1979 vann May Björn Stochampionatet. Tränad av amatören Alf Lindholm och körd av Olle Goop. Sen dess har ytterligare två amatörtränade hästar vunnit de fyraåriga stonas största lopp, Bo Erikssons Queensway  980 och Mats Törnqvists Krossed Out  som vann 1996. Idag kom den fjärde amatörsegern när Malin Bergströms Galactia vann med Lars-Åke Söderholm i sulkyn.

Sådan är travsporten, en okänd amatörtränare och en ganska okänd kusk kan vinna ett av våra största lopp. Det visar en del av styrkan i det svenska travet.Galactia i Stochampionet

Inför dagens lopp på Axevalla hade Lars-Åke Söderholm kört in en halv miljon kronor tidigare i år. Sådana pengar som toppkuskarna kör in i ett enda lopp. Idag var det en miljon i förstapris och det är Lars-Åkes största seger. Hittills, är väl bästa att tillägga.

– Först kändes det som om jag var med i ett vanligt V75-lopp. Mitt på upploppet insåg jag att vi var på väg att vinna Stochampionatet, säger Lars-Åke.

Lars-Åke har kört stoet i alla hennes starter, utom en. Då hoppade kompisen, förre Axevallatränaren Per Johansson, in och vann en av segrarna.

– Jag var sjuk då, därför fick Per köra, säger Lars-Åke.

Ägarparet Malin och Jörgen Bergström (bilden) Jörgen Bergströmhar aldrig funderat på att byta kusk. Även om det funnits tryck utifrån.

– Många har försökt påverka oss att använda någon av de allra bästa kuskarna. Men dom råden har vi inte lyssnat på, säger Jörgen.

För ägarfamiljen och kusken har målet hela tiden varit Stochampionatet. All träning, alla lopp har varit förberedelser inför det stora slaget.

– När Lars-Åke insett att hästen inte räckt till i något lopp har han inte tömt henne på för mycket krafter. Det fick vi betalt för idag, säger Jörgen.

Dessutom hjälper Lars-Åkes sambo Sirpa Uuisikartano, som är Equiterapuet, till en hel del.

– Vi har haft stor hjälp av både Lars-Åke och Sirpa, och det är vi tacksamma för idag, säger Jörgen.

Idag var Lars-Åke lite illa ute i inledningen av loppet när Galactia hamnade i tredjespår runt första kurvan. Men så galopperade en konkurrent och då slank Lars-Åke ner i tredje par utvändigt. Som sedan blev fjärde par utvändigt. När sen Galactia fick draghjälp ute i tredjespår på sista långsidan blev allt perfekt.

– Galactia är stark, men hennes bästa egenskap är speeden, säger Lars-Åke.

Det visade Galactia idag när hon hur enkelt som helst växlade ned sina konkurrenter över upploppetLars-Åke Söderholm och PA Johansson

Från Himmelsända utanför Eskilstuna till seger i Stochampionatet på Axevalla. Ibland går vägarna dit man helst av allt önskar. Nu blev Galactia den fjärde amatörtränade hästen som vann Stochampiontet sedan det infördes 1969.

Dessutom var det en kvinna som tränar vinnaren – för första gången i loppets historia.

Det är något för kretsen kring hästen att vara oerhört stolt över.

Till sist: För favoriten, Pasithea Face, blev loppet lite för drygt. Efter att ha tvingats vandra utanför ledaren under större delen av loppet höll Pasithea Face strålande. I det allra sista stegen fick hon släppa andrapriset till Kryssa Futura som gav tränaren Tomas Malmqvist ytterligare en fin framgång.

LP

Åby banner asp_banner980x110px

 

11 KOMMENTARER

 1. Riktigt skoj för hela gänget kring vinnar hästen. Stort grattis.

  Men vad sysslade Adrian o Ludde med efter loppet?
  Skälla på Örjan för att han körde sin häst som han just där o då (i loppet) trodde var det bästa. Tränar Danne var ju heller inte alltför negativ före start.
  Riktigt lågt agerat av främst Ludde.
  Vad hade dom räknat med? Gräddfil från start till mål?
  Gillar både Adrian o Ludde men detta var ett lågvatten märke.

 2. Det är väl helt ok o visa känslor tycker jag!!!
  Dock blir allt lite bakvänt i historiens sken när man tänker tillbaka till derbykvalet förra året när Lennartsson ansåg sig ha företräde men ansåg Adrians styrning förstört allting för cash gamble.
  Nu är det i princip det omvända som gäller kolgjinis anser sig ha företräde till ledningen men så blev inte fallet.
  Men i båda fallen är det ju besvikelsen som talar för hur det än är så är det tävling o tack gode gud att det är det även om den bäste själv anser sig kört ngt huvudlöst i efterhand så tävlade han i stunden . Med facit i hand är det för sent.
  Men det kommer nya lopp o stora triumfer lär ligga i framtiden för den unge kolgjini.
  Det är vinnarskalle på den grabben!

 3. Det är rent komiskt att höra fam. Kolgjini beklaga sig över att en konkurrent svarar ledningen. Hur många tusen överilade körningar har far o son gjort genom åren?

 4. Så kul med en amatörtränad häst körd av en kusk som INTE är en catchdriver. Grym prestation som fick oförtjänt lite uppmärksamhet i tv-sändningen. Händer tyvärr alldeles för ofta när en mindre tränare/kusk vinner. Istället var fokus på Kolgjinis missnöje med ÖK:s styrning. Absolut avgörande för loppets utgång men måste ändå vara historiens kortaste intervju med en segerkusk av ett klassiskt lopp. Eller???

 5. Instämmer med föregående talare. Koljinis borde hålla käften. Ludde är nog Sveriges sämsta kusk, tyvärr börjar sonen närma sig farsan. Skål för Örjan

 6. Visst är det loppavgörande att Örjan svarar, men varför väljer aldrig Kolgjinis en ”lugn” dödens och låser loppet. Det är alltid tryck mot ledaren och att hålla farten uppe. Örjan och Ulf O är bra på detta, man släpar någon längd efter och sedan blir det speeduppgörelse, de längre bak i fältet kommer då inte in i loppet. Självfallet blir det ur åskådarsynpunkt tråkiga lopp men för kuskarnas del borde resultatet vara det primära.

  Om Adrian ska bli toppkusk så måste han lugna ned sig och vara mer flexibel i loppen. Men kanske är det tryck från farsan att köra på visst sätt, Ludde har kört sina hästar på samma sätt i alla år och lär aldrig ändra körstil.

  • Och Ulf Olsson och Örjan lärde sig av Stig H
   att köra i dödens.
   Undrar hur många lopp Stig H vann från dödens egentligen?

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar