Först kändes det lite naivt, lite uppe i det blå.

Efter att ha läst en gång till, funderat några minuter, insåg jag att kollega Ingvarsson hade träffat mitt i prick. Henrik satte fingret på startknappen till en uppfriskande debatt.faks

Det är helt uppenbart att fler än Henrik vill ha det så här:

”Gör vinnarcirkeln till en spelfri zon.”

Henrik Ingvarsson vill höra vad folket säger; tränare, kuskar, ägare, uppfödare, skötare och allt vad det kan vara. Den glädje som en seger i ett travlopp, vilket lopp det än vara månde, sköljer över de inblandade, och som sen vidarebefordras till övriga på banan, och kanske till och med till tittarna på atg-live.

De som verkligen kan visa hur roligt det kan vara med trav. Ni som såg Fredrik Fransson efter seger med Monster Monsun i lördags vet hur det kan se ut.Fredrik Fransson jublar på väg mot vinnarcirkeln

Bort med tipssnacket alltså; Hur går det i nästa lopp, och loppet därpå, nästa igen? Ända tills alla kuskens kusar är avbetade. Oftast blir det avmätta svar. Av en kusk som inte vet så mycket om nästa lopp, stundom inte ens vilken häst han skall köra.

Många av de flera tusen som igår läste Henriks tankar uppskattade vad han skrev. Det är sällan någon artikel, eller blogg, får så många positiva reaktioner, kommentarer. Här på sidan, eller på sociala medier.

Här är en av kommentarerna på Facebook:

Marlene

Åby banner asp_banner980x110px

 

Själv har jag bara hittat en negativ kommentar. Från en av dom som jobbar i flera vinnarcirklar, och där gör ett bra jobb. Han kände sig nog lite trampad på tårna och slog tillbaka på volley. Kanske kommer han på andra tankar när han väl reflekterat över vad Henrik egentligen menade?

Hur som helst, debatten är igång. Och om det är något vi inte har brist på i travet så är det tipsinformation. Därför är det dags att ge vinnarna några minuter mitt i den stora glädjen.Ulf Eriksson jublar

Det är garanterat bättre PR för travsporten än lite trötta svar om vad kusken, eller för den del tränaren, tror om möjligheterna för nästa häst.

Till sist: Vill minnas att kollega Bengt Adielsson nyligen skrev om en engelsk galopptränare som ville bannlysa allt tipssnack i tv-sändningarna från galopptävlingarna. Eller har jag drömt?

LP

Bilder: Kanal 75.

Läs också:

Gör vinnarcirkeln till spelfri zon

 

9 KOMMENTARER

 1. Inte reflekterat över detta tidigare, men köper tveklöst tanken/resonemanget.

  Allt för många (inte alla!) kuskar ger ändå inga nyanser från cirkeln utan säger oftast; ”nja det var väl den här som var min bästa chans” på frågan om kommande styrningar.

 2. Det är egentligen så självklart att det inte skulle behöva sägas alls. I vilken annan idrott frågar man vinnaren om nästa tävling? Låt kusk, ägare, tränare för den vinnande hästen stå i fokus!

 3. Kretsen rundt hesten: Eiere, trener, stallansatte, kusk og oppdretter bør behandles som konger, om det bare er for fem minutter!

 4. Ja, jag håller också med. Till och med på ATG så förstår man värdet i att slippa spelprat, där får man betala för att slippa lyssna på deras tipsters.

  Tänk att som hästägare få komma in i vinnarcirkeln, kanske händer det bara en gång i livet trots idogt kämpande. Att då få höra kusken/tränaren prata om andra hästar än sin egen gör nog många besvikna.

  Man ska inte kritisera intervjuarna, man är inte bättre än det material man jobbar med. Om Åke Lindblom eller Fredrik Fransson kommer in i vinnarcirkeln så blir det nog naturligt att prata om hästen och loppet, medan om Björn Goop eller Ulf Ohlsson kommer in för 3:e gången på 4 lopp så blir det naturligt att prata om kommande vinnare.

  Kajsa Gustafsson var ett föredöme tidigare, jag vet inte hur det är nuförtiden. Varför inte göra som i de stora sporterna utanför rikets gränser, ta in en barnklass i vinnarcirkeln som får ställa de frågor de vill, garanterat mer underhållande.

 5. Nu är det väl inte i första hand lånekuskarna som ska intervjuas, utan ägarna. Ta efter galoppen, först ägaren, sedan kanske tränaren och ibland också jockeyn.

 6. Helt klart för mycket tipssnack i alla sammanhang. Prata mer om sporten och inblandade personer och hästar utan tanke på spelet!

 7. Helt rätt…..närvarokänslan bör stärkas även på andra sätt,låt oss höra banreferenten,värdet av alla dessa ”tipsnissar” är oerhört överskattat,vid materialfel eller rättar sagt materielfel bör ekipaget strykas,jag lovar att alla inblandade kommer att vara”på tå”då.
  Det skulle inte förvåna mig om somliga kalkylerar med materielfel med vetskap om att storfavoriten blir störd av all väntan.

 8. Skaffade TV4 Sport för att kunna följa travet bättre (vill inta ha ATG-live av självbevarelsedrift) och även andra sporter. Varför visar men inte det primära, d v s hela loppen? Jag köper att man har reklam avbrott och att det kostar 69.- i månaden men att se all reklam för ”hästen är din”, meningslösa intervjuer och det värsta av allt min bästa V75/V86 chans! Priset togs i april då måndags sändningen frågade om den bästa V75 chans på lördagen! Att de kommenterar i efterhand vet alla men hur man man missa så mycket viktigt som mellantider och ev. galopper är en gåta för mig. Att inte visa hela loppen för att reportern skall få synas i bild med någon hyrkusk 5 dagar innan tävlingsdagen är ett hån mot oss som vill se travloppen. Alla dessa frågor som liknar varandra hela veckan innan storloppen stör mig, vad tror Kanal 75 förändras mellan onsdag och torsdag? att de bytt foder över natten? Vem bestämmer sändnings innehåll egentligen, kan alla vara producenter?Spel, spel allt är bara spel.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar