Visst, och herre gud, det är att slå in den öppnaste av dörrar.

Den står så på vid gavel redan innan man kör igång att det knappt går att tänja ut den mer. Det är ladugårdsnivå och båda delarna av portarna står så vågrätt att gångjärnen skulle rämna om man tryckte på mer.

Men skit samma. Det får lov att vara självklart en dag som denna.
Söndagens finalupplaga av Stochampionatet var det mest uppseendeväckande och uppfriskande på länge. På länge, länge, länge.

Det är svårt att få travsporten mer omskakande, mer fräsch, mer upp-och-ner-vänt bubblande härlig än så.

Och jag fattar att Kolgjinis var besvikna, att Adrians enorma vinnarskalle kanade över, men att deras och travets vanliga planeringslagar inte gick hem. Att planer faller. Ja, ni får fler chanser.

Och jag fattar att rika Courant ville vinna och deras satsning på travsporten är fantastisk, men att pengar trots allt till fullo och precis jämt och ständigt inte betyder allt.

Och jag fattar att rika Ågerup/Stall Zet ville vinna och deras satsning på travsporten är fantastisk, men att pengar trots allt till fullo och precis jämt och ständigt inte betyder allt.

Och jag inser att Tomas Malmqvist eller Peter Untersteiner eller för den delen någon av de vanliga toppkuskarna var sura en stund efteråt. I alla fall till dess att eftermiddagen gått över i tidig kväll, ja snart kommer ju … ni vet … nya lopp, nya chanser.

För … den mindre kusken, det mindre amatören, en häst sprungen ur den billiga hingsten (15.000 kronor kostar Super Photo Kosmos just nu), och det blir allt längre mellan gångerna, det blir ju det, ja men tänk att det fortfarande fungerar. Är möjligt.

Att som amatör föda upp en häst. Fostra den. Behålla den. Träna den. Låta en mindre – förvisso klart duglig kusk – och fin människa och nära vän köra den, att fortsätta stå över toppkuskarna, stå emot vad alla tycker och tänker, bara fortsätta på den inslagna vägv75-6-galactica-mal-jpg-551893en, tro på sitt och sina värderingar fullt ut, ända in i hjärtat av storloppens häxkittlar – och lyckas!

Det är så vackert så att man vill spricka. Det är så fint att Österlens stränder, havets eviga horisont och sommarens lena vindar inte räcker till.
En dröm Lars-Åke Söderholm, Malin och Jörgen Bergström aldrig vill vakna från.

Så ATG; det är bara att slänga Vinnie på alla sophögar som finns.
Och smeka fram Galactica och allting som har med henne att göra.

För större än så här blir varken travsporten eller drömmarna.

Henrik Ingvarsson

22 KOMMENTARER

 1. Så bra skrivet. Respect till ägarna som stod emot och tfodde på sitt. Grattis till kusken och framförallt. Underbar häst. Grattis till ägarna

 2. Ja ibland är travsporten extra härlig. Att dessutom vara på plats och få se det härliga loppet live, gjorde upplevelsen ännu större.

 3. Härligt att planen sprack ! Värmde ända in i hjärtat när Galactica vann, stort för en amatörtränare och kanske ännu större för Lars-Åke.
  Ägaren/tränaren känner jag inte men Lars-Åke lärde jag känna i samband med Hambletonian för 2 år sedan och en mer trevlig och sympatisk kille får man leta efter.
  Speciellt en händelse där han och hans sambo ställde upp för ett par av sina vänner var i mina ögon väldigt stort !!
  Bonusen kom igår.

 4. Mycket bra skrivet Henrik!

  Ett härligt lopp, en underbar upplösning och ett lopp att minnas länge var Stochampionatet 2016.

  PS. Att tro att publiktappen på lördagarna på slutet har något annat att göra med än den senare starttiden är som att tro på tomten. Nu är det dags för banorna (sportcheferna) att slå näven i bordet och meddela att det får vara slut med ATG:s lekstuga att köra publiksporten trav helt i sank…

 5. Ja mycket bra text Ingvarsson !!!
  Kommer o tänka på Express Gaxe o Gunnar Axelryd . Var en rätt hård o elak häst som sprang med huvut som en tax men gud vilken segermaskin o med amatören Axelryd som varit en hyfsad rallyförare vill jag minnas.
  Blev väl tre elitlopp i rad .
  Underbart att det även 2016 är möjligt att en amatör kan få fram ngt som inte kommer ur en kassa som är sprängfylld.
  O sedan kommer som vanligt järnhästen Duke Iran in i mitt huvud när jag talar 70 tal.
  Man är väl störd…..

 6. Så bra skrivet. Först fick vi ett underbart reportage signerat Tony R angående Galactica och tränaren/ägaren. Blev väldigt rörd redan då, att sen att få se ett sådant lopp och deras dröm gick in. Det var så underbart vackert och min kärlek till travet, finns inga ord. Det var det bästa jag har skådat.

 7. Tror d flesta människor blandar ihop lite begrepp, när en Man skyller på andra människor för deras misslyckande är det gjort av en sk Beta Man. En riktig Alfa Man skyller på sig själv att dom inte gjorde på ett annat vis för å nå resultat .

 8. ”Favoriten skall inte ha något gratis”, som Nybrinken säger när favoriten blir utsvarad. Ofta tycker jag det låter fånigt – var och en kör ju sin häst, men just igår bidrog det nog till att det blev ett så roligt lopp.

  Kihlström sägs ju enligt en annan klyscha ”köra alla hästarna i loppet”, men igår var det väl Lutfi som försökte det när han på förhand delade ut körorder till de andra kuskarna: ”Princess släpper bara till Pasathea”. Uttalar man sig så kanske man bjuder in till extra tuff utmaning om spets?

 9. Mycket bra skrivet. Håller med i vartenda ord.
  Jag trodde stenhårt på Galactica. Så mycket att jag inte tvekade en sekund över att spika henne på mitt system.
  Var inte mycket prat om henne innan Stochampionatet och efteråt menade människor att hon vann för Adrian inte fick ledningen. Örjans fel alltihop. Jag är dock övertygad om att hon vunnit ändå för såpass bra är hon.
  Blir glad ända in i själen av sådana här sagor som faktiskt inträffar <3

 10. Hög tid att kuskarna slutar köra sina hästar efter oddstavlan, Tycker att det är dags att flytta dom till publikplats. Ett jävla oskick att dom vänder bort huvudet från publiken o stirrar på odds tavlorna varje gång dom kör förbi publikplats. Otroligt att det får fortsätta.

 11. Jättekul lopp, nu blev Adrian sur för att inte bli släppt till ledningen o har han inte hört talas om lugn dödens han får skylla sej själv när han kör för fort i affekt. Tycker han kör bättre än Lutfi men han måste ha en plan B utan affekt

 12. Spetsstriden i Åbergs mellan hästarna med spår 1 och 3 lovar (hotar?) bli en uppföljare av envigen på Axevalla hed…

 13. Fantastiskt bra skrivet!
  Detta är vad hela travsverige behöver som tändvätska.
  En hopp för alla de småskaliga som håller travsporten vid liv.

 14. Det må vara en öppen dörr men när travsporten berör som mest finns det inte bara ett behov att sprida sagan vidare, vi redan tårögda, vi redan frälsta vill bli berörda igen och igen. När det fångas med så väl avvägda ord så välformulerad lyrik – ja då inser vi hur saknad dina texter är i bredare forum. Ett för stunden ledarlöst Travronden skulle må bra av att återigen få en stående krönika med signatur enligt ovan.

 15. Så väldigt bra skrivet. Vi sprang ner från restaurangen för att applådera vid banan, det var så rätt och roligt. Och att läsa från dig och andra journalister hyllningar istället för att få kommentarer som att de haft tur är verkligen uppfriskande. Alla man pratade med hade också uppfattningen att det här var en boost för sporten. Den goda känslan sitter fortfarande kvar i kroppen tisdag morgon 😁

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar