I måndags glitter och glamour, stora finansmän och några av våra bästa tränare. Miljoner hit, miljoner dit i Vomb.

Igår en dag med en skadad häst på halsen, en häst som behöver lång tid på sig för att eventuellt komma tillbaka.

Olika världar alltså. Ändå lika inspirerande världar.DSC08630

Edge Boko har jag gillat ända sedan han debuterade som treåring, i december 2014. Han vann då till drygt sju gånger pengarna.

Sen dess har han vunnit ytterligare fyra segrar.

Såg tog det stopp efter en V75-final på Solvalla under elitloppshelgen ifjol. Edge Boko blev då tvåa, knappt slagen. Några dagar senare visade det sig att Edge Boko var allvarligt skadad.

Come back ett knappt år senare. Då sprang Edge Boko 1.11,8 – som oplacerad. Ytterligare tre starter, och en ny skada. Lika allvarlig den här gången.

Ägaren, en god vän, ringde och frågade om jag kunde skaffa fram en köpare.Edge-Boko1-300x199

Vem vill köpa en häst som är allvarligt skadad, vars framtid är ytterst oviss?

Ett försök var det kanske värt. Jag slängde ut frågan, till kompisar och på sociala medier.

Jodå, det finns intressenter även för en sådan häst. På några timmar hörde mer än 30 personer av sig. Ytterligare några timmar senare var vi nio personer som hade bestämt oss. Några goda vänner, några som jag inte känner sen tidigare.

Vi har dock en sak gemensamt, hoppas jag i varje fall: Tålamod.

Det här är nämligen inte bara ett riskprojekt, det är också ett långsiktigt projekt. Alla delägare har nu ingått ett avtal; Ingen får ens antyda att hästen skall anmälas under det närmaste året.

Om tre veckor kommer Edge Boko att kastreras. Sen gömmer vi honom ute på en gård i skogen. Där skall femåringen få den tid som behövs. För att om möjligt komma tillbaka till tävlingsbanan.Johan Sjöstrand i dress

Själv tycker jag att det är ett intressant projekt. Så tycks även de övriga som nu är med på tåget tycka. Bland dom tidigare framgångsrika hästägare som Johan Sjöstrand (bilden) Jan Timonen och Kenneth Eriksson. Kanske har Sjöstrand skaffat körlicens när Edge Boko gör come back?

Men, som sagt, det är tålamod som gäller. Och inte trodde jag att så många skulle vara intresserade av att bli delägare i en skadad häst.

Till sist: Idag startar Björli Svarten i ett breddlopp på Umåker. En häst som har tre andraplatser och två segrar på de senaste fem starterna. Han har samlat ihop 1.800 poäng. Kan det då verkligen kallas för breddlopp?

LP

Åby banner asp_banner980x110px

 

EN KOMMENTAR

  1. Håller helt med dig Persson..blir ett intressant långtidsprojekt..lyckas det har vi en del att hämta ut i framtiden..för EB är en häst utöver det vanliga och med de få starter han gjort kan han ha en hel del kvar att hämta in👍👍👍

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar