Att några av världens bästa kuskar är svenskar tror jag de flesta över överens om.

Men vem är bäst, Örjan Kihlström eller Björn Goop?

Där går förstås meningarna isär. Och så finns ju Erik Adielsson, Ulf Ohlsson, Johnny Takter, och kanske några till.

Idel toppkuskar, eller hur?

Sen beror det ju lite hur man värderar just begreppet ”toppkusk”. Är den som ligger åtta när det gäller inkörda pengar i Sverige en toppkusk?

Om det råder förstås också delade meningar om.

Christoffer Eriksson har i år kört in drygt 9,6 miljoner kronor. Det ger honom åttondeplatsen. Han ligger strax bakom Jorma Kontio men före etablerade namn som Robert Bergh, Johan Untersteiner, Torbjörn Jansson och Stefan Söderkvist.3-tomas-uncertain-age-och-christoffer-lj-jpg-548297

Intressant är också att Christoffer inte alltid kommer till dukat bord. Han vann en av E3-finalerna med 24-oddsaren Uncertain Age. Han blev tvåa i Stochampiontet med Kryssa Futura som stod i nästan 20 gånger i odds.

– I båda de här loppen körde Christoffer perfekt, vi fick maxutdelning, sa tränaren Tomas Malmqvist när jag träffade honom för ett par veckor sedan.

Och så sent som i måndags vann Christoffer Eriksson tre av försöken i E3. Marciano var en av vinnarna då. Den hästen gav nästan 50 gånger i odds. Eriksson vann alltså ett E3-försök med en häst som nästan ingen trodde på.

Många har sagt, eller skrivit, att Christoffer Eriksson hela tiden tar nya steg, i rätt riktning. Men är han för den skull en toppkusk?

Efter gårdagens mindre lyckosamma körning med Rajesh Face tog debatten fart rejält på twitter. Kristian Huselius, hyllad tv-expert, framgångsrik spelare och lyckosam hästägare, var den som tände brasan:

”Många snackar om Christoffer Eriksson som toppkusk! Långt kvar efter att sett detta 3-årslopp.”Kristian Huselius

Jag tror att vi, Henrik Ingvarsson och jag, har nämnt Christoffer i vår podd, och där använt benämningen toppkusk. Allt är ju relativt, men för den som ligger åtta när det gäller inkörda pengar kanske man kan få lova att använda just benämningen toppkusk?

Sen inser jag, och troligen även de flesta andra, att Eriksson inte är i klass med kuskar som Björn Goop och Örjan Kihlström. Men de är ju artister, två som tillhör världseliten.

Kristian Huselius fick förresten mothugg av Lutfi Kolgjini idag:

Huselius okunskap lyser igenom när han kritiserar C.Erikssons styrning med en häst som högst troligt var sjuk. Glömt starten i Halmstad?”Gianni Coysman och Lutfi Kolgjini

Till sist: Gianni Coysman tillhör inte toppkuskarna men han gör ett förbaskat bra jobb som ansvarig för Lutfi Kolgjinis filial i Normandie. Då och då hoppar Gianni även in som kusk. Som igår när han vann med Q.P.Q.C. i Saint Malo. Gianni slog storheter som Jean-Michel Bazire, Eric Raffin och Franck Nivard. Tre grabbar som väl ändå kan kallas för toppkuskar.

LP

Åby banner asp_banner980x110px

 

 

 

20 KOMMENTARER

 1. Jag tror att vi alla, efter lite reflektion, kan enas om att en toppkusk är någon som uppvisar systematisk framgång; en kusk som i det stora flertalet fall optimerar hästens chanser. Om enskilda felbedömningar skulle diskvalificera vore kategorin tom. Huselius inser det minst lika väl som någon annan, men Twitter är ett forum som uppmuntrar omedelbara känsloyttringar snarare än eftertanke och precision.

 2. Ja, Örjan eller Björn – det är frågan. Meritmässigt kommer nog Björn aldrig att komma ifatt Örjan med sina fem Kriterier, tre Elitlopp, tre Derbyn och fyra Sprintermästaren, Prix d’Amérique och många, många andra storlopp. Och han kommer inte att ge sig på många år. Tre världsrekord förra året och Elitloppet i år och så den famösa segern över Bold Eagle i Prix de Paris. Är han en bättre kusk för det? Ja, det är han. Han knäckte också koden hur man kör på Vincennes redan i sin första start med egentränade! Miss Flaxy 1985 i en uttagning till Uet. Det tog långt tid för Björn att begripa det franska travtävlandets anatomi. Nu kan han det, medan Bergh och Ludde fortfarande kämpar med att komma underfund med Vincennes mysterier. Men Björn är ändå en fantastisk kusk. Han kan få fart på medelmåttor som ingen annan. Ingjuter mod i dom som Örjan inte har samma kläm på.. Men det är ändå de stora segrarna som räknas i slutänden och där vinner Örjan.

 3. Sedan finns det en annan fråga (som väl inte direkt är svår att svara på)…
  Vem ”kör sönder” flest hästar av Örjan och Björn ?

  Har alltid hållit Björn väldigt högt men det naggas alltmer i kanten i takt med hans allt vårdslösare styrningar där hans segeraptit vida överstiger hästens välmående (gäller förstås inte när han kör sina egna hästar för då ser det oftast annorlunda ut).

 4. Jag skulle gissa att fördelningen ligger 80/20 till Örjans favör vid en omröstning.

  I mina ögon är han i en klass för sig, han kan vinna med en ko, bara förstapriset är över 300 000.

 5. Allt handlar väl om vad man lägger i begreppet ”toppkusk” och dessutom från vilket perspektiv. Ser man det bara med spelarögon så är det väl hugget som stucket mellan BG och ÖK. ÖK vinner ju klart när det gäller större lopp men när det gäller typ P21-lopp en sen kväll på Mantorp så kanske det är roligare att ha BG i jollen.

  Men ser man ovanstående med hästägarögon så vill säkert en stor majoritet ha ÖK som kusk. Han ser inte varje start som hästens sista, man ser sällan att han tömmer hästarna på samma sätt som BG. Där skiljer han sig rejält från BG och även Jorma som vill vinna till varje pris. Dock är det väl så att sätter man upp Jorma eller BG så vill man ha offensiv styrning så det är ett medvetet val.

  Jag tycker också att Erik A är nog så bra som ovanstående. För tillfället så får han ofta nöja sig med lite sämre hästar i storloppen i och med att Svante B och Stig H just nu inte har några topphästar.

 6. Gillar inte allt utdömande av kuskar. Ta fram hästen och glöm vem som sitter bakom ?
  Kusk snack är för spelare. Häst snack är för den som gillar sporten

 7. Vem fan bryr sej om Huselius?? Angående ”super kuskarna” Hur svårt är det att skita när röven är full?? Cristoffer Eriksson är en alldeles utmärkt kusk, men tyvärr får han köra lite sämre hästar i storloppen . Man blir så trött på¨tv4:as överbetalda idioter, med några (få undantag) så vet dom inte vad som är fram o bak på en travare. Svanstedt gjorde alldeles rätt som bad kasa åt helvete.

 8. Här håller J med Janne Hansen. Vi som gillar sporten mer än V-spel tar gärna fram hästarna och vem som råkar sitta i släpvagnen struntar vi oftast i. Cheerleaders hos ATG lurar i riskspelmännen att det är kuskar som vinner med mekaniska hästar uppskruvade med en nyckel i ryggen.

 9. Att Örjan vinner mest storlopp är för att i dom loppen så går det alltid så fort å d andra kör för fort Jämt 1a varvet å Örjan gör ingenting i kön lr på innerspår å luckorna kommer alltid vid hård körning i täten, Så va den frågan besvarad

 10. Per-Olof Pettersson va han en toppkusk på vincennes, enligt mig va han de, måste haft en skyhög seger% på vincennes.

  Örjan är den klart vassaste i storloppen, medan Björn är bättre på lite sämre hästar.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar