Som skrivande journalist får man både nu och då och när man samtalar med folk och fä i branschen och ja även utanför den … sagt till sig att: ”det där borde du skriva om”. ”Ni som har möjlighet att påverka…”.

(Och i samma ögonblick som de orden yppas från någon så tappar man oftast all lust till just det. Av flera olika skäl. Även om man så precis själv tänkt tanken att göra det. Att skriva just det).

Och det de de allra flesta bett en att ”skriva om” det senaste året, och med väldigt jämna mellanrum är … rissel rassel rossel och alla trumvirvlar som finns … just det: den senarelagda starttiden för V75!

Utan minsta konkurrens är det just den saken.
”Jag är orolig för lördagarna”. ”Mina hästägare åker inte ens längre på V75”. ”Det här är en fara för travsporten på sikt”.
Senast i går uttalade sig Svante Båth i Travronden saker som: ”Jag vet faktiskt inte hur länge man orkar och lyckas övertala kuskarna att åka” och ”det här inkräktar på allas familjeliv”.

När jag själv i går för första gången på länge på twitter lade ut några ord om det hela i någon slags frustration fick jag stort, stort gensvar, större än kring någonting annat man nån gång råkar dela med sig av.

Ja, jag kan med gott samvete och utan att ta i det minsta: hela branschen håller på att spricka av frustration kring det här.

Och. Såklart i synnerhet när samtidigt publiken minskar, som vi i vår podcast i veckan redovisade: under året totalt med drygt 11 procent och under sommarmånaderna maj, juni, juli och augusti hittills med totalt cirka 10.000 åskådare.

När dessutom omsättningen just nu hackar och det inte finns någon som helst möjlighet att jämföra eller härleda någon eventuell tidigare omsättningsökning till just det där med starttiden … ja då är det lätt att förstå ilskan och frustrationen.

Och till och med Robert Bergh har nu svängt i frågan. I går skrev han i sin krönika i Expressen:
”Det kom ett positivt besked från Östersundstravet i veckan. De har beslutat sig för att ta bort sin variant av Midnattstravet och återgå till den ordinarie V75-tiden nästa år och det tycker jag är bra. Skulle vi också få tillbaka den tidigare starttiden på V75, 14.30, blir det ännu bättre. Då kan publiken börja skapa folkfester på banorna igen”.fornaboda-publik-jpg-548608

Ganska oväntat med tanke på att han för ett år bland annat skrev följande på sin egen blogg: ”För mig känns det jävligt bra! Jag tror stenhårt på det här. Vi är och ska vara en professionell sport och vi borde få mer plats i idrottens finrum men ibland blir det rent pinsamt att höra och läsa om våra egna aktiva uttala sig, ja om det här med 1,5 timme senare V75-tävlingar så var en aktiv bekymrad för att vissa kuskar hade små barn hemma som man missade att träffa några timmar på lördagkvällen”.

Nu verkar som sagt även Bergh ha ändrat åsikt om när det gäller V75:s starttid, och vill ha tillbaka 14.30 istället för 16.20.

Och återigen: jag tror aldrig jag har stött på någon aspekt eller fråga i travsporten som så många människor i och kring den är så överens om.
Faktiskt mår så kymigt kring.

Så då så. Eller?
För inte råder det väl någon prestige kring det här?

Henrik Ingvarsson

Foton: KANAL75

15 KOMMENTARER

 1. Klart det råder prestige i frågan! Det råder prestige i allt ATG levererar. De har ju ökat tittarsiffrorna på sammandraget och det är tydligen deras mål. Att analysera vad det kan bero på ligger inte i deras intresse. De skiter i vad spelarna och de aktiva tycker. Om de brytt sig det minsta hade det gjorts en ordentlig kundundersökning för länge sen.

  Men Bergharn har ju gräddfilen in till ST, så låt oss hoppas att om inget annat kan påverka, så kan han.

 2. Det är fornaboda på bilden och inte Östersund som du skriver om. Men du kanske syftade på ”folkfest”. Finns det någon fotograf till bilden? Eller site du tagit den från.

 3. Men ATG hävdar ju att spelet ökat sedan ändringen eller är det inte så längre? Varenda gång ämnet kommer upp hänvisar ju Skarplöth till ökad omsättning och då blir man ju tyst eftersom det i slutändan ska ge oss mer i prispengar… om alla andra intäkter, banpublik, arbetsvillkor osv blivit sämre OCH dessutom spelet så är det väl inget att vänta på…?

 4. Men det här med ökad omsättning är förbi, varför inser man inte det? Spelmarknaden har förändrats och tåget har gått för länge sen. Kvar på perrongen står Ljungkvist och väntar. Justeringar vad gäller spelavdragen borde gjorts för år sedan, nu är det för sent. Finns inte många kvar som vill spela på trav med hutlösa spelavdrag på 30-40%. Som om inte det räckte till så lanserar man Boost med 50% spelavdrag, precis som det inte räckte med 35% på v75, här ska dubbelbeskattas.

  Radpriset på v75 detsamma som på 90-talet.

  Spel på trav är förbi. Det är år 2016. Nu följer en långsam nedgång till Italienfall i takt med att kepsgubbarna går ur tid

 5. Åter igen, 14:00 – 17:00 från den 15/5 – 15/9 för publiken och familjen på banorna, sedan får tränarna och skötarna ha åsikter om övriga delar av året, det är deras arbete som berörs.Själv tittar jag på TV den perioden. Som det är nu åker jag endast på lunchtrav på hemmabanan, ensam.

 6. Är det 2016? Regn utlovat på Åby idag och banpersonalen kan inte göra sitt jobb. Här leks det med våra spelpengar på ett sätt som är oacceptablet. Har spelat och varit på trav och varit hästägare sedan 1965 men som det sköts nu får det vara slut när min nuvarande häst har gjort sitt. Går inte ens på V75 på min hemmabana numera pga av den sena starttiden trots att jag bara har 4 mil dit.

 7. Det jag skriver nu är kanske fel men de som jobbar runt sändningarna är ju rätt många och de måste ju påverkas också. I dag var sista loppet utsatt till kl. 19,48 på Åby (blev ännu senare p g a dålig bana) och under tiden och samtidigt/senare tävlar de på Mantorp med sista start kl. 21,52! Det jag vill framföra är att alla verkar vara så rädda om sina jobb på Kanal75 eller alternativt de tjänar så bra att de tycker det är värt dessa tider. Har aldrig hört ett kritiskt ord från någon anställd men det vågar väl ingen?

 8. ATG är nöjda därför att det fätt fler tittare på sammandraget. Men publiken minskar och omsättningen minskar (Läs statistik Jens blogg för siffor, trenden var positiv innan nya tiden förra året så vi jämför med minskningen)

  Men tittarökning för sammandraget, har inte Skarplöth slutat på Viasat?

  Men en stor del av ökningen beror ju på att man nu är ”tvungen ” att titta på sammandraget om man vill se alla lopp på V75. Tidiagre hade man sett alla lopp kl,. 17.

  Dessutom så de gånger man inte ser de 5 första loppen på em. och tittar på dessa i sammandraget så klipper man loppen. Det man ser är startrusningen och helt plötsligt är ett varv (eller två) bortklippt och de är i sista kurvan.

  Detta är ur min synvinkel men förstår att de som verkligen jobbar med detta får ta stora smällen.

  Vårda V75 varumärket, tidigare spelade vi V75 varje omgång men så såg vi årets program för december och nu blir det bara lördagar.
  24 miljoner på V75 i Dannero?
  Ha extra V75 när det är extra Åberg,Derby..

 9. När ST/ATGs hövdingpajaser ska framträda på tisdag så borde det krävas av dessa tomtar en redovisning av omsättningen på dels Boost, men framför allt vad de extremt töntiga tecknade hästarna drar in till travets kassa. Att ingen vettig människa stoppade det sanslösa skämtet redan på idéstadiet borde diskvalificera alla som varit i närheten av det beslutet. När ATG hänvisar till ”konkurrensskäl” när den högst relevanta frågan ställs är inget annat än en stor skandal. Vad konkurrerar eländet med? Kobingo? Eller när det kördes trav i en Bamsefilm? Och Åsnan vann. Nä, i det här fallet har Åsnan (ATG) förlorat kapitalt. Det måste vara en av de absolut värsta kapitalförstöringar som ATG någonsin lyckats med, det och bara det tror jag är anledningen till att de är för fega för att berätta vad spektaklet omsätter.

 10. Helt klart ar det stora publikbortfallet mycket beroende pa denna sena start tid 16,20. Inte vill jag personligen aka( akt runt hela livet) till nagon bana langt bort en Lordag och komma hem 22-23,00 dvs forstora en Lordags afton for familjen.det ar ju detsamma for kuskar,tranare,stallpersonal som oxa far sin Lordags afton ”forstord” sa att saga,dessa behover val aven lite avkoppling?! Nej,14,00 ar dock den ultimata tiden for samtliga inblandade,saval publik som kuskar.tranare,stallpersonal. Men NI pa ATG som sitter pa Era ”hoga” ha-ha hastar inser ej detta faktum!! Samt for att atertaga publiken sa skulle Ni som Ni borde ha gjort for decenier sedan gora alla banor intradefria med gratisprogram,Vi spenderar andock manga slantar pa Restuaranger,kiosker,och naturligtvis LIRET.Alltsa rimmar det daligt med att man skall betala intrade for att LIRA. Publikvanligt sa det foreslar,eller??!!

 11. Gå in på sportbarerna kl 16:30 runt om i landet, fullt i folk runt tv apparaterna som med sina telefoner öser in stålar på spelet, givetvis med en 0.5 l öl i handen för 49:-.

  Vet inte hur man skall få dessa personer tillbaka till banorna och troligen får vi anpassa oss till efter vad kunden vill ha.
  Dock är en sak säker, spelarna kräver miljöer som dessa sportbarer för att attraheras t o m fullt framför SSP:s spelautomater,,, varför finns inte dom virtuella hästarna där????

 12. Tar vad på att Bergharn snart tävlar på Åby igen. Uppdraget, speloptimering, tror dumskallarna fungerar t.o.m.2018. Speloptimering faller i skuggan av alla felsteg man har och gör. Såg mitt första travlopp 1952 så vi gamla gubbar går snart ur tiden, kanske vi får sällskap ST/ATG????

 13. Om jag förstår TV-reklamen rätt så säger den att trav o galoppsporten äger spelbolaget ATG
  och i min värld brukar det vara så att ÄGAREN bestämmer vad som skall gälla och inte tvärtom.

  Det är Nu hög tid att ”de slappa herrarna” börjar göra sitt jobb istället för att åka land och rike runt och ”glassa” i olika sammanhang som är av Betydligt lägre prioritet

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar