyfinalisterna var med. De räcker helt enkelt inte, den svenska aveln är för vek. De amerikanska hästarna som nu kommer hit och hämtar pengar har tävlat sen de var två och det är dem som tjänar mest.

 12. Den Svenska aveln står naturligtvis och faller med prispengarna, svårare är det inte.
  Och prismedel går i dag till kostnaderna för spelet, inte till hästarna.
  1080 miljoner kostade ATG år 2015, 2016 lär det hamna på 1300 gissningsvis.
  Medans prismedel är 750 miljoner (typ)

  Varje tv-tittare som ATG svänger sig med att ha ökat med, kostar fruktansvärda summor, och det är fullständigt tydligt att antingen är tv-tittarsiffrorna lite lika adekvata som publiksiffrorna, men det vi VET är att omsättningen INTE ökar .

  Således, varför så viktigt med tv-tittarna?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar