I varje banas travprogram – tack gud förresten att de fortfarande existerar! – ja i alla fall de flestas, finns en … ska vi kalla det för krönika eller ledare. Där någon från banan, oftast sportchefen, någon gång vd eller marknadschef, skriver en text, och i regel handlar det mest om något hejigt kring tävlingarna som väntar. Att det är dags för detta och detta och vilka fina lopp vi har – nu kör vi!!!

Och jag kan förstå att det inte alltid är rätt plats för att debattera och att argumentara travpolitiskt, att det mest är en plats för att sälja in sin sak, sin plats, sin bana. Hålla på sitt liksom. Verkligen fullt förståeligt.

Ja, allt är alltid toppen-toppen-toppen.

Ändå skulle man ju önska att det bara någon liten enstaka gång åtminstone brände till en aning.

Att Markus Myron till exempel vid något tillfälle på denna plats gick i strid för Solvalla och mot det tävlingsprogram banan kidnappats i.
Jaha, och vad kan vinnas på det? Jag vet inte exakt, jag fattar det där med diplomatisktv75-6-propulsion-krans-jpg-552254 utåt och ta diskussionerna inåt, men … bara som något slags alarm, mot och FÖR sina ”kunder” (publik, hästägare…) något som signalerar att … vi fanken i mig inte är nöjda med det här. Inte det minsta tillfreds faktiskt. Vi ska göra allt, kära publik, för att ordna till det här.

Eller att Mats Ahlqvist nu i programmet till kommande tisdags tävlingar på Jägersro, i krönikan efter Hugo Åbergs och ännu ett år med tunna fält i ramlopp, rätt klen sport överlag och faktiskt med en hel del att framöver jobba med kring sin största dag, jag tror inte jag är ensam om att tycka det … kunde reflektera en aning.

Över kanske de ännu ett år tunna fälten och att ”vi får titta över och analysera inför kommande år”. Att de är medvetna om dilemmat liksom.

Nej, allting var som vanligt – fläckfritt och superduperfantastiskt.

_____

Jag skulle nog inte göra mig något vidare som varken diplomat, politiker eller sportchef på en travbana, och det är möjligt att jag är helt snett på det, jag ville bara mest lufta tankarna.

Men visst vore det en smula uppfriskande?
Om bara någonting litet skavde någon gång.

_____

Och när en bojkott från tränare mot något fenomen äntligen framskrider, och det är mycket, mycket möjligt att det någonting som bara måste ske, situtionen kring banveterinären Anders Bergqvist (bilden t.h.) på Åby kanske ÄR totalt ohållbar, så är det likväl ändå typiskt att det är någonting som då kretsar kring egen sak.Anders Bergqvist

Och mot något där en person trots allt står på djurens sida.

Jag skulle helt enkelt önska att det ofta, ja någon gång, togs ställning även i andra frågor.

Men det kanske kommer…?

_____

Totalt 7.500 personer har tappet varit under de två senaste veckorna på respektive V75-bana (Årjäng, Axevalla).
Däremot har det faktiskt varit uppåtsiffror såväl i Halmstad som i Kalmar under sommaren, så ja; man blir inte rakt igenom riktigt klok på starttidens påverkan kring banpubliken och någon fulltalig statistik har på hela det år med starttiden 16.20 som snart har gått har jag ännu inte tagit fram.

Jag har dock skakat fram dom för perioden maj-juni-juli: totala minuset/tappet ligger på – 6.500 åskådare.
_____

Propulsion nämndes som 70-procentig vid segern i Norrbottens Stora Pris i Boden i en text på denna sida, och bassning – fullt tillåtet och uppfriskande! – kring de orden utdelades lite här och var.

Det visar sig hur som helst nu, efter Hugo Åbergs, att tränare Daniel Redén enligt Travronden är och var inne på samma linje.

Ibland – ja, ofta – har man fel. Ibland lite rätt.

_____
v75-6-propulsion-mal-2-jpg-552255
Fast hur bra och fantastisk just denne Propulsion nu än är kommer ju Örjan Kihlström garanterat på nytt att hoppa över till lag Melander/Lundström när det blir dags för Jubileumspokalen om några veckor.
Matchen Nuncio – Propulsion känns hur som helst så här på förhand som en sällan skådad match, ett slag som det bara är för Solvalla att börja mata för; haussa, bygga upp, ja baske mig – och nu talar jag lite emot mig själv – överdriva lite kring till och mev75-7-nuncio-segerdef-jpg-550774d. Bygga upp som två så där larvigt kaxiga boxare som ska upp i ringen.

Och sedan är det bara att hoppas att spåren dras ”rätt” för en på förhand lämplig utmanande kamp. Propulsion 5 och Nuncio 9, kan det vara något? Eller det kanske rent av blir för stor fördel för Redéns superstar?
Och så blir det väl Erik Adielsson, eller Daniel Redén själv, som sitter i sulkyn bakom Propulsion. Eller går det att ordna Adrian Kolgjini som, så att säga, ytterligare krydda…?

Frågan är också vad de begåvas med för övrigt motstånd, hur många skrämmer de månne bort?

Henrik Ingvarsson

10 KOMMENTARER

 1. Publiksiffrorna går inte att analysera eftersom dom är så felaktiga så att man häpnar. Rekordet tog väl Karlshamns Torsdagstävlingar då antal människor på innerplan uppgick till ca 600-700 och den officiella siffran sedan blir 3000..
  Att sedan Johan Lindberg basunerar ut succé angående publiksiffran på sociala medier är bara tragikomiskt.

 2. Ken Karlsson har ofta beaktningavärda ledarkrönikor i Färjestadsprogrammet som inte sällan tar upp saker som nog inte är så bekvämt från centralt håll. Han är en av få.

 3. Ett stort, och då menar jag STORT, krux med att försöka analysera orsak och verkan när det gäller omsättning och publiksiffror är att ATG gjorde ett flertal större förändringar ungefär samtidigt.

  En del med förväntat positiv inverkan och andra med sämre förväntningar.

  Inte ens ATG själva kommer, med någon större precision, få reda på vad som orsakar vad.

  ( Detta skrev jag om både på Twitter och perssonbloggar.se vid den här tiden förra året. Det är nästan så att man kan tro att ATG garderade sig mot någon större specifik kritik. )

 4. Fn det är mycket tänkvärt du skriver ingvarsson!
  Däremot är jag 100 procentigt säker på att Daniel läste formsiffran här.-) vilket aldrig lär bekräftas i ronden.
  Men som sagt mycket i övrigt i din artikel som jag kan instämma i o hålla med om !!!!

 5. Samtliga banor borde göra gemensam sak och dela ut enkäter till publiken med frågan om starttiden. Kombinera det med en liten tävling där man kan vinna fri entré nästa V75 så är det nog många som deltar i den enkätfrågan. När alla enkäter är sammanställda kan resultatet redovisas och skickas till ATG. Jag är 100% säker på att den sena starttiden är den stora förloraren.

 6. En liten detalj kanske men att åka in från landet o lura med kompisar är kul!Men vi satt på restaurangen o var griniga för det var svårt att höra vad som sades!Jägersro måste absolut för- bättra högtalarsystemen!Vet inte men kanske hörs bättre utomhus!?

  • Tror faktiskt att man, just i tisdags, hade problem med tekniken kring ljudet. Efter Hugo Åbergs tog det ju tex tid för att få åt officiellt resultat på grund av de bekymrena. Om det är hela sanningen vet jag inte.

 7. Instämmer till fullo. 95 procent av krönikorna är snömos utan minsta tuggmotstånd. Ken ett av få undantag. Diplomati läs underdånighet mot maktens män är inte av godo för någon. En frisk debatt ger ett friskt klimat.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar