Känslan har funnits där.
Varit ganska tydlig.

Och de har inte lutat mot det positiva slaget.

Känslan av att: ser vi inte alltmer av drivningsförseelser i de svenska travloppen?

Yvigare drivningar, fler drivningar, mer ovårdade drivningar … i synnerhet i de mest penningstinna loppen.
Och fler bestraffningar.

Kanal 75 Media. Björn Goop med blommor under norsk flagga. Bild för fri publicering t.o.m. 2016-06-19. Foto: Lars Jakobsson

Vi har under året sett storfräsare som Björn Goop (var avstängd tre gånger på kort tid i början av sommaren), Robert Bergh, Joakim Lövgren och Lutfi Kolgjini med flera som syndare … i lördags reagerade i alla fall jag starkt på Hans R Strömbergs maningar i Sommartravets final (kan ses här), bakom vinnande Olympic Tourch (tilldelades 3.000 kronor i böter och en veckas avstängning).

Och känslan har – tyvärr – visat sig stämma. Åtminstone när det gäller antalet utdömda bestraffningar för just drivningar. De som i Svensk Travsport går under koderna 401 (felaktigt bruk av körspö) och 402 (övrig felaktig drivning).

Och som vilka från ifjol till i år under perioden 1/1-10/8 ökat från totalt 807 (på 60.243 antal starter) till 940 stycken (på 58.632 – alltså dessutom färre än ifjol – starter).
En ökning på 16,5 procent.

– Vi såg ganska tidigt i år att det pekade åt fel håll och gick därför ut med ett pressutskick om saken i juni. Det har tyvärr fortsatt i ungefär samma takt, men det kan nog också bero på att domarna också tog till sig och blev extra uppmärksamma i den vevan. Det i kombination med bättre teknik vad gäller kameraövervakning på en del banor kan vara tänkbara orsaker, säger Svensk Travsports domarbas Staffan Falk (bilden).falk_staffan_2

Som fortsätter:
– Vi strävar på alla sätt efter en ren sport och är ständigt uppmärksamma. Och skulle det inte bli bättring får vi ta till andra medel. Och en kusk som är ett exempel på någon som tagit till sig efter sina avstängningar så är det Björn Goop. Jag tycker att jag märker klar skillnad på honom efter det.

____


Det är säkert att blanda äpplen och päron
och kanske mer därtill, och kort och gott till stor del två olika diskussioner, men någonstans ligger det ändå och skaver. Ja, åtminstone så reflekterar jag en aning över det; att samtidigt som vi alltså ser denna rätt skarpa ökning, så har vi aktiva som bojkottar en bana i Sverige där det finns en veterinär som tagit det hela ett steg längre när det gäller drivningar. Och dessa aktiva bojkottar på grund av att de, som de uttrycker det; ”inte kan göra sitt jobb”.

Ännu en gång – jag kan Åbyveterinären Anders Bergqvist för dåligt, kanske är han fullständigt fel man på sin post, men satt i sitt totala sammanhang och utåt mot en omgivning som inte är, hur ska vi uttrycka det, oss själva … så känns det en aning knepigt.

Ja, jag tror ni förstår hur jag menar.

Och totalt sett, sporten i Sverige känns för det mesta ren, oftast prydlig, oftast sportslig.

Men innebär samtidigt aldrig att det inte kan bli ännu bättre.

Henrik Ingvarsson

10 KOMMENTARER

 1. Tycker debatten är helt vriden nu jag, det drivs minst i Sverige av alla länder i världen som utövar Travsport .

 2. Inom travsekten tror man att man kan göra som man vill, ingen ska komma in dit och tala om för sekten hur dom ska uppföra sig. Nu är det så att staten gett jordbruksverket uppdrag att kontrollera djurskyddet, och då får sekten finna sig i detta hur besvärligt det än må vara för utövarna att (sköta sitt jobb). Bojkotter är bara att visa att man inte vill finna sig i reglerna som gäller.

  • Ja en bredare bojkott skulle definitivt skada travsporten i detta fallet. Det borde de förstå i ett längre perspektiv.
   I allmänhetens ögon o bland icke travfrälsta skulle det definitivt se ut som tränarna/kuskarna bara talar utifrån att rentvå sin egen vandel vad gäller uppmärksammade drivningar.

 3. Lösningen är avstängningar som blir längre och längre vid upprepade förseelser. Bergqvist är kanske ingen förebild, men han använder aggressiva metoder för att få till stånd en förbättring. Detta då det förmodligen inte finns någon annan metod.

  Han har på egen hand ordnat barfotaförbud som många uppskattar och vill utöka till att gälla året om för unghästar. Nu ger han sig på drivningar som behandlats med flathet från centralt håll i decennier.

  Kan vara ide’ att bjuda in Bergqvist till er Pod och lyssna vad han har för idéer om framtidens travsport.

 4. Problemet har varit att storkuskarna fått driva mer och fulare än vanliga kuskar. Björn sitter väldigt stilla efter avstängningarna mot tidigare, dom kostade några storlek. Högre böter och längre avstängningar.

 5. Dom lär aldrig bli av med Bergqvist på Åby.
  Jordbruksverket viker inte ner sig för sådana smågrejer.
  Dessutom är det väl så att Bergqvist gör sitt jobb riktigt (förutom polisanm) det är övriga banveterinärer som är för oengagerade, flata, trötta och sitter i sina kurer och läser tidningar och ser på tv istället för att följa tävlingarna. Dom har för mycket betalt, minst 5000 per tävlingsdag för att inte göra ett enda handtag. Bergqvist gör iaf skäl för sin lön.
  Kämpa Anders

 6. Men nu tycker jag du är lite orättvis, Henrik Ingvarsson, de har ju faktiskt tagit krafttag mot det här och gjort ett ”pressutskick”. Kunde lika gärna ha skickat ut en rulle dasspapper.

  I övrigt tycker jag att Bergh och Lövgren beter sig som något helt annat än professionella män som har ett yrke att sköta. Deras försök att ordna massbojkott är kanske början på fler aktioner för att få bort banveterinären – har de otur börjar folk utanför travet höra talas om saken och deras stöd kommer att vara massivt. Till banveterinären.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar