Jet Ribb vinner Åby Stora 1987. Foto: Kanal75

Att leta i gamla gulnade tidningar, eller bland undangömda tidningsurklipp, kan bli lite påfrestande. När man sen hittar något intressant blir glädjen desto större. Som att vinna en bil på Bingo-Lotto, kanske?

När jag på morgonkvisten sökte några gamla artiklar ramlade jag över Travronden från september 1987. Tidningen som kom ut två dagar efter att hemmahästen Jet Ribb hade vunnit Åby Stora Pris.

Bläddrar lite förstrött och upptäcker då att jag var omnämnd, av självaste Bosse Fransson, den oefterhärmlige pennföraren som förmodligen vrider sig i plågor i sin himmel när han konstaterar att hans gamla tidning har saknat ledare under flera veckor. Opinionsbildning var ju något som Red Mile verkligen tyckte var viktigt.Bo Fransson

Jet Ribb vann alltså loppet 1987. En mycket bejublad hemmaseger som jag turligt nog träffade rätt på. I en stort uppslagen artikel på söndagsmorgonen var mitt budskap ganska enkelt:

Jet Ribb vinner Åby Pris!

Så blev det också, och det fick Bosse Fransson att nedteckna dessa rader:

”En som tänkte rätt var Lennart Persson i GP, som öppnade ögonen på alla lokalpatrioter i rikets andra stad tävlingsdagens morgon med hemmatipset – JET RIBB. Det är sådant som gör skrivaren glad och jag förstår innerligt Perssons glada galopp fram till Jet Ribb efter segern. Där hade Ben Johnsons start på 100 meter i Rom-VM liknat sköldpaddans makliga kliv efter salladsbladet.”

Nu var ju Bosse Fransson inte en redaktör som ägnade sig åt underdrifter under sin långa skrivargärning. Men den här gången kanske han tog i lite i överkant?

Jet Ribb var 149 centimeter när han vann det här loppet. Är han därmed den minsta vinnaren av Åby Stora Pris genom tiderna?

Det är troligt. Legolas och Queen L. var ju inga jättar. Men de mätte väl inte under en och en halv meter?Hans G Eriksson V75-final Topgear

Åby Stora Pris 1987 blev ett rörigt lopp med en misslyckad start och många galopper. Det som bäddade för Jet Ribbs seger var Hans G Erikssons taktik att ge sin häst ett invändigt lopp. Den taktiken blev helt rätt när Jan Kruthiof körde upp i Mack The Knifes sulky i sista kurvan. Då smet Hasse ut från vinnarhålet och lät Jet Ribb utnyttja sitt bästa vapen, speeden. Och till slut lyckades han avgöra mot ledande Big Spender.

Jet Ribb behövde inte ens open stretch till sin hjälp.

Till sist: Något säger mig att det blir skiljeheat mellan två stallkamrater klockan 19.10 ikväll.

LP

 

 

 

EN KOMMENTAR

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar