Det såg ut som ett tropiskt regn. Kuskarna varken såg eller hörde.

Ändå lät de ansvariga på Bollnästravet starten gå. De skickade ut djur och kuskar på ett riskabelt äventyr. Säkerheten sattes helt ur spel. Inte ens banveterinären som är där för djurskyddet agerade.

Varför?

Erik Adielsson, som vann loppet med Palermo Broline, var mycket kritisk direkt i TV12:

 • Jag såg ingenting under loppet, jag vet i princip ingenting.Erik Adielsson vinner i Bollnäs Palermo Broline

Alltså, en av våra mest rutinerade kuskar  såg inget, han visste ens hur det gick till när han vann ett V75-lopp.

Ändå var det relativt lätt för Erik eftersom han tidigt kunde köra till ledning.

Värre gick det för Oskar J Andersson som blev utkörd efter att ha orsakat två omstarter med Aramis Hornline. Med tanke på att regnet slog bort så gott som allt ljud blev Oskar ett offer för kaosliknande omständigheterna.

… som kunde ha undvikits om domarna tagit det enda rätt beslutet, att skjuta på starten några minuter.

Eller är det så att arrangörerna måste ta hänsyn till vad tv-folket tycker?

Även om Erik Adielsson inte riktigt visste hur det gick till var nog segern med Palermo Broline extra välkommen. I den första avdelningen såg det ju ut som om Erik hade allt i sin hand med storfavoriten Backorder när någon drog i nödbromsen.

Backorder bromsade sig ned till fjärdeplatsen samtidigt som den golvade Fika reste sig på nio, kom tillbaka och vann säkert.

Fika är en dotter till Adrian Chip som kanske håller på att få sitt befläckade rykte som avelshingst lite mer vattentätt. Han har ju också lämnat den i åtta starter obesegrade treåringen Diamanten.

Örjan Kihlström gör det mesta rätt just nu. I Bollnäsloppet avvaktade Örjan länge i kön med Västerbo Västerbo Highflyer BollnäsloppetHighflyer. Inte blev det bättre av att någon krånglade framför honom på den sista bortre långsidan. Men vad gjorde det? Över upploppet spurtade Västerbo Highflyer förbi ett oväntat svagt gäng och hade heller inga större problem att hålla undan för Food Money som kom fint tillbaka efter en märkligt trög inledning.

Örjan fortsatte sen med Ceasar Sisu som hur enkelt som helst avgjorde den sjunde avdelningen. En intressant fyraåring som mycket väl kan vara med och slåss om en plats i Derbyt.

Peter G Norman har en ganska tung period bakom sig. Inte nog med att framgångarna uteblivit, nyligen blev han också av med sin intressante fyraåring Scarlets Mirakel till Robert Bergh.

Därför fanns det säkert mycket glädje inombords när Peter gjorde segergest i den femte avdelningen. Femårige Sloopy Joe var mycket stark när  han avgjorde till en säker seger.Peter G Norman segergest Bollnäs

Sloopy Joe vann fyra lopp som treåring men var ifjol borta hela året på grund av en skada. Här kan Peter ha en häst som kan gå riktigt långt.

Ännu var gladare var Fredrik Fransson efter segern med Monster Monsun i den fjärde avdelningen. För ”Frasse” var det naturligtvis extra roligt att vinna sin första V75-seger på hemmabanan. Han kan också vara mycket stolt över både sin egen insats och vad hans häst presterade.Fredrik Fransson Bollnäs

Till sist: Rocky Winner har inte övertygat särskilt mycket i sina senaste starter i Sverige även om han nyligen vann Scandals Plays minne i Boden. Det är på Enghien i Paris som Jörgen Westholms springare trivs allra bäst. Där har Rocky Winner vunnit i alla sina fyra starter. Idag avgjorde hästen från tredje par invändigt till en mycket lätt seger på 1.11,8a/2150 m med Matthieu Abrivard i sulkyn. Segern är värd 37.000 euro och vinnaroddset 16 gånger. Kul för dom svenska spelare som hittade något utländskt spelbolag att spela hos eftersom ATG istället vände sig mot galoppen i England.

… och: Domarbasen Staffan Falk säger till Expressen.se att det inte var något skyfall i Bollnäs. Det är då själva fan att man kan bli så lurad av tv-bilder.

LP

Bilder från Bollnäs: Michael Gustafsson/Foto-Mike, Kanal 75.

Åby banner asp_banner980x110px

18 KOMMENTARER

 1. Klart att dom inte sköt upp starten då TV styr allt som händer. TV får ju panik varje gång det blir omstarter så deras kör schema rubbas.

  När ska dom styrande tänka till då det gäller Guld divisionen?
  Nästan varenda lopp körs 1640 eller 2140 auto. Hur kul är det? Loppet idag var väl årets tråkigaste Guld lopp?
  Hästar som knappt kan ses som Guld hästar heller är med pga dom bättre har andra bättre lopp.
  Varför inte ge oss iaf lite intressanta distanser som 3140 o 2640 men volt start i Guld divisionen? Något annorlunda o mer intressant.

 2. Rocky Winner vann mkt riktigt men Persson oddset 12.60
  Eller har jag blivit lurad igen ? Å då menar jag PMU

  • Var väl lite olika odds, beroende på var man spelade. Såg också att något spelbolag gav 13,80. Oavsett så var det ett bra odds, med tanke på hur enkelt han vann? Noterade du vilket cirkusnummer Eric Raffin bjöd på i sista kurvan när han blev rammad av en konkurrent?

   Lev väl!

   LP

 3. Kom ihåg att TV-medierna inte bryr sig om travsporten eller hästarna. Dom vill bara plocka russinet ur kakan. Se bara hur dom skyfflar runt med travet på olika tider. Till och med för att sända Polsk Handboll.

 4. Att skylla på TV funkar i alla sammanhang men som part i målet måste man få bli less och säga ifrån när det är jäkligt orättvist. ”TV” bestämmer inte över om lopp skall köras eller ej. Den som såg sändningen noterade säkerligen oron från programledare och referent och deras diskussion om att loppet borde skjutas upp x antal minuter? Själv intervjuade jag tf sportchef i frågan som hänvisade till ansvarig funktionär som inte ansåg att det var en säkerhetsrisk att släppa iväg loppet under skyfallet. Jag utgår ifrån att alla som på något sätt arbetar med trav gör det för att man älskar sporten och djuren. Att då upprepat få höra att TV styr och kör över utan att bry sig om säkerhet etc stör mig mycket! När det händer olyckor eller annat som påverkar tiden så löser vi det så gott det går inom den sändningstid vi har. Skulle det till slut innebära att ett lopp till exempel inte kan sändas i TV kan man ge sig den på att även det är TV:s fel. Ursäkta men ibland blir man lite less.

  • Åsa, har jag missat något här?
   Jag menar varför blev inte ansvarig funktionär intervjuad?
   Eller blev han det?
   Ursäkta mig i så fall.
   Att fråga någon som bara hänvisar till någon annan.
   Åsa, det duger inte!

  • Hej Lasse! Tf Sportchef hade inte fått något besked från funktionärerna om att skjuta på starten. Om så hade varit fallet hade hon fått meddelande om det men någon sådan diskussion fanns inte vilket hon sa i intervjun. Det här var alltså en intervju mellan omstart nr 2 och den giltiga starten. Ansvarig funktionär satt vid det tillfället i måldomartornet och förberedde loppet för start och var inte nåbara för mig.

 5. Om domarbasen inte tycker ovädret var så farligt borde han omgående få läkarvård. Detta med tanke på säkerheten för djuren och de aktiva. Vi som var på plats upplevde det värsta skyfallet i mannaminne.

  • Givetvis var beslutet från tävlingsledningen hål i huvudet, men jag skulle gärna vilja ha ett svar på frågan om vad tränare och kuskar hade kunnat göra för att förhindra att loppet kördes i det tillståndet? Någon som vet?

 6. Hej Åsa
  Jag förstår mycket väl att Du inte kan springa upp i domartornet i det läget.
  Men efter loppet, eller i ett senare skede.
  Eller hur?
  Frågan kvarstår, varför ingen intervju med ansvarig funktionär?
  Vi är många, jag lovar Dig, som undrade hur ansvarig funktionär tänkte i det här fallet.
  Så nästa gång fråga ”rätt person”.
  Nu hoppas vi på sol i Rättvik på lördag.

  • Jag tycker det är mer anmärkningsvärt att ingen ifrågasätter tränares och kuskars ansvar i den här frågan. Jag har ställt frågan två gånger vad de hade för möjligheter att gå ihop och vägra köra, men ingen svarar på den frågan. Vad beror det på tro? Att de hade kunnat men inte ville dra på sig någon tusenlapp i böter? Eller vad? Om alla kört av banan i protest hade loppet blivit tvunget att skjutas på oavsett vad funktionären uppe i domartornet bestämt. Därmed inte sagt att funktionären gjorde rätt.

   • Intressant fråga. Jag slänger ut den till Erik Adielsson på twitter (som brukar vara vänlig att svara), och om någon diskussion (i stöket) dem emellan månne existerade. I alla fall värt ”lära av” till en annan gång…

 7. SVAR från ERIK ADIELSSON om händelsen i Bollnäs (på frågan Lunkan ställde; beträffande kuskarnas ansvar kring frågan och händelsen):

  ”1. Vi aktiva har aldrig varit speciellt vassa på den punkten. Jag har exempelvis kört lopp när blixten slagit ned nästgårds.

  2. Jag värmde en häst efter lopp 5 och sen var det 1 min kvar till defilering. Tight med tid att samla ihop 12 stycken då.

  Överlag är det självklart så att även vi borde säga till som grupp. Nu blir det flera enskilda som tycker det var fel att köra.

  Det svåra med det hela är oftast tidsfaktorn. Det är helt enkelt svårt att samla ihop alla med kort varsel.

  Vi ska också komma ihåg att det var en extrem situation. Men helt klart är det en situation vi kan lära oss av och lösa bättre.

  Erik Adielsson”

  • Det var bra av Erik att svara! Tack för det. 🙂 Han har alltid varit en hyvens kille. Jag har några kompletterande frågor/kommentarer till detta.

   Tränarna som står på stallbacken borde väl kunnat snacka med varandra och kalla tillbaka sina hästar?

   Även om man som kusk inte hinner prata med alla under värmningen, så blev det trots allt två omstarter och det borde ha funnits tid att konferera med åtminstone någon och låtit ordet spridas från mun till mun.

   Jag bara menar att man inte enbart kan skylla allt på funktionären, de aktiva måste också ta ansvar. Om funktionären inte begriper bättre måste någon annan ta över för säkerhetens skull.

   Sen kan man ju undra varför tf sportchef inte heller gör någon ansats att föra en dialog med den ansvarige funktionären för att stoppa loppet, utan bara nöjer sig med att hon ingenting hört.

   Det här är inte TV:s fel som någon påstod. Alla aktiva måste ta ett kollektivt ansvar för att detta lopp kördes under så katastrofala förutsättningar.

 8. Är rimligt med fallerande säkerhet när extraordinära händelser som det inte finns rutin på inträffar. Det är en förklaring och ingen ursäkt.
  DOCK bör ST omgående ta tag i debatten, bidra med en befälsordning där ansvar ska tas av därtill skickad funktionär, om det sedan är någon veterinär eller säkerhetsansvarig på banan är egalt ur hästsäkerhetsens synvinkel. Lös ansvarsfrågan och befälsordningen. ATG hade sitt Lex Östersund bland många fadäser sistlidna åren där tydlig befälsordning saknades.

 9. Tyvärr tror jag att det ligger en del feghet bakom kuskarnas brist på agerande.
  Det är ju inte så länge sen dom körde omkring i ishockeytröjor…..
  Och va tusan, i en extrem situation måste man väl kunna fatta snabba beslut.
  Det gäller väl på dom allra flesta arbetsplatser.
  Erik A ( om han är närvarande) tar nog tag i det hela om problemet återkommer.
  Och som sagt, nu hoppas vi på sol i Rättvik!

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar