För att vara en lördag en Stochampionatshelg var det ganska gott om plats på Axevalla igår. 3.500 personer färre än ifjol. Vi får gå tillbaka hela 25 år för att hitta en sämre publiksiffra. Då kom 11.510, igår var vi 11.550.

Åby banner asp_banner980x110px

I Årjäng, förra lördagen, var publiktappet något liknande. Då hittades en orsak, det regnade. Igår kunde man möjligen skylla på den brutala värmen.

Risken är dock stor att dessa undanflykter från verkligheten är farliga. Istället borde varningsklockorna ringa; Den senarelagda starttiden på V75 slår nu till med full kraft mot arrangörerna.

Jag frågade igår 104 personer på Axevalla om deras åsikt: tränare, kuskar, skötare, hästägare, spelare. De som besöker våra travbanor, helt enkelt. Jag påstår inte att min egen lilla undersökning bygger på vetenskapliga grunder. Ändå ger den oss en fingervisningAnna MixAx

Sex av de tillfrågade tyckte att det var okej med att köra det första V75-loppet så sent som 16.20. Okej alltså. Det innebär att de inte jublade.

De övriga, 98 personer, önskade att den gamla tiden, 14.30, återkommer. Snarast. Av olika skäl.

En av personerna som ingår i undersökningen, en hästtransportör, berättade:

– Jag körde hästar till en V75-omgång åt en stortränare. Skötarna klev av hästbussen vid tretiden på söndagsmorgonen. Tre timmar senare skulle de lasta nya hästar och åka till en annan bana för att tävla.

Sen finns ju de där gamla vanliga skälen: att lördagskvällen är förstörd, att familjen får sitta emellan, att grillfesterna blir sena och så vidare.

Alla har vi våra egna små skäl för att tycka illa om den sena avgången. Skäl som kan uppfattas som futtiga, men som ändå är tillräckliga för att få oss att avstå en resa till banan.

Vi ser nu hur publiksiffrorna rasar på de travfester som brukar vara ytterst stabila. Tävlingsdagar som brukar locka 14 – 15.000  är nu nere på under 12.000.

Varningsklockorna borde ringa som en ilsken Hesa Fredrik. Men icke. De som bestämmer hänvisar istället till att det är bra tittarsiffror på tv.

#  Sedan jag i november ifjol såg Anna Mix bli tvåa i Prix de Bretagne bakom Akip du Cap Vert har jag följt henne noga. I det slagna fältet fanns då hästar som Texas Charm, Un Mec d´Heripre, Up And Quick och Timoko.

Efter att ha tappat några meter från start den gången fick Anna Mix springa i tredjespår så gott som hela loppet. Ett elakare upplägg har jag sällan sett. Ändå var hon på väg mot seger när Akip du Cap Vert dök upp med en våldsam speed och avgjorde strax innan mållinjen

I loppen i Sverige, Finland och Norge har Anna Mix sett oinspirerad och seg ut. Hon har nått ganska bra placeringar utan att imponera. När det franska stoet igår fick en ny kusk såg hon ut som en ny häst.Erik Adielsson och Hans G.

Anna Mix var med på Erik Adielssons direktiv direkt. Hon såg laddad och löpglad ut och ägde så gott som varje meter av loppet. En imponerande seger på nytt världsrekord för ston över lång distans. Dessutom hade Erik sparat en växel:

– Jag behövde aldrig rycka norsken.

För den vikarierande tränaren Sofia Aronsson var det här naturligtvis en stor seger. Det är inte så ofta en hemmatränare vinner just Axevallalöpning. Om jag räknat rätt har det bara skett två gånger tidigare, Roger Grundins Knabe 1973 och Ulf Stenströmers Noras Bean 2011.

Jag gissar att Sofia Aronsson längtat efter att få anlita en annan kusk än Pierre Vercruysse till Anna Mix. Den här gången fick Sofia det, och då blev det succé direkt.Sofia Aronsson efter Anna Mix Ax

Räkna med att ägaren, den franske stortränaren Franck Leblanc, går med på att låta Erik köra Anna Mix även i EM för ston på Solvalla. Det som, enligt planen, blir det sista loppet i Sofia Aronssons regi – för den här gången.

I EM för ston kan Anna Mix stöta på Some Summit som igår förlorade för första gången i Veijo Heiskanens regi. Som brakfavorit.

– Some Summit tvekade från start och tappade 20 meter. Sen blev det för tufft. Hon kändes i varje fall minst lika bra som tidigare, sa en samlad Veijo när jag träffade honom i stallet strax efter missen.

Han väljer på att antingen starta sin stjärna i Jubileumspokalen eller i EM för ston.

– Om jag inte hittar något annat lopp.Veijo Heiskanen i stallet, ägare till Some Sumjit.

Mattias Djuse tar för sig allt mer. Nu gick mycket emot honom med Minnestads Dubai, först blåste loppet av när Mattias kört till ledningen tämligen enkelt, sen fick han rejält svar när loppet kördes om. Ändå vann Djuses fyraåring på ett imponerade sätt.

Precis som vi förvarnade om i vår podd, ingvarsson&persson

Some Summit var inte den enda favoriten som dök. Nadal Broline och Call Me Keeper förlorade också. Därmed försvann omgångens tre största streckfavoriter.Hacke Olander

Till sist: 1971 vann Hans-Erik Olander Axevallalöpning med Sören Nordins Keystone Melody. Det var på den tiden som tränarna använde sina lärlingar även i storlopp. Det har alltså gått 45 år sen den segern. Och igår var ”Hacke” på plats igen, som turist.

LP

Olyckans som dämpade stämingen:

Dyster stämning när häst dödsstörtade

 

3 KOMMENTARER

 1. I ärlighetens namn så är det trevligare att vara på plats än att höra detta eviga svammel från tv sändningarna man blir ju sjuk! En massa ordvrängande kommentarer om lilla minsta detalj om en häst vinner , det är en tävling , ett spel inget mer ! Krönikor och annat kan man läsa hos er..

 2. Så skönt det är att dom har studion utomhus vid banan isf för i en stängd studio i Stockholm som dessutom kostat X antal mkr.
  Inte blir sändningarna sämre heller av denna studio utan tvärtom bättre.
  Istället kan dom spontant ta in någon aktiv o ha mer bollkänsla i sändningen.

  Den dyra studion måste vara topp 5 av misslyckade satsningar inom travet någonsin. Tänk vad mycket bättre saker man kunnat göra med dessa miljoner.

 3. Tänk om ATG använt sina så kallade nyhetsbrev till att ställa en enkel fråga till sina medlemmar – vilken starttid är bäst, gamla eller nya? – istället för att göra reklam för Harry Boy varenda gång.

  Jag är en av dem som trodde att den sena starttiden möjligtvis skulle funka bättre på sommaren när vi har andra vanor, men det visar sig gång på gång att den sena starttiden aldrig fungerar. Missnöjet gror bland spelarna, men ATG slår sig för bröstet och tycker det är bra med många tittare på snabbgenomgången på TV4. Snacka om total verklighetsfrånvaro.

LÄMNA EN KOMMENTAR

1000 tecken kvar