Västerbo Highflyer.

Hur bra är han egentligen inte?
I princip vareviga gång, i varje start; alldeles rasande bra, och jo jag vet, lördagens gulddivision i ett bitvis åskregnpiskande Bollnäs var absolut inte den snitsigaste vi skådat och det var konstiga förhållanden och lite av bromstävling till slut och allt det där, men ändå. Han rundade hela rackarns gänget från kön.
Och i övrigt, om vi bortser från dagens start: han gör nästan jämt strålande ifrån sig, på högsta nivå – samtidigt på något konstigt vis så närmast totalt i skymundan och i periferin.

Ja, jag utnämner fuxen härmed till Sveriges just nu mest osexiga elithäst!
Och då är han ändå snygg. Och vacker. Fin på alla sätt.

Åby banner asp_banner980x110px

Men ingen bryr sig på riktigt om honom. Inte sant? För vissa hästar vill det liksom bara bli så här. Som en småstabbig mittback eller defensiv mittfältare ingen har vett att uppskatta fullt ut.

Vi körde inbjudningsloppet Hugo Åbergs Memorial i veckan som gick. Jag tror inte att Jägersro ägnade Västerbo Highflyer en endaste liten tanke … trots att han kom från en smått, om inte andlös så i alla fall smattrande insats i Årjäng, trots att han tveklöst hade kunnat peta bort någon annan i det kompletta fältet på såväl klass som form. Det var ju inte så att världens stjärnor rusade mot Malmö direkt.
Och trots att Västerbo Highflyer svarade för flera 1.09-tider ifjol, trots att han i den vevan vann en avdelning av Åby Stora Pris.
I Östersund stora lopp, Jämtlands Stora Pris, för någon dryg månad sedan ramlav86-4-vasterbo-highflyer-mal-jpg-548617de han som vanligt anmäld in som näst sista häst och ja, minns någon ens att han var med?
I Kalmar dundrade han 1.08 sista 800 från absoluta kön som tvåa bakom B.B.S.Sugarlight, noterade någon?

Elitloppet – fanns han med på topp 100-listan?

Varför är det så här då? Varför blir det så här för vissa?
Visst, han tillhör snäppet under den absoluta supereliten, kan inte rankas bland de allra bästa, men i det gänget ingår ju en himmelens massa andra också.

Åttaårig valack, fux, fallen efter Look de Star, kämpat sig fram sakta men säkert, nej visst – alla glamorösklockor ringer ju inte. Så är det.
Dessutom är det knappast någon fördel för hans status att han tillhör ett visst Stall Zet och Daniel Redén. Jag menar, hamnar han ens på topp-fem i egna stallet? Topp sju?

Hade han istället varit stjärna hos någon annan, kanske mindre tränare, troligen betydligt mer i fokus därmed, hade situationen möjligen varit annorlunda.

Nu får han nog vackert istället gneta på. Kämpa vidare. Vinna guldlopp lite både nu och då, fortsätta göra toppinsatser som ingen ser och … kanske gotta sig åt de här raderna en stund.
För de tyckte jag banne mig att han var värd.

Sveriges mest oglamorösa och osexiga stjärna.

Men lika mycket fantastiske Västerbo Highflyer.

Henrik Ingvarsson

4 KOMMENTARER

 1. Kan ni inte skriva lite om denne tränare kan han inte få bli Atränare Reijo gick det ju bra för här finns alla kvaliter som man kan begära MVH svensk travsport

 2. Fint och sympatiskt skrivit.

  Västerbo Highflyer är en av mina favoriter. Och han passar så bra med Örjan. Trodde aldrig han skulle hinna fram på Bollnäs, men spurten är av sorten rykande. Stark som en oxe är han också. Den sortens travare har alltid haft gott om benutrymme i mitt hjärta. Även om hästar som Highflyern inte får så mycket utrymme i media så anar jag att folket tagit honom till sina hjärtan. Bättre vara folklig än sexig. 😉

  Sedan 1984 då jag regelbundet började gå på trav är följande stenkrossar, stayers, långtradare, ångvältar och långdistansöpare mina favoriter:

  1 Maharajah

  2 Commander Crowe

  3 Ourasi

  4 Etain Royale

  5 Utah Bulwark

  6 Banzai, som på besök i Italien var ofin nog att sparka till en chockad get så att den flög feme meter upp in luften.

  7 Star of Utah, Åbys egna superduper stenkross som gick till massiv attack 1300 kvar och sedan mosade rubbet. En sann hjälte.

  8 Max Flukt – enorm när han vann HH efter att lagt tre tunga speeder.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar