Att fransmannen Fabrice Souloy är en fantastisk travtränare med rent otroliga resultat och med lika rent otroliga hästar råder det ingen tvekan om. Därom velar väl ingen. Att han måste ha en alldeles extra touch och något lika mycket alldeles väldans flinkra fingrar med hästar. Något speciellt, något extra till kunskap.
Under lördagen vann han alltså till exempel Åby Stora Pris för andra gången, och killen har väl klippt de flesta lopp som går att plocka hem. Varken så mycket mer eller mindre.

Blir jag någonsin varm i hjärtat när hans hästar vinner?
Om jag ska vara ärlig? Och ni får ursäkta, men jag måste.
Aldrig någonsin. Och det står jag för.

Fabrice Souloy tycks utgå från en egen moral. Ett eget regelverk, ett som alltid ska passa hans näsa. Ett tänk, en inställning som om det inte gynnar fransmannen och hans hästar så bekommer det honom inte, det är kort och gott bara att strunta i vilket.
Och det, just det, kan vara bland det värsta jag vet. Det att aldrig visa omgivningen hänsyn, respekt, det att bara tänka på sig själv i alla lägen. Det som passar just ens egna intressen i just den stunden.

Att han en gång i tiden hotade en före detta kollega på den tidning jag då jobbade för, efter ingenting annat än en väl underbyggd och helt korrekt artikel i samband med ett anaboladopingfall, är en sak. Att han via sms och mejl i omgångar meddelade vad han skulle göra med hen och vad som skulle kunna hända; ja alla kan göra misstag och särskilt om det skulle vara ungdomlig obetänksamhet och sedan visa en helt annan inställning i fortsättningen, ja då skulle det kunna må vara hänt. Och då pratar vi ändå rena mordhot.

Alla har rätt att göra fel. Och få fler chanser. Trots allvaret i just detta.

Men med Souloy. Som en trotsig tvååring jämt så länge han inte får sin vilja igenom. Om domarna blåser till hans nackdel, om han råkar få dåligt startspår, ja det givna numera är att han stryker sina hästar om det råkar stå en åtta på en boll, det kommer ju ändå nya chanser och nya inbjudningar från de (exempelvis)svenska storloppsarrangörerna. Nästa gång står de där igen, med samma öppna famnar. Det kvittar hur man beter sig.

Den här gången var det en skoanmälan som ”råkade” gå fel. Un Mec d’Heripre var anmäld med skor till båda heaten i Åby Stora, det var så det var sagt helt enkelt, men det är klart att det var värt en kaffeslant (1.500 kronor) att bryta mot en sådan enkel liten regel. Moral är som sagt ingenting som bekommer eller existerar i monsieur Souloys värld och till heat 2 var det plötsligt barfota runt om som gällde. Och en otroligt förbättrad, om det bara var av det skälet eller ej förtäljer ej historien, kunde hemföra det andra heatet. Dessutom kunde han tävla med samma balans till tredje loppet, då mot en stukad och på förhand i princip slagen Propulsion.aby-stora-pris-un-mec-d-herpipre-mal-jpg-555409

Återigen. Något eller några misstag kan alla göra. Och köpas. Men alltså – denna systematiska tänka på sig själv och skita i andra-inställning (där alla ställer upp för honom oavsett).

Un Mec d’Heripre vann Åby Stora Pris 2016. Det förhoppningsvis sista i sitt (heat)slag, ingenting av årets upplaga borgade egentligen för en fortsättning.

Och han gjorde det utan att en enda ven i hela kroppen reagerade.

_____

Ja, jag är gnällig idag, men det var lite en sådan dag – en sådan det känns som man i största allmänhet i princip bara vill förtränga och glömma.

Med en bankropp och ett underlag som fullkomligt fallerade trots inte alltför mycket regn. Man liksom satt mest och hade ont i magen – ”måtte hästarna stå upp i morgon”.v75-2-isor-haleryd-mal-jpg-555430

Med nya minussiffror såväl publik- som omsättningsmässigt.
Ett skiljeheat som agerade mer som skräck- än reklamfilm för löpningsformen i Åby Stora.

Plusfaktorer då?

Nadal Broline såklart. Som vann silverfinalen åkandes trots sitt rackiga läge.
Och Derbyhoppet Isor Håleryd (bilden); så lätt han gjorde det, så mycket han verkar ha i sig.

Henrik Ingvarsson

Foto: KANAL75

23 KOMMENTARER

 1. O så var hata Fs klubben igång igen…
  Inget om hästens prestation desto mera o vilken skitstövel fs är.
  Har man hört det förut?
  Det är tillåtet tycka vad man vill om Fs eller vem som dock när det ständigt upprepas av samma journalister/tränare blir det ungefär lika osmakligt som fs utmålas som.
  Grattis till Björn- Un Mec d’Heripre o ”skitstöveln” Fs !

 2. Skulle val naturligtvis ha tavlat med den balans som redogjorts for. Det var da synd pa allt regnade sa Propulsion kom bort i det ”hala vaglaget”. Men han kommer igen vanta bara.

 3. En annan fråga man ställer sig är ”varför alltid Åby”? Ledningar kommer och går, men samma vanmakt består. Ända sedan gamle borgmästaren orsakade att banan temporärt miste speltillståndet har det legat en negativ laddning kring Åby. Visst, man köpte sig goodwill med markförsäljning och ny modern stallösning, men stämningen är lika bystämmeaktig som alltid.

  Kanske trodde man att Åby med hjälp av Berghvärvningen tagit ett steg in i modern tid, men då steg veterinären fram ur kulissen som boven i bygdespelet. Fast igår, när det verkligen hade behövts en veterinär med pondus som blåste av skiten, då fortsatte förnedringen inför öppen ridå.

  Kanske skulle travet i Göteborg behöva sitt eget Bro Park, där man sökte sig bort från bystämningen i Mölndal och verkligen blev en storstadsbana? En ny multiarena tillsammans med nuvarande korpgaloppen på Hisingen någonstans långt bort från nuvarande förnedring kanske vore något att tänka på? Sälj hela Åbytomtmarken så är finansieringen i hamn!

 4. Vi har ju och har haft några svenska ”bara tänka på sig själv-tränare”. Dom brukar inte journalisterna och krönikörerna våga sig på.

 5. BB anmälan efter start på V 75 är en mycket alvarlig .

  Denna tränare pissar på V75 spelet med makthavarnas goda minne.

  Med Atgs reklampojke B Goop i vagnen ????

  Straff i dagens Sverige finns inte en ska tycka synd om förövaren ser likadant ut i hela samhället.

  Sen undrar makthavarna varför svenskarna flyr ifrån förorterna.

  Och speltorsken ( med sin 1000 lapp varje lördag) ifrån V 7an.

  • Saxat från AB:
   Björn Goop säger så här om det som inträffade på Åby:
   – Han frågade mig om det gick att köra barfota, ja, det går sa jag, men då måste du gå och berätta det, och så kommer du att få en böteslapp. Men han hade ju fått en ännu större böteslapp, och det hade varit en större skandal om han inte berättat något.

   Inte mycket till moral där inte.

 6. Bra beskrivet, känner inte heller den där glädjen när FS-tränade hästar vinner även om Un Mec är en fantastiskt fin häst som var väl värd segern och jag unnar BG att vinna ÅS.
  Inte ens när Your Highness vinner, som jag älskar, infinner sig glädjen. Påminns mest om sorgen jag kände den dagen jag hörde att hon skickades till en av de få tränare jag inte tål.
  Från en av de tränare jag verkligen gillar.

  Visst kan det vara orättvist att känna så, ändå gör jag det.

 7. Fantastisk sammanfattning!!//Men vi har haft och har några liknande tränare i Sverige som är av samma idéer//Felet i grunden ligger i vårt förbund(svagare än någonsin)som inte har styrkan(viljan-fegheten)att sätta ner foten.Man ger dem helt enkelt möjligheten att bete sig hur som helst till en kostnad av kaffe pengar och självklart utnyttjas detta.Ur detta perspektiv är Svensk travsport svagare än någonsin/.Noll trovärdighet och stor önskan att dom avgår/avsätts snarast möjligt.

 8. FS är en ohyggligt duktig tränare, det går inte att komma undan. Vi tycker alla olika om olika personligheter, det är så vi människor fungerar. Tur är väl det. Det möjliggör för klyschor att det finns någon för alla. Att man som travhästägare skickar över en lovande häst till Fs ser jag inga konstigheter med alls. Fs har med ärliga metoder lyckats höja ett flertal stjärnor till den yppersta eliten, varvid Your highness är det sista beviset på.

  Jag tror det är ett förakt och en rädsla över att han inte huserar i Sverige. Visst, har han gjort dumheter. Men det har även svenska tränare och kuskar gjort. Men vi känner dom bättre då vi möter dom nästan dagligen i intervjuer och lär känna dom.

  Tycker i stället att vi ska glädjas över deras gästspel, de internationella inslagen i svenska travtävlingar blir bara allt färre. Dessutom krymper intresset för svensk travsport i rasande fart just nu. Och om 5 år tror jag Björn G lämnar Sverige för fransk travsport.

  • ”Fs har med ärliga metoder…”
   Du verkar ha insyn i hans verksamhet.

   Finns ju rykten som säger motsatsen till det men som således alltså måste vara falska.
   Bra att du kom in här o klargjorde FS´s ärlighet.

  • Anders, visst har du rätt i att människor tycker olika om olika människor men för egen del kan jag lätt räkna upp händelser som förvandlat en odefinierbar känsla av att FS är osympatisk till ogillande eller ren avsky faktiskt. Rätt eller fel är det så jag känner. Annat än att fransk travsport har sämre djurskydd bryr jag mig inte om att han huserar i ett annat land.

   Tycker inte heller det är konstigt att ägare skickar sina hästar dit de tror att de får bäst resultat, men det avhåller inte mig som travintresserad att ha åsikter/känslor kring det. För åskådarna handlar ju travsport precis som all annan sport om känslor, där storloppen ofta ger oss de största kickarna. Såvida inte omständigheter gör att vi upplever smolk i bägaren. Det är bara så det är.

   Men grattis till dig och alla andra som kan glädjas fullt ut, det önskar jag att jag också kunde.

 9. Efter att i drygt 40 år följt travsporten så fattar jag fortfarande inte vem som bestämmer/har ansvaret för olika delar. ST/ATG/sportchefer är en enda sörja i termer av ansvar och bestämmande. Vem ska egentligen agera om en tränare tar för vana att stryka vid dåliga spår ? När det gäller starttider för V64/V75 osv är det ATG som har den exklusiva rollen att bestämma, är ST och banorna utan inflytande ?

  Känslan är att beslutsfattarna inom travsporten är ”syltryggar” helt utan ryggrad. Även media ( givetvis helt styrda av kanal 75) som bevakar travsporten brister i bevakning. Denna webbsida är väl den enda ( + Bengt Adielsson) som vågar ta upp kontroversiella frågor.

  En nyfiken fråga som ni kanske inte vill besvara är hur webben finansieras, den lilla reklam som ni har kan knappast täcka kostnader för arbete m.m. Har ni bidrag från ATG eller ST för ert arbete ? Den bild jag får är att många inom travsporten läser webben och ibland dyker ju också inlägg upp från berörda.

 10. Jag upptäckte FS i början av hans karriär när han i en intervju sa att han köpt två amerikanska tvååringar för att ”träna på”. Lära sig om den rasen, kolla begränsningar och styrkor. Han var inte gammal då. Att man blivit beskylld för fuffens är ju vanligt. Både Bergh och Hultman har ex, dömts till avstängning och fråntagandet av förstapris p.g.a. doping i Frankrike utan att man påminns senare om det ständigt och jämt(Hultmans Prix d’Amérique t.ex.) Att FS är en buffel och blir förbannad på journalister är han ju inte ensam om, minns Åke Svanstedt som under senare delen av sin svenska karriär vägrade att tala med vare sig TV4, Kanal 75 eller Travronden. Och att man rycker dojorna efter att ha känt att banan är i uselt skick i första försöket(kanske i samråd med BG)är ju synnerligen professionellt. Dock har jag också svårt för hans personlighet. En tröst är att FS är likadan mot de franska journalisterna här i Frankrike; knepigt, dryg och obekväm. Men det är en jäkla hästkarl.

 11. Moule. Har du bevis för att använder sig av oärliga metoder? Nej, då är det bara tomt kärringsnack. Är man inte fälld ska man betraktas som oskyldig. En mycket enkel devis att följa om man förespråkar demokratin.

 12. Är det ingen som såg att Fs bytte huvudlag på hästen efter försök 1?! Kan ha spelat minst lika stor roll som att rycka skorna, då hästen fick ett helt annat tävlingsfokus.Berättade han det för spelarna innan han gjorde detta? ”Alla” är så fokuserade på barfotakörningens eventuella aspekter att man ”glömmer” allt annat som påverkar en hästs prestation. I övrigt håller jag med ”Ludde”. Hur svårt kan de vara att kolla hästarnas hovar innan loppet? Kommer du med hovbeslag i defileringsvolten som ej rapporterats in enligt reglerna så får du inte vara med i loppet! Jag kan lova er att tränarna ”skärper” till sig väldigt fort.

 13. Mycket bra! Har aldrig förstått varför all svenska storloppsarrangörer står med mössan i hand när det gäller Souloy. Sluta bjuda in honom!!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar