Jag var tillbaka på Solvalla; efter en sommar i Skåne och ja förresten … tjurig som jag kan vara när jag lägger den sidan till så kan det faktiskt ha varit den första onsdagen på hela året på Valla för egen del … jo för har jag sagt någon gång vad jag känner för V86Xpress…?


Och när jag väl är där så känner jag varje gång hur mycket jag saknar det
. Har saknat det. Och så blir jag ännu mer sur, ännu mer förbannad, ännu mer frustrerad över hur det kan ha gått så långt som det har gjort och innan någon nu konstaterar att det minsann bara var 1.100 personer på plats … såklart en fullkomligt bedrövlig siffra och ingenting annat även om augustiluften var råkall som vore det sen oktober … så vill jag påminna om hur många gånger jag sagt att mycket redan är förstört och att ingenting kommer att ske och vändas över en kafferast.1-roses-glory-mal-lj-jpg-554738

Skulle de totalkvaddade travintresserade stockholmarna plötsligt stå med mössorna i händerna och tacka så mycket för de får komma igen. Nej, så enkelt är det såklart inte.

Men själv saknar jag det så det gör ont. Och tror fortfarande på att det går att bygga
upp någonting igen. Sakta som sagt, sakta som satan kommer det att gå, men om det skulle kunna komma en redig jädrans nystart, en vetskap, något beständigt, något man vet kommer att gälla, en kontinuitet.

Och att det – när Solvalla VET vad som gäller – kan ske trevliga saker på banan. Med ny restauratör (från där någon skräckhistoria förvisso redan florerar som jag hoppas inte stämmer) som lägger manken till och får igång något trivsamt, positivt.
Med framtidstro, med … en egen fast dag igen.

Inte bara någon gång då och då.
Det funkar bara inte.

Och alternativet, att ge upp, får i alla fall mig att bli livrädd.

Delicious U.S.____

Ja, och så mitt i alltihop – det är Delicious Day. Igen. Äntligen.

Det blir något alldeles rasande spännande i Bollnäs i kväll.

Tränaren Daniel Redén har förresten uttryckt att han troligen knappt kommer att våga titta…
____

Och jag antar att det just i detta nu jobbas för högvarv kring tävlingsschemat för 2017. Om inte besluten redan är tagna så är de inte långt borta.

Och vi blir fler och fler, det är känslan, som är överens om att det faktiskt finns en gordisk knut i härligheten. En som löser det mesta.

Som stavas: V75 onsdag och lördag.

Bort med alla extraomgångar, möjligen undantaget Elitloppet och Derbyt (i min värld alltså), i övrigt BORT MED ALLA – och så kör vi istället V75 onsdag och lördag. Alltid.

Alla vet vad som gäller. Ingen blir tagen på sängen över en söndag på Dannero eller en mellandag i Uleåborg.

Onsdag – V75 företrädesvis på Solvalla förutom några sommaromgångar (Hugo Åbergs, Eskilstunas stordag, Sprintermästaren, etcetera).

Lördag – precis som tidigare (psst, med start 14.30).

V75 onsdag och lördag – och Solvalla får därmed tillbaka sin egen dag, kan börja just BYGGA, driva elit och eftersom många som är bättre än jag på speltekniska saker sedan vurmar för att V86 skulle passa utmärkt som ”Grand Slam” på söndagar – så hakar jag på det tåget och föreslår det också.

V75 på Solvalla på onsdagar större delen av året och alla övriga storbanor kan dessutom fullt ut koncentrera sig på SINA invanda tävlingsdagar.

V75 onsdag-lördag skulle innebära totalt 104 V75-dagar – att jämföra med årets 76.

Och då vet alla precis när de körs.

Alltid på onsdag och lördag.

Och får äran att bli den gordiska knuten dessutom.

____

Om det kommer att bli så här?

Härdad som jag är tar jag det fullkomligt för givet.

Att det inte blir så.

Henrik Ingvarsson

29 KOMMENTARER

 1. V75 onsdag/lördag känns som den rätta vägen att gå under förutsättning att inga andra V75 omgångar inkräktar, i så fall kan man köra V86 på Söndagar och Åbergs.

  En fråga finns dock kvar att lösa, räcker hästmaterialet till?

  Låt oss säga att V75 körs varje onsdag på Solvalla och jag antar då att förstapriset i dessa lopp ska ligga på 100 000 kr för att göra omgången intressant ur ett sportsligt perspektiv. Kommer då inte lördagarna att urholkas?

  Vilka lopp skulle då köras?

  * Fler årgångslopp (redan idag slitna hästar som skulle må bra av att stå i stallet resten av året)
  * Fler lopp av typen vi inte ser så ofta idag (amatörlopp, montélopp, lärlingslopp, kallblodslopp)

  Sommartid skulle det kanske fungera, men vintertid?

 2. Mycket bra idé. V75 Onsdagar och Lördagar samtliga veckor även på sommaren. Inga extra omgångar. V86 Söndagar och även speciella tävlingsdagar. Med det upplägget får vi en rejäl omsättningsökning och lyfter Solvalla till nationalarena igen.

 3. Låter som ett bra förslag. V75 varje ondag och varje lördag. 104 omgångar om året, varken mer eller mindre. Skit i söndagarna även om det är stordagar. Kläm in ett par V86-omgångar där, Elitloppssöndagen och derbysöndagen o kanske någon till.
  Onsdagarna på Valla, i mesta möjliga mån, kanske några sommaromgångar på småbanor.
  Behöver inte vara svårare.

 4. Jag ser mycket hellre att vi kör en Super V5 på onsdagar. En V5:a med 5kr i radpris som avgörs med fem intressanta avdelningar på Solvalla. Hästmaterialet har inte räckt till för 8 avdelningar, men fem avdelningar borde vi klara av.

  Där vill jag se ett lopp för treåringar, ett för fyraåringar, ett lopp för ston, ett tilläggslopp med hög klass och så ett långlopp över tre varv. Proppar man känner igen sig i, med både kommande stjärnor och slitare som spelarna lärt sig känna igen. Nyckfulla ston som brunstar ibland.

  Ett högt radpris så vi slipper se en massa flerisar. Med två-tre tilläggslopp blir det svårt. Ingen jackpot, inte en massa småvinster, utan vi går för de stora pengarna. Vill ATG att många skall hämta ut så får de sälja ”onsdagsgodis” med V5, DD, vinnarspel, trio, Boost eller vad de nu vill sälja.

  Fem lopp som ryms i ett TV-fönster, som ger stressade 08:or ett par timmars spänning på plats. Hinner klämma ett par bira och en nachotallrik eller en temabuffé.

  • I mina öron låter det som en ypperlig idé!

   Dessutom kan man med de aktivas godkännande experimentera med att köra loppen i expressfart genom att alla värmningar ska genomföras före starten av V5:1. Alla spelare får då den info de behöver. Hela omgången är klar på en dryg timme.

 5. Vi har redan nu allt för många V75. Ett varumärke som är så urholkat att man snart inte bryr sig längre. Som Sola säger, det finns inte hästar så det räcker. V75 ska vara till för eliten, där de bästa hästarna tävlar. Så fler V75 känns som helt fel väg att gå, de ska snarare minskas. Men att Solvalla ska ha en egen tävlingskväll är väl en självklarhet.

 6. Tror ej pa V75 2 dagar i veckan,det syns vara for maktigt och vad skall da alla topphastar starta,onsdag eller lordag? Givetvis maste aven den stor massan fa se topphastarna pa hemmabanan ex-vis Jagis,Aby Bergsaker,Axevallam.mfl. Nej,ett daligt forslag enligt mitt satt att se det,daremot Valla onsdagar som vanligt med V8 det gar ju bra.Publiken kommer ej tillbaka nu nar allt visas dagigen over natet och tv det kan Vi glomma. Sommartid ok da kommer det publik om man nu som sig bo slopar intradesavgifterna,detta skulle ah gjorts for decenier sedan dvs program och intrade fritt.Kostnad? 0 och intet i forhallande till spelandet.

 7. Att lägga in V75 även på onsdagar kommer ALLTID vara att skjuta sig själv i knät. Oavsätt hur många gånger man behöver upprepa det för sig själv så att det låter bra.

  • Ingvarsson, det finns väl cirka 52 onsdagar per år va?
   Hur många extraomgångar körs det?
   10, 15 max!
   V-75 skall gå lördag och endast lördag.
   Sola har haft bäst orsak till varför;
   Hästarna räcker inte till för 52 onsdagar och 52 lördagar!

   • Som jag skrev i texten; i år körs totalt 76 V75-omgångar, detta skulle innebära 104. Hästarnas tas så gott som från ”V86”, kanske med lite extra tillputsning, det är väl inte så väldigt mycket svårare än så.
    Men gudarna ska veta att jag stått (på din sida om du så vill) emot denna tanke i det längsta. Nu ser jag det hela i en helhetslösning, för Solvalla/svensk travsport och liksom i den enda realistiska lösningen jag kan tänka mig att ATG kan se – för just helheten.

  • Det finns en fara i onsdag/Lördag tänket som inte är analyserats ännu.
   Om ditt scenario skulle få nådiga nicken så är jag rädd för att övriga tävlingsdagar i landet blir skit o inget!
   Varken sportsligt eller spelmässigt kommer de dagarna att räcka till. Solvalla skall ha sin onsdag för sig själv, det tycker jag är helt rätt. men vad händer med Åby’s torsdag? eller för den delen Bergsåkers dito eller Jägersro’s tisdag om det blir V-75status på onsdagar?
   En super V-5:a med högt radpris och ett garanterat tillskott av ATG på varje onsdag är nog den bästa vägen trots allt om man inte skall sänka V-75 märket ner i träsket.
   Dessutom skulle en super V5:a passa TV rutan bättre också.
   Att pengar för detta finns hos ATG är jag helt övertygad om. Skrota det meningslösa SHL-avtalet och pytsa över en del miljoner till onsdagsspelet och garantera 10% eller nåt som boost varje onsdag. Då blir det nog drag under galoscherna.

 8. Det kan du ha en poäng i såklart, även om som sagt; hästarna är/blir väl på ett ungefär desamma oavsett spelform (V86/V75)? Jag är inte så värst orolig för den aspekten.

  Och absolut; jag köper din V5:a rakt av, om ATG/ST köper det. Jag skulle tro att jag föreslagit allt vid det här laget, även din V5:a, och har i första hand Solvallas (och därmed på sikt svensk travsport) bästa för ögonen. I princip skulle de för min del kunna köra fia med knuff som spelform … bara Solvalla får sin självklara egna dag tillbaka.
  (fast eftersom jag tror ATG – med den ledning de har – har lättast ta till sig V75-lösning vurmar jag som sagt för den, just nu alltså 😉 ).

  • Hästarna är de samma, men V75 har ju alltid varit travets elitserie. Det är där de bästa tävlar. V86 håller inte den klassen. Så som det har blivit med alla extra V75 har varumärket V75 urvattnats. Det är inte längre de bästa hästarna som återfinns på V75, för DET finns det inte tillräckligt många bra hästar till. Med ditt förslag med ännu fler V75 har vi snart ingen elitserie alls inom travet. De flesta är eniga om att det idag finns för många V75, men du vill ha ännu fler. Nä, det löser inga problem, tvärtom. V75 blir inget extra. Låt oss jobba mot färre V75, låt oss hålla det till lördagar – med tillbakagång till ordinarie starttid – och låt alla extra V75 försvinna. Åtminstone alla onödiga extradagar som inte innehåller något av våra största storlopp. Som tex alla extra V75 som kommer vid jul i år. Vansinne! Och bort med Expresstravet, man hinner ändå inte med. Trav tar tid, det är charmen med travet.

   • Köper alla dina argument rakt av. Under förutsättning att Solvalla får tillbaka sin dag. Nu ska bara Skarplöth övertygas också…

 9. Kul tanke. Det arrangeras spel på hästar VARJE dag, ändå är kollektivet livrädda för att just V75 ska urvattnas och göra spelarna trötta.

  Jag tror man är rädd i onödan och tänker man till kan ju lördagen t.o.m. få vara mer ”ifred” än vad den är idag samtidigt som onsdagarna får leva sitt eget liv. Fler experiment.

  – Solvalla huvudarrangör
  – Högre tempo
  – Höga prispengar
  – Fokus på unghästen
  – Roligare propositioner
  – Fler lärlingslopp
  – Fler lopp över 3140m (hög klass)
  – Åby vid 8-10 tillfällen för geografisk spridning av prispengarna. Mölndal har ett underskattat geografiskt läge som kan locka hästar och spel från Norge/Danmark.
  – Boost och Tillsammans precis som på lördagar
  – Skrota Jackpot, betala ut pengarna till övriga pooler
  – V75 ska ALLTID garantera 20 MSEK till en ensam vinnare.

  Övergripande budskap: Bli ensam på V75 – vinn 20 miljoner kronor. V75 Grand Slam ger spelarna över 100 chanser att bli onödigt rika under 2017.

  Och förstås: mer publik!

  • Ja det körs lopp varje dag. Det körs åt h**e för många lopp! Därför ska vi värna om det som ska representera eliten, nämligen V75. Det är ett varumärke för kvalitet. Det är med V75 de allra flesta börjar intressera sig för travet, för det är där de bästa hästarna tävlar.

   V75 håller på att urvattnas, det är inte längre något särskilt med V75 för det körs snart när som helst för ATG tror att om spelet bara heter V75 så spelar folk. Men som bekant sjunker omsättningen på V75. För folk har tröttnat på V75 i tid och otid. Profilera gärna onsdagar på Solvalla, men inte med V75.

  • Japp, bort med alla dessa jackpot och återgå till ordinarie tid för V75! Bort med majoriteten av de extra V75, endast de riktigt stora storloppen motiverar extra V75. Värna om travets elitserie och se till att det återigen blir ett attraktivt spel. Något att se fram emot varje vecka.

 10. Tänkbara åtgärder:

  Nya spelformer:
  Trillion – Travets motsvarighet till Triple trio i Hong Kong.
  Tre triolopp, första två loppen med rätt ordningsföljd, sista rätt tre hästar

  Dagens Trippel – Lägg ned V3

  Tillsammans med DD skulle dessa spelformer kunna inramas av V55 (5kr radpris)

  V86 passar bättre på söndagar,
  Dubbla alla övriga radpriser

  Travkasino:
  Alla möjliga sorts virtuella spel, med minimalt spelavdrag säg 98% tillbaka, med skillnaden att alla vinster först måste omsättas på toton.
  Spelbegränsningar för att undvika missbruk
  30 dagar innan vinster förvandlas till harry boy
  Lättsamt nöje mellan loppen i mobilen och i spel-luckor av jack vegas snitt på Valla ifrån AtG, unibet osv

  Skulle man fantisera ihop ett modernt Solvalla skulle banan ha en 2000 meters oval med tio öppna spår bakom bilen, en milebana, samt en liten 1000 meters bana under tak för tävlingar vintertid med räls-kameror som följer ekipagen.

 11. Det pratas mycket om varumärket V75 men till syvende och sist är det varumärket svensk travsport som är viktigast i allmänhetens ögon, inte om V75 körs en eller två ggr/vecka.

  Är ingen vän av ”vad som helst”-lösningar för att Solvalla ska få egna onsdagar, speciellt om det enbart handlar om att redan invigda ska få en mer komplett och roligare palett sett till hela veckans travutbud…förlåt spelutbud. Och att Skarplöth ska bli nöjd.
  Högt radpris och svåra omgångar? Hejdå unga och nybörjare öht. Casino? Hejdå familjesport. Etc etc Eller vad skulle syftet vara – ska Solvalla ha egna dagar bara för att det ska vara så?

  Jag vill verkligen inte uppleva dagen då Solvalla förvandlats till en enda stor spelorgie. Vilken mardröm. Men vet man inte vart man ska innan man sätter bollen i rullning kan man hamna var som helst.

  • Allmänheten som i vanligt folk som inte är insatta i travet, eller allmänheten som i traventusiaster? För den stora allmänheten som inte är särskilt insatta är V75 varumärket, något man följer på lördagar när man är ledig, de skiter fullständigt i Svensk Travsport. De vet inte ens att Svensk Travsport existerar. Det är den krassa verkligheten. Varför det är så beror väl mest på att det är ATG som syns i reklamen.

   Därför tror jag att det är bra med något extra för ”nördarna” på Solvalla på onsdagar. För den breda massan som bara följer V75 på lördagarna kommer ändå inte att bry sig veckans övriga dagar. De kommer inte att bege sig till Solvalla en onsdagskväll för att det är V75.

 12. Lunkan – allmänheten som i folk som inte är insatta i travet. Nej, de skiter inte i ”svensk travsport”, för dem är svensk travsport framför allt hur hästarna behandlas både på och utanför banan. Inte en organisation.
  Vilket är orsaken till att ST gärna framhåller hur starkt djurskyddet är och hur stor vikt man lägger vid de frågorna, men eftersom man har förvånansvärt svårt att agera därefter när det behövs så påverkar det varumärket ”svensk travsport” negativt.
  Alla aktiva och all kommunikation, även från ATG, påverkar också varumärket ”svensk travsport”. Det handlar om vilken syn och vilka känslor man skapar.

  Om det bara ska vara ngt extra för nördarna på onsdagarna och inte alls syfta till att försöka dra till sig folk i ett område där det bor väldigt många så förstår jag inte varför det måste vara just Solvalla. Kan ju vara vilken bana som helst isf?

  • Tja, kanske för att Solvalla faktiskt ligger i en region där det bor väldigt många människor. Det är ju trots allt Sveriges största stad med ganska många invånare + alla som bor i närområdet. Och nördarna åker säkerligen gärna en bit om det finns ett mervärde för dem att besöka banan på onsdagar. Ibland måste man försöka tänka lite utanför den egna sfären och egna intresset.

   Om du tror att Svensk travsport ligger allmänheten varmt om hjärtat och har företräde framför spelet i deras medvetande, så är du bra naiv. Gå ut och fråga allmänheten vad de förknippar med trav så får du svar. Antingen blir svaret Harry Boy, ATG eller V75. Om någon svarar Svensk Travsport är det för att de är insatta i travet.

 13. Det är sport och spel, där sporten är primär, men de som högmodigt idealiserar och får sandpapper mellan benen och börjar att yla när spel kommer på tal känns inte trovärdiga

  I så fall borde man snabbt reducera det till att Pålle, Grålle och gänget lever fritt och springer i kapp på en blomsteräng

 14. Lunkan – då är det väl så att dina och mina åsikter när det gäller Solvalla är att du ser nördarna som den tänkbara publiken, medan jag tycker att man borde satsa bredare. Själv stockholmare med stor kärlek till Solvalla, så visst ser jag utanför mina egna intressen.

  Vi pratar nog förbi varandra när det gäller varumärkesdiskussionen. En uppfattning om en verksamhet får man av allt man hör, ser och läser vilket ofta sker omedvetet. Jag behöver inte gå ut och fråga eftersom jag genom åren fått mängder av åsikter serverade utan att ha bett om det. Män, kvinnor, yngre som äldre. Utan undantag har det handlat om hästarnas väl och ve – oro, misstankar, frågor. D v s frågor som ryms i varumärket ”svensk travsport”.
  Så nej, det är inte naivitet från min sida.

  • Nu är det väl ändå befintliga och tilltänkta spelare vi vänder oss till här? Och då är V75 det starkaste varumärket inom svensk travsport. De flesta som spelar på trav spelar på V75 på lördagar, framförallt de som inte är jätteinsatta men vill ha lite spänning och chans till en vinst. De flesta av dessa personer kommer inte att ändra sitt spelbeteende med V75 på onsdagar. Däremot urholkas varumärket V75 då det inte längre kommer att vara en elitserie utan ett spel vilket som helst.

   Att göra något extra för ”nördarna” på onsdagar däremot skulle kunna göra att dessa vänder tillbaka till banan. För den ”vanlige” spelaren finns alltid vinnare/plats, tvilling & DD. Idag handlar allt om Vinnie och Harry Boy, man satsar stenhårt på att försöka locka nya till spelet (inte till travet), de redan frälsta har man glömt bort. Man måste ha spel för alla grupper och det måste finnas ett mervärde i att besöka banan. Där har de mycket att jobba med. Men vad vet jag, jag är ju bara en dum skåning.

 15. V86 fungerar inte ens som spelform vanliga onsdagar, att flytta det till söndagar kommer ruinera speldagen fullständigt, det krävs 30miljoner i omsättning för att spelformen ska bli attraktiv, vilket en ständigt sjunkande omsättning bevisar.
  Det bör inte finnas fler än två vinstgrupper någon dag i veckan utöver lördag oavsett spelform.
  V65 är överlägset V64, V86 är sämre än V76.

  Likväl förstår jag inte varför hänsynen till Skarplöth, han äger väl att fullgöra STs intentioner? Inte tvärtom? Även om det i dag är tvärtom, så beror det på STs inkompetens och inget annat.
  Att låta spelet styra sporten är katastrofalt, speciellt som såväl sporten som spelets byråkrater är erbarmligt okunniga och totalt utan kompetens, vilket är fakta, som ständigt påvisas av alla dagliga brister.

 16. Komiskt att många oroar sig för att inte hästmaterialet skulle
  räcka till onsdag och lördag med V75.
  Det körs väl tävlingar (V86 Xpress) varje onsdag – trots att det är
  V75 på lördag? Det är väl bara att kalla loppen för V75-1 istället för V86-1
  med samma hästar som nu? Det är bra klass på hästarna onsdagar som
  bekant – inga problem med kvaliten alltså.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar