Att någon betalar 2,7 miljoner för en ettårig travhäst förefaller för de flesta synnerligen märkligt, till och med dåraktigt. Men för vissa hästägare finns inga ekonomiska gränser. Dessa köper hästarna de vill ha, oavsett pris.

Bakom de vackra träden döljer sig dessvärre en vanlig svensk skog där träden inte är så attraktiva.Lutfi Kolgjini och Johan Lindberg

Igår ropades ett tiotal hästar tillbaka, buden var för låga. Cirka 25 hästar såldes för 150.000 kronor eller mindre.

Det är den bistra verkligheten. Inget pokalår i världen kan dölja detta faktum.

Lutfi Kolgjinis auktion inleddes aningen överraskande. Den person som Lutfi Kolgjini lite hånfullt brukar kalla predikanten hyllades och ombads av Lutfi att ställa sig upp för att ta emot folkets jubel. Johan Lindberg ställde sig upp, tittade nöjd ut över publikhavet och det kändes som om han inte ville sätta sig mer.

Likartade hyllningar vederfors Margareta Wallenius-Kleberg när hon harangerades för sin stora satsning på unghästar på Solvalla.

När allt jubel hade tystnat lades ribban direkt. Lutfi Kolgjinis stora hästägare Tommy Nilsson (vem annars?) rivstartade med att ropa in nr ett i katalogen för 1,6 miljoner.Tommy Nilson i Vomb

Han skulle dock inte bli värst på det. Några timmar senare slogs nytt auktionsrekord när Roger Walmanns hästägare Lennart Ågren hade sista budet på Tamla Celebers första avkomma. Ågren får punga ut med 2,7 miljoner för Forfantone Am.

Ytterligare en häst klev upp i över två miljoner kronor innan den festliga kvällen var över. Rudisha, en son till Moonlight Kronos som är syster med hästar som Going Kronos och Lantern Kronos, kostade 2,4 miljoner kronor. Uppfödaren Ulf Eriksson behöll 20 procent i hösten. Lulzim Kolgjini, Edmond Kolgjini,  Peter Eriksson, Anton Kolgjini köptehästen och Highlights AB är övriga delägare i hästen.

En kuriositet i sammanhanget är att Lennart Ågren numera är ägare till Moonlight Kronos.

En gemensam nämnare för dyringarna är Muscle Hill. Tio avkommor till Muscle Hill sådles för nästan 14 miljoner kronor. Nästan hälften av gårdagens hela omsättning.Forfantone Am

För de köpare som inte hade tillräckligt stor plånbok för att köpa en avkomma till Muscle Hill fanns stora möjligheter att hitta ett fynd.

”Många har handlat i fyndhyllan ikväll, sa Lutfi Kolgjini”.

Även om Lutfi Kolgjini såg nöjd ut under kvällen blev auktionen ett bakslag för hans egna uppfödningar. Avkommor till Joke Face, Raja Mirchi och Laves Kronos tvingades Lutfi i många fall rea bort.

Positivt är dock att det var en bredare kundkrets än vanligt på den här auktionen.

Ett fint undantag var dock Joke-sonen Thatch Her Face som Tommy Nilsson köpte för 900.000 kronor. Men så handlar det också om ett sto med samma mamma som Mosaique Face.

Inte ens den hyllade Maharajah verkade falla köparna i smaken. Adam, Jonas Thern,DanteApeman ropades tillbaka för 150.000 kronor av Menhammar Stuteri. En annan, Ajajaj, gick bort för 250.000 kronor.

Till sist: VM-hjälten från 1994 och den blivandes scouten i det svenska landslaget Jonas Thern var en av de presumtiva köparna på auktionen. Något köp blev det dock inte trots att den proffsspelande sonen Simon Thern hade hört av sig från Holland och var sugen på att bli delägare. Istället för hästköp blev det lite fotbollssprat med intresserade ungdomar.

Åby banner asp_banner980x110px

 

 

5 KOMMENTARER

  1. Stefan Melander menade för en tid sedan att han inte längre köper hästar för miljonbelopp, att starta karriären med en kostnad en bit över miljonen inklusive träning är en rejäl uppförsbacke. Om man ser till sista tre åren så har Roger Wallman närmast länsat auktionerna på de bäst härstammade hästarna, dock har hans hästar hittills i år varit väldigt osynliga i de större årgångsloppen. Roger W är absolut en mycket duktig travtränare men det visar att kopplingen pris/prestanda inte är 100%-ig.

    Frågan är om en hyggligt stammad häst i 200 000 kronorsklassen har så mycket sämre utsikter än hästar för sjusiffriga belopp. Det skulle vara intressant att se statistik kanske 20 år tillbaka i tiden över hästarnas resultat kontra inköpspris. Dock blir det inte riktigt relevant då de dyraste hästarna nästan undantagslöst hamnar hos de bästa tränarna.

  2. Blir bara löjligt när travsocisketen träffas under nåt som kallas auktion och byter pengar och hästar med varandra som det vore leksaker. Men tacksamt för de uppfödare och tränare som utnyttjar situationen och lägger beslag på miljardärernas hobbypengar.

  3. Ludde ropar tillbaka fyra hästar. 800 000, 700 000, 700 000 och 500 000. Vill man verkligen sälja då?! Auktionen är verkligen riktigt proffsigt upplagd och det är bara att beundra denne man! I övrigt är auktionen mångmiljonärernas ”julafton”, där i stort sätt samma personer ”byter” pengar med varandra år efter år. Den säger mycket litet om hur svensk travsport mår idag, men det är ändå positivt att penningstarka personer vill lägga pengar på travsporten. Kanske kan kriterieauktionen ge en tydligare indikation?

  4. Även om dessa herrar skulle köpa en ny Varenne så skulle de inte gå runt ekonomiskt. Det är en hobby och precis som för oss andra så får hobbys kosta lite mera.

    • Helt rätt, är det så svårt att förstå att för vissa är ett par miljoner samma som ett par tusen för andra

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar